Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2018: Intresse för Hines-Ike

Brendan Hines-Ike.


Dags att inviga årets Silly Summer kategori. Henrik Brändh rapporterar via NA, att det finns intresse för Brendan Hines-Ike både från utlandet och från svenskt håll. Det utländska hållet skall tydligen vara en klubb i Nederländerna och det svenska borde väl vara Malmö eller Östersund. Det sistnämnda eftersom de väl är de klubbar som kan tänkas köpa spelare från sina konkurrenter, som behöver stärka upp i det centrala försvaret och som har ekonomiska muskler att göra det.

För ÖSKs del ligger en försäljning i linje med strategin att försöka få fler spelare sålda i jakten på en starkare ekonomi. Samtidigt är det kanske lite väl tidigt att släppa iväg Brendan redan i sommar.  Han har kontrakt även nästa år. ÖSK har både Arvid Brorsson och Helmer Andersson ”på tillväxt” samtidigt som frågan är hur länge 34-årige Martin Lorentzson kan/vill fortsätta. Denne har kontrakt över nästa år och därefter får man nog räkna med att hans karriär hos ÖSK då är över, även om mittbackar brukar kunna hålla rätt länge.

Det idealiska scenariot för ÖSK vore om man kunde spela in Arvid Brorsson i mittbackstrion under det här året för att ge honom en ordinarie plats inför nästa år säsong. Nästa år kan man sedan låta Helmer Andersson ta över som förste inhoppare bland mittbackarna för att förbereda honom inför att Lorentzson lämnar.

En intressant notering i artikeln är att Brendan jobbar på att få ett irländskt medborgarskap och han är enligt egen uppgift nära att få ett sådant. Han räknar dessutom med att i så fall kunna ta en plats i det irländska landslaget. Faller de bitarna på plats för hans del kommer givetvis hans exponering mot utländska intressenter att öka avsevärt.

NA: ÖSK:s succéback kan byta land och klubb redan i sommar

Brendan Hines-Ike: Mot ett verkligt genombrott?

Brendan Hines-Ike.


Brendan Hines-Ike etablerade sig på allvar i ÖSKs backlinje under årets säsong. Efter att under sitt första år i ÖSK fått en startplats vid 5 tillfällen blev det i år 29 startelvor. I den 30:e matchen var han väl avstängd.

Fotbollsmagasinet Offside utdelade i sitt senaste numret vad de kallar Wirmola Trophy till ÖSKs mittback. Brendans försvarsstatistik är imponerande:

 • 33 blockerade skott – flest av alla allsvenska spelare
 • 62 brytningar – bara fem spelare svarade för fler
 • 187 rensningar – flest av alla allsvenska spelare

  Det finns förvisso utrymme för förbättringar – främst kanske i hans förmåga att positionera sig i straffområdet, där han i år ibland hamnade fel.

 • Intervju med Brendan Hines-Ike

  Svartvitt, Svenska Fans ÖSK-avdelning, har efter flera år i mer eller mindre total redaktionell dvala, ryckt upp sig ordentligt det här året med en ny och produktiv redaktion.

  Deras senaste bidrag – enintervju med ÖSKs mittback Brensan Hines-Ike är både matig och läsvärd.

  Svartvitt: Brendan Hines-Ike: ”Jag kommer inte spela för något annat lag i Sverige”