Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Samarbetsklubb i Karlstad?

Värmlands Folkblad skriver idag, att det var väldigt nära att Johannes Skoglund gått till Karlstad BK i stället för till Köping FF.  ÖSK och KBK var överens om detaljerna kring utlåningen och det var Johannes själv som i sista ögonblicket valde att återvända hem i stället för att dra vidare västerut. Enligt tidningen finns det dock möjligheter att andra spelare kan få pröva på hur det är att ha Tingvalla som tillfällig hemmaplan.

Nu är det svårt att säga hur mycket som ligger bakom påståendet om ett förestående fördjupat samarbete. Sådana påståenden och planer dyker upp nu och då. För några år sedan var det IFK Eskilstuna som hade förhoppningar i samma riktning utan att parterna riktigt kom till skott. Helt klart är det dock att ÖSK säkert har en hel del att tjäna på, att öka på sitt regionala fotavtryck.

KBK verkar kunna bli en bra partner i så fall. De har på några få år tagit sig från div 4 Värmland till div 1, de verkar till skillnad mot den tidigare karlstadsdominanten Carlstad United ha sin ekonomi under kontroll och de har i Våxnäs byggt en fin anläggning med bland annat en egen konstgräsplan.

Oavgjort med bra smak

Pontus Jakobsson och Hussein Fawas gjorde ÖSKs mål mot Karlstad BK.

Ett oavgjort resultat brukar inte vara så populärt i tränarkretsar, speciellt inte om man tappat en ledning. Men Håkan Juhlin var väldigt nöjd över sina adepters insats efter ÖSK Ungdoms match mot Karlstad BK. Trots att hemmalaget fick spela drygt 50 minuter med en man mindre på plan lyckades man hålla sina värmländska gäster stången. Tidvis var dock pressen mot hemmamålet under andra halvlek stark, men Nils Carlsson i ÖSK-målet hade definitivt vaknat på rätt sida och såg med några kritiska enhandsräddningar till att hans lagkamrater fortfarande är obesegrade under försäsongen.

Feldömd straff gav tidig bortaledning.
Matchen kunde dessutom ha börjat betydligt bättre för hemmalaget. En KBK-are halkar omkull i straffområdet på den rätt hala planen och matchens domare ger av någon anledning gästerna en straffspark.
– Den var kanske lite billig, tyckte till och med  KBKs tränare till Värmlands Folkblad efter matchen. På ÖSKs bänk tyckte man nog mer än så. Bortaledning blev det alltså efter det att Nils Carlsson gått åt rätt håll, men inte hunnit ner på den välplacerade straffsparken.

Efter en inledande kvart med rätt starkt spel från Karlstads sida, så tog ÖSK hand om initiativet på allvar. Det var främst den snabbfotade och rörliga mittfältstrion Viktor Lindqvist, Adam Eriksson och Gustaf Källberg som rörde om ordentligt i fiendeland. Efter en knapp halvtimmes spel får så ÖSK in en mycket välförtjänt kvitteringsboll. Det är mittbacken Pontus Jakobsson, som i en rörig situation i straffområdet efter hörna vänder på en femöring och prickskjuter i bortre.

Tio minuter senare decimeras ÖSKarna till 10 man efter det att Fedja Jelecak fått se ett rött kort efter några mindre uppskattande ord om den svaga domarinsatsen. Direktröda utvisningar ger ingen inbytesrätt i träningsmatcher, vilket innebar att ÖSK fick lov att spela resten av matchen med en man mindre på planen.

