Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Lumbana trivs som mittback

Göteborgs-Posten skriver i en artikel som verkar ha hamnat utanför betalväggen om Boris Lumbanas utveckling i GAIS. På ”gamla” dagar har han under de senaste matcherna spelat mittback i en trebackslinje. En uppgift som han tycker att han trivs med.

Jag är inte förvånad. Under sin tid i Talangtruppen/ÖSK Ungdom var det oftast som ytterback han spelade. Sedan upptäckte man att han var ett konditionsfenomen i klass med Daniel Björnqvist, varpå man placerade honom på mittfältet. En plats som han av någon anledning inte riktigt passade lika bra för honom. Men jobbet som högermittback borde passa honom som handen i handsken. Därifrån kan han ju även stöta framåt om det behövs.

Kul tycker jag, som alltid gillat Boris.

Göteborgs-Posten: Lumbana trivs i nya rollen

Silly Winter 2019/20: Karlsson till GAIS

Efter två säsonger på bänken hos ÖSK tyckte andremålvakten Mathias Karlsson att det räckte. Någon speltid i ÖSK blev det aldrig – för det var konkurrensen från Oscar Jansson alldeles för svår. Han valde därför, när hans kontrakt gick ut efter den här säsongen, att gå vidare till en klubb, där han skulle ha större möjligheter att få spela.

Nu verkar hans planer ha gått i lås. GAIS meddelar idag på eftermiddagen, att de kommit överens med Mathias om ett tvåårigt kontrakt.

GAIS: Mathias Karlsson klar för GAIS

Statistik för Mathias Karlsson från fotbolltransfers.com

Lumbana förlängde med GAIS

Boris Lumbana (juli 2012)


Boris Lumbana, tidigare i ÖSK och Degerfors samt på diverse underhållningsscener, återuppstod under hösten som fotbollsspelare. Detta efter det att han för tre års sedan lagt av med fotbollen för att koncentrera sig på sin karriär som artist.

Men i augusti i år skrev Boris ett korttidskontrakt med GAIS (av alla klubbar). Varför det just blev göteborgsklubben är oklart (för mig). Han kanske kände någon där eller så var det bara en slump att det blev som det blev.

Om återuppståndelsen berodde på han tycker att det roligare att spela fotboll än att sjunga framgår inte. Men att spela fotboll var uppenbarligen tillräckligt roligt för att han skulle förlänga sitt kontrakt (med GAIS).

Klubben skriver på sin webbplats, att kontraktet förlängts med ett år.

Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i GAIS styrelse kommenterar förlängningen.
Boris har varit en stor positiv överraskning sedan han anslöt till klubben. Det gick snabbt för honom att komma upp i matchtempo och därefter har han verkligen visat att han håller på elitnivå. I flera matcher har han haft en bärande roll i laget och det ska bli spännande att se honom med en försäsong i benen.

GAIS: Boris Lumbana förlänger med GAIS

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Boris Lumbana återuppstår i GAIS

Man vet aldrig vart en fotbollskarriär skall ta vägen för ett gäng fotbollsjuniorer. Här ett målgörarfoto från 2009 med Boris, Adam Botvidsson, Kalle Holmberg (IFK Norrköping) och Michael Jidsjö. Bakom dem Peter Rosendal (Brages målvakt) som också väldigt gärna ville vara med på fotot.


ÖSKs föredetting Boris Lumbana avslutade för två år sedan sin fotbollskarriär i Degerfors. Tillvaron som musiker och elitfotbollsspelare var svår att kombinera och Boris valde (då) musiken.  Nu verkar han dock vara på väg att göra ett omtag.

Häromdagen meddelade nämligen GAIS att de kommit överens med Boris om ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut. Han har provtränat ett tag med göteborgsklubben och där tyckte man uppenbarligen att han var tillräckligt bra för att ta en plats i truppen.

Boris Lumbana.
– Jag har själv sökt mig till GAIS och bett att få en chans att visa upp mig och efter hand har det gått allt bättre. Att vi nu är överens om en fortsättning känns riktigt bra och jag tror och hoppas att jag kan tillföra både kvalitet och energi till laget.

