Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tolv veckor för Brorsson

NA har talat med ÖSKs läkare Ulf Nordström. Han berättar Arvid Brorsson drabbats av en fotledsfraktur i vänster fotled. Skadan har nu opererats och foten gipsats. Arvid kommer nu att vara gipsad i uppskattningsvis 6 veckor. Därefter kan rehabiliteringsträningen påbörjas. Efter ytterligare 6 veckor bör han vara i spelbart skick igen. Fast då har det hunnit bli slutet av november och fotbollssäsongen är över.

NA: Beskedet: Då kan Arvid Brorsson vara tillbaka

Säsongen över för Brorsson

ÖSK meddelar via Instagram/Twitter (oklart vad som är orginalet och vad som är kopian) att det är färdigspelat för året för Arvid Brorsson. Den skada han ådrog sig i cupmatchen mot Nyköpings BIS igår är en fraktur som måste gipsas. ÖSK nämner inte var benbrottet inträffat, men det lär röra sig om en skenbensfraktur, enligt SVT.

Oklart hur detta kommer att påverka ÖSKs laguppställningar. Arvid har ju varit bänkad under de senaste matcherna, men nu har ju även Albin Granlund haft skadekänningar i ett knä.

Martin Lorenzson byttes in då Arvid fick lämna och spelade en dryg halvlek mot Nyköping. Men han hade problem mot BK Häcken och byttes då ut i förtid – mot just Arvid Brorsson. Alternativen om Granlund och/eller Lorentzson inte kan spela är Daniel Björkman eller Helmer Andersson. Ett alternativ är förstås att låta Daniel Björnquist ta ett steg tillbaka för spela mittback till höger. Det gjorde han mot Nyköping.

Silly Summer 2019: Två år till för Brorsson

Tiden går fort och pojkarna blir män. År 2015 hade en hel trupp med lovande unga spelare tagit steget över från Sturehov till ÖSK. Arvid Brorsson var en av spelarena i den truppen. En duktig central mittfältare, men inte så mycket mer. (Spelaren bakom honom är en av de fd. ÖSK-spelarna i truppen. Mattias Sjöberg, som så småningom väl lämnade för IFK Kumla)


ÖSK meddelar idag på förmiddagen att de kommit överens med Arvid Brorsson om en tvåårig kontraktsförlängning. Det innebär alltså att mittbacken är knuten till ÖSK fram till och med utgången av säsongen 2021.

Diskussionerna med Brorsson inleddes redan i vintras, men då ville man från spelarens sida inte gå vidare utan valde att avvakta. Nu under sommaren har väl läget klarnat på båda sidor om förhandlingsbordet. För Arvid Brossons del beträffande vilka alternativ som fanns tillgängliga och för ÖSKs del hur Brorsson lyckats med återkomsten till reguljär allsvensk fotboll efter fjolårssäsongen då det inte blev mycket spelat på grund av sjukdom och skadeproblem.

Klokt av Brorsson att förlänga, tycker jag. I ÖSK är han mer eller mindre garanterad en startplats, vilket alls inte skulle vara fallet om han redan nu tagit steget till en klubb utomlands.

Det finns fortfarande en del saker som skulle må bra av att förbättras innan det är dags att ta det internationella steget. Jag tänker främst på hans spel under press där det blir alltför många pass i sidled och tillbaka till Oscar Jansson. Jag hade nog hoppats, när Arvid tog sin plats i backlinjen, att hans erfarenheter från ungdomsåren då han spelade central mittfältare, skulle ha inneburit att passningsfoten följde med till A-laget. Men så verkar inte ha varit fallet – än i alla fall.

ÖSK: Arvid Brorsson förlänger sitt kontrakt
ÖSK: Intervju med Arvid Brorsson (video)
NA: Mittbacken förlänger kontraktet med ÖSK
Svartvitt: Arvid Brorsson förlänger med ÖSK

Spelarstatistik från Transfermarkt.com

U21: Larsson inbytt då Sverige besegrade Finland

Det svenska U21-landslaget spelade tidigare idag den andra träningslandskampen under landslagsuppehållet. Den här gången var det Finland som stod för motståndet i matchen som spelades i Villmanstrand.

Det blev svensk seger i en match som hettade till mot slutet. I den 85:e minuten kvitterade Finland till 2-2 på straff. I den 90:e minuten fick Sverige Benjamin Mbunga Kimpioka utvisad efter två rekordsnabba gula kort (89. och 90.). Det svenska segermålet gjordes sedan i den andra övertidsminuten på straff.

