Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Christian Järdler om läget i A-laget

I två mycket intressanta publikationer går det att få ut en hel del matnyttigt om läget i ÖSKs herrtrupp.

Dels är det en artikel som NAs Fredrik Carlsson skrivit och dels är det GFÖ-podden som fått förnyad energi och släppt ett drygt timmeslångt avsnitt.

I båda fallen är det ÖSKs huvudtränare Christian Järdler som svarar på frågor och ger fylliga och intressanta svar.


NA: Kravet i mittfältsjakten – lyfta Kalle Holmberg: ”Har en dialog”

I Fredrik Carlssons artikel för NA framstår tre delar förhållandevis tydligt:

  1. När David Seger valde att säga upp sitt kontrakt med ÖSK förändrades Järdlers truppbygge och fokus tvingades från en defensiv till en offensiv mittfältare.
  2. Den offensiva mittfältaren ska ha en profil som kompletterar och gör Kalle Holmberg ännu bättre. Järdler verkar vara villig att avvakta eller vänta tills rätt spelare dyker upp till den positionen.
  3. För att ändå hantera det defensiva mittfältet ämnar Järdler skola om Niclas Bergmark från mittback till defensiv mittfältare. Järdler ser också Sebastian Crona som ett givet alternativ på den positionen. Lucas Shlimon å sin sida verkar Järdler se som lite mer åt det offensivare hållet utan att han för den skull konkurrerar om den mest framskjutna offensiva mittfältsrollen. Snarare som åtta än sexa, men alltså inte som 10a.

Kommentar: om bloggen förstår Järdlers resonemang så verkar det alltså som att ÖSK mittfält kommer att bli någon form av variant där det finns en tydlig defensiv mittfältare (en sexa), en mer central mittfältare (en åtta) samt en mer offensiv mittfältare (kanske en 10a eller åtminstone en mer offensiv åtta).

Sedan tidigare har vi kunna förstå att ÖSK ska gå över till en fyrbackslinje och i anfallet verkar det rätt tydligt att det blir Kalle Holmberg centralt med Samuel Kroon och Victor Backman på varsin sida om honom.

Sammanfattningsvis lutar det alltså åt att ÖSK kan komma att ställa upp med en form av 4-3-3, 4-1-2-3 eller 4-2-1-3 där diamanten på mittfältet kan peka åt olika håll beroende av vilka spelare som finns tillgängliga eller vilket motstånd man möter.

Om den här bloggen minns rätt så var senaste gången ÖSK spelade med den typen av formation under Sixten Boströms era där Magnus Kihlberg tog den defensiva rollen, Alejandro Bedoya den centrala och Nordin Gerzic den offensivare rollen.


GFÖ-podden: #63 Christian Järdler

I GFÖ-podden med Erik Wärlegård och Robert Larsson fördjupas och breddas samtalet kring läget i truppen på ett sätt som är lättare att göra i podd jämfört med skrivet material och om du inte är betalande medlem (sk ”patron”) så är det hög tid att du blir det. Som patron får du tillgång till alla GFÖ-poddar före alla andra samtidigt som du är med och bidrar till att podden finns och fungerar.

I avsnittet går man igenom i stort sett hela truppen och Järdler får ge sin sin på allt från nye målvakten Malte Påhlsson till anfallets mest givne spelare i Kalle Holmberg. Också i den här delen av podden berörs att Niclas Bergmark och Sebastian Crona anses, i första hand, gå som defensiva mittfältare (åtminstone under försäsongen) i ett spelsystem som Järdler själv benämner som en 4-3-3 eller 4-2-1-3 med lite variation beroende av motstånd.

Järdler beskriver också att han siktar på att försöka få in ytterligare tre spelare till truppen. En vänsterback, en offensiv mittfältare och sedan ytterligare en spelare om det finns ekonomi kvar.

Samtalet i podden är avslappnat men ändå konkret och som alltid är det väldigt bra programlett av maestro Erik Wärlegård.

GFÖ-podden #56 och #57 med Järdler och Järdler

Lagom till helgen släppte Erik Wärlegård avsnitt 57 av GFÖ-podden med en avstämnings-intervju med ÖSKs huvudtränare Christian Järdler.

