Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Cedergren åter i GIF Sundsvall

Joel Cedergren, som tog över som tränare för ÖSK efter degraderingen från Allsvenskan år 2021, fick bara en kort och inte speciellt framgångsrik period i Sportklubben. Han skiljdes från sitt uppdrag redan efter den första seriematchen (förlusten på bortaplan mot Brage med 3-0). Sedan dess har han väl levt på sitt avgångsvederlag från ÖSK, samt dessutom tränat damlaget Sundsvalls DFF som spelar i Elitettan.

Idag meddelar GIF Sundsvall att han återinträder i den organisation som han fick lämna i augusti 2019. Då som ansvarig huvudtränare som inte fick med sig resultaten. Hans nya roll kommer dock inte att vara träningsrelaterad utan han tar sig an uppgiften som vikarierande sportchef i en halvtidstjänst under resten av det här året.

Jag kan inte låta bli att fundera hur den nuvarande sportchefen Tommy Naurin känner för att få Cedergren som potentiell överrock i organisationen.

Om Cedergren fortsätter sitt tränaruppdrag hos Sundsvalls DFF framgår inte av dagens nyhetsflöde. Hans insatser i den klubben har inte satt några djupare spår (eller kanske är det just det som de har gjort). Klubben ligger efter halva serien sist med 7 inspelade poäng efter 14 matcher. Upp till för tillfället säker mark är det 8 poäng (och en målskillnadsdifferens på 15 mål) som måste övervinnas.

GIF Sundsvall: Joel Cedergren ansluter till GIF Sundsvall
Wikipedia: Joel Cedergren


Lite senare skriver Sundsvalls Tidning om det nya jobbet.
ST: Cedergrens första ord om nya jobbet i GIF

Och Lukas Sahlin twittrar, att Cedergren lämnat Sundsvalls DFF.

Joel Cedergren har fått nytt jobb

ÖSKs förre huvudtränare Joel Cedergren har sedan han fick lämna ÖSK i början av 2022 stått utan arbete. Men nu står det klart att Cedergren kommer att ta över rollen som huvudtränare för Sundsvalls DFF i damernas Elitetta.

Men jobbet i SDFF komplicerades in i det sista av att GIF Sundsvalls sportchef Urban Hagblom slutade på sin post och till Sundsvalls Tidning säger SDFFs ordförande att Cedergren varit helt öppen till dem med att ”Giffarna ringt till honom”.

Till slut verkar dock Cedergrens val fallit till SDFFs fördel.

Sundsvalls Tidning (Mittmedia inlogg): Knallen – Cedergren ny huvudtränare för SDFF
Sundsvalls Tidning (Mittmedia inlogg): Cedergrens första intervju som SDFF-tränare
Sundsvalls Tidning (Mittmedia inlogg): En rekrytering som ska bli fruktansvärt intressant att följa

Tränarcirkusen

Marcus Folkö Müntzing har på Svartvitt publicerat en ordentlig genomgång över utvecklingen i ÖSK alltsedan Alexander Axén tackade för sig och meddelade att han inte längre var intresserad av att träna Sportklubben. Folkö Müntzing koncentrerar sig i första hand på de atändiga tränarbyten som präglat ÖSK under de senaste åren.

Mycket läsvärt för alla som följt och intresserat sig för ÖSK under de senaste åren.

Svartvitt: Har ÖSK lyckats stoppa fallet?

Anm. Rubriken är väl lite mer framåtblickande än vad själva artikeln är. Den koncentrerar sig i första hand på att skildra utvecklingen på tränarsidan. Frågan om ÖSK nu lyckats stoppa fallet återstår väl att besvara. Även för oss som hoppas att så faktiskt är fallet.

Tränarbyte igen!

Så var det klart. Det är snabba puckar och raka bollar när det är Kent Persson som håller i ordförandeklubban.

ÖSK meddelar nu, att Joel Cedergren fått lämna uppgiften som huvudtränare med omedelbar verkan. Huvudanledningen verkar inte ha varit de svaga resultaten sedan han tillträdde utan mer det faktum att han inte lyckats få med sig spelartruppen på sina tränings- och matchupplägg.