GAIS huvudtränare Patrik Ingelsten
– Jag får erkänna att jag var lite skeptisk till att Boris skulle kunna hävda sig efter sitt uppehåll. Men han har på träning visat att han fortfarande håller måttet på elitnivå. Han kan spela på flera positioner och kommer att ge truppen ytterligare bredd. Dessutom är han en glädjespridare och ett energiknippe som tillför mycket även vid sidan av planen.

Om nu huvudanledningen till återkomsten till fotbollsplanerna är att suget efter fotbollen återuppväckts kan man väl tycka att det utan tvekan finns några behövande div 1-klubbar i närområdet som skulle ha kunnat haft stor nytta av Boris. Men han kanske har flyttat till Göteborg. Annars finns det väl ingen anledning att söka sig till GAIS.

Göteborgsklubben, som är indragna i en tuff nedflyttningsstrid i Superettan, tyckte tydligen att ta in Boris itruppen är en chansning som var värd att ta. Speciellt som den ekonomiska sidan av överenskommelsen är bra (för dem).

Vad jag kommer ihåg från den tiden då han spelade med ÖSKs dåvarande talangtrupp i div3 (och ibland i tvåan) hade han en fysisk som matchade Daniel Björnquists. Det har han nog fortfarande. Frågan är bara hur mycket han tappat i fotbollstekniken under de två år han varit borta från fotbollen. Men tekniken finns kanske kvar någonstans i hjärnan och kan återuppväckas. I så fall har GAIS gjort ett verkligt fynd.

GAIS: Boris Lumbana klar för GAIS
NA: Boris René gör fotbollscomeback – värvas in från tv-laget

Med siktet mot GAIS

Ett mål för ÖSK i årets allsvenska borde vara att avancera i den allsvenska maratontabellen. I denna hittar man ÖSK inför den här säsongen på plats 11 med 1657 poäng (beräknat efter trepoängssystemet). Närmast ÖSK på tionde plats parkerar GAIS med 1686 poäng. Det skiljer alltså bara 29 poäng, vilket ÖSK borde kunna hämta in vid en någorlunda normal poängskörd. På nionde plats ovanför GAIS återfinns Halmstads BK med 1747 och den åttonde platsen hålls av Örgryte IS som har 1782 poäng.

Wikipedia: Fotbollsallsvenskans maratontabell

Svenska Cupen: ÖSK – GAIS 2-1 (1-0)

Plats: Behrn Arena
Tid: Lördagen den 16:e februari kl 16:00
Domare: Mohammed Al-Hakim
På TV: C More Live
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @GAIS_SE
Hockeykrock?: Nästan, Djurgården – Örebro 18:00
Publik: 1.003


Matchfakta.
15. 1-0 Daniel Björnkvist (Jake Larsson)
39. Varning Leonard Pllana
46. Varning Rasmus Rosenqvist
53. Varning Predrag Randelovic
64. Spelarbyte: Rasmus Rosenqvist (ut) Andreas Östling (in)
70. 2-0 Johan Bertilsson (Martin Lorentzson)
71. Spelarbyte: Aiden Connor Harvey (ut) Kim Dickson (in)
73. Spelarbyte: Viktor Prodell (ut) Isaac Boye Edegware (in)
77. 2-1 Andreas Östling Nickmål
78. Spelarbyte: Edin Hamidovic (ut) Arian Kabashi (in)
90+1. Spelarbyte: Johan Bertilsson (ut) Rodin Deprem (in)
90+4. Matchen slut.

ÖSKs laguppställning:
Oscar Jansson
Albin Granlund, Michael Almebäck, Arvid Brorsson
Daniel Björnquist, Martin Lorentzson, Nordin Gerzic (k), Jake Larsson
Filip Rogic, Viktor Prodell, Johan Bertilsson
Ersättare: Mathias Karlsson (mv), Isaac Boye (73), Rodin Deprem (90+1), Dennis Collander, Michael Omoh, Helmer Andersson och Adam Bark.
Spelare som saknades: Simon Amin (19:e man), Fabio de Sousa Silva (korsbandsskadad), Martin Broberg (rehab), Johan Mårtensson (sjuk) och Daniel Björkman (sjuk).


