Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tränarbyte igen!

Så var det klart. Det är snabba puckar och raka bollar när det är Kent Persson som håller i ordförandeklubban.

ÖSK meddelar nu, att Joel Cedergren fått lämna uppgiften som huvudtränare med omedelbar verkan. Huvudanledningen verkar inte ha varit de svaga resultaten sedan han tillträdde utan mer det faktum att han inte lyckats få med sig spelartruppen på sina tränings- och matchupplägg.

Till Cedergrens efterträdare som huvudtränare har ÖSK utsett Axel Kjäll. Motiveringen att det blir Kjäll som får ta över uppges vara, att med en tränare som redan känner klubb och spelare så blir det inte någon större tempoförlust på grund av tränarbytet.

I samband med Kjälls nya roll som huvudansvarig tränare kommer han att lämna uppgiften som fotbollsansvarig/sportchef. Denna befattning kommer tills vidare att vara vakant och inte besättas. De uppgifter som legat på Kjäll som fotbollschef kommer i stället att fördelas på övriga personer i organisationen.


ÖSK: Joel Cedergren och ÖSK går skilda vägar
ÖSK: Axel Kjäll åter huvudansvarig tränare i ÖSK fotboll
NA: KLART: Axel Kjäll tillbaka som huvudtränare – efter NA:s avslöjande. (Video från den improviserade presskonferensen, där enbart NA var närvarande).
Fotbollskanalen: Cedergren talar ut om tidiga uppbrottet med ÖSK
NA: Axel Kjäll om tränarbytet
NA: Kent Persson om tränarbytet
Fotbollskanalen: Hamad: ”Vi spelare har inte känt oss trygga”

Tränarbyte igen?

Starka rykten idag om att det blir ett nytt tränarbyte i ÖSK. Joel Cedergren har inte ha lyckats att få med sig vare sig spelarna eller resultat.

Expressen skriver att Cedergren skall ha fått beskedet igår (som var en torsdag). NA fyller på och säger att det blir Axel Kjäll som tar över tränaruppgiften. Förmodligen, gissar jag, på en temporär basis.

Expressen: Avslöjar: Örebro sparkar tränaren Joel Cedergren
NA: Uppgifter: Cedergren får sparken – han blir ny ÖSK-tränare

GFÖ-podden #45: Axel Kjäll

Ett nytt avsnitt av GFÖ-podden såg dagens ljus igår eller om det var i förrgår. Ett väldigt intressant avsnitt med Erik Wärlegård och Axel Kjäll. Erik tar som vanligt upp ett antal intressanta spörsmål. Axel är ovanligt öppen (för att vara sportchef, vilket han bland annat är).

Jag fastnade för två saker.

Silly Season – försvarare.
AK. Det är ingen hemlighet att vi letar efter en försvarare. De försvarare som vi är ganska långt fram med just nu – ingen av dem hade varit möjliga för fyra veckor sedan och de är på en högre nivå än de spelare som fanns tillgängliga då.
EW. Hur många sådan dialoger har ni på gång?
AK. Tre. Inte så att vi kommer att ta in tre spelare, men vi skall förhoppningsvis kunna ta in någon av dem.
EW. Hur specad är den försvararen. Är det en mittback eller?
AK. En försvarare.

Silly Season – Skovgaard och Besara.
EW. Skovgaard och Besara lämnade klubben utan betalning och många höjer på ögonbrynen. Var det en god affär trots att det inte vart övergångssummor?
AK. Vi fick betalt för båda två. Det är väl som nummer ett. Sen så öhhh….
EW. På annorlunda sätt än som en transfersumma?
AK. Det finns olika sätt. Utan att gå in för mycket på detalj så har man rätt till pengar den dagen spelaren skriver på för en annan klubb. Eller en spelare kan få köpa ut sig från ett avtal. Det är väl de två möjligheterna som finns.
AK. Jag tror att alla förstår att om man tittar på lönestrukturen så var det två spelare som låg absolut i toppen på vår lönestruktur. Så det är klart att det frigjorde ju möjligheter att ta in spelare som DG, Yasin och Mpindi, absolut.


Om Gamla fina Örebro (podden). Från GFÖ.
Crowdfundad och oberoende ÖSK-podd av Gamla Fina Örebro
Är du som oss? Sugen på mer ÖSK? Saknar du samtal om ÖSK där folk säger som det är. Eller hur det borde vara. Där klubbkärlek och kritik kan framföras utan censur. Där supportrar får chansen att ventilera Örebro Sportklubb. På riktigt. Då ska du bli en patron till GFÖ-podden. Initiativtagare är Erik Wärlegård och supportergruppen Gamla Fina Örebro. Vi släpper två avsnitt i månaden. Pengarna går till utrustning, omkostnader och ett glas rött till gästerna.

