Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2021/22: Krasniqi till GAIS

Mergim Krasniqi, som kom överens med ÖSK om att avsluta kontraktet ett år i förtid, har nu gjort klart med en ny klubb. Det blir (lite förvånande) GAIS som ju fick lämna Superettan efter den senaste säsongen. Ett ordentligt kliv nedåt i seriesystemet för hans del. Det nya kontraktet är bara ettårigt, vilket väl bör öppna vägen uppåt om det går bra i år. I GAIS efterträder han Mathias Karlsson som efter nedflyttningen lämnat Göteborg och återvänt till Karlstad.

Krasniqi var för övrigt inte den enda spelaren med Örebroanknytning som klubben annonserade idag. På sin webbplats skriver de att de tar in den flinke ytterbacken Mohamed Youla, som kommer från BK Forward.

GAIS: Mergim Krasniqi klar för GAIS
GAIS: Mohamed Youla klar för GAIS

Av övriga personer med ÖSK-anknytning i GAIS kan noteras, att Boris Lumbana lämnat klubben och att Magnus Sköldmark fortfarande är klubbchef

Silly Winter 2021/22: Krasniqi lämnar ÖSK

ÖSK meddelar idag (synnerligen kortfattat) att man kommit överens med målvakten Mergim Krasniqi att avbryta anställningsförhållandet. Han lämnar därmed ÖSK efter en säsong då han i och för sig fått spela mer än vad andremålvakter brukar få göra, men där han inte heller lyckas övertyga ÖSKs tränare att han är tillräckligt bra för att ersätta Bobby Allain.

Efter degraderingen till Superettan var det väl tveksamt om ÖSK skulle ha råd att hålla sig med två målvakter som båda ansåg att de är bra nog att hålla förstaplatsen. Eftersom Allain (av någon anledning) redan förklarat att han gärna stannar kvar i ÖSK för att spela i Superettan var det nog inte så märkligt att det blev Krasniqi som får lämna. Krasniqi fyller 30 i år och han är inte längre i den åldern där han kan kosta på sig att sitta på bänken och vänta på sin chans.

Målvaktsvakansen öppnas väl nu en möjlighet för Gustav Leijon att fortsätta i ÖSK efter förra året då han var tredjemålvakt.

Statistik Krasniqi från fotbolltransfers.com

Silly Winter 2021/22: Krasniqi vill spela

Fotbolltransfers.com skriver om Borås Tidning som har kollat läget med ÖSKs målvakt Mergim Krasniqi. Helt klart är att målvakten inte ser fram emot ytterligare en säsong med sporadiska inhopp.

Jag har pratat med klubben och ska prata lite till om framtiden. För mig är det viktigt att veta hur det kommer se ut och att situationen inte blir som den var i år, säger han av allt att döma till tidningen.

Eftersom det verkar som om Bobby Allain avser att stanna kvar i Örebro så finns det inte mycket som tyder på att Krasniqis önskemål om mer spetid kan infrias. Det mesta lutar alltså mot att han kommer att lämna ÖSK på ett eller annat sätt under försäsongen.

För övrigt flirtar Krasniqi i BT:s artikel rätt grovt med sin tidigare klubb Norrby. I ingressen som ligger framför betalväggen kan man läsa.

Krasniqi om framtiden: ”Norrby kommer finnas för evigt”
Efter allsvenska debutsäsongen, Mergim Krasniqi firar semester i Boråshallen. Där delar Örebromålvakten med sig av sina tankar om framtiden – och bjuder på en hyllning av Norrby.
– Huvudtränare Mak Lind är vår diamant, säger Krasniqi.

Fotbolltransfers.com: Mergim Krasniqi: ”Det är en helt ny situation”

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Målvaktsröra

Det finns nog en del frågetecken för Axel Kjäll när han skall utvärdera sina målvaktsalternativ. Den tilltänkte förstemålvakten Bobby Allains insatser under försäsongen var av varierande kvalitet. Bra räddningar blandades med riskfyllda utrusningar och några skott mot högra stolproten som väl rimligen inte skulle ha fått gå in.

Därför var det nog lite nervöst inför årets första ”riktiga” match. Allsvenskan inleddes med ett besök av IFK Göteborg och Allain klarade det provet bra. Så bra att han faktiskt av rättighetsinnehavarna från Discovery utsågs till målvakt i säsongens första ”Omgångens lag”. Lite opåkallat måhända, men det var tydligen inga andra målvakter, som utmärkte sig speciellt mycket mer.

Om Allain i alla fall fram till nästa match är oomtvistlig etta, vem är då tvåa? För premiärmatchen valde Axel Kjäll att låta 19-årige Gustav Leijon (han fyller 20 i augusti) få bänkplatsen. Den tilltänkte tvåan Mergim Krasniqi, som missat stora delar av träningen under mars månad på grund av privata skäl, fick finna sig i att avstå platsen till Leijon. Något han verkar ha haft förståelse för, även om han tycker att han är en bättre målvakt än både Leijon och Allain.

Kjäll rör sedan till det lite extra genom att säga, att han tycker att Leijon för tillfället är den bättre av de två reservmålvakterna.
Jag valde Gustav. Dels för att Mergim inte har haft någon kontinuitet i träningen. Och när han kom tillbaka in i träning igen så tycker jag att Gustav har varit bättre. Det är konkurrensmässiga delar, säger Axel Kjäll om sitt beslut, säger han till NA.