GAIS:s laguppställning:
Marko Johansson
Alexander Angelin, Niklas Olsson, August Wängberg, Aiden Conor Harvey
Marcus Bergholtz, Rasmus Rosenqvist, Predrag Randelovic
Karl Bohm, Edin Hamidovic, Leonard Pllana
Ersättare: Damir Mehic (mv), Andreas Östling, Adam Wästlund, Milos Andelkovic, Julius Johansson (U19), Arian Kabashi och Kim Dickson (U19)
Spelare som saknades: Carl Nyström och Niclas Andersén var skadade. Emil Wahlström togs inte med i laget efter bara två träningar. Nikola Asceric och Netinho var inte administrativt spelklara.


190217. GAIS: Andreas Östling ”Ett steg i rätt riktning” (video)
190217. GAIS: Uddamålsförlust i årets första tävlingsmatch
190217. NA (Betalvägg): ÖSK-backens ovana roll – bara tredje gången på 139 försök
190217. Martin Avedal (M.A.V.Foto): Matchfoton Som vanligt hög kvalitet på Avedals foton.
190217. Fredrik Carlsson (NA, Betalvägg): Fredrik Carlsson: ”Jake Larsson-storyn kan göra ÖSK till en osannolik vinnare i miljonspelet”
190217. NA (Betalvägg): Spelarbetyg
190216. NA (Betalvägg): Bertilsson avgjorde cupfajten – efter optimala passningen
190216. NA (Betalvägg): Jake om ÖSK-succén – spelade fram till mål cupdebuten
190216. Fotbollskanalen: Förre Bajen-talangen med assist i tävlingsdebuten för ÖSK
190216. Fotbollskanalen: Höjdpunkter
190216. ÖSK: Intervjuer med Jake Larsson och Daniel Bäckström efter vinsten mot GAIS i Svenska Cupen (video).
190216. ÖSK: Seger mot GAIS i cuppremiären
190216. NA (Betalvägg): ÖSK hårt pressat mot superettanlaget – Bertilsson avgjorde när Jake Larsson drog ner applåder


190216. NA (Betalvägg): Polis ingrep mot fotbollssupportar i Örebro – två omhändertagna för fylleri
190215. ÖSK: Pulsen inför Svenska Cupen
190215. GAIS: Inför mötet med Örebro SK
190215. Svartvitt: Inför Örebro SK – GAIS Glöm inte 2013
190215. NA (Betalvägg) livesände från Behrn Arena. Intervjuer med Oscar Jansson, Dennis Collander och Axel Kjäll.
190215.
NA:s Fredrik Carlsson analyserar vilka möjligheter ÖSK har att ersätta Johan Mårtensson (som har (haft) ont i halsen). Han ser tre möjligheter:
1. Lorentzson upp på mittfältet, Granlund i trebackslinjen och Jake Larsson som wingback.
2. Lorentzson upp på mittfältet. Helmer Andersson ersätter i backlinjen.
3. Collander får mittfältsplatsen.
NA (Betalvägg): Tre alternativ när mittfältaren saknas – nyförvärvet kan ÖSK-debutera från start
4. Jag tycker dock att det finns ett fjärde mer naturligt alternativ. Det är att låta Rogic spela mittfältare och ersätta honom med Deprem. Så skulle jag göra.


190214. NA (Betalvägg): ÖSK:s cupmotstånd: Skral ekonomi och utspelat av division 1-lag
190214. NA (Betalvägg): ÖSK räknar ner inför Gais – följ uppladdningen inför cupmatchen här
190214. ÖSK: Motståndarkollen: GAIS
190213. NA (Betalvägg): ÖSK-mittfältaren går en kamp mot klockan – kan missa cupmatchen




Bassombeng till GAIS

101203.
GAIS har nu presskonferensat och presenterat sina nyförvärv. Istrefi IRL och Eric Bassombeng på bild. Eric befinner sig nämligen i Kamerun på semester. Det är väl lika bra att Axén vänjer sig med det på en gång.

På sin hemsida bekräftar ÖSK kortfattat övergången och skriver bland annat.

– Vi har under en tid fört förhandlingar med Eric om en förlängning i ÖSK, men inte kommit till en överenskommelse.

Det är ju nästan så man får intrycket att ÖSK valde att inte gå vidare med Bassombeng och att det var därför han hamnade i Göteborg.