Bindningtid?
Nej. Man säger upp när man vill och stöttar projektet så länge man vill.

Minsta summa?
Nej, man betalar helt valfri summa och den dras i början av varje månad. Beloppet är i dollar – nån betalar 2, de flesta 5-10 och några hjältar mer än så. Vi är tacksamma för varje bidrag.


Jag har för mig att EW släpper inslagen även för icke-betalande efter ett tag. Men alla som är intresserade av att få direkt tillgång till en riktigt bra ÖSK-podd lägger givetvis en slant via Patreon så att podden kan blomstra och leva vidare.

Patreon: GFÖ-podden.

Omtag 2022: Fortsatt förtroende för Åström och Kjäll

NA har talat med ÖSKs nye ordförande Kent Persson. Denne uttalar sitt stöd för VD Simon Åström och fotbollschef Kjäll. Förmodligen det enda han kan göra i dagsläget om han vill realisera målsättningen att ta steget upp till Allsvenskan på uppstuds.

I den extremt tajta organisation som ÖSK Elitfotboll har går det helt enkelt inte att ersätta nyckelpersonerna på den sportsliga och administrativa sidan med nya krafter (utifrån) och tro att dessa skall klara av att sätta sig in i organisationen, driva utvecklingen och dessutom placera laget på en plats som gör vistelsen i Superettan ettårig. Det hade kanske gått att ersätta fotbollschefen om det funnits en inarbetad tränare med några år bakom sig i organisationen. Men någon sådan person finns det inte. Tvärtom.

NA: ÖSK-basen ger Kjäll och Åström sitt förtroende

Utvärderingen av deras insatser kommer i stället att göras utifrån hur väl de lyckas leva upp till målsättningarna för 2022. Vilka dessa målsättningar är vet vi givetvis inte. Om jag skulle drista mig att sätta vad jag skulle tycka vara bra nog skulle det nog vara.

Sportsligt.
Att ta steget upp till Allsvenskan igen med tillräcklig flexibilitet så att man kan växla upp organisationen för att i första hand återigen säkra platsen som ett överpresterande mittenlag i Allsvenskan..

Administrativt.
Att hålla det egna kapitalet intakt samtidigt som den sportsliga organisationen kan förses med de resurser som behövs för att den skall kunna uppfylla sin målsättning.

Kjäll om sin nya roll och om värvningen av Gazimba

Fotboll Direkt har en halvintressant artikel som dels handlar om Kjälls nya roll som fotbollchef, dels om arbetet med att rekrytera en ny huvudansvarig tränare.

Bland annat kan man läsa, att ÖSK avser att utöka/förstärka backlinjen under det kommande övergångsfönstret.

Jag brukar inte alltid länka till artiklar hos FotbollDirekt eftersom det ofta handlar om rena referat av vad redan skrivits på annat håll, men här fanns det faktiskt en del som tyder på att det var en originalartikel.

Frågan som ännu inte besvarats är varför man väntade ända till juni med att rekrytera en tränare som man redan hade i organisationen ett halvt år tidigare.

FotbollDirekt: Spelet bakom portugisiske Gazimba till ÖSK Lite överambitiös rubriksättning där, men det är oftast så för de som lever klick för klick.

Silly Summer 2021: Ny roll för Kjäll

ÖSK informerade igår om den omorganisation av den sportsliga verksamheten man hummat om under en längre tid, men inte konkretiserat förrän nu. Förändringen innebär att Axel Kjäll förutom den nya titeln fotbollschef även får delvis nya arbetsuppgifter. Han kommer att lämna de dagliga uppgifterna som ansvarig huvudtränare (och coach) för A-laget, men även fortsättningsvis hantera frågor runt herrarnas A-lag som spelarrekrytering, scouting och spelarförsäljning. Dessutom kommer han att vara ytterst ansvarig för damlaget samt ÖSK:s akademi.

Organisationsförändringen innebär också att en ny huvudtränare kommer att rekryteras. Föreningen skriver att rekryteringsarbetet av den nya tränaren har pågått under en tid och klubben bedömer att allt kommer bli att klart under EM-uppehållet.

Man kan ju fråga sig varför ÖSK går ut med detta nu när bara halva paketet är inslaget. Det normala hade väl varit att först göra klart med en ny huvudtränare för att sedan i samband med presentation av denne även informera om förändringen i organisationen. Var det för att avlasta Kjäll som konstant plågades (antar jag) av frågor om sin roll i den framtida sportsliga organisationen eller fanns det andra bevekelsegrunder?