ÖSK-ledning i andra halvlek.
Trots det antalsmässiga underläget tog laget ledningen i början av andra halvlek. Karlstadsmålvakten gör en praktmiss, då han skall rensa en bakåtpassning och missar bollen totalt. ÖSKs pigge testspelare Hussein Fawas håller sig framme och kan maka in bollen i ett tomt mål. Efter ÖSKs ledningsmål ökar Karlstad trycket och får så småningom in sin kvitteringsboll efter att rullat upp ÖSKs tillfälligtvis decimerade backlinje. Men längre än så kom de aldrig även om det brände till vid några tillfällen. Vid det fåtal gånger som värmlänningarna träffade mål var Nils Carlsson på rätt plats. Annars var väl inte avsluten Karlstads starkaste sida i den här matchen. Det sköts en hel del både vint, snett och för högt.

Med tanke på att ÖSK tvingades spela större delen av matchen med en man mindre på planen kan jag förstå att tränarna var nöjda med resultatet. Så länge som man var lika många på plan så hade ÖSK mestadels överhanden och med en man mindre blev man inte överkörda utan kunde freda sig på ett genomtänkt sätt. Man brukar ju inte vilja spela träningsmatcher med olika antal spelare på planen, men på sätt och vis blev det här ändå en nyttig träningsmatch eftersom liknande situationer ju uppkommer till och ifrån.

Halt på konstgräset.
Behrns nylagda konstgräsmatta var riktigt hal denna eftermiddag, vilket ställde till en hel del problem för utespelarna. Miralem Malic spelade bara en kvart, innan han fick lov att gå av med vad som såg ut att vara känningar i ljumsktrakten. Adam Botvidsson som bytte av honom fick sedan även han gå av en bit in i andra halvlek efter att ha fått känningar av något slag. Men annars verkar alla ha klarat sig igenom matchen utan några större problem.

En nöjd Oskar Johansson tillbaka på plan efter 11 månader.

Som vanligt i den här typen av matcher är det i första hand laginsatsen som skall prisas. Nils Carlsson i målet gjorde en jättebra insats, i backlinjen går Pontus Jakobsson från klarhet till klarhet. I den första halvleken hade han sällskap av Oskar Johansson, som efter 11 långa månader utan fotboll fick känna på matchspel igen. Oskar var givetvis spelsugen och kommer att bli en tillgång för ÖSKs mittförsvar denna säsong. Dessutom är Oskars offensiva huvudspel ett bra anfallsvapen.

Mittfältstrion sprang som vanligt en hel del och utan att förringa de övrigas insatser får  hedersomnämnandet den här gången gå till Adam Eriksson. Hussein Fawas har tränat med talangtrupen under vintern och testspelade nu sin första match med laget. En debut med mersmak – utöver det påpassligt tagna målet visade han prov på bra teknik, fint driv och överraskande (för mig) stor arbetskapacitet. Kul när det dyker upp en kille från div 4, som på en gång visar att han kan vara med och göra bra ifrån sig i div 2.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Karlstad BK 2-2 (1-1)
06. 0-1 Emil Mårtensson (straffspark)
29. 1-1 Pontus Jakobsson
50. 2-1 Hussein Fawas
64. 2-2 Mattias Wahl

Laguppställning:
Målvakt: Nils Carlsson
Backar: Daniel Björnkvist, Oskar Johansson (46), Pontus Jakobsson, Andreas Ståhl (60)
Mittfält: Viktor Lindqvist (78), Adam Eriksson, Gustav Källberg
Anfall: Miralem Malic (16), Fedja Jelecak (utv. 38), Hussein Fawas (64, 78)

Ersättare: Adam Botvidsson (18, 64), Anel Coralic (64), Haris Karahmet, Simon Karlsson (60), Kevin Larsson (46), Muamer Sepic (64), Jonathan Thuresson (mv)

Värmlands Folkblad: Bara kryss för KBK i Örebro
Karlstad BK: Oavgjort mot ÖSK Ungdom.
ÖSK: Oavgjort mot Karlstad BK.

