Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2021/22: Allain har lämnat byggnaden


Bilden från Dalkurds webbplats.


Idag kom så bekräftelsen, att Bobby Allain lämnar ÖSK och i stället kommer att representera Dalkurd FF under den kommande säsongen. Förmodligen bäst så även om jag unnat Allain en stabilare klubb än Dalkurd att spela i.

I ett kortfattat pressmeddelande konstaterar ÖSK att övergången är en bra lösning i den nuvarande konkurrenssituationen. Jag kan inte låta bli att undra vad som är bra med att Eskelinen inte får någon konkurrens alls om platsen mellan ÖSKs målstolpar. (Med all respekt för den i det här sammanhanget orutinerade Gustav Leijon). Jag har alltid trott att man vill ha konkurrens även på målvaktssidan (även om man inte byter målvakt så ofta).

ÖSK: Bobby Allain lämnar ÖSK Fotboll
Dalkurd FF: Bobby Allain är klar för Dalkurd
NA: Efter kaoset – Bobby Allain klar för ÖSK-konkurrenten

Silly Winter 2021/22: Allain till Dalkurd?

(Jag satte dit ett frågetecken i rubriken i efterhand. Eftersom ingenting är klart innan allting är klart. Men nog verkar det sannolikt att Dalkurd är intresserade).

Bobby Allain har varit frånvarande under de två senaste träningarna inför träningsmatchen mot Degerfors och han är inte heller med i matchtruppen.

Nu har det börjat ryktas om att en övergång till Dalkurd skulle kunna vara förestående. Något som Allain faktiskt bekräftar i ett SMS till NA.
– Ja, det är sant. Jag kommer att skriva på för Dalkurd.
Konkurrensen i Dalkurd är väl inte värre än att Allain skulle kunna ta platsen som förstamålvakt. Den platsen hade förra året kanadensaren Jonathan Viscosi som stod i mål i 28 av det årets 30 matcher (Lagstatistik).

NA: Axel Kjäll om Allain-affären – målvakten bekräftar: Skriver på för konkurrenten

Silly Winter 2021/22: Allain förvånad och besviken

Jag överskattade helt uppenbart ÖSKs förmåga att hantera målvaktssituationen. För Allain kom nyheten om värvningen av Eskelinen som en blixt från en väldigt klar himmel. Nu funderar han på hur han skall tackla den uppkomna situationen. Väldigt klantigt skött av Kjäll.

Det kan ju hända att det redan nu dyker upp en klubb som behöver en förstärkning på målvaktssidan. Annars är väl det bästa för Allain att avvakta och satsa på ett sommarbyte. Det är ju då som de flesta icke-nordiska klubbar bygger om sina trupper.

Det verkar väl som om det var AGFs korttidsvärvning av Viktor Noring som satte den här bollen i rullning. Då blev det uppenbart att Eskelinen inte hade någon framtid i den danska klubben och danskarna blev väl ännu mer angelägna om att till varje pris göra sig av med honom och hans lönekostnader. Sedan kunde väl Kjäll inte stå emot trycket från Cedergrens håll när denne såg en möjlighet att få in sin gamla målvakt. Annars kan jag inte se varför det blev så angeläget att ta in Eskelinen så tätt inpå seriestarten. Det borde ÖSK ha kunnat klara av i januari kan man tycka.

Det är onekligen lite av ödets ironi, att Allain nu befinner sig i samma situation som Eskelinen gjorde i AGF, då de tog in en ny förstemålvakt och satte Eskelinen på bänken efter det att han tidigare varit ordinarie.

NA: Bobby Allain om situationen

Silly Winter 2021/22: Exit Allain?

Bobby Allain rapporteras ha varit frånvarande vid dagens träning. När man sedan ser detta upplagt på hans Instagramkonto kan man väl inte annat än komma till slutsatsen att han planerar att eller redan har lämnat klubben.

Förmodligen är Allain just nu på väg att visa upp sig eller rent av skriva kontrakt med en ny klubb. Signalen att han nu är fri att byta klubb kom väl i och med att övergången för Eskelinen blev klar.

Jag tror inte att Eskelinens övergång till ÖSK har kommit som en stor överraskning för den sympatiske Allain. Förmodligen har ÖSK hållit honom informerad om sina planer och förhandlat åt två håll samtidigt. Inåt för Eskelinen och utåt för Allain. Att ÖSK ännu inte kommenterat vad som händer med Allain beror väl på att de inte gärna kan göra det innan dennes övergång till Klubb X är helt klar.

Eftersom Allain har mer än ett halvår kvar på sitt kontrakt med ÖSK kan han inte på eget initiativ vara i kontakt eller förhandla med en annan klubb utan ett godkännande från ÖSKs sida.

Silly Winter 2021/22: Allain fortsätter gärna i Superettan

NA har talat med Bobby Allain efter gårdagens förlustmatch mot Djurgården. Fransmannen medger att han nog borde ha klarat det skott som gav gästerna segern.

Beträffande framtiden i Superettan säger han, att han gärna stannar kvar för att hjälpa laget upp i Allsvenskan igen. Av ÖSKs målvakter har både Allain och Krasniqi kontrakt som sträcker sig även över nästa år medan Gustav Leijons kontrakt går ut vid årsskiftet.

NA: Bobby Allain vill följa med ÖSK ner i Superettan.