Lite väl vågat ändå, tycker jag. Leijon är helt oprövad på seniornivå. Han har möjligen spelat någon U21- eller DM-match, men inte mer. Jag skulle nog helst se, att ÖSKs allsvenska målvaktsreserv har rutin från seniorspel. Ett år i div 1 borde vara det minsta man kan kräva av någon i den positionen. Vad Kjäll egentligen anser om saken lär väl ge sig i samband med trupputtagningen till bortamatchen mot Östersund.

I bakgrunden kastar dessutom ÖSKs föredetting John Alvbåge sin skugga. Alvbåge verkar väldigt sugen på att få komma in i ÖSKs organisation på något sätt. Han kan i så fall givetvis även fungera som reserv-reservmålvakt.

Detta verkar faktiskt ha diskuterats en del, men i och med att Alvbåge efter en sen värvning fick hoppa in i Akropolis mål, så lär han inte kunna göra något avtryck hos ÖSK förrän efter EM-uppehållet. Alvbåge hamnade för övrigt direkt mellan stolparna i sin nya klubb, när Akropolis inledde med att spela oavgjort 1-1 mot Brage.

Mycket avgörs av vad som händer med Krasniqi. Får han inte tillbaka sin andraplats lär han inte stanna i klubben längre än till sommarfönstret.

NA: Efter debutsuccén – ÖSK-spelaren uttagen i omgångens lag
NA: ÖSK-målvakten petad i premiären efter långa frånvaron
NA: Allain storspelade och talangen petade Krasniqi – Kjäll om målvaktssituationen
NA: Alvbåge: ”Såklart intresserad av någon roll i föreningen i framtiden”

Silly Winter 2020: Målvaktsintervjuer

ÖSK har två nya målvakter i truppen inför den kommande säsongen. Både ÖSK och NA har intervjuat dem.

ÖSK: Intervju med Bobby Allain (video)
NA: ÖSK:s nye målvakt Bobby Allain i stor intervju om att ersätta Oscar Jansson och telefonsamtalet med Axel Kjäll


ÖSK: Intervju med Mergim Krasniqi (video)
NA: ÖSK:s nya målvakt vill vara en gubbe att lita på – men proffslivet är nytt

Silly Winter 2020/21: ÖSK tar in målvakt från Norrby

ÖSK meddelar idag, att de skrivit ett tvåårigt avtal med Mergim Krasniqi. Något som NA hintade om som en möjlighet redan några dagar före jul.

Med Krasniqi får ÖSK en målvakt som onekligen gått den långa vägen med 13 A-lagssäsonger och 290 tävlingsmatcher i Norrby – en klubb som han kom till som 6-åring. Rutin på elitnivå har han hunnit skaffa sig tack vare Norrbys 5 säsonger i Superettan.

Genom att värva både Allain och Krasniqi ändrar ÖSK väl på sätt och vis sin strategi beträffande målvaktsvärvningar. Tidigare har det funnits en uttalad etta och tvåa på målvaktssidan (även om Jacob Rinne nog rätt oplanerat rubbade den balansen). Nu tar ÖSK in två målvakter som nog båda räknat med att ta platsen som förstavalet. Frågan är hur den som hamnar på bänken kommer att förhålla sig till detta. Både Allain och Krasniqi närmar sig trettioårsstrecket och tycker nog att de redan klarat av se- och -lär stadiet,

NA (201222): Uppgifter till NA – han kan ta över efter Jansson i ÖSK
ÖSK: ÖSK värvar målvakt från Superettan
Norrby IF: Stort tack för allt, Mergim Krasniqi
NA: Efter NA:s uppgifter – målvakten klar för ÖSK


Spelarstatistik från Flashscore.com

Silly Winter 2020/21: Målvakt från Borås?

NA skriver idag: Enligt uppgifter till NA är Mergim Krasniqi, 28, från Norrby IF, högaktuell för ÖSK.

Krasniqi är onekligen ett namn som inte förekommit i några förhandsspekulationer. Målvakten med fotbollsrötterna stadigt förankrade hos Norrby har ett utgående kontrakt och tänker måhända att med 28 tillryggalagda år har chanserna snart försvunnit om han nu inte tar chansen och steget till Allsvenskan.

Eftersom ÖSK den här gången haft gott om tid att kolla marknaden och utvärdera de kandidater som man kan ta in till överkomliga villkor får man anta och hoppas, att det handlar om en välscoutad målvaktskandidat.

Målvaktsposten är nog den position till vilken ÖSK allra helst vill ha klart med en ersättare så fort som möjligt. Speciellt om Jake McGuire inte vill följa med som bänkvärmare under sitt kontrakterade andra år. Om McGuire försvinner och ÖSK inte har klart med en ny förstemålvakt skulle bara Gustav Leijon och U19-målvakten Samet Burgaj finnas tillgängliga när träningen drar igång igen i mitten av januari.

Men att vara nära ett avtal är sällan det samma som att vara klar.

NA: Uppgifter till NA – han kan ta över efter Jansson i ÖSK

Spelarstatistik från Flashscore.com