Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ny och gammal tränare om läget

ÖSK har som bekant genomfört ett tränarbyte. Alexander Axén har loggat ut och Axel Kjäll håller just på att ta över.

Diverse poddpublicister har passat på att ta in tränarna i sina respektive studios för rätt intressanta intervjuer. Av naturliga skäl blir NA:s poddinslag med Axel Kjäll mer framåtblickande än Gamla Träs inslag med Alexander Axén. Båda är helt klart värda att lyssna på.

NA har som vanligt placerat podden Press och Panenka bakom sin Betalvägg: Press och Panenka – med Axel Kjäll: ”Vill fånga upp hur spelarna mår”
Ljudet (och det är väl det som är det intressanta) finns dock tillgängligt på andra ställen där man inte behöver vara en betalande NA-prenumerant: Till exempel hos Libsyn.com

Svartvita i Stockholm med sin högkvalitativa Gamla Trä har i sitt senaste avsnitt Alexander Axén som gäst i poddstudion: Avsnitt 31 – Stålis & Alic

Silly Winter 2016/17: Kjäll tar över som huvudtränare


Idag gick ÖSK ut och bekräftade, att det blir Axel Kjäll som i fortsättningen kommer att bli huvudansvarig tränare för ÖSK Elitfotboll. Bytet på huvudtränarposten sker redan på måndag (28 augusti) efter det att Alexander Axén avslutat sin tid med förhoppningsvis tre fräscha poäng i Sundsvall.

Med tanken på de spekulationer som förekommit under de senaste dagarna kom beskedet inte som någon större överraskning. Däremot kom det nog lite snabbare än vad man ursprungligen planerat från ÖSKs sida. Klubben har av allt att döma hunnit göra klart med Axén att denne lämnar sin anställning hos ÖSK redan den 28 augusti. Axén kommer dock att finnas tillgänglig som en resurs för ÖSK även senare.

Den andra frågan som ÖSK hade att lösa var frågan om vem som skall ta över som assisterande tränare. På den punkten har man inte kommit längre än att man har några namn man funderar på. Det är möjligt att det bara blir en tillfällig lösning under hösten.

NA: Axel Kjäll ny huvudtränare i ÖSK
NA: Presskonferens där Axel Kjäll presenteras som ÖSKs nya tränare (video)
Svartvitt: Axel Kjäll blir ny huvudtränare för Örebro SK
ÖSK: Axel Kjäll ny huvudtränare för Örebro SK
ÖSK: Alexander Axén om tiden i ÖSK (video)
NA (Betalvägg): Axel Kjäll är ÖSK:s nye huvudtränare: ”Det har varit snabba puckar”
Lasse Wirström (NA: Betalvägg): Axel det självklara valet – men Axéns unika käft blir svår att ersätta
Länsposten: Nu är nya ÖSK-tränarn klar


Axel Kjälls tid i Trelleborg under åren 2006 – 2009 var väl egentligen en enda lång utdragen period av knäskador. Han kom aldrig till seriespel med skåningarna.

Silly Winter 2017/18: ÖSK presenterar ny tränare

Vaktombyte på gång.


ÖSK har kallat till en presskonferens idag kl 14:00 på Behrn Arena.
– Klubben kommer då att presentera sin nya huvudtränare, skriver man i en kortare avsiktsförklaring.

NA uppger i anslutning till nyheten, att Alexander Axén kommer att göra sin sista match som huvudansvarig på söndag i bortamatchen mot GIF Sundsvall, samt att Axel Kjäll därefter tar över ansvaret för A-laget från om med måndag.

Med den lösningen kommer Axel Kjäll faktiskt att få en viss uppstartningstid innan huvudansvaret testas för första gången i en allsvensk match. Den 28 augusti – dagen efter Sundsvallsmatchen – möter ÖSK Ervalla i en DM-match. I de matcherna spelar ÖSK normalt med ett lag med U21-karaktär och de brukar hur som helst coachas av Axel.

