Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Träning igen

Idag börjar A-truppen att träna igen. Eftersom Behrn Arenas gröna plastvidder för närvarande restaureras så har truppen flyttat sin geografiska tyngdpunkt till Rosta Gärde, där Karlslund Arena bjuder på förhoppningsvis snö – och isfria träningsförhållanden.

Återstarten sker förhållandevis mjukt med ett pass i eftermiddag mellan kl. 14.00 och 16:00. Enligt det träningsschema som lagts ut på ÖSKs hemsida är det sedan hårdkörning som gäller med både för- och eftermiddagspass mån-, tis-, tors- och fredagar. Träningstiderna blir 11:00 – 13:00  samt 14:00 – 16:00, vilket väl innebär att utfordringen sker i klubbens regi. Det är väl knappt att spelarna hinner hämta andan och få ner maten efter förmiddagspasset innan det är dags för eftermiddagens prövningar.  Förhoppningsvis klarar truppens yngre nykomlingar av det för dem säkert väldigt hårda träningsupplägget utan några förslitningsskador. Intressant i träningsprogrammet är att träningsmatcher eventuellt kan komma att spelas den 14 och/eller 16 december.

NA:s Lasse Wirström har skrivit några rader i papperstidningen om omstarten. Det blir en delvis ny trupp som kör igång. Efter det att ÖSK kunnat hålla sin trupp relativt stabil under några år så försvinner en hel del av de ansikten man vant sig vid att se. Tråkigt att till exempel trogna ÖSKare som Patrik Anttonen och Peter Westman inte är med på planen. Dessutom saknas av diverse anledningar Paulinho Guara, Roni Porokara och Bertin Zé. Istället blir det tre nya ansikten tillhörande en yngre generation som får vara med och fylla upp luckorna. Det rör sig då om nyförvärven William Atashkadeh, Kalle Holmberg och Emil Berger. Beträffande Magnus Kihlberg och Eric Bassombeng skriver NA, att ÖSK vill förlänga och att man räknar med att komma till något slags beslut inom de närmaste veckorna.

Utöver spelarna i den nuvarande truppen kommer ytterligare några att få en möjlighet att visa upp sig. Det rör i första hand de två BK Forward-spelarna Ahmed Yasin och Josef Ibrahim. Tidningen nämner även Skiljebos 21-årige mittback Robert Medvegy, som imponerade under testmatchen. Slutligen lär väl en del av de egna talangerna från div 2-laget ÖSK Ungdom få en möjlighet att visa upp sig.

AlvbågebloggenDå är vi igång.
NA: Känns som en nystart.

Förmiddagsträning 100622

I morse åkte jag förbi Vallen för att kolla in läget i laget, vilka som tränade, vilka som saknades etc. På den soldränkta norra läktaren fick jag dessutom sällskap av Roland Andersson, som berättade om damlagets framgångar i div 3.

På målvaktssidan så saknades faktiskt både klubbens förste- och andre- och tredjemålvakt. Av truppens två Petrar håller väl W på och läker sin knäskada medan R håller till någonstans i Storstockholm. John Alvbåge medverkar med en hårt tejpad fot i en fotbollsskola i Göteborg, enligt hans egen statusuppdatering i Alvbågebloggen. Målvaktssysslorna sköttes i stället av Talangtruppens Nils Carlsson och av Simon Nurme, som av allt att döma är på väg att ta sig in i truppen igen efter irrvägarna som förde honom till Degerfors och Södertälje.

Utöver de välkända namnen deltog även den kameruanske testspelaren Henri Belle och Tero Mentylä, som är på sitt andra besök i Örebro. Han var ju här i mitten av maj också.

Av ordinarie A-truppsspelare saknade jag Eric Bassombeng (suspenderad), Erik Nilsson (sommarjobbar på Västkusten), Gustaf Lundholm (är väl knäskadad), John Alvbåge (som sagt var), Kim Olsen (flyttat hem igen), Magnus Kihlberg (ålderdomskrämpor?), Michael Jidsjö (knäskadad), Oskar Johansson (ytterligare ett knä), Peter Westman (ett knä till), Robin Staaf (oklart varför) samt Tommy Wirtanen (rehabtränar efter norrköpingsskadan). Medverkade gjorde alltså bland andra Patrik Anttonen, Alejandro Bedoya, Fredrik Nordback och Roni Porokara, vilka inte var med på plan mot Gefle.

I effektivitetens namn hade truppen delats upp i två grupper. Den ena, mindre, övade kantspel med inlägg och avslutningar mot Nils, medan den andre (som jag inte kollade så noga) försökte hitta vägar igenom varandra centralt. Om det lyckades gällde det sedan att få bollen förbi Simon.