Lite förvånande är det väl att man ännu inte lyckats knyta en ny huvudansvarig tränare till klubben. Det arbetet har ju pågått ända sedan före jul (eller så). Jag kan väl gissa att oklarheter i ansvarsfördelningen mellan fotbollschef och huvudtränare kan ha bidragit. För annars borde väl en rekrytering till en huvudansvarig tränare för ett allsvenskt lag vara klar för länge sedan.

Positivt tycker jag att det är att fotbollschefen får huvudansvaret för akademiverksamheten. Det bör väl innebära att den verksamheten får mindre av karaktären ”fotbollsskola för duktiga fotbollsungdomar” och i större utsträckning blir en integrerad del av spelarförsörjningen. (Kan man hoppas)

Jag har lite svårare att se kopplingen till damverksamheten och vad han kan åstadkomma i det häradet. Med det är klart – är man fotbollschef, som han numera är, skall han väl ansvara för all fotbollsverksamhet i klubben. Den uppgift som borde ha högst prioritet för damsidan borde väl vara att etablera en attraktiv akademiverksamhet som gör skäl för namnet. Det som fanns tidigare kollapsade ju i praktiken efter KIF Örebros vinterraid, då de lockade över ett drygt halvdussin av de största talangerna till sin egna verksamhet.

ÖSK: ÖSK stärker den sportsliga ledningen – Axel KJäll befordras till fotbollschef och en ny huvudtränare rekryteras

NA: Axel NA: Kjäll får en ny roll i ÖSK – huvudtränare ska rekryterasÖSK:s nya besked • Första reaktionerna • Hetaste kandidaterna till tränarposten • NA sände direkt
NA: Axel Kjälls första ord efter att han kliver av som ÖSK-manager: ”Ledsamma miner” • Om framtiden som tränare • Nya rollen
NA: Åström leder ÖSK:s tränarjakt – här är kraven på kandidaterna
NA: ÖSK letar ny tränare – då vill lagkapten ha tillbaka Vitor Gazimba

Silly Summer 2021: Kjälls framtid – det är inte fråga om om utan om när

NA tog (givetvis) pulsen på Axel Kjäll angående tränar/sportchefsjobbet efter gårdagens match mot Malmö FF. Axel Kjäll varken ville (eller kunde) bekräfta mer än att man fortsätter att jobba med organisationen. När en eventuell utlösning kommer ville han dock inte gå in närmare på.

Att man jobbar med organisationen i det här läget betyder väl inte något annat än att man försöker knyta en ny huvudtränare till organisationen. Kanske inte så lätt. ÖSK har väl rimligen samma problem vid rekrytering till den sportsliga sidan som man har på spelarsidan. Ekonomin räcker inte till för mer än någon bättre begagnad eller någon som anses ung och lovande, men ännu oprövad på den högsta nivån.

Dessutom är väl frågan om hur attraktivt det är att ta jobbet i skuggan av Kjäll som ju haft jobbet och som minst sagt är väl inarbetad i organisationen. En tränare som vill sätta sin egen prägel på lag och spelsätt måste rimligen fråga sig hur mycket sportchefen kommer att lägga sig i det arbetet.

Vill ÖSK genomföra ändringen under säsongen är tillfället nu. EM-uppehållet ger en ny tränare lite tid att etablera sig och att skaffa sig en uppfattning om läget i laget innan allvaret återvänder om en dryg månad.

NA: Uppges byta tränare – Axel Kjäll om sin framtid i ÖSK

Silly Summer 2021: Kjäll bli sportchef?

Igår gick Expressen ut med uppgiften om en förestående omorganisation av ÖSKs sportsliga ledning. Enligt tidningen kommer Axel Kjäll fortsättningsvis att enbart ägna sig åt sportchefsrollen och en ny huvudansvarig tränare tas in. ÖSK verkar varken vilja bekräfta eller dementera uppgiften.

Redan före årets säsong verkade det som om en förändring av den här typen var på gång. Men då rann eventuella omorganisationer ut i sanden eftersom ÖSK inte kunde knyta någon av de tränare man siktade mot till klubben.

Nu kan – några månader senare – förändringen vara på gång att realiseras. Om det beror på de dåliga resultaten (och spelet) eller på att man äntligen fått slag på en ny tränare vill jag låta vara osagt. Troligast är kanske att det en kombination.

Att återgå till en funktion med en renodlad sportchef utan alltför många bisysslor tycker jag verkar helt logiskt med tanke på ÖSKs framtidsvisioner. Om klubben skall kunna realisera sina förhoppningar om att avancera i omsättningstabellen så kan detta bara ske genom lyckade spelarförsäljningar. Något som klubben hittillsdags inte varit i närheten av att kunna realisera. För att uppnå detta krävs det en sportchef som inte är uppbunden av det allsvenska lagets prestationer under större delen av året.