#57 Avstämning med Järdler

Samtidigt ser bloggen att vi inte länkat till avsnittet innan, vilket också innehåller en intervju med samme Järdler, men den gången precis innan transferfönstret skulle till att stänga och det är lite intressant att lyssna på de båda avsnitten back-to-back dels för att höra skillnader och grånyanser men också för att höra likheter och intressanta färgskalor.

#56 Deadline Day med Christian Järdler

Som vanligt vill bloggen tipsa om att du kan bli Patron (”medlem”) och få tillgång till GFÖ-poddens material före alla andra. Kostar bara en liten slant och är väl värd varenda en av dem.

Gamla Fina Örebro | creating Podcast | Patreon

Järdler intervjuas i Fotbollsmorgon och Räihä pratar ÖSK i Superettanpodden

Såhär i mellanrummet mellan förlusten mot Brage och nästa omgångs bortamatch mot Västerås hittar bloggen att det pratas rätt mycket om ÖSK på både det ena och det andra stället.


Järdler intervjuas i Fotbollsmorgon.
Från cirka 1h och 6min in i programmet videointervjuas ÖSKs huvudtränare Christan Järdler om läget efter de inledande tre omgångarna.


Johannes Räihä pratar om ÖSK i Superettanpodden.
I podden som helt och hållet handlar om Superettan medverkar denna gång ÖSK-profilen och artisten Johannes Räihä som pratar om sin syn på ÖSKs inledning.

ÖSK förlänger med Christian Järdler

I samband med ÖSKs årsmöte i början av veckan meddelande klubben att herrlagets huvudtränare Christian Järdler förlänger sitt kontrakt med ÖSK. Det nya kontraktet sträcker sig till 2025, dvs tre år framåt från och med nu.

Till NA säger Järdler:

– Jag trivs väldigt bra i ÖSK och jag har trivs bra i Örebro. Jag känner ett stort förtroende både från styrelsen och spelargruppen och jag tycker jag att det är oerhört motiverande med den här ombyggnaden som klubben gör just, och att jag får vara med och leda den och även framöver.

ÖSK: ÖSK förlänger med Christian Järdler
NA: Järdler förlänger kontraktet: ”Finns inget slutdatum”
NA: Larsen: ”Järdler är en av de absolut viktigaste”

Så vill Järdler att ÖSK ska spela 2023

I en mycket läsvärd artikel som NA Sportens Fredrik Carlsson skrivit finns det intressant kunskap att hämta om hur Christian Järdler tänker sig att ÖSK ska spela 2023 och till att börja med handlar det laget ska orka rent fysiskt.

– Man måste börja någonstans och jag vill se till att det mest elementära är på plats, det vill säga att vi orkar och att vi kan, och att vi har tillräcklig kraft och tillräcklig fart och att vi kan upprepa det. Det är liksom grunden, säger Christian Järdler.

Tar man det vidare så beskriver Järdler att ÖSK kommer att spela med betydligt högre intensitet och i högre tempo. Både med och utan boll.

Slutligen belyser texten på vilket sätt Järdler planerar att formera laget och det blir med tre mittbackar, två wingbacks, två defensiva mittfältare följt av två offensiva mittfältare och en ensam anfallare, dvs 3-4-2-1.

Har du inte läst texten än, så gör det!

NA: PLAN 2023: Så ska den tuffa träningen bädda för ”nya ÖSK”

Skärmdump från Nerikes Allehanda

GFÖ-podden intervjuar Järdler

I det senaste avsnittet av Gamla Fina Örebros (GFÖ) podd intervjuar Erik Wärlegård ÖSKs huvudtränare Christian Järdler.

Intervjun är väl värd att lyssna på och bland annat beskriver Järdler hur han vill förändra ÖSKs spel inför 2023 där högre intensitet och press lär bli ledord och i kombination med den rätt omfattande föryngring som pågår i A-truppen blir det tydligt att ÖSK 2023 kommer vara något helt annat jämfört med de senaste säsongernas sätt att spela på.

Ju mer bloggen lyssnar till Järdlers resonemang i såväl denna intervju som andra ökar intresset och nyfikenheten på vad den här kommande säsongen (och framtiden därefter) kommer att ge oss.

För det känns verkligen som att det är en nystart på gång. Ny ordförande, ny VD, ny (nåja) huvudtränare, delvis förändrat tränarteam men framförallt något som liknar en helt annan kravbild på träning och förändrad spelidé så är upplevelsen att ÖSK går med en betydligt ljusare – eller åtminstone väldigt olik – framtid till mötes jämfört med de senaste årens kräftgång.