Till Cedergrens efterträdare som huvudtränare har ÖSK utsett Axel Kjäll. Motiveringen att det blir Kjäll som får ta över uppges vara, att med en tränare som redan känner klubb och spelare så blir det inte någon större tempoförlust på grund av tränarbytet.

I samband med Kjälls nya roll som huvudansvarig tränare kommer han att lämna uppgiften som fotbollsansvarig/sportchef. Denna befattning kommer tills vidare att vara vakant och inte besättas. De uppgifter som legat på Kjäll som fotbollschef kommer i stället att fördelas på övriga personer i organisationen.


ÖSK: Joel Cedergren och ÖSK går skilda vägar
ÖSK: Axel Kjäll åter huvudansvarig tränare i ÖSK fotboll
NA: KLART: Axel Kjäll tillbaka som huvudtränare – efter NA:s avslöjande. (Video från den improviserade presskonferensen, där enbart NA var närvarande).
Fotbollskanalen: Cedergren talar ut om tidiga uppbrottet med ÖSK
NA: Axel Kjäll om tränarbytet
NA: Kent Persson om tränarbytet
Fotbollskanalen: Hamad: ”Vi spelare har inte känt oss trygga”

Tränarbyte igen?

Starka rykten idag om att det blir ett nytt tränarbyte i ÖSK. Joel Cedergren har inte ha lyckats att få med sig vare sig spelarna eller resultat.

Expressen skriver att Cedergren skall ha fått beskedet igår (som var en torsdag). NA fyller på och säger att det blir Axel Kjäll som tar över tränaruppgiften. Förmodligen, gissar jag, på en temporär basis.

Expressen: Avslöjar: Örebro sparkar tränaren Joel Cedergren
NA: Uppgifter: Cedergren får sparken – han blir ny ÖSK-tränare

Silly Winter 2021/22: Cedergren sätter press på Kjäll (typ)

I en artikel i dagens NA deklarerar Joel Cedergren, att han vill ha årets spelartrupp klar så snabbt som möjligt.
– Jag har varit här några veckor nu och det är dags att ta det vidare. Är det fortfarande så att man känner att det här inte är rätt miljö så behöver vi hitta lösningar. Jag vill inte att det här dröjer en bit in i februari, säger Joel Cedergren efter det sista träningspasset inför årets första match, mot Sirius i Uppsala citeras han i tidningen.

Jag undrar om det bland annat är Taha Ali som Cedergren har i tankarna när han önskar en snabb utrensning av de mindre motiverade spelarna. Kjäll vill förmodligen avvakta lite för att vara säker på att få det bäst möjliga priset.

Och då handlar de inte bara om att rensa ut de som vill någon annanstans utan även att få in ersättare. Just rekryteringen av nya spelare är nog inte så lätt. Det gäller ju att finna spelare som är bra nog att försvara en plats i ett (förhoppningsvis) allsvenskt lag nästa år, men som ändå är nöjda med att tillbringa den här säsongen en steg längre ned i seriepyramiden.

NA: Cedergren om spelarna som vill bort från ÖSK

Omtag 2022: Cedergren vill ha stabilitet

FotbollDirekt har intervjuat Joel Cedergren. ÖSKs nye tränare trycker på något som klubben saknat det senaste året (och tidigare med för den delen): nämligen stabilitet.

– Jag ska skapa ett spel där spelare får göra väldigt stor nytta för laget på varje position. Spelarna ska in och förstå systemet, det är det viktigaste. Sen kommer det bli längs vägen att kunna använda spelarna på sin bästa position, men att ta ut enskilda spelare som man ska bygga spelet kring, så tänker jag inte, förklarar han sin filosofi.

FotbollDirekt: Ingen ängslan – pratar snabb allsvensk comeback

Omtag 2022: Hur gick det till när man anställde Cedergren?

Det verkar väl vara så, att Joel Cedergren inte var ÖSKs förstaval när de sökte efter en ny tränare. Hur skall man annars förklara att historieskrivningen skiljer sig så pass mycket mellan ÖSK och Cedergren. Därmed inte på något sätt sagt att inte Cedergren kan visa sig vara just den tränare ÖSK behöver.

När ÖSK beskriver processen låter det som om Cedergren var det namn som utkristalliseras efter en omfattande och metodisk genomgång av tänkbara kandidater. Lyssnar man på Cedergren låter det som om det mer eller mindre kom som en blixt från en klar himmel då Axel Kjäll kontaktade honom kring Lucia.

ÖSKs version (från presskonferensen då Cedergren presenterades).
1. I november gjorde klubben en genomgång av den nordiska tränarmarknaden för att hitta tränare som verkade passa de kriterier ÖSK ställt upp.
2. En lång ”shortlist” på ca. 20 tränare sammanställdes.
3. Antalet namn på denna lista reducerades sedan till 8 stycken. ÖSK träffade alla tränarna på denna lista. Diskuterade och ”synade”.
4. Därpå fastställdes vilka de tre huvudkandidaterna till jobbet skulle vara. Dessa personer träffade ÖSK flera gånger för fortsatta diskussioner. Deras sportsliga meriter kollades. Olika typer av referenser togs.
5. Detta ledde till slut till att ÖSK valde Cedergren.

Cedergrens version (från video-intervju med ÖSK på klubbens webbplats).
1. Han fick oväntat ett telefonsamtal från Axel för 10-11 dagar sedan. Det Axel berättade lät intressant
2. Han träffade Axel och Simon en eller två dagar senare och man hade en diskussion.
3. Det blev väldigt konkret för några dagar sedan, då det uppenbarligen gick väldigt snabbt att komma till skott beträffande uppdrag och villkor.

Det verkar som om Cedergren inte var en del i ÖSKs initiala process. Han tog i alla fall inte en plats på den åttamannalista som ÖSK sammanställde. De personerna träffade ju ÖSK för intervjuer och diskussioner.

Han togs av allt att döma in som ett alternativ utan att han gått igenom samma sållningsprocess som övriga tänkbara tränarkandidater. Möjligen för att man ville ha någon till hands om ÖSKs skulle misslyckas med eller välja att inte gå vidare med någon av de tre så kallade huvudkandidaterna. Cedergren träffade Axel och Simon för första gången kring den 15:e december (min uppskattning). Han tycks inte ha fått något konkret erbjudande förrän kring den 20:e (återigen min uppskattning). Det gick alltså väldigt fort. Första kontakten togs kring Lucia och presskonferens och presentation gjordes den 23:e december.

Jag kan inte låta bli att undra varför Cedergren inte kom med i den ursprungliga urvalsprocessen om han nu passar rollen som huvudtränare så bra att han nu fått jobbet. Glömde ÖSK bort honom? Tyckte man inte att han passade? Eller valdes han bort av någon annan anledning?

Vad betydde Kent Persson engagemang i hur rekryteringsprocessen förlöpte? Var det hans otålighet som gjorde att man valde en tränare som inte ens setts som ett alternativ tills för någon vecka sedan?

Nu skall väl tilläggas att ÖSK nog ändå har en hyfsad kontroll på vilka Cedergrens styrkor och svagheter är. Han har ju varit aktiv i allsvenskan under rätt många år.

Omtag 2022: Cedergren ny tränare i ÖSK

De allra flesta väntade väl på att det skulle vara Stefan Billborn som presenterades som ny ÖSK-tränare när ÖSK äntligen kallade till en presskonferens för att presentera den nya tränaren. Så blev det dock inte (alls). Det är i stället Joel Cedergren som skrivit på ett treårskontrakt med ÖSK för tränaruppdraget. Cedergren är väl i de här delarna av landet söder om Dalälven ett rätt okänt namn, vilket beror på att hela hans tidigare tränargärning skett i GIF Sundsvalls tjänst. En karriär som inleddes som huvudansvarig tränare år 2013 då laget spelade i Superettan och som avslutades år 2019 efter en väldigt skral säsongsinledning. Sedan dess har det varit tyst om Cedergren som till och med funderade på att lämna fotbollen och i stället satsa på en civil karriär.

Att det inte blev något med Billborn var väl rätt märkligt efter de positiva signaler som kommit från det hållet om Örebro SK. Det såg ju då ut som om han var mer eller mindre klar för Sportklubben. Det finns givetvis många tänkbara förklaringar till att det inte blev Billborn.