Tufft lördagsmotstånd för ÖSKs talanglag

När Karlstad BK kommer till Behrn Arena i morgon lördag för match bör ÖSK Ungdom förbereda sig på, att det kan bli en tuff match. Efter tre inledande vårvintervinster mot motståndare från div 3 (IFK Örebro) samt div 2 (KB Karlskoga och Götene IF) ställs nu ÖSKs talanger mot ett nypromoverat div 1-lag. Efter en hel del administrativt krångel fick nämligen Karlstad BK – efter det att Gröndal hoppat av div 1-spel – den uppflyttning, som man spelmässigt och sportsligt gjort sig förtjänta av, men som Oddevold knep för dem.

ÖSK Ungdom och KBK spelade under två år tillsammans i div 3 Västra Svealand och de två lagen bjöd nästan jämnt på hårda och välspelade matcher. Som grädde på moset brukade de dessutom sluta med ÖSK-vinst. KBK tog sedan kvalvägen upp till tvåan, samtidigt som ÖSK blev direktuppflyttade genom serievinsten. Värmlänningarna fick dock spela i en av götalandsserierna och så när som en träningsmatch i somras (ytterligare en ÖSK-vinst), så har inte lagen mötts det senaste året.

KBK har hunnit med att spela två träningsmatcher i år. Först en 1-0 vinst över ett norskt div 3-lag och sedan en imponerande vinst med samma siffror mot Ljungskile SK på neutral plan i Vänersborg i femtongradig kyla.

ÖSK Ungdom.
Talangerna hade spelledigt förra veckan och bör vara rejält spelsugna nu. Håkan Juhlin säger dock till hemsidan, att man just nu är inne i en tung träningsperiod, så man skall kanske inte förvänta sig någon topprestation. Fast så verkar alla tränare säga vid den här årstiden. Förmodligen gäller precis samma sak för KBKs spelare.

Håkan räknar med att kunna disponera följande 18-mannatrupp:

Målvakter: Nils Carlson, Jonathan Thuresson
Försvarare: Daniel Björnqvist, Oskar Johansson, Pontus Jacobsson, Andreas Ståhl, Simon Karlsson
Mittfält: Adam Eriksson, Viktor Lindqvist, Gustav Källberg, Fedja Jelecak, Haris Karahmet, Kevin Larsson
Anfall: Anel Coralic, Miralem Malic, Adam Botvidsson, Hussein Fawas, Muamer Sepic

Ny för året i matchtruppen är Oskar Johansson, som man således bedömer som spelklar igen nästan ett år efter sin korsbandsskada. Ett helt nytt namn är Hussein Fawas, som tränat med truppen under vintern. Hussein är en av tre bröder, som under de senaste åren spelat med Ervalla i Närkesfyran. De som ser vinterns futsalmatcher känner nog igen honom som en mycket bollskicklig spelare, som i princip verkar kunna göra vad som helst med futsalbollen. Färdigheter som gjort att han nu under vintern fått representera Sverige i futsallandslaget. Han nog är lika bollsäker utomhus, har Håkan Juhlin berättat. Frågan är bara om han klarar av spel över 90 minuter. I div 4 är tempot lägre och dessutom tillämpas ju där flygande byten, så blir man för trött så kan man vila sig en stund. Det skall hur som helst bli intressant att få se honom i det här sammanhanget.

Utöver dessa spelare kan någon eller några spelare från A-truppen tillkomma, skriver man på hemsidan. (Men i så fall får kanske några andra stå över). Vilka (och om) det blir som tillstöter beror på hur Sixten Boström formerar sina styrkor inför A-lagsmatchen mot Hammarby senare på eftermiddagen. Kalle Holmberg har medverkat vid alla talanglagets träningsmatcher så här långt, så hans medverkan ligger nog nära till hands.

