Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Hasani trappar ner

Shpetim Hasani i träning på Örnsro i augusti 2012.


ÖSKs föredetting Shpetim Hasani trappar ner, men lägger inte av. Efter ett år i Karlslunds IF blir nästa klubbadress div 5-klubben Mariebergs IK. Den notoriska målskytten kan helt enkelt inte sluta med fotbollen – någon annan förklaring till att han väljer att spela för Mariebergs IK kan det väl inte gärna finnas.

Jo, han bor där ute och har nära till fotbollsplanen samt behöver inte träna så mycket, men ändå. Steget från de klubbar som han representerat tidigare under sin långa karriär till Mariebergs IP är stort – men har uppenbarligen inte varit alltför stort.

Shpetim Hasani, anfallaren som var för bra för Superettan men aldrig tillräckligt bra för Allsvenskan, har säkrat en alldeles egen plats i alla ÖSK-hjärtan. Detta efter den där straffen han slog in på dimmiga Skarsjövallen i Superettans allra sista match år 2013. Den straffen säkrade återkomsten till Allsvenskan och Shpetim Hasanis namn blev en del av den moderna ÖSK-historian. Han gjorde dessutom en hel del andra fina mål också. Sammanlagt blev det 21 stycken på hans 50 seriematcher för Sportklubben.

Mariebergs IK spelar för övrigt i samma serie som ÖSK Söder. Efter vinst i den sista omgången av förra årets serie klarade de sig kvar i femman. De placerade sig då på platsen precis över kvalstrecket en poäng före kvallaget Ervalla. En kvalplats som för övrigt inte verkar vara värd något den här gången på grund av att det kommer ner två lag från div 3 till div 4.

Mariebergs IK: SILLY SEASON – NYÅRSBOMBEN!
NA: Division 5-lagets supervärvning – ÖSK:s förre skyttekung

Han har hunnit med en hel del under sin karriär enligt statistiken från fotbolltransfers.com. Och nu blir det Mariebergs IK som grädde på moset eller hur man nu skall se på saken.

Hasani till Karlslund

Shpetim Hasani i träning på Örnsro i augusti 2012.


Karlslunds IF meddelade idag att Shpetim Hasani, ÖSKs föredetting och kvalhjälte från Skarsjövallen i Ljungskile, skrivit på för klubben. Hasani har den här säsongen spelar för div 2-laget Nora BK, oftast som mittback har jag för mig. Spelaren fyller 37 nästa år och riktigt hur Karlslund har tänkt sig att använda honom är oklart.

Karlslunds IF: Karlslund värvar Shpëtim Hasani!
NA: BOMBEN: Shpetim Hasani klar – för Karlslund
NA: Fotbollen blev räddningen från krigets Kosovo

Hjältarna från Skarsjövallen

Skarsjövallen den 2 november 2013. Erik Wärlegård driver på den tillresta ÖSK-klacken inför den avgörande uppflyttningsmatchen mot Ljungskile SK.


Att Shpetim Hesani har skrivit på för Karlslund väcker en del gamla minnen till liv. Framför allt den där matchen på Skarsjövallen i Superettans sista omgång då allt skulle avgöras. ÖSK och framför allt Shpetim, som satte den matchavgörande straffen, höll nerverna under kontroll och ÖSK var i allsvenskan igen.

Matchfakta:
47. Varning LSK Peiman Eliassi
52. 0-1 Shpetim Hasani (straff)
62. Spelarbyte Mohammed Khalid Saeid (ut), Ayanda Nkili (in)
67. Spelarbyte LSK Paul Tracy (ut), David Johannesson (in)
76. Spelarbyte Kalle Holmberg (ut), Marcus Pode (in)
77. Spelarbyte LSK Amir Suljic (ut), Jonas Lindberg (in)
84. Spelarbyte LSK Luka Mijaljevic (ut), Petter Björlund (in)
89. Varning LSK Niklas Andersen

För ÖSK startade: Oscar Jansson (mv), Patrik Haginge, Magnus Wikström (k), Mohammed Khalid Saeid, Ahmed Yasin, Daniel Björnkvist, Shpetim Hasani, Kalle Holmberg, Christoffer Viktorsson, Nordin Gerzic och Daniel Gustafsson.
Ersättare: Ludwig Bergström (mv), Ayanda Nkili, Peter Samuelsson, Marcus Pode, Samuel Wowoah, Boris Lumbana och William Atashkadeh.

Domare: Nermin Cisic

Hasani till Nora BK

Shpetim Hasani i sin nya klubbdress. (Foto: Nora BK).

ÖSKs föredetting har Shpetim Hasani har varit runt en hel del. De senaste två åren har han representerat Degerfors IF, men i och med att hans kontrakt går ut vid årsskiftet har det blivit det dags för ett klubbyte igen.

Åren går – även för fotbollsspelare. Hasani, som i år fyllt 35, lämnar nu elitfotbollen, men slutar inte med fotbollen för den sakens skull. Ny klubbadress blir Nora BK, som har en viss förmåga att suga upp fotbollsspelare från närområdet.