ÖSKs båda U21-spelare Jake Larsson och Arvid Brorsson fick tillsammans med ytterligare 7 startspelare från den första landskampen börja på bänken. I den här matchen blev det sedan bara tre spelarbyten – det brukar vara fler i den här typen av träningslandskamper. En av de spelare som blev inbytt var Jake Larsson, som kom in i den 75:e minuten.

SvFF: Seger efter övertidsmål mot Finland


Tillägg: I sin artikel om matchen skriver SvFF att det var Jake Larsson som ordnade den avgörande straffen.
Då fick inhopparen Jake Larsson bollen i straffområdet och ordnade en straff.

Om det här innebär att han filmade till sig en straffspark eller bara att han blev fälld i straffområdet framgår inte. Förhoppningsvis det senare.

U21: Svensk seger mot Norge

Det svenska U21-landslaget besegrade Norge med 3-1 i dagens vänskapslandskamp som avgjordes på Olympia i Helsingborg. ÖSKs Jake Larsson hade en fot med vid de två första målen. Jake var helt klart pappa till det första svenska målet. Han bröt in från sin vänsterkant och sköt ett skott som den norska målvakten inte kunde eller tordes hålla. I stället hamnade bollen via en norsk försvarare i deras egna mål. Vid det andra svenska målet till 2-1 var det Jake som grävde fram bollen ur ett trängt läge och fick fram den till en fri lagkamrat.

Arvid Brorsson, som kallats in som reserv till matchen, fick även han göra debut i U21-landslaget. Han placerades nominellt på en vänsterbacksplats i en 4-4-2 uppställning, men då det svenska laget hade bollen ryckte högerback upp och Arvid centrerade mer till vad som väl snarast såg ut som en trebackslinje. Med 10 minuter kvar blev han sedan mittback på riktigt efter det att en skada tvingade det svenska laget till en mindre ommöblering.

Det svenska laget reser nu vidare till Finland där det blir en ny landskamp tisdagen den 11 juni. Den svenska truppen består av 20 spelare och det troligaste är nog att de flesta av de spelare som startade idag får börja den matchen på bänken.

SvFF: Seger på Olympia mot Norge
NA (Betalvägg): Succédebut för ÖSK–spelaren i landslaget – låg bakom segern mot Norge
Karlslunds IF.


U21: Landslagsdebut för Arvid Brorsson och Jake Larsson

U21-landslaget möter Norge på Olympia klockan 18.30. Förbundskapten Roland Nilsson släpper fram sex debutanter i kvällens match: Kalle Joelsson, Alexander Jallow, Arvid Brorsson, Max Svensson, Jake Larson och Nils Fröling.

Landskamperna mot Norge och ikväll och mot Finland i Villmanstrand på tisdag är de sista innan kvalet till U21-EM 2021 startar i september.

Sveriges startelva: 12 Kalle Joelsson – 5 Alexander Jallow, 4 Dennis Hadzikadunić, 14 Hugo Andersson, 13 Arvid Brorsson – 19 Max Svensson, 6 Mattias Svanberg (K), 8 Bilal Hussein, 17 Jake Larsson – 15 Nils Fröling, 11 Joel Asoro.
Ersättare: 1 Marko Johansson – 2 Felix Beijmo, 3 Anel Ahmedhodzić, 7 Emil Hansson, 9 Carl Johansson, 10 Viktor Gyökeres, 16 John Björkengren, 18 Samuel Adrian, 20 Benjamin Mbunga Kimpioka.

Matchen sänds av C More och Kanal 12.

Silly Summer 2019: Brorsson vill vänta

Arvid Brorsson är en spelare ÖSK gärna vill behålla. Redan i vintras började man diskutera möjligheten till en förlängning och kom till och med så långt att man lade fram ett kontraktsförslag. Ett förslag som dock inte var tillräckligt intressant för att det skulle accepteras.

Lite märkligt faktiskt att erbjuda ett kontrakt redan i vintras. Detta eftersom han knappast spelade alls under fjolåret på grund av skadeproblem. Oklart både för klubb och spelare var man stod någonstans. Det var kanske ett skambud som inte var bra nog att ens fundera över.

Axel Kjäll verkar i dagsläget tro eller i alla fall hoppas på en förlängning.

– Vi har haft en dialog med Arvid Brorsson och hans agent under hela vintern och egentligen under hela försäsongen. Vi har erbjudit honom ett avtal men han och hans agent har valt att avvakta. Jag hoppas, tror och önskar att vi kan få till en avtalsförlängning med Arvid. Sedan dess har det varit sporadiska kontakter och planen är att ta upp dem igen under sommaren, säger Axel Kjäll till NA.