Dessutom skulle jag gärna se ett större engagemang från klubbens sida kring den vidare utvecklingen av Akademin. En uppgift som i mångt och mycket förhoppningsvis kommer att kunna bidra till ett bättre utväxling på spelarmarknaden.

Expressen: Är på väg att sluta – för att bli sportchef

NA har än så länge inte så mycket att bidra om detta utan nöjer sig i princip med en omskrivning av Expressens uppgifter. Men de jobbar säkert intensivt med saken. Man kan väl konstatera eller i alla fall gissa att uppgifterna om förändringen inte har sitt ursprung i Örebro utan att den kommer från en eventuell motpart. ÖSKs organisation har på senare år visat sig vara relativt väl läcksäkrad.

NA: Uppgifter: ÖSK:s omorganisation – Axel Kjäll lämnar sin roll för att bli sportchef

Domarna: Kjäll är vår favorit

Axel Kjäll (Fotomontage: dplay)


Örebro SK:s manager, Axel Kjäll, och IFK Göteborgs försvarare, André Calisir, har av Elitdomareklubben utsetts till Årets Ledare respektive årets spelare. Utöver detta så tilldelas Varbergs BoIS Åke Gabrielsson pris som Årets domarvän.

Axel Kjäll tilldelades utmärkelsen Årets Ledare ”i konkurrens med” Hans Eklund, Varbergs BoIS och Nanne Bergstrand, Kalmar FF.

Elitdomareklubbens motivering: ”Genom sin balanserade och sakliga ledarstil bidrar Axel till att underlätta arbetsmiljön för domarkåren. Axels fokus på lagets prestationer framför domarteamets i kombination med en respektfull och sympatisk framtoning, även under kritiska matchsituationer, gör att Axel Kjäll tilldelas Domarnas pris för Årets ledare.”

DPlay

Silly Winter 2020/21: Nytt bud om Kjälls framtid

Frågetecknen kring Axel Kjälls framtid i ÖSK vill inte rätas ut. Även om både Kjäll och klubben tycks vara överens om något (att han skall vara kvar) så kommer man ändå inte till skott.

Vad är den man väntar på?

NAs Fredrik Carlsson tog på nytt upp saken med ÖSKs manager efter dagens träning. Och Kjäll var som vanligt undanglidande positiv.
Min absoluta målsättning och tro är att jag ska fortsätta i ÖSK. Det här perioden på året figurerar det många spekulationer men jag har ett avtal med ÖSK och det är det som jag tror och hoppas att jag kommer att fortsätta med nästa år. Jag har inte fått några andra signaler från klubben, säger Kjäll.

Idag blev det annars klart, att det är den av IFK Göteborg sparkade Poya Asbaghi som utses till ny tränare för U21-landslaget. Ett jobb som Kjäll, enligt NA, var på en anställningsintervju för. Något som ÖSKs manager inte vill kommentera.

Man kan ju fråga sig varför Kjäll ens åker på en anställningsintervju om han mest av allt vill stanna kvar i Örebro. Tyckte han verkligen att uppgiften som förbundskapten för U21-landslaget är bättre än att vara huvudansvarig för hela den sportsliga delen av ÖSK Fotbolls verksamhet?

Jag har svårt att tro det, men däremot fungerar det säkert väldigt bra som påtryckning i en förhandling med ÖSK. Då om inte tidigare borde det ha gått upp för ÖSK-ledningen att de inte kan ta Kjäll som given.

Mest anmärkningsvärt är väl annars ett rykte via Twitter om att Kjäll skall ta jobbet som sportchef men att man inte kan/vill gå ut med detta innan man gjort klart med en ny tränare.

De här Twitterpersonerna som dyker upp till och ifrån vet man aldrig riktigt var man skall placera. En del brukar vara väldigt välinformerade medan andra bara gissar och spekulerar.

Jag har svårt att tro att ÖSK går tillbaka till den gamla organisationen med en sportchef och en tränare. Främst för att det skulle kosta en hel del att anställa ytterligare en kvalificerad sportslig medarbetare. Men även för att jag har svårt att tro att Kjäll vill ge upp tränarsysslan. Den är väl trots allt mer givande att träna, utveckla och coacha ett lag än att ibland köpa och sälja några spelare, men annars bara administrera den sportsliga verksamheten. Kjälls tränarkarriär har ju egentligen knappt börjat på allvar än.

Men någon typ av hybridlösning är givetvis en tänkbar möjlighet. Dvs. att Kjäll lämnar ifrån sig en del av den nuvarande tränarrollens ansvar och uppgifter för att i högre grad kunna ta sig an de uppgifter som en sportchef sysslar med.

SvFF: Poya Asbaghi näste U21-förbundskapten

NA: ÖSK-managern var på anställningsintervju för heta landslagsjobbet