Därefter är det ett kortare landslagsuppehåll och ÖSKs nästa allsvenska match spelas först den 10 september, då Malmö FF kommer till Örebro och Behrn Arena. Så på så sätt är det faktiskt rätt lyckat att genomföra tränarbytet efter Sundsvallsmatchen.

ÖSK: ÖSK kallar till presskonferens
NA: ÖSK kallar till presskonferens – presenterar sin nya huvudtränare

NA skriver vidare, att man kommer att direktsända från presskonferensen. Betalväggat, antar jag. De brukar ju göra på det viset. Dessutom kommer ÖSK att sända konferensen live via sin Facebooksida.

Jag antar, att efter det att Axel Kjäll ryktats fram som huvudkandidat så blev situationen ohållbar för ÖSK-ledningen. Det gick inte att hålla på tränarbytet längre eftersom den nya tränaren redan finns tillgänglig i den egna organisationen.

Frågor som måste lösas i samband med tränarbytet är

 • blir Alexander Axén kvar i organisationen i någon funktion, kommer han att hemförlovas eller kommer hans anställning att upphöra med eller mindre omgående.
 • efter det att Axel Kjäll tar över som huvudtränare behöver klubben en ny assisterande tränare. Finns en person redan tillgänglig för denna uppgift eller kommer man att tvingas att jobba med en tillfällig lösning tills vidare.
 • Silly Winter 2016/17: Blir det Kjäll?

  Dags för rollbyte?


  Det ryktas (alternativt påstås), att det blir Axel Kjäll som tar över som huvudtränare efter Alexander Axén. Fotbollskanalen var först ute med nyheten (om det nu är en nyhet) och övriga som kommenterat har väl mer eller mindre hakat på.

  Fotbollskanalen: Avslöjar: Han ser ut att ta över efter Axén i ÖSK
  Fotbollskanalen: ÖSK-vd:n hyllar Kjäll: ”Många av de egenskaper som vi söker” (text och video)
  Henrik Brändh (NA, Betalvägg): Tog hand om Sveriges värsta våldtäktsman – nu mogen att leda ÖSK

  Om det nu verkligen blir så att Axel Kjäll är ÖSKs nya tränare så komplicerar väl detta samspelet i ÖSKs tränarteam under resten av säsongen. Vem är det egentligen som skall bestämma? Den gamle, som styrelsen inte ville förlänga med, eller den nye – nuvarande assisterande – som kommer att ta över.

  Rimligen borde Axén i så fall ta steget åt sidan och under resten av säsongen ägna sig åt talangutveckling igen (eller kolla fotboll på TV). Det kan ju i och för sig vara så successionsplanen ser ut. De veckor som ÖSK sagt att man behöver innan de kan gå ut med det nya tränarnamnet är i så fall den tid man behöver att få fram en ny assisterande.

  Tillägg.
  NA funderingar följer samma banor som mina egna. Tränarbytet kan komma nog snabbt. Simon Åström är dock väldigt kategorisk när det gäller Axéns anställning och vill inte släppa honom förrän han tjänat ut. Det är väl nästan så man får intrycket att Axén vill bli entledigad på en gång, men att ÖSK inte vill släppa honom hur som helst.

  NA: Axén kan lämna ÖSK direkt: ”Har pratat om hur vi ska hantera hösten”

  ÖSK kollar läget med Powell

  Daniel Kristoffersson, Expressens silly-bloggare, skriver att ÖSK varit i kontakt med Magnus Powell. Anfallaren som har ett förflutet i bland annat Örebro tränar för närvarande Levanger vilka håller till på den norska andranivån. För övrigt den klubb som Marcus Astvald tillhör efter flytten från Degerfors.