ÖSK Ungdom – Karlstad BK
26 februari, kl. 12:00
Behrn Arena

Vinternyheter från Norra Götaland

Assyriska BK
101222. Johan Friberg da Cruz stannar

Carlstad United
101221.
Skyttekungens önskemål: få spela i Carlstad United (nwt)
101221. Carlstad United kastas ut från Tingvalla (nwt)
101217. Olsson nära övergång till DIF (Karlskoga-Kuriren)
101215. Nobbar drömchans – blickar mot Norge
101212. Dags igen! (Svenska Fans)
101210. KBK vill spela på Tingvalla IP – ett lag kan tvingas lämna (vf)
101206. Gazmend Bahtiri
101202. Gzim Istrefi klar för Gais
101201. Sund kan vara på väg från United (nwt)
101201. Karlstadspelare på väg till Oddevold (Bohuslänningen)
101201. Blåser storklubbarna på supertalangen (Expressen)

IK Gauthiod
101221. Klas klar!
101216. Götene förstärker och Wemmert lämnar Gauthiod (NLT)
101213. ”Gaston” förlänger och Alfred lämnar!

Gunnilse IS
101202. Skyttekungen lämnar Holmalund för Gunnilse (Alingsås Tidning)
101202. Erik lämnar för Gunnilse (Alingsås Tidning)

Götene IF
101216. Götene förstärker och Wemmert lämnar Gauthiod (NLT)
101215. Nästa års trupp näst intill intakt!

Karlstad BK (uppflyttade till div 1 Norra)
101209. Rättvisa skipad för Karlstad BK
101204. KBK kan sluta hoppas – konkurshot avvärjt (Värmlands Folkblad)
101203. KBK kan få division en plats i division 1 (Värmlands Folkblad)
101203. Hallå där…. Patrik Werner!

KB Karlskoga
101214.
Ytterligare sex spelare klara…
101211. Åtta spelare klara för nästa säsong.
101206. KB väntade förgäves på provspelare
101204. Åsbom gör comeback

Rynninge IK
101216. Josef Mettou – nyförvärv i Rynninge (video)
101209. Stefan Borg, senioransvarig inför säsongen (video)
101209. Josef Mettou blev tredje nyförvärvet denna vecka
101208
. Robert Dahm tillbaka i klubben
101207. Magnus Palm nyförvärv till Rynninge (från Skoftebyn)

Skoftebyns IF
101228. Ljungskile skriver treårskontrakt med Bogdanovic (Bohuslänningen)
101222. Kim Roger till Skoftebyn (ttela)
101214. 2 gånger Tobias 
till Skoftebyn (ttela)
101207. Dragan på väg till Ljungskile (ttela)

Tibro AIK
101203. Vi behåller hela truppen från 2010...

Torslanda IK (Omflyttade till div 2 Västra Götaland)
101213. Thomas Apell ny herrlagstränare!

Nyheter från november.

Rättvisa skipad för Karlstad BK

Det tycker nog i alla fall representanterna för Karlstad BK. Laget blev utan egen förskyllan snuvad på en plats i div 1 och trots ett antal överklaganden var Fotbollförbundet stenhårda. Sedan hoppades man att det konkurshot som hängde över Valsta Syrianska skulle leda till att det blev en ledig plats i norrettan. Men icke, Valsta fick till slut fram tillräckligt med pengar för att blidka skattemyndigheterna. Räddningen eller vad man nu skall kalla det kom i stället från Gröndal. De tyckte att man inte hade tillräckligt med resurser för att fortsätta i ettan och avsade sig spel på den nivån. Den lediga platsen har i stället gått till Karlstad BK, vilket utlöst ett riktigt värmländskt jubel.

KBK var för den kommande säsongen inplacerade i samma serie som ÖSK Ungdom. Frågan är nu vem som blir KBKs ersättare. IFK Hässleholm var bäst av de kvallag som inte gick upp. De spelade två oavgjorda matcher och missade div 2-spel på grund av färre gjorda bortamål. Blir de uppflyttade måste något annat lag flyttas över till Norra Götalandsserien. Det torde i så fall bli ett göteborgslag – sådana finns det gott om och serien innehåller redan tre.