Nu ska det bara spelas om saken också.

GFÖ: GFÖ-podden #49: Christian Järdler

Tränarcirkusen

Marcus Folkö Müntzing har på Svartvitt publicerat en ordentlig genomgång över utvecklingen i ÖSK alltsedan Alexander Axén tackade för sig och meddelade att han inte längre var intresserad av att träna Sportklubben. Folkö Müntzing koncentrerar sig i första hand på de atändiga tränarbyten som präglat ÖSK under de senaste åren.

Mycket läsvärt för alla som följt och intresserat sig för ÖSK under de senaste åren.

Svartvitt: Har ÖSK lyckats stoppa fallet?

Anm. Rubriken är väl lite mer framåtblickande än vad själva artikeln är. Den koncentrerar sig i första hand på att skildra utvecklingen på tränarsidan. Frågan om ÖSK nu lyckats stoppa fallet återstår väl att besvara. Även för oss som hoppas att så faktiskt är fallet.

Christian Järdler – ÖSKs nye tränare

Christian Järdler har som de flesta andra tränare en rätt brokig bakgrund som tränare med lyckade sejourer varvade med avskedanden när förhoppningar inte kunnat infrias. De bästa insatserna gjorde han nog i Ängelholms FF och säsongen i IFK Värnamo. Därefter följde mindre lyckosamma insatser i Öster och Mjällby. Förvisso inte några lätta klubbar att jobba med.

Wikipedia: Christian Järdler

Tränarkarriär (Transfermarkt.com)

ÖSK: Intervju med Christian Järdler (video)
NA: Längre intervju med Christian Järdler

ÖSK byter tränare (igen)

Igår meddelade ÖSK att man genomför en förändring på posten som huvudtränare för A-truppen. Axel Kjäll lämnar detta uppdrag och Christian Järdler tar över i hans ställe. Närmast på Järdlers agenda står bortamatchen mot Utsikten på söndag och sedan matchen i Svenska Cupen mot Vasalund på onsdag. Hemmadebut i sin nya roll gör han söndagen den 4 september då ÖSK möter Norrby.

Enligt NA är kontraktet ännu inte skrivet med Järdler (det hela har uppenbarligen gått väldigt fort), men enligt tidningen rör det sig för Järdlers del om ett kontrakt på ett och ett halvt år fram till utgången av år 2023 (som är nästa år).

Av allt att döma har förändringen i den sportsliga organisationen inte skett på det normala sättet (bakom ryggen på den hittillsvarande tränaren) utan genom diskussioner mellan Kjäll och styrelsen och då främst Kent Persson. Kjäll lämnar inte heller organisationen utan kommer att jobba vidare med olika uppgifter inom ”kontorsdelen” av organisationen. Enligt Kjäll i enlighet med hans egna önskemål. Med tanke på att ÖSK för närvarande saknar både VD och sportchef så är detta säkert nödvändigt som en avlastning för den deltidsarbetande styrelseordföranden.

ÖSK: ÖSK gör förändringar i organisationen
NA: Efter tränarbytet – Kjälls besked om framtiden
NA: Persson motiverar beslutet
NA: Jiloan Hamad om tränarbytet

ÖSK tar in Järdler i tränarstaben

ÖSK meddelade idag, att man engagerat Christian Järdler som assisterande tränare under resten av det här året. Av allt att döma kommer Järdler att få positionen som andranamn i tränarteamet och på så sätt avlasta Axel Kjäll, som väl fortfarande på ett eller annat sätt måste hinna med att ta hand om en hel del av sysslorna som normalt faller på den numera vakanta sportchefsrollen.

Av Järdlers kommentar i intervjun på ÖSKs webbplats så har saken varit aktuell i några veckors tid – alltså alltsedan Kjäll tog steget från fotbollschefsjobbet till att bli huvudansvarig tränare igen. Det var alltså en del av processen i samband med att Cedergren fick lov att lämna och Kjäll tog över.

ÖSK: Christian Järdler förstärker ÖSK:s tränarstab
ÖSK: Intervju med Christian Järdler (video)
NA: Kent Persson bekräftar: Christian Järdler blir assisterande i ÖSK
NA: Axel Kjäll om rekryteringen av Järdler


Christian Järdler – Statistik som tränare (Transfermarkt)

Christian Järdler – Statistik som spelare (Transfermarkt)