Målvaktsröra

Det finns nog en del frågetecken för Axel Kjäll när han skall utvärdera sina målvaktsalternativ. Den tilltänkte förstemålvakten Bobby Allains insatser under försäsongen var av varierande kvalitet. Bra räddningar blandades med riskfyllda utrusningar och några skott mot högra stolproten som väl rimligen inte skulle ha fått gå in.

Därför var det nog lite nervöst inför årets första ”riktiga” match. Allsvenskan inleddes med ett besök av IFK Göteborg och Allain klarade det provet bra. Så bra att han faktiskt av rättighetsinnehavarna från Discovery utsågs till målvakt i säsongens första ”Omgångens lag”. Lite opåkallat måhända, men det var tydligen inga andra målvakter, som utmärkte sig speciellt mycket mer.

Om Allain i alla fall fram till nästa match är oomtvistlig etta, vem är då tvåa? För premiärmatchen valde Axel Kjäll att låta 19-årige Gustav Leijon (han fyller 20 i augusti) få bänkplatsen. Den tilltänkte tvåan Mergim Krasniqi, som missat stora delar av träningen under mars månad på grund av privata skäl, fick finna sig i att avstå platsen till Leijon. Något han verkar ha haft förståelse för, även om han tycker att han är en bättre målvakt än både Leijon och Allain.

Kjäll rör sedan till det lite extra genom att säga, att han tycker att Leijon för tillfället är den bättre av de två reservmålvakterna.
Jag valde Gustav. Dels för att Mergim inte har haft någon kontinuitet i träningen. Och när han kom tillbaka in i träning igen så tycker jag att Gustav har varit bättre. Det är konkurrensmässiga delar, säger Axel Kjäll om sitt beslut, säger han till NA.

Lite väl vågat ändå, tycker jag. Leijon är helt oprövad på seniornivå. Han har möjligen spelat någon U21- eller DM-match, men inte mer. Jag skulle nog helst se, att ÖSKs allsvenska målvaktsreserv har rutin från seniorspel. Ett år i div 1 borde vara det minsta man kan kräva av någon i den positionen. Vad Kjäll egentligen anser om saken lär väl ge sig i samband med trupputtagningen till bortamatchen mot Östersund.

I bakgrunden kastar dessutom ÖSKs föredetting John Alvbåge sin skugga. Alvbåge verkar väldigt sugen på att få komma in i ÖSKs organisation på något sätt. Han kan i så fall givetvis även fungera som reserv-reservmålvakt.

Detta verkar faktiskt ha diskuterats en del, men i och med att Alvbåge efter en sen värvning fick hoppa in i Akropolis mål, så lär han inte kunna göra något avtryck hos ÖSK förrän efter EM-uppehållet. Alvbåge hamnade för övrigt direkt mellan stolparna i sin nya klubb, när Akropolis inledde med att spela oavgjort 1-1 mot Brage.

Mycket avgörs av vad som händer med Krasniqi. Får han inte tillbaka sin andraplats lär han inte stanna i klubben längre än till sommarfönstret.

NA: Efter debutsuccén – ÖSK-spelaren uttagen i omgångens lag
NA: ÖSK-målvakten petad i premiären efter långa frånvaron
NA: Allain storspelade och talangen petade Krasniqi – Kjäll om målvaktssituationen
NA: Alvbåge: ”Såklart intresserad av någon roll i föreningen i framtiden”

Silly Winter 2020: Målvaktsintervjuer

ÖSK har två nya målvakter i truppen inför den kommande säsongen. Både ÖSK och NA har intervjuat dem.

ÖSK: Intervju med Bobby Allain (video)
NA: ÖSK:s nye målvakt Bobby Allain i stor intervju om att ersätta Oscar Jansson och telefonsamtalet med Axel Kjäll


ÖSK: Intervju med Mergim Krasniqi (video)
NA: ÖSK:s nya målvakt vill vara en gubbe att lita på – men proffslivet är nytt

Silly Winter 2020/21: ÖSK tar in fransk målvakt

ÖSK meddelade idag, att de skrivit ett tvåårigt kontrakt med den fransk-skotske målvakten Bobby Allain.

ÖSKs nyförvärv har tillbringat så gott som hela sin fotbollskarriär på diverse avbytarbänkar beredd på att hoppa in om det skulle hända förstemålvakten någonting. Det gör det som bekant sällan och han har därför inte speciellt många matcher i sin fotbolls-CV.

Närmast kommer han från den grekiska storklubben Olympiakos, som han fick lämna i början av oktober. Dessförinnan gjorde han en dryg handfull match med franska Dijon. Sammanlagt blev det 13 matcher under säsongen 2018/19 för Ligue 1-klubben.

ÖSK: ÖSK skriver avtal med fransk målvakt
NA: ÖSK värvar fransk målvakt – ansluter från grekisk storklubb
Svartvitt: Här är Oscar Janssons ÖSK-ersättare – värvas från internationell storklubb
NA: ÖSK-tränaren om Janssons ersättare – spelat i Europa league


Cumbernauld News: Bobby Allain: From Clyde Under-19s to a Greek title win with Olympiacos
YouYube: Interview with Olympiacos Goalkeeper Bobby Allain (Det blir i alla fall inga språkproblem med Allain i laget).
Get French Football News: Olympiakos are interested in signing Dijon goalkeeper Bobby Allain


Spelardata från Soccerway.