  Eftersom både Alexander Axéns och Axel Kjälls kontrakt går ut efter den här säsongen är ÖSKs tränarsituation för nästa säsong oklar. I alla fall Axén skall ha fått ett erbjudande, som han ännu inte besvarat. Om detta beror på att Axén helst vill gå vidare eller på att han vill förhandla fram bättre villkor är oklart.

  Hur som helst måste ÖSK givetvis förbereda sig inför möjligheten att Axén och/eller Kjäll lämnar ÖSK efter den här säsongen. Att inte göra det vore tjänstefel. Dessutom kan det givetvis fungera som en liten påtryckning på Axén att få veta att det finns andra alternativ om han inte vill förlänga nu.

  Expressen: Allsvenske exstjärnan aktuell som ny tränare

  Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

  Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

  Rent allmänt.
  Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
  Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

  ÖSK förhandlar med två om förlängning.
  ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

  Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
  Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
  – Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

  Yannis Mbombo.
  Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
  – Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

  Filip Rogic.
  Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
  – I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

  Johan Mårtensson.
  Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
  – Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

  Kennedy Igboananike.
  Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
  – Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

  Divine Naah.
  ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
  – Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

  Alexander Axén och Axel Kjäll.
  Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
  – Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

  Ferhad Ayaz.
  Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

  Patrik Haginge.
  Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
  – Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


  Tillägg.
  NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)

  ÖSK förlänger med Axén och Kjäll

  Alexander Axén och Axel Kjäll förlänger kontrakten.

  Alexander Axén och Axel Kjäll förlänger kontrakten.


  ÖSK meddelade idag, att man förlängt kontrakten med tränarduon Alexander Axén och Axel Kjäll. Deras nuvarande kontrakt sträckte sig det här året ut och nu läggs ytterligare två år till kontraktslängden. De är således bundna till ÖSK fram till och med år 2017.

  ÖSK: ÖSK Fotboll förlänger med Alexander Axén och Axel Kjäll
  NA: Video från presskonferensen

  Vinterfönstret 2013

  Allmänt.

  130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
  120831. Fyra utgående kontrakt

  A-trupp 2012.


  Marcus Astvald (2013).
  121107
  . Allsvenskt intresse för Astvald?


  William Atashkadeh (2014).
  121119. Atashkadeh har inte hört något


  Emil Berger (2014).


  Ilir Berisha (2014).


  Patrik Haginge (2014).


  Shpetim Hasani (2014).


  Kalle Holmberg (2014).


  Josef Ibrahim (?).
  130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna


  Mohammed Saeid (2014).


  Peter Samuelsson (2014).
  121105: Samuelsson: ÖSK vill behålla mig


  Jonas Sandqvist (2014).
  130326. Inget provspel för Sandqvist
  130301. Sandqvist i vägen för Bergström
  130215. Sköldmark om truppen
  130125. Sandqvist kvar i allsvenskan?
  121227. Sandqvist fortsatt i utkorgen
  121124. Sandqvist oönskad
  121123. ÖSK söker jobb åt Sandqvist
  121102. Vill Sandqvist bort?
  121029. ÖSK vill ha ny målvakt


  Christoffer Wiktorsson (2015).


  Samuel Wowoah (2013).
  130109. Wowoah: Håller ett år till
  121220. Wowoah: I stort sett klart
  121119. Wowoah mot kontrakt


  Ahmed Yasin (2014).
  130205. Yasin kvar i ÖSK
  130121. Yasin: Fokus på ÖSK – just nu
  121228. Yasin har skaffat agent
  121226.Yasin flyttar gärna


  Lämnar truppen.


