Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Sobralense reser hem

Daniel Sobralense verkar av allt att döma ha gjort sitt inom svensk fotboll. Enligt NA har han – eller snarare hans familj – bestämt att det nu är dags att åka hem till Brasilien igen. Enligt tidningen så var ÖSK och spelaren överens om villkoren för en övergång, men familjens önskemål vägde i slutändan tyngre.

ÖSK har med största sannolikhet haft en plats i truppen samt erforderliga medel avsatta för en övergång för Sobralenses del. Förmodligen en av anledningarna till att det hittills inte hänt så mycket på värvningsfronten. Med brassen borta ur bilden kan klubben i stället inrikta sig på någon annan – någon som enligt Alexander Axén inte nödvändigtvis behöver vara en kantspelare.

Uppgifterna om Sobralenses val är än så länge obekräftade i Göteborg. Varken tidningarna eller klubben har ännu tagit upp saken. Förmodligen har väl NA kommit saken på spåren när man talat med ÖSK om läget inför träningslägret i Portugal.

Bloggen är en smula överraskad att tidningen när de för en gångs skull avslöjade något avstod från att sätta AVSLÖJAR i rubriken.

NA: Ingen Sobralense i ÖSK

Sobralense åter till Brasilien?

Att ÖSK gärna skulle vilja låna IFK Göteborgs mittfältare Daniel Sobralense ytterligare en gång är ingen hemlighet. Sannolikheten för att man skall kunna gå i land med detta ser i dagsläget inte så positiva ut.

Idag rapporteras det nämligen i diverse media, att spelaren verkar vara på väg tillbaka till Brasilien. Fortaleza, den klubb han representerade innan han kom till Sverige, sägs nämligen vara intresserade av att ”få tillbaka” honom. Sobralense borde egentligen vara tillbaka i Göteborg för försäsongsträning, men är enligt uppgift fortfarande kvar i Brasilien efter ha fått en förlängd ledighet av sin klubb.

FotbollDirekt: Sobralense uppges lämna Blåvitt – hem till Brasilien
Expressen: Uppgifter: Brasiliansk klubb jagar IFK-profil
Göteborgs-Posten: Sobralense kan återvända till Brasilien

Göteborgarna: Status Quo

Fotboll Direkt har talat med IFK Göteborgs sportchef Mats Gren. Samtalet föranleddes nog framför allt av att klubben just gjort klart med två stycken talanger från Ghana – båda dessutom mittfältare. Något som givetvis ånyo aktualiserar frågan om Nordin Gerzics och Daniel Sobralenses framtid hos göteborgsänglarna.

Enligt Gren har det inte hänt så mycket i förhandlingsspelet mellan IFK och ÖSK. IFK vill ”bli av med” spelarna som båda har ett år kvar på sina resp. kontrakt. Helst vill man, som tidigare framkommit, sälja spelarna för att på så sätt bli av med alla kostnaderna man har för dem. Men Gren kan nu även tänka sig ett lån under förutsättning att den inlånande klubben tar hand om hela lönen.

Av detta kan man nog dra slutsatsen att ÖSK (ännu) inte erbjudit sig att köpa loss spelarna utan fortfarande förhandlar om ett lån med en lönesubvention från IFK Göteborgs sida.

Det har kanske inte så överraskande blivit något av ett svälta-räv-scenario över den här affären. ÖSK känner förmodligen att de har övertaget och att de kan vänta ut göteborgarna. Dessa har ju inte oväsentlig kostnad som de måste försöka bli av med. Samtidigt som det inte verkar finnas så många – om ens några – alternativ för IFK. Både Nordin och Daniel har ju kommit upp i en ålder som gör att de inte är så attraktiva att köpa loss.

Dessutom har väl spelarna en del att säga till om – de måste ju vara med på ett eventuellt upplägg. För Nordins del gäller säkert, att för honom finns det bara ett alternativ – ÖSK.

ÖSK vill låna Sobralense (en gång till)

Fortfarande oklart var Daniel Sobralense spelar nästa år.

Fortfarande oklart var Daniel Sobralense spelar nästa år.

Matchdax skriver, att ÖSK vill låna IFK Göteborgs mittfältare Daniel Sobralense ytterligare en gång. Efter brassens imponerande höst hos ÖSK är det inte så konstigt att Sportklubben gärna vill se en fortsättning.

Sobralense har bara ett år kvar på sitt kontrakt med IFK Göteborg, men ÖSKs intresse verkar inte ligga i riktningen lossköp. Att låna i stället för att köpa blir ju billigare för ÖSK och dessutom binder man inte upp sig långsiktigt för en spelare, som fyller 32 i februari.

IFK Göteborg vill givetvis helst sälja honom, men det är nog svårt att finna en köpare av samma anledningar som gör att ÖSK inte vill köpa loss honom. Frågan är därför om IFK redan nu är villiga att släppa iväg honom på lån eller om man avvaktar för att se om inte en köpare trots allt dyker upp.

Å andra sidan – om man tycker att ÖSK givit ett acceptabelt låneanbud kanske man vill rensa upp i truppen med en gång och inte gå kvar med en spelare, som trots allt skall bort innan vinterfönstret stänger.