NWT: Vilken julklapp, Karlstad BK
VF: Per Johan lovar spelarna fest
VF: Gröndals arena för liten för ettan

Tillägg: Hos Carlstad United har man funderat på vilket lag som kommer att få gå upp/stanna kvar i tvåan. Man har dessutom läst tävlingsreglerna och kommit fram till att det blir Annelunds IF som får stanna kvar i tvåan. Det låter väldigt troligt, speciellt som Annelund var den andra klubb som drabbades av att seriens resultat räknades om efter det att det fastställts att Utsikten hade använt sig av en otillåten spelare.

Vinternyheter från Norra Götaland

Carlstad United
101124. Carlstad United testar skyttekung (NWT)
101123. Rashid nobbar FBK (VF)
101123. Dave Mosson har börjat på nya jobbet (NWT)
101119. Uniteds mål står fast (NWT)
101118. Läget i truppen (18/11)
101118. Werner och Wennberg gör det förbjudna klubbytet (NWT)
101117. Maglic och Öksüz imponerade i Norge (VF)
101117. Dave Mosson är Carlstad Uniteds julklapp (NWT)
101116. Klart med nya tränare
101115. Läget i truppen

IK Gauthiod
101117. Gauthiod rycker i Bohman och Bohrén (NLT)

Götene IF
101122. Första träningarna genomförda
101117. Osäkert om Varas stannar i Götene (NLT)

Karlstad BK
101119
. Inget prövningstillstånd för KBK (SVT Värmlandsnytt)
101119. KBK kan ansöka om friplats i division 1 (VF)
101118. Erik W och Patrik W skrev på för KBK!

KB Karlskoga
101126. Nya regler blir svindyra för KB (Karlskoga-Kuriren)
101119. Jatko tackade nej till KBK – lär bli kvar i KB (Karlskoga-Kuriren)

Tibro AIK
101115. Jonathan har bestämt sig för TAIK (tidigare i Rynninge)

Skoftebyns IF
101126. Skoftebyn riskerar tappa Stridh (ttela)
101124. ”Brygga” och Sinani väljer Skoftebyns IF (ttela)
101115. 13 provspelare på första SIF-träningen (ttela)

Ett besök på Våxnäs IP

På lördagen spelade ÖSKs talanglag ÖSK Ungdom den andra seriematchen för säsongen. Motståndare var duktiga Karlstad BK, som tog emot på Våxnäs. En i de flesta avseenden fin fotbollsanläggning med en bra A-plan, träningsplaner och en i höstas anlagd konstgräsplan. (Som vanligt gäller att man måste klicka på bilderna för att få en bättre skärpa på dem).

vaxnas

På bilden syns åskådarläktarna på idrottsplatsen. I mitten huvudläktaren för hemmasupportrarna. Till vänster läktaren för tillresta supportrar och till höger en läktare för de som inte håller på något av lagen. Men de flesta åskådarna satt inte här utan på slänten på andra sidan plan.

vaxnas-huvudlaktare
Huvudläktaren i närbild. En bra plats att sitta på är i det högra hörnet. Man bör dock tänka på att ta med något slags sittunderlag eftersom det är lätt att få träsmak där bak efter en och en halv timme plus tillägg. Dessutom så är det ju bra med regnkläder om det finns risk för nederbörd. Något regnskydd för publiken finns det inte på idrottplatsen.

vaxnas-gras
KBK kunde bjuda på en efter omständigheterna och årstiden överraskande bra underlag. Hemmalaget hade själva inte varit ute och ens känt på planen innan det var matchdags.

vaxnas-matchtrupp
Delar av matchtruppen mjukar upp efter bussresan och inför matchen.

vaxnas-reserver
Reserverna får inte vara med startelvan och mjuka upp utan får lov att sysselsätta sig själva med en boll eller två. Från vänster till höger ser man Christopher Kihlgård (delvis skymd), Andreas Ståhl, Jonas Nilsson och Gustaf Källberg.