Hasani motiverar klubbvalet med att det blir närmare från hemmet i Örebro till Nora än vad det blivit till Degerfors. Ännu närmare hade det givetvis blivit till någon av Örebros klubbar på div 1- eller div 2-nivå. Men jag antar, att Nora kan betala bättre. Någon annan anledning att välja dem kan jag inte se. Även om det är en trevlig förening med bra förutsättningar för träning och match.

Hasanis sista år med Degerfors blev faktiskt rätt lyckat (för en 35-åring). Han var med på planen i 24 matcher i Superettan varav 18 gånger från start. Utöver sju mål noterades han även för två målgivande passningar. Kan han bevara något av den formen i Nora trots ett förmodligen mindre intensivt träningsprogram kommer han att ha mycket att bidra med för det nyuppflyttade div 2-laget.

Shpetim Hasani under sin tid i ÖSK.

I Nora finns det redan sedan tidigare flera spelare med ÖSK-anknytning. Även om Tobias Nilsson lämnat dem för Örebro Syrianska så hittar vi namn som Anton Westerlund, David Johansson, Jacob Nilsson och Ebrima Jaithe – den senare i ÖSKs akademitrupper under de senaste åren. I tränarstaben återfinns bland annat Jacobs pappa Peter. som har 78 A-lagsmatcher för ÖSK på meritlistan.

Ny tränare för året – efter Mårten Eriksson – är Mikael Lönn som hittills tränat lag i Värmland. Bland nyförvärven inför den kommande säsongen hittar vi även Oscar Klasson (tidigare i bland annat BK Forward), som även han lämnat Degerfors.

Nora BK: 87 mål i allsvenskan och Superettan – nu klar för NBK!
Degerfors IF: Shpetim Hasani lämnar Degerfors IF för Nora BK
NA: Värvningsbomben i Nora BK – landar anfallsveteran från Degerfors
24iBergslagen: Shpetim Hasani klar för Nora BK

Hasani till Degerfors

Shpetim Hasani i träning på Örnsro för exakt fyra år sedan.

Shpetim Hasani i träning på Örnsro för exakt fyra år sedan.

ÖSKs föredetting Shpëtim Hasani har fått en nygammal klubbadress. Han återvänder nämligen till Degerfors som han spelade för under åren 2006 – 2008. Uppdraget nu är väl i första hand att tillsammans Peter Samuelsson rädda fortsatt spel i Superettan för den anrika bruksklubben.

ÖSK representerade han under åren 2012 – 2014. Hans främsta avtryck satte han nog under året 2013, då ÖSK spelade i Superettan. Hans 12 mål och 2 målgivande passningar det året bidrog i hög grad till att ÖSK kunde ta sig tillbaka till allsvenskan på uppstuds. Alla vi som var med till Ljungskile den där höstdagen då uppflyttningsstriden avgjordes kommer säkert ihåg den avgörande straffen han satte och som innebar att ÖSK säkrade allsvenskt spel.

Året därpå i allsvenskan gick det inte lika bra och han lämnade halvvägs in på säsongen för ett polskt lag, där hans sejour dock blev kortvarig.

I årets upplaga av GIF Sundsvall har han ännu inte fått spela någon match från start utan har fått nöja sig med 14 (!) inhopp. Dessa har dock mestadels varit av avrundningskaraktär – genomsnittlig speltid per match har i år bara varit 11 minuter.

Om hans målnäsa finns kvar har Degerfors gjort en riktigt bra värvning.

Degerfors IF: VÄLKOMMEN HEM, SHPËTIM HASANI!
Värmlands Folkblad: Publikfavorit tillbaka i Degerfors
NA: Degerfors värvar förre ÖSK-profilen: ”Sökt spets”

Hasani till Sundsvall

Shpetim Hasani skall göra mål för GIF Sundsvall (hoppas man i Medelpad).

Shpetim Hasani skall göra mål för GIF Sundsvall (hoppas man i Medelpad).


GIF Sundsvall meddelar idag, att de skrivit ett kontrakt på ett och ett halvt år med ÖSKs föredetting Shpetim Hasani.  Förhoppningen är att han skall hjälpa Giffarna med målgörandet i kampen om att undvika nedflyttning till Superettan.

Hasani kom till ÖSK sommaren 2012 då han (väl) köptes loss från IFK Norrköping. Under år 2013 då ÖSK spelade i Superettan var han lagets ledande målskytt och stod bland annat för det matchavgörande målet på straff i ”uppflyttningsmatchen” i Ljungskile. Hans tid i ÖSK fick sedan ett abrupt och oväntat slut sommaren 2014. Efter det att Per-Ola Ljung lämnat och Alexander Axén tagit över var det i princip färdigspelat för Hasani. Inbytt vid ett enda tillfälle under Axén stod det väl klart att han inte längre ansågs tillhöra lagets nyckelspelare. Hans övergång till polska  Gornik Leczna underlättades av att ÖSK släppte honom utan att begära någon ersättning trots att han fortfarande var kontraktsbunden.

I sin polska klubb verkar han ha hamnat någonstans mellan startelva och avbytarbänk. Han startade i 13 matcher och blev inbytt i 16. På de matchernag gjorde han 5 mål och 3 målgivande passningar.

