Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Upphittad i Blekinge: Adam Eriksson

Det blir en ny klubbadress för Adam Eriksson som hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär. (Foto: FK Karlskrona).

Den tidigare Talangtruppsspelaren Adam Eriksson har nu gjort klart med en ny klubb. Efter att bland annat provtränat med Åtvidaberg och noterat intresse från Norge blev det något otippat FK Karlskrona för hans del.

Intresse fanns som sagt både från Superettan och från Norge, men det drog ut på tiden. Adam var väl inte förstavalet utan stod på listan över Plan B-lösningar hos aktuella klubbar. Därför slog han till när intresset från blekingeklubben materialiserades.

Adam blir således kvar i div 1 Södra i vilken serie han representerade göteborgsklubben Utsiktens BK förra året. Hans nya klubb tog steget upp från div 2 förra året med en marginal på 6 poäng till kvalplatsen och hela 17 poäng till tredjeplatsen (ojämn serie tydligen). Utan tvekan ett kap för den nyblivna div 1-klubben som nu skall försöka etablera sig på en högre nivå.

FK Karlskrona: Adam Eriksson klar för FK Karlskrona

Adam Eriksson testar med Åtvidaberg

Adam Eriksson (hösten 2010)

Adam Eriksson (hösten 2010)


Talangtruppens föredetting Adam Eriksson har redan hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär. Han började som sagt i vad som då hette ÖSK Ungdom. Efter ett år i Karlslund blev det dags för GAIS som han tillhörde under tre säsonger och spelade 70 matcher för. Inför den här säsongen genomgick göteborgarna en skinnömsning modell större och Adam var en av de spelare som fick lov att lämna. Därför spelade han under den senaste säsongen för Utsiktens BK – en annan göteborgsk klubb.

Nu verkar det dock som om det skulle kunna bli spel i Superettan igen för den bollskicklige mittfältaren. Adam provtränar nämligen den här veckan med Åtvidaberg. Skall man ta Åtvids tränare Roar Hansen på orden så verkar Adam ligga rätt bra till för en övergång.
– Erfaren, spelskicklig och i bra ålder. Honom har jag bra koll på, tycker ÅF:s tränare.

Det verkar alltså som om det kan bli en återkomst för Adam till Behrn Arena. Men då som mittfältare i Åtvidaberg som möter ÖSK i den första omgången av Svenska Cupens gruppspel.

Corren: Mittfältare aktuell för Åtvidaberg
Corren: Nyckelspelaren blir kvar i ÅFF

statistik-adam-eriksson

Adam Eriksson till Utsikten

Adam Eriksson med ett förflutet i ÖSKs dåvarande Talangtrupp har under de senaste tre åren representerat GAIS. Något som dock tog slut efter förra säsongen då klubben storstädade i spelartruppen och Adam var en av de spelare som fick gå.

Nu skriver Utsiktens BK på sin webbplats att de skrivit kontrakt med Adam som alltså fortsätter sitt fotbollsliv i Göteborg.

Utsikten spelar i div 1 efter att förra året ha varit uppe och vänt i Superettan.

Utsiktens BK: Adam Eriksson till Utsikten

Adam Eriksson får lämna GAIS

Adam Eriksson (hösten 2010)

Adam Eriksson (hösten 2010)


Talangtruppens föredetting Adam Eriksson verkar ha spelat klart för GAIS. Göteborgslaget har liksom de flesta andra göteborgslag med undantag av BK Häcken en bräcklig ekonomi. Efter att tidigare under lågsäsongen avslutat kont(r)akten med sex spelare meddelar man nu att ytterligare sex stycken får söka sig nya arbetsgivare. De spelare som berörs är Reuben Ayarna, Richard Ekunde, Adam Eriksson, Linus Thornblad och Sandeep Mankoo samt fjolårets lagkapten Patrik Ingelsten.

Ett alternativ för dem tycks vara att trots allt fortsätta i GAIS, men till sämre villkor / lägre lön.

Man kan ju tycka, att GAIS kunde ha gått ut med detta betydligt tidigare. Nu kan det bli svårt för dessa spelare att finna nya klubbar eftersom många klubbar redan satt sina trupper för 2016. Men det var förmodligen detta som var meningen från GAIS sida. De vill antagligen behålla de flesta om än till en lägre kostnad. Och då är det inte så bra om det finns alltför många alternativ att välja bland.

GAIS: Aktuellt arbete kring GAIS A-trupp
GAIS: Inga förlängningar för ett flertal spelare

Adam Eriksson statistik

Trio förlängde med Syrianska

Fedja och Anel tillsammans med Kale Holmberg, Daniel Björnqvist och Adam Eriksson (GAIS). Alla fem var målgörare i en träningsmatch mot Arboga Södra i mars 2011.

Fedja och Anel tillsammans med Kalle Holmberg, Daniel Björnqvist och Adam Eriksson (GAIS). Alla fem var målgörare i en träningsmatch mot Arboga Södra i mars 2011.

Örebro Syrianska skriver på sin hemsida, att man förlängt kontrakten med tre av ÖSKs före detta talangtruppsspelare. Det är Kevin Larsson, Anel Coralic och Fedja Jelecak som i år kommer att spela i div 2 med örebrosyrianerna.

Örebro Syrianska: Kvartett förlänger (Jo, det är en förlängning till, men Mohammed Feysal har såvitt jag vet ingen ÖSK-bakgrund.

Kevin Larsson i ÖSK Söders klubbdress (2010).

En ung Kevin Larsson i ÖSK Söders klubbdress (2010).

Pontus Jakobsson förlänger med Degerfors

Det var tider det. Adam Eriksson och Pontus Jakobsson i ÖSKs vackra svartvita klubbdräkt. (Bilden är från år 2010).

Det var tider det. Adam Eriksson och Pontus Jakobsson i ÖSKs vackra svartvita klubbdräkt. (Bilden är från år 2010).


Degerfors IF skriver på sin hemsida, att de kommit överens med Pontus Jakobsson om en tvåårig kontraktsförlängning. Pontus är en av de talanger som ÖSK ”slarvade bort” när ÖSK lade ner sin sitt div 2-lag ÖSK Ungdom. En annan spelare som försvann i samma veva är Adam Eriksson, GAIS målgörare i söndagsmatchen mot ÖSK.

Pontus Jakobsson i rödvitt. (Foto: Degerfors IF).

Pontus Jakobsson i rödvitt. (Foto: Degerfors IF).

GAIS intervjuar Adam Eriksson

ÖSKs talang Adam Eriksson tillhörde de pojklandslagsmeriterade spelare som ÖSK av någon anledning släppte iväg förra året i samband med att man strukturerade om sin talangverksamhet. Adam valde då att spela för Karlslunds IF och värvades i år av GAIS efter att ha övertygat, när han provtränade med klubben. I sin nya klubb har det gått bra för honom och han har deltagit i alla de tre träningsmatcher som GAIS har spelat i år. I kväll lär det bli en fjärde då GAIS och Örgryte IS möts i en träningsmatch.

På GAIS hemsida finns en videointervju med Adam som också får ett tillfälle att visa sina färdigheter vid sidan av planen.

Adam Eriksson till GAIS

 

Talanger som aldrig riktigt fick chansen hos ÖSK. Från vänster: Adam Eriksson (aktuell för ett treårskontrakt med GAIS), Pontus Jakobsson (i det närmaste ordinarie försvarsspelare hos Degerfors) samt mittbacken Niklas Svensson. (ÖSK ville inte köpa loss Niklas från IFK Hallsberg då div 2-gänget blev ”icke-amatörer”. I år kommer Niklas, som kanske därför blev kvar i distriktsfotbollen, att representera FK Bosna 92).

Fotbolltransfers.com skriver, att mittfältaren Adam Eriksson nu är (nästan) klar för ÖSKs seriekonkurrent GAIS. Enligt GAIS sportchef Jonas Lundén är man muntligt överens om ett treårsavtal. Adam tillhörde ÖSKs talangtrupp och tränades av Håkan Juhlin. Under år 2012 representerade han Karlslunds IF HFK.

Adam är ytterligare en av de talanger som ÖSK tappade i samband med att man lade ner Talangtruppen utan att ha haft något vettigt spelalternativ att erbjuda i stället. De finska tränarna var ju inte heller intresserade av att ge de yngre spelarna möjligheten att träna med A-truppen, vilket bidrog till avhoppen. Dessutom lär Magnus Sköldmarks tuffa förhandlingstaktik ha gjort sitt till för att få flera av dessa spelare att lämna klubben.

Adam Eriksson till Karlslund

Fotbollslag är en färskvara. Den här kvintetten från talangtruppen gjorde alla mål, då ÖSK Ungdom mötte och besegrade Arboga Södra för ungefär ett år sedan. Från vänster är det Kalle Holmberg (ÖSKs A-trupp),Fedja Jelecak (Örebro Syrianska), Anel Coralic (studerar och spelar fotboll i Florida), Daniel Björnkvist (nypåskriven för BK Forward) och Adam Eriksson (nypåskriven för Karlslunds IF).

Karlslunds IF skriver idag, att de kommit överens med Adam Eriksson om att han skall representera klubben. Adam erbjöds ett U21-kontrakt av Örebro SK, men valde liksom flera andra av de tongivande spelarna i förra årets div 2-lag att i stället lämna klubben. Karlslund som rekryterat en mycket kompetent mittfältare är att gratulera.

Av de spelare som förra året ingick i den så kallade talangtruppen är det nu (såvitt jag vet) bara Axel By, som inte bestämt sig för hur han skall göra med fotbollen i fortsättningen.

Så här har det gått för de spelare som förra året ingick i talangtruppen.

Dessa personer erbjöds inget nytt kontrakt.
Håkan Juhlin (huvudtränare), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till Örebro Syrianska (div 3).
Claus Pedersen målvakt (-84), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till Örebro Syrianska (div 3).
Fedja Jelecak (-88), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till Örebro Syrianska (div 3).
Muamer Sepic (-88), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick tillbaka till FK Bosna 92 (div 4) .
Daniel Björnkvist (-89), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till BK Forward (div 1).
Adam Botvidsson (-89), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till Karlslunds IF (div 2).
Simon Karlsson (-90), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till Sköllersta IF (div 3).
Viktor Lindqvist (-91), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till Sköllersta IF (div 3).
Lucas Oscarsson (-93), erbjöds inget nytt kontrakt. Gick till ÖSK Söder/Ungdom (div 3).

Dessa personer har lämnat ÖSK av olika anledningar.
Simon Enqvist (målvakt), slutade redan i somras.
Nils Carlson, målvakt (-92), reste till USA i somras.
Anel Coralic (-92), reste till USA i somras.
Oskar Johansson, från A-truppen. Gick till Karlslunds IF  (div 2) i somras på grund av sina skadeproblem.
Pontus Jakobsson (-91), erbjöds kontrakt, men gick till Degerfors IF (Superettan).
Gustav Källberg (-91), erbjöds kontrakt, men gick till Sandvikens IF (div 1).
Albin Ek (-93), erbjöds kontrakt, men gick till IFK Kumla (div 3).
Adam Eriksson (-93), erbjöds kontrakt, men gick till Karlslunds IF (div 2).
David Rohlén (-94), erbjöds kontrakt. men kommer att representera ÖSK Söder/Ungdom (div 3).
Kevin Larsson (-94), erbjöds kontrakt. men kommer att representera Örebro Syrianska (div 3).
Magnus Samuelsson (assisterande tränare), valde att sluta efter säsongen.
Bert Dimberg (lagledare) har för närvarande inga uppgifter hos U21-truppen.

Oklart beträffande fortsättningen.
Axel By (-93), tveksam till om han skall fortsätta med fotbollen

Ingår i den nuvarande U21-truppen.
Simon Leonidsson (-92), från A-truppen.
Miralem Malic (-92), från ÖSK Ungdoms div 2-trupp.
Haris Karahmeth (-93), från ÖSK Ungdoms div 2-trupp.
Andreas Ståhl (-94), från ÖSK Ungdoms div 2-trupp.
Stefan Hannason (-94), från den pojkallsvenska truppen.
David Johansson (-94), från den pojkallsvenska truppen.
Jonathan Thuresson målvakt(-94), från den pojkallsvenska truppen.
Filip Albertsson (-95), från den pojkallsvenska truppen.
Lukman Murad (-96), från den pojkallsvenska truppen.