vaxnas-axelsson
På grund av en akut målvaktsbrist (två sjuka och en skadad) fick farmarlaget ÖSK Söders andremålvakt Anders Axelsson ställa sig mellan stolparna. Anders skötte sig alldeles utomförträfligt och räddade en poäng till ÖSK genom några riktigt kvalificerade räddningar i andra halvlek. Dessutom har han förmodligen de längsta utsparkarna av alla målvakter i ÖSK-familjen.

vaxnas-edvin-moller
Det var dock inte bara Anders Axelsson var med och räddade poängen. Edvin Möller hade också en fot med i poängräddandet när han med ca fem minuter kvar pressar fram en kvittering medelst målvaktsmotlägg. Alla kan göra sådant men det är nästan bara Edvin som lyckas.

Revanchsuget Karlstad BK väntar talangerna

Ett förmodligen väldigt revanchsuget Karlstad BK möter i eftermiddag ÖSKs talanglag. Hemmalaget utsågs vitt och brett till seriefavoriter innan årets seriespel drogs igång. Efter 0-5 förlusten mot Rynninge i den första omgången hamnade den glorian lite på sned.  Värmlänningarna har nu haft en vecka på sig för att bearbeta sina minnen från Grenadjärvallen och ladda laget med ny energi.

Förra året vann ÖSK Ungdom både hemma och borta med 2-1. Båda matcherna var ovissa och det var inte utan en hel del tur som de sex poängen kunde bärgas. Sedan dess har talangtruppen ömsat skinn och föryngrat truppen rätt kraftigt. Segern mot Arboga i den första omgången blev överraskande enkel efter det att de svartvita tidvis spelat ut det tungfotade arbogalaget.

ÖSK kommer till spel med i princip samma lag som besegrade Arboga Södra. Brassen Matheus Carvalho, den gångna veckans nyförvärv, är inte spelklar än, utan får vänta till nästa veckas match mot Sköllersta innan han kan vara med och slåss om en plats i startelvan. På målvaktssidan får man lov att låna upp ÖSK Söders återuppväckte  Anders Axelsson eftersom både Peter Rosendahl och Axel Svedberg är sjuka och Nils Carlsson är skadad. Anders stod i Söder för några år sedan och har nu gjort en omstart efter några år utan tävlingsfotboll. Av vad jag sett av honom så skall han kunna vikariera för Peter på ett bra sätt. Han gjorde bland annat en riktigt bra match för Söder i en vänskapsmatch mot Rynninge för några veckor sedan.

I övrigt blir det nog samma lag som i den förra omgången. Backlinjen ser riktigt bra ut nu när Moses Reed tar mittbacksplatsen bredvid Johan Bolin. Tvåmannaanfallet med Edvin Möller och Adam Botvidsson kan göra mål på vilket lag som helst i den här serien. Det stora frågetecknet är mittfältet med fyra nya och rätt unga spelare jämfört med det lag som spelade förra året. Under vänskapsmatcherna på försäsongen har de klarat sig riktigt bra. Vi får hoppas att de gör det även med riktigt gräs under dobbarna.

Div 3 Västra Svealand – Inför säsongsstarten

Arboga Södra
Magazin24: KBK och Södra konkurrerar i division tre

FBK Karlstad
VF Sport: Ett ungdomligt FBK tror på säsong som går upp och ner
NWT: ”Jag är mer laddad än någonsin”

IFK Sunne.
VF Sport: Hoppas på övre halvan som nykomling
VF Sport: Mike da Silva bytte Flamengo mot Sunne
NWT: Saken är biff, Nyström

IFK Ölme
VF Sport: Offensiva Ölme inte lika kaxigt i år
NWT: 19-årige Daniel ordinarie i startelvan

Karlstad BK.
NWT: Per-Johan ska ta KBK uppåt
VF Sport: Karlstad BK seriefavoriter

Kungsör BK
Magazin24: KBK och Södra konkurrerar i division tre