Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2021: Ny roll för Kjäll

ÖSK informerade igår om den omorganisation av den sportsliga verksamheten man hummat om under en längre tid, men inte konkretiserat förrän nu. Förändringen innebär att Axel Kjäll förutom den nya titeln fotbollschef även får delvis nya arbetsuppgifter. Han kommer att lämna de dagliga uppgifterna som ansvarig huvudtränare (och coach) för A-laget, men även fortsättningsvis hantera frågor runt herrarnas A-lag som spelarrekrytering, scouting och spelarförsäljning. Dessutom kommer han att vara ytterst ansvarig för damlaget samt ÖSK:s akademi.

Organisationsförändringen innebär också att en ny huvudtränare kommer att rekryteras. Föreningen skriver att rekryteringsarbetet av den nya tränaren har pågått under en tid och klubben bedömer att allt kommer bli att klart under EM-uppehållet.

Man kan ju fråga sig varför ÖSK går ut med detta nu när bara halva paketet är inslaget. Det normala hade väl varit att först göra klart med en ny huvudtränare för att sedan i samband med presentation av denne även informera om förändringen i organisationen. Var det för att avlasta Kjäll som konstant plågades (antar jag) av frågor om sin roll i den framtida sportsliga organisationen eller fanns det andra bevekelsegrunder?

Lite förvånande är det väl att man ännu inte lyckats knyta en ny huvudansvarig tränare till klubben. Det arbetet har ju pågått ända sedan före jul (eller så). Jag kan väl gissa att oklarheter i ansvarsfördelningen mellan fotbollschef och huvudtränare kan ha bidragit. För annars borde väl en rekrytering till en huvudansvarig tränare för ett allsvenskt lag vara klar för länge sedan.

Positivt tycker jag att det är att fotbollschefen får huvudansvaret för akademiverksamheten. Det bör väl innebära att den verksamheten får mindre av karaktären ”fotbollsskola för duktiga fotbollsungdomar” och i större utsträckning blir en integrerad del av spelarförsörjningen. (Kan man hoppas)

Jag har lite svårare att se kopplingen till damverksamheten och vad han kan åstadkomma i det häradet. Med det är klart – är man fotbollschef, som han numera är, skall han väl ansvara för all fotbollsverksamhet i klubben. Den uppgift som borde ha högst prioritet för damsidan borde väl vara att etablera en attraktiv akademiverksamhet som gör skäl för namnet. Det som fanns tidigare kollapsade ju i praktiken efter KIF Örebros vinterraid, då de lockade över ett drygt halvdussin av de största talangerna till sin egna verksamhet.

ÖSK: ÖSK stärker den sportsliga ledningen – Axel KJäll befordras till fotbollschef och en ny huvudtränare rekryteras

NA: Axel NA: Kjäll får en ny roll i ÖSK – huvudtränare ska rekryterasÖSK:s nya besked • Första reaktionerna • Hetaste kandidaterna till tränarposten • NA sände direkt
NA: Axel Kjälls första ord efter att han kliver av som ÖSK-manager: ”Ledsamma miner” • Om framtiden som tränare • Nya rollen
NA: Åström leder ÖSK:s tränarjakt – här är kraven på kandidaterna
NA: ÖSK letar ny tränare – då vill lagkapten ha tillbaka Vitor Gazimba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.