Hos GAIS skriver man på sin hemsida om både Bassombeng och Istrefi. Istrefi har jag sett några gånger och inte tyckt att han verkade vara speciellt bra på någonting. Han gjorde 6 mål för Carlstad United under den gångna säsongen.

Sportsday rapporterar från presskonferensen, att GAIS och/eller Axén även har förhoppningar om att kunna få använda Jesper Florén (på lån från Elfsborg) en säsong till.
101202.

Sportbladet uppger ikväll, att Eric Bassombeng är en av två nya spelare som kommer att presenteras av GAIS vid en presskonferens i morgon fredag. (Den andre lär vara Carlstad Uniteds anfallare Gzim Istrefi).

Erics flytt lämnar mig med splittrade känslor. Han kan vara väldigt bra när han är i form och på spelhumör. Men även rätt usel när det inte stämmer. Allt strul under hans tid hos ÖSK gör nog, att trots allt det bästa är att han lämnar klubben och går vidare.

Årets medaljer bärgades på det hela taget utan någon medverkan från hans del. Han spelade nio matcher, men bara en gång från start och det var i den sista betydelselösa matchen mot Trelleborg.

GAIS – Örebro SK

Plats: Nygamla Ullevi
Tid: 20 oktober kl 19:00
Domare: Martin Hansson
På TV: Canal+
Repris på TV: 20 okt 22:05 Canal+ Sport HD ; 21 okt Canal+ Sport 1 15:45 och Canal+ Sport HD 17:00

Inför

GAIS: Över 6 100 bokade till GAIS-ÖSK (101011)
GAIS: Grönsvart omstart mot ÖSK (101012)
GAIS: A-laget uppmanar (101012, video)
ÖSK: Åk till Göteborg, GAIS pressar priserna (101013)
FotbollDirekt: Gais mot publiksuccé genom gratismatch (101014)
GAIS: Fyra skadade blev till slut en (101014)
FotbollDirekt: Anfallskris – då blev Tamandi ett lyft (101015)
GAIS: Vi har passerat 10 000 till GAIS-ÖSK! (101017)
GAIS: Axén inför GAIS-ÖSK (101018, video)
Eyravallen: GAIS borta – ingen önskemotståndare (101019)
GAIS: ”Alec” har plus på Örebro SK (101019)
Svartvitt: Inför GAIS – Örebro SK (101019)
Sportsday: Bara Tamandi kan spela så blir det bra, eller…? (101019)
Grönsvarta fans: Skadedrabbat GAIS tar emot Örebro (101019)
NA: ”Sixten vågade inte komma” (101020)
NA-TV: Guldläge för brons (101020, video)
Sportsday: 16 man, fler är inte friska i Gais inför Örebro (101020)
GAIS: GAIS släpper fram tre egna (101020)
Sportsday: Nej även från Johan, bara 14 allsvenska i Gais (101020)
FotbollDirekt: Siktar på medaljryck mot skadedrabbat Gais (101020)
Grönsvarta Fans: Matchrapport: GAIS-Örebro – Förlust i kvällskylan (101020)

Under

NA: Direktrapportering
GAIS: Direktrapportering
NA-TV: Höjdpunkter (video)

Efter

Matchrapporter
TT (Fotbollkanalen): Örebro nära Europa: Vår sämsta vinst (101020)
Sportsday: Tung kväll för Gais (101020)
Svartvitt: Vinst mot GAIS trots svag insats (101020)
GP: Lycén borta året ut (101020)
ÖSK: Europa nära för ÖSK (101020)
En Gårdapojk: Hedersam förlust (101020)
GAIS: GAIS föll med flaggan i topp (101021)

Matchkommentarer
FotbollDirekt: Självmål ger Örebro Europadoft (101020)
TT (SvD): Örebro allt närmare Europa-spel (101020)
NA : Axén: ”Hoppas ÖSK blir trea” (101020)
Radiosporten: Gais självmål gav Örebro segern (101020, audio)
GAIS: Presskonferensen (101021, video)
GAIS: Intervju med Jonas Lundén (101021, video)
Självgod och Bitter: GAIS 0 – 1 Örebro SK (101021)

Krönika
Anders Uddling (NA): Segern beviset – ÖSK:s år i år (101021)

GAIS 0 – 1 Örebro SK