Tillägg: Lika intresserade av en ny utlåning verkar inte IFK Göteborg att vara. Till Göteborgs-Posten säger IFKs sportchef Mats Gren: Utlåning kommer inte på frågan.

Det verkar med andra ord kunna bli en utdragen historia. Men eftersom IFK väl trots allt vill bli av med Sobralense så kan det ändå till slut bli ÖSK på lån ifall ingen köpare dyker upp (som är acceptabel för spelaren).

IFK Göteborgs lagbygge

IFK Göteborg började träna idag och Göteborgs-Posten har givetvis skrivit en del om detta. För ÖSKs supportrar är det för ovanlighetens skull intressant att följa vad som sker på Kamratgården. Klubbens nye tränare Jörgen Lennartsson siktar på en klassisk 22-mannatrup – alltså med två namn för varje position.

I dagsläget räknar man in 18 etablerade spelare i sin trupp. Beträffande spelarna som är av intresse för ÖSK kan man konstatera, att det än så länge ser rätt tunt ut på det centrala mittfältet. För detta skall väl Göteborg ha fyra namn – i dagsläget har man bara två: Gustav Svensson och Nordin Gerizic. Klubben skulle alltså behöva ta in ytterligare tre centrala mittfältare innan de kan konstatera att Nordin är överflödig sett ur deras synvinkel.

När det gäller Daniel Sobralense har tidningen/klubben (?) satt upp honom som högerbräddare tillsammans med Martin Smedberg-Dalence.

IFK Göteborg behöver således värva en hel del spelare innan Gerzic och Sobralense kan betraktas som ”överflödiga”.

Göteborgs-Posten: I dag börjar Lennartsson träna Blåvitt

Ingen plats för Gerzic eller Sobralense

Aftonbladet har talat med IFK Göteborgs sportchef Mats Gren om läget i truppen. Det har ju bland annat varit bra omsättning bland mittfältarna i föreningen. Det verkar dock inte som om Gren tror att någon av de två ÖSK-lånen kommer att ta en plats i nästa års blåvita trupp.

På frågan: Vad är tanken med Gerzic och Sobralense? svarar han Att de antingen blir kvar i ÖSK eller att vi hittar något annat.

Gerzic och Sobralense kvar i Göteborg?

Blir Nordin Gerzic kvar i Göteborg?

Blir Nordin Gerzic kvar i Göteborg?

Hos Göteborgsposten har Mattias Balkander dragit igång en Silly-Season blogg. Inte så konstigt – i Göteborg finns det givetvis en hel del att spekulera om under denna fotbollsfattiga del av året. För oss i Örebro finns det givetvis en naturlig anledning att tills vidare följa vad som skrivs i bloggen.

En av de första sakerna han tar upp är att ÖSKs två lån från IFK Göteborg mycket väl kan komma att bli kvar i Göteborg (eller i alla fall inte flytta till Örebro).
– Vi är fortsatt intresserade, men vi har inte den ekonomin Blåvitt har, säger ÖSK:s tränare Alexander Axen till GP.

Mest av allt verkar väl detta vara ett första förhandlingsutspel från ÖSKs sida, tycker jag. Så länge som ÖSK tror sig veta, att IFK Göteborg inte vill ha kvar spelarna i truppen kan man ju kosta på sig att vara tuff  i förhandlingarna. Nordin lär väl hur som helst inte acceptera att gå till någon annan klubb än ÖSK. När det gäller Sobralense är det mer oklart vad som är hans prioritet.

GP:s Silly Season Blogg: Gerzic och ”Sobra” kvar i Blåvitt?

Rörigt i IFK Göteborg

I dag på förmiddagen kom nyheten att IFK Göteborg givit sin tränare Mikael Stahre sparken. En nyhet som egentligen inte berör ÖSK alls om det inte vore så, att ÖSK vill behålla de två spelare man haft på lån från IFK Göteborg under året. Frågan är om det nu till hälften genomförda tränarbytet kommer att han någon (p)åverkan på ÖSKs planer och förhoppningar?

Jag tror inte att så kommer att vara fallet. Av allt att döma är det sportchefen Mats Gren som tar dessa beslut. Gren hade inget emot att låna ut Gerzic och Sobralense tidigare i år och han lär knappast ha ändrat åsikt sedan dess trots att man nu byter tränare. Den nye – vem det nu än blir – lär få lov att foga sig efter Grens åsikter.

I en artikel från i går gissade för övrigt Göteborgsposten, som verkar följa IFK Göteborg rätt noga, att både Gerzic och Sobralense spelar för ÖSK även nästa år. Vad den gissningen nu kan vara värd.

 

 

Sobralense återvänder gärna…

2014-08-23_Daniel Sobralense2

…till Göteborg, alltså. NA har frågat honom om hur han ser på sin framtid och klok som han är bränner han inte några Göteborgsbroar. Till skillnad mot Nordin Gerzic har han antagligen inte någon emotionell anknytning till ÖSK och Örebro, även om han verkar ha trivts bra här under sin låneperiod.

NA: ÖSK:s succélån fullföljer gärna i Göteborg