Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kushtrim Lushtaku till ÖSK

Kushtrim Lushtaku.          Foto: TSV 1860 München

110305.
Svartvitt har intervjuat Kushtrim och tagitt reda på hur det kom sig att han gick från en av Europas starkaste fotbollsnationer till Sverige. Det framkommer också att kontraktet är tvåårigt.

110301 kväll.
Slutet på den rätt långdragna historien om den felande (anfalls)länken blev trots allt och till sist en värvning av Kushtrim Lushtaku. Jag var rätt så säker på att han redan var avskriven efter det att ÖSK värvat Valdet Rama och verkade ha siktet inställt på en ytterligare en spelare som dock inte opererade på vänsterkanten. Paulinho (Häcken)s namn kom upp och FotbollDirekt hävdade ju till och med att allt var klart med brassen. Men det var det alltså inte. Något gick snett med honom och ÖSK fick gå tillbaka till Plan B (eller om det var C). För om man från början velat ha Kushtrim hade man kunnat göra klart med honom redan för någon vecka sedan.

ÖSK: Kushtrim Lushtaku klar för ÖSK Fotboll.
NA: Kushtrim klar för ÖSK
TSV 1860 München: Kushtrim Lushtaku wechselt nach Schweden


110301. Snart beslut?

Kalmartidningen Östran skriver, att Albert Bunjaki tror att frågan om Lushtakus eventuella framtid kommer att avgöras idag eller i morgon. Samtidigt verkar det som om Kalmar trots allt undersöker andra alternativ och att Lushtaku, precis som när det gäller ÖSK, i första hand ses som ett andrahandsalternativ.

FotbollDirekt misstolkar som vanligt.
FotbollDirekts rubriksättare skulle nog behöva skärpa till sin verklighetsuppfattning. Om en klubb ens råkar kasta en flyktig blick på någon spelare har denne blivit föremål för ”jakt” från klubbens sida. Nu senast handlar det om Lushtaku och nätsiten rubriksätter med ”ÖSK och Kalmar i dragkamp om anfallare”. I ingressen skriver man ”21-årige Kushtrim Lushtaku har plötsligt blivit ett hett villebråd bland de allsvenska klubbarna.”

Det är ju helt fel alltihop. Ingen av klubbarna verkar egentligen speciellt intresserade och ser båda spelaren som ett andrahandsalternativ om Plan A skulle misslyckas.

110228. Kalmar trots allt?
NA skriver, att Kalmar FF på nytt är intresserad av kosovoalbanen. Lushtaku har ju redan provtränat vid ett tillfälle med Kalmar FF. Då blev det inget kontrakt eftersom Kalmar egentligen ville ha en annan spelartyp. Men nu tycks han alltså vara aktuell igen.  Samtidigt uppges ÖSK inte helt ha stängt dörren – men jag har en känsla av att den dörren i så fall bara är lite på glänt. Med tanke på den genomförda värvningen av Valdet Rama så borde behovet av kantspelare vara mer eller mindre tillgodosett.

110224. Spelet bakom kulisserna.
Svartvitt har varit i kontakt med Kushtrim, som berättar att han först blev erbjuden ett kontrakt, men att ÖSK sedan drog tillbaka erbjudandet för att man ville ha mer ”betänktetid”. Förmodligen för att man hoppades kunna slutföra förhandlingarna med Valdet Rama och/eller Paulinho med ett positivt resultat. Enligt spelaren finns det dock möjligheter att han kan hamna hos en annan svensk klubb.

110216. En chans till.
Tydligen kunde man hos ÖSKs sportsliga ledning inte helt släppa tanken på Kushtrim Lushtaku. Hemskickad efter Seinäjoki för några dagar sedan, men enligt NA nu hitkallad för fredagsmatchen mot BK Häcken. Givetvis väger det tyngre att se honom i aktion mot svenska motståndare, vars spelstyrka det är lättare att ha en uppfattning om. Dessutom kan det ju inte vara fel att få se honom på vad som kan komma att bli hans kommande hemmaplan. Samtidigt förvånar lappkastet en del. Om det nu är så att man anser att han skall testas mot svenskt motstånd också, så hade det väl varit mer praktiskt att ta med honom till Örebro från Finland.

Om man försöker läsa mellan raderna och sedan hårdra det man tror sig ha läst så skulle det kunna vara så att man haft andra planer, men att dessa av någon anledning inte kunnat realiserats (typ: spelare som tackar nej).