Brorsson själv säger sig inte lägga så stor vikt vid kontraktssituationen.
– Ärligt talat har jag inte tänkt så överdrivet mycket på det. Jag har velat fokusera på fotbollen och på mina och lagets prestationer, säger han till NA:s Lasse Wirström som varit i kontakt med honom under U21-landslagets sammandragning inför den nordiska dubbellandskampen.

Men det är sådant spelare brukar säga, när de inte tänker förlänga, men inte vill stänga några dörrar i onödan. Jag skulle tro att de allra flesta spelare med utgående kontrakt tänker en hel del på var de skall spela nästa säsong.

– Men jag kan säga att jag absolut är öppen för en förlängning med ÖSK. Det är inte så att jag inte vill fortsätta spela i klubben också nästa säsong. Jag trivs oerhört bra med allt från tränarteamet, som lär mig mycket varje dag, till killarna i laget som är guld, sammanfattar spelaren sin syn på läget.

Jag tycker inte, att Arvid Brorsson är bra nog att redan nu ta steget över till en annan klubb. ÖSK kan erbjuda honom en mer eller mindre given startplats medan risken är stor att han hamnar på bänken eller till och med utanför truppen i en lite större/bättre klubb. Det räcker att se hur det gått för Viktor Tranberg i Danmark. Han var utan tvekan en bättre mittback än vad Arvid Brorsson är nu och han har knappt fått spela alls under våren.

Det rätta för Brorsson, anser jag, är att förlänga med ÖSK. Klubben kommer sedan att låta honom spela så mycket som möjligt för att han skall bli tillräckligt bra för att kunna säljas. Det ligger ju i linje med klubbens strategi att satsa mer än vad man gjort tidigare på att utveckla för att sedan sälja talanger. En fortsatt positiv utveckling i ÖSKs backlinje borde ligga i både hans och klubbens intresse.

NA (Betalvägg): ”Arvid Brorsson har valt att avvakta” – Axel Kjäll om försvarssituationen i ÖSK
NA (Betalvägg): Arvid Brorsson om blågul chans och kontraktsläget 

Spelarstatistik från elitefootball.com.

U21: Landslagsplats till Brorsson

Några dagar efter det att Jake Larsson fått en kallelse till Sveriges U21-landslag blev det dags även för Arvid Brorsson att ändra sina semesterplaner. Arvid har fått en kallelse till den trupp som kommer att möta Norge (7 juni) i Helsingborg och Finland (11 juni) i Villmanstrand. Kallelsen kommer efter det att Östersunds Thomas Isherwood tvingats lämna återbud.

ÖSK: Arvid Brorsson inkallad till U21-landslaget
SvFF: Nilssons U21-trupp mot Norge och Finland

P19/99: Landslagstrupp till Elite Round

Efter det att Sveriges P17-landslag kvalificerat sig till årets P17-EM är det snart dags för de två år äldre spelarna att försöka kopiera bedriften.

Kvalificeringsturneringen för Sveriges del spelas nästa vecka i Rumänien. Förutom värdlandet och Sverige deltar även Serbien och Ukraina. Villkoren för att gå vidare är tuffare än vad de var för de yngre. För att kvalificera sig för EM-slutspelet krävs det i den här åldersgruppen en gruppseger.

Arvid Brorsson som fick sitt genombrott både i klubb- och landslag förra året ingår i den trupp som kallats till kvalificeringsturneringen. Till skillnad mot Helmer Andersson som varit given i 01-arnas landslag får nog Arvid finna sig i, att det blir en plats bland reserverna på bänken som kommer att gälla för hans del.

SvFF: Trupp till Elite Round i Rumänien

P17/99: Svensk förlust med Brorsson på bänken

Sveriges P17/99-landslag spelade igår sin tredje och sista match i EM-kval 1 inför U19 EM, som avgörs nästa år. Trots förlusten med 2-3 mot Italien är laget vidare till den slutgiltiga EM-kvalificeringen som avgörs i den sk. Elite Round. Denna kvalturnering avgörs till våren.

ÖSKs Arvid Brorsson började matchen på bänken och där blev han kvar matchen igenom. Det är ju inte så ofta man byter mittbackar utan någon pressande anledning i kvalmatcher av den här typen.

SvFF: Förlust mot Italien – men vidare i kvalet