GIF Sundsvall: Anfallaren Shpetim Hasani klar för GIF Sundsvall

Shpetim Hasani (Foto: GIF Sundsvall)

Shpetim Hasani (Foto: GIF Sundsvall)

Landslagssvep september 2014

Några av ÖSKs spelare har spelat landskamp under de senaste dagarna. Så här har det gått för dem.

Christer Lipovac kom med i den svenska P18-truppen till trelandskampen mot Danmark och Norge tack vare återbud. I den första matchen som spelades mot Danmark var Christer med från start. Utbytt blev han i den 55:e minuten. Matchen vanns av Danmark med 2-1.
SvFF: Förlust 1-2 mot Danmark


Alhassan Kamara spelade från start då Sierra Leone besegrades av Elfenbenskusten med 2-1 i en kvalificeringsmatch till Afrikanska Mästerskapen.


Ilir Berisha spelade tillsammans med ÖSKs föredetting Shpetim Hasani från start i Kosovos vänskapsmatch mot Oman. Det var Berishas första landskamp. Matchen slutade 1-0 till Kosovo och var landslagets första vinst någonsin. NA hjälteförklarar Berisha efter inhoppet – dock utan att förklara varför. Shpetim Hasani blev utbytt i den 72:a minuten då i stället Kushtrim Lushtaku byttes in.


ÖSKs föredetting Riku Riski blev matchvinnare för Finland i bortamatchen mot Färöarna. Hans två mål vände ett 0-1 underläge till ledning.


Kan ett tränarbyte verkligen betyda så mycket?

Axén och Ljug har diametralt olika uppfattningar om Hasanis betydelse för laget.

Axén och Ljung har diametralt olika uppfattningar om Hasanis betydelse för laget.

HBK ÖSK AIK ÖSK BP ÖSK KFF ÖSK IFK G ÖSK IFE ÖSK ÖSK
ÖSK MAIF ÖSK MFF ÖSK ÅFF ÖSK FFF ÖSK GIF ÖSK DIF IFK N
Shpetim Hasani 94 94 94 94 95 94 93 95 93 92 93 94 23

Fram tills dess att Per-Ola Ljung valde att lämna ÖSK hade Shpetim Hasani startat i samtliga matcher ÖSK spelat i år och han hade inte blivit utbytt en enda gång. Efter det att Alexander Axén tagit över  blev det bara spel en gång till – 23 minuter som inhoppare mot IFK Norrköping.

Inför sommarens övergångsperiod gav man sedan Hasani ett fribrev av den typ som man brukar ge till spelare man absolut vill bli av med. Innebörden verkar i princip ha varit att han kunde gå vart som helst utan att ÖSK skulle kräva någon ersättning.

Alexanders Axéns val av ett rakare spelsätt anges som orsak till att Hasani så snabbt och oväntat sorterades ut. Man har talat om att Hasani inte ville acceptera en försämring av villkoren efter det att säsong och kontrakt gått ut.

Tja, det var nog tur att Marcus Pode hittade tillbaka till målformen och gjorde mål i sina tre första matcher. Så finns det i alla fall en antydan till en logisk förklaring till den plötsliga scenförändringen.

Hasanis övergång klar

Shpetim Hasanis övergång är klar. (Foto:  Gornik Leczna)

Shpetim Hasanis övergång är klar. (Foto: Gornik Leczna)

ÖSK bekräftar på sin hemsida, att Shpetim Hasans övergång till polska Gornik Leczna är klar.

Bloggen tycker att det är tråkigt att han lämnar, men får väl acceptera det som oundvikligt. Kvar i minnet sitter speciellt straffen han slog in på Skarsjövallen i den sista omgången förra året.

Gornik Leczna: Shpëtim Hasani podpisał kontrakt z Górnikiem

NA: Hasanis övergång nära

Hasani på väg bort när Axén föredrar  Pode.

Hasani på väg bort när Axén föredrar Pode.

I dagens papperstidning kan man läsa, att Shpetim Hasanis övergång till den polska klubben Gornik Leczna är mycket nära förestående. Enbart formaliteter återstår, enligt tidningen.

Några förhandlingar mellan ÖSK och Gornik tycks inte vara aktuella. Hasani och hans agent har fått en ”Lycka till” önskning från ÖSK med innebörden att klubben inte kommer att kräva någon ersättning för övergången. Något som förklarar varför ÖSK så sent som igår inte ens hade varit i kontakt med polackerna.

För ÖSKs del tycks motivationen i första hand vara, att man frigör ett löneutrymme som kan användas på en spelare som bättre passar in i ÖSKs framtidsplaner.

Så där mellan raderna han man väl kunnat förstå, att Hasani varit välbetald, vilket man nog hos ÖSK tyckte var onödigt med tanke på att anfallaren inte passade in i det spelsystem Alexander Axén vill använda sig av. Eller så hade han av någon anledning kommit på kant med Axén.

Efter det att Axén tog över har Hasani bara fått 20 minuter speltid på fyra matcher. De minuterna fick han då han blev inbytt mot sin förra klubb IFK Norrköping i den första matchen Axén ansvarade för.