Det kan också vara så, att ÖSK inser att man inte kan räkna med Staaf på grund av dennes skada och då väljer att ta ett billigare alternativ för vänsterkanten för att få mer pengar över för en central anfallare.

 

Tyvärr blir väl förutsättningarna vid testmatchen inte de allra bästa. Det verkar bli rejält kallt på fredag kväll. Ca. 10 minusgrader får man nog räkna med. Fast det är klart – det blir nog värre för publiken än för spelarna på plan.

110213 ÖSK avvaktar.
Det blir inget kontrakt med ÖSK för Lushtaku – i alla fall inte på direkten.
– Lushtaku har gjort det bra, men vi kommer avvakta och det kan ta tid, säger Lennart Sjögren till FotbollDirekt.

Nu är det ju väldigt sällan som en ”hemskickad” spelare blir aktuell igen, så jag antar att man ansåg att Lushtaku inte var tillräckligt bra för att ta hand om vakansen efter Porokara. Lennarts kommentar om spelarens skadebenägenhet återspeglas väl av att han spelat väldigt få matcher i Munchens andralag denna säsong.

110212. Hos die Löwen rensar man i spelartruppen.
Anledningen till att Kushtrim Lushtaku provtränat med Kalmar och nu försöker övertyga ÖSKs sportsliga ledning om att han kan vara en spelare att satsa på är framförallt, att hans nuvarnade klubb befinner sig i en ekonomiskt sett mycket utsatt situation. 1860 München har redan gjort sig av med åtta spelare under vinteruppehållet. Även om det tyska transferfönstret är stängt så fortsätter man att släppa spelare till bland annat Östeuropa. Allt för att få ner lönekostnaderna. När Lushtaku säger att han kommit till träningslägret för att spela sig till en plats i ÖSKs trupp så är det precis så det ligger till. Hans nuvarande klubb lär inte lägga några hinder i vägen för en övergång.

Till papperstidningen säger Lennart Sjögren idag, att man enbart är intresserad av Lushtaku om det visar sig att han är tillräckligt bra för att ta en plats i startelvan. Ytterligare en spelare som skall stå på tillväxt är man inte intresserad av. Så helt bör Lushtaku spela fram till några mål mot TPS också.

110211.
NA: ÖSK:s testspelare i köldchock

110210.
ÖSK skriver på sin hemsida att Kushtrim Lushtaku från 1860 München kommer att ansluta till truppen och att han kommer att vara tillgänglig för de två återstående matcherna under den nu pågående miniturneringen.

Lushtaku är född i Kosovo men kom redan som tvååring till Tyskland där han växte upp. Efter att ha spelat i ett antal tyska amatörföreningar fick han sitt första proffskontrakt med FC Drenica i den nystartade förstaligan i Kosovo. Vid halvårsskiftet år 2009 provspelade han under en treveckorsperiod med 1860 München och erbjöds därefter ett treårigt proffskontrakt, vilket han accepterade.

Lushtaku ingår i klubbens proffstrupp, men har inte fått någon speltid i förstalaget, som för närvarande återfinns i Bundesliga 2. I B-laget, som spelar i en av de tyska regionalligorna (seriesystemets fjärdenivå), har han under innevarande säsong varit med fyra gånger med ett mål som resultat. Under föregående säsong har jag sett en uppgift på att han spelade 23 matcher med detta andralag. I övrigt verkar det inte finnas så mycket matnyttigt om hans tid hos bayrarna.

Jag får väl närmast intrycket av att han har haft en hel del skadeproblem – annars borde han väl ha fått mer speltid i andralaget. Det är ju inte helt ovanligt att proffsklubbar lånar ut sina talanger för att de skall få en möjlighet att komma ikapp efter en skadeperiod, om de inte direkt kan vara med och utmana om en plats i representationslaget.

I år har han redan hunnit med att provträna med Kalmar FF. Hos Kalmar verkar han för närvarande vara ett andraval efter en provspelare som för närvarande har lunginflammation. Eftersom 1860 släpper iväg honom på provspel på det här viset så verkar det väl som om han är tillgänglig om ÖSK ta honom.

Wikipedia (eng): Kushtrim Lushtaku
Wikipedia (tysk): Kushtrim Lushtaku
Kicker: 1860 bindet Lushtaku
1860 München: Talent Lushtaku erhält Dreijahresvertrag
Barometern: KFF testar forward med rötter från Kosovo
Barometern: Nytt tungt besked i forwardsjakten
NA: ÖSK testar ny anfallare i Finland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.