  Denis Abdulahi (2014).
  130408. Nygammalt för Abdulahi
  130306. Abdulahi lämnar ÖSK
  130215. Sköldmark om truppen
  130124. Abdulahi i Rumänien
  130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
  121031. Abdulahi fortsätter inte i VPS


  Armend Alimi (2014).
  122021. Alimi lämnar
  121220. Alimi på väg bort


  Patrik Anttonen (utgående).
  121211. Anttonen till Degerfors
  121118. Får Anttonen lämna?
  121001. Anttonen vill fortsätta några år till


  Daniel Bamberg (2015).
  130331. Haugesund: Förhandlat sedan i höstas
  130330. Bamberg – retur Haugesund
  130327. Bamberg vill bort
  130222. Bamberg: Intresse finns
  130215. Sköldmark om truppen
  130121. Haugesund vill varken förneka eller bekräfta
  130120. Bamberg: Vill tillbaka till Haugesund
  130118. Bamberg vill bort (igen)


  Albert Bunjaki
  121116. Bunjaki får lämna


  Tomer Chencinski (2013) .
  121226. Chencinski till Maccabi Tel Aviv
  121220. Bud på Chencinski
  121029. ÖSK vill ha ny målvakt


  Tobias Grahn (uppsagd) .
  130306.Grahn slår rot i Danmark?
  121010. FotbollDirekt: Grahn vill lämna ÖSK
  120901. Grahn vill inte spela i Superettan


  Andreas Haddad (kontrakt avslutat i förtid).
  121203. Andreas Haddad blir brommapojke
  121112. Haddad lämnar ÖSK
  121109. Haddad till BP?
  121107. Haddad på väg bort?


  Eidur Sigurbjörnsson (2015).
  131011. Eidur lånas ut till IBV
  130105. Rama skall provspela


  Valdet Rama(juni 2013) .
  130131. Rama till Spanien
  130125. Intresse för Rama
  130116. Rama: Inte bra nog för St. Gallen
  130115. Ingen testmatch för Rama med St Gallen
  130108. Tuff start för Rama?
  130105. Rama skall provspela
  130103. Rama till Schweiz?
  121101. Rama till Tyskland?
  121029. Rama vill lämna Sverige
  120921. Rama spelklar
  120906. Intresse för Rama?


  Nytillkommande


  Alexander Axén (2014).
  121019. Alexander Axén tillbaka i ÖSK
  121018. Axén åter?


  Jimmy Högberg.
  130103. Ny fystränare till ÖSK


  Axel Kjäll (2014).
  121120. Axel Kjäll ny tränare hos ÖSK
  121119. ÖSK vill ha Kjäll  Ludwig Bergström (2013)
  130330. Bergström in som andremålvakt
  130301. Sandqvist i vägen för Bergström
  130214. Provtränande målvakt


  Oscar Jansson (2015).
  121226. Jansson tar platsen i målet
  121208. Jansson väntar
  121124. Sandqvist oönskad
  121120. ÖSK skall tala med Oscar Jansson


  Alhassan Kamara (lån 2013).
  130124. Kamara till ÖSK – trots allt!
  130124. Kamara till ÖSK – trots allt?


  Boris Lumbana (2014).
  121105. Nytt kontrakt för Boris


  Erik Lund (till 130801)
  130330. ÖSK lånar Lund


  Tobias Nilsson (2015).
  131005. Tobias Nilsson scoutad av P-O Ljung
  130104. Tre år för Nilsson
  130103. Nilsson nära ÖSK
  130103. Ljung inför träningsstarten


  Ayanda Nkili (Försvarsspelare).
  130214. Nkili på ingång?
  130129. Pappersstrul försenar Nkili
  130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
  121120. Nkili mot kontrakt
  121109. Intresse för Nkili?
  121023. Provspelare i U21-matchen
  121022. Nkili provtränar med ÖSK


  Magnus Wikström (2013)
  121114. Wikström förlänger
  121021. Wikström vill förlänga


  Testspelare/Rykten etc.

  Oscar Berglund (målvakt).
  121101. Berglund vill till Örebro


  Tom Bongay. (Anfallare)
  121015. Höstträning den 15 oktober


  Jacob Ericsson (Vänsterback).
  121220. Gefle tackar nej till Ericsson
  121115. ÖSK intresserade av Karlstad-back