Inläggs- avslutsgruppen som tidvis understöddes av Eija Feodoroff körde med Anttonen/Astvald till höger, Wowoah/Porokara till vänster och med Leonidsson och Belle som centrala avslutare. Avsluten var faktiskt inte så mycket att hurra för. Speciellt Simon Leonidsson hade stora problem med att få bollen på mål. Att han vid ett tillfälle lyckades placera den i den lilla TV-balkongen mitt på västra gav nog inga pluspoäng. Belle, som av allt att döma är vänsterskytt, fick oftast sina avslut mot mål även om bollträffen inte verkade helt perfekt.

Patrik berättade vid ett litet uppehåll i träningen, att foten kändes bra och att han är disponibel för matchspel om/när han blir uttagen.

Träningsnotiser 10 september

Förmiddagsträningen hade av någon anledning omvandlats till en eftermiddagsträning. Så det blev två cykelturer ner till Vallen.  Men vädret var ju på så fantastiskt fint så det var väl snarast en fördel. (Totalt blev det 76 km., vilket är ok för årstiden).

Så här dagarna före match så är det framför allt truppens skade- och hälsostatus som är av intresse. Noterades att:

* John Alvbåge och Roni Porokara saknades av kända anledningar. Alvbåge kan ju inte göra som Zlatan och hyra ett privatplan för att inte missa torsdagsträningen. Han får ju spela ändå, vilket kanske inte Zlatan får.

* Patrik Anttonen och Per Johansson syntes inte till. Det gjorde däremot Nordin Gerzic och Magnus Kihlberg som saknades tidigare i veckan.

* Michael Almebäck var tillbaka och rehabiliteringstränade skott med Eija genom hela passet.

* Oskar Johansson joggade en del och styrketränade (?) sedan en del under överinseende av Urban Juneholm.

* Talanglaget har ju för höstspurten på olika sätt lånat in tre spelare och för deras medverkan mot Sköllersta i övermorgon ser det väl bara sådär ut. Gustaf Lundholm tränade inte av okänd anledning. Micke Jidsjö syntes överhuvudtaget inte till och James Frempong gick av och in till omklädningsrummet ungefär halvvägs genom träningsprogrammet.

Efter den obligatoriska uppvärmningen som jag lyckades missa (plus i kanten) så sprang man ett antal snabbhetsövningar. Dessa verkar man köra rätt ofta. Spelarna ställer upp sig i två led och varje par ruschar på en given signal (handklapp eller liknande) en viss strecka som kan vara längre eller kortare. Ja, riktigt lång är den ju aldrig vad jag sett. Startpositionen varierar – till exempel stillastående framåtblickande, baklänges gående etc). Det verkar vara en uppskattad övning eftersom de allra flesta (nu när Emra inte är med längre) verkligen tar i för att komma först. Det är väl tävlingsinstinkten som tar överhanden.

Därefter körde man en uppspelsövning av relativt traditionellt snitt. Bollen gick från backlinje till mittfält – spel mot en targetspelare som slog tillbaka den till mittfältaren, som därpå sökte en öppnande passning ut mot någon av kanterna. I straffområdet hade målvakten understöd från Håkan Juhlin, som gjorde sitt bästa för att agera som Igor Armas skulle ha gjort. Håkan var påfallande effektiv (utifrån förutsättningarna) och lyckades flera gånger medelst spark eller nick freda straffområdet.

Som vanligt blev det inte så många mål gjorda. Det är många fötter som skall behandla bollen  innan det är dags för avslut och innan dess hade det oftast missats på ett eller annat sätt. Men det är väl inte meningen att man under match räknar med att kunna spela sig igenom hela sekvensen. Det handlar nog mera om att träna in ett handlingsmönster för olika matchsituationer. Ofta under match (för att ta ett exempel) så hamnar bollen hos en mittfältare utan att den kommer från backlinjen. Det var under detta pass som James gick av.

Träningspasset avslutades sedan med matchliknande spel på en något förkrympt plan. Målen stod vid straffområdesgränsen.

Träningsnotiser 7 september

Hemmavarande spelare samlades för att återuppta träningsverksamheten efter ett uppehåll på hela tre dagar – med tanke på hur intensivt truppen normalt tränar skulle man nästan kunna kalla det för en minisemester.

Saknades gjorde av naturliga skäl de tre landslagsuttagna John Alvbåge, Michael Almebäck och Roni Porokara. Nordin Gerzic rapporterades ha siktats på väg hem redan innan träningen började – förmodligen på grund av sjukdom. Sensationellt nog angav samma källa att Nordin haft sällskap med Patrik Haginge. Tränar de inte i Djurgården nuförtiden, eller…?

Saknades gjorde även Magnus Kihlberg, men han brukar ju anpassa sina träningsinsatser efter hur han känner sig i kroppen. Jag mötte honom dock cykelburen efter att träningen avslutats. Så han ligger i alla fall inte hemma med svininfluensa. Magnus Wikström gick av då träningspasset ungefär kommit halvvägs – precis då man klarat av alla tråkiga passningsövningar. Inga fysiska problem för Mange vad jag kunde se på ett visst avstånd från utvandringen. Patrik Anttonen jogglunkade i låg takt ett antal varv runt arenan. Han lär inte spela på söndag av intensiteten eller snarare frånvaron av intensitet att döma.

Ett nytt ansikte för min del var Forwards eller om man numera skall säga ÖSKs Simon Leonidsson, som idag tränade med A-truppen. Hos Forward hade man väl ingen eller väldigt lätt träning eftersom man spelade match igår. Match spelade även Karlslund och av de ÖSK-spelare som var med där, så deltog Erik Nilsson i träningen fullt ut medan Oskar Johansson bara kom ut en liten stund för att låta sig undersökas av Urban Juneholm. Oskar gick ju av igår med smärtor i låret (enligt NA).

Själva träningen är det väl inte så mycket att säga något om. Man börjar ju känna igen de flesta av övningarna nu. Kanske kan man sluta sig till på vilka områden Sixten anser att det brister i laget utifrån vilka övningar han valt. I så fall anser han att det är ok med avsluten för tillfället. För några sådana övades inte. Efter parlöpningsuppvärmningen ledd av Fredrik Nordback och Samuel Wowoah delades truppen upp på två grupper. Den ena tränade långa passningar.  Bollen slogs mot en mötande spelare som skulle få/ta den i en kvadrat, som kanske var två gånger två meter stor. Den mottagande spelaren skulle försöka få kontroll över bollen medan han fortfarande löpte framåt (inte så lätt) för att sedan i sin tur slå en passning till nästa spelare som väntade på andra sidan. Jämfört med de passningsövningar som Sixten körde då han kom till ÖSK så är det här ju väldigt avancerat och att få kontroll över en boll som kommer rakt emot spelaren är inte så lätt eller snarare riktigt svårt, men ändå kan jag inte undgå att tycka, att bollen hoppade lite väl mycket vid vissa mottagningar. Det här ju trots allt deras jobb och de gör inget annat dagarna i ända än tränar fotboll.

Den andra gruppen körde någon slags avancerad kvadratövning med tre lag som vardera bestod av tre spelare. Två av lagen spelade ihop (två touchar tillåtna) medan det tredje jagade.

Efter gruppträningen körde man sedan en något mer fotbollsliknande övning på halv plan med målvakter. Det ena laget skulle göra mål medan det andra laget bara skulle hålla bollen. Avslutningsvis fick sedan båda lagen försöka göra mål, vilket de också gjorde (ibland).

Träningsrapport i ett nötskalsformat: 21 augusti

090821_Patrik Anttonen

Patrik Anttonen körde på rätt bra under träningspasset - dock aldrig med en boll i närheten av fötterna.

Träningen såg ut som de flesta andra träningar. De flesta passningar var svårkontrollerade och de flesta målskotten satt utanför, på målvakterna eller avlossades överhuvudtaget inte. Trots att det inte fanns några försvarare på plats förutom firma Alvbåge & Westman. Business as usual med andra ord, även om jag inte kunde låta bli att imponeras av Adrianos skott. Släpp honom lös i skottsektorn och det är nästan garanterat ett hårt skott på mål.

090821_Adriano

Adriano skjuter både hårt och på mål - det gäller "bara" att få in honom och boll i skottsektorn.

Den defensiva delen av laget drillades av Rille och i den magsjuke Wikströms frånvaro hade Glenn tagit plats i mittlåset brevid Iron-Mike med Virre till höger. Bertin Zé hade degraderats till de anfallande lagdelarna tillsammans med en del annat löst folk som står en bit från A-lag och bänk. Berra verkade på det hela taget rätt oinspirerad, så det kanske ligger en del i ryktet att han håller på och packar.

090821_Bertin Ze

Berra såg väl inte så där jätteinspirerad ut - han kanske funderade på den kommande flytten eller på flytten som inte blev av eller på om det kommer att bli en flytt.

På joggingsidan så gnetade Patrik på rätt bra under hela passet – delvis förföljd av Urban Juneholm. Eric Bassombeng gnetade knappt alls – uppenbarligen försatt ur spelbart skick igen av någon muskelskada.

Söndagsprognosen skulle alltså bli att Virre spelar högerback, Mackan eller Adriano till höger samt att Mål-Göran finns med och värmer bänk. Wikströms frånvaro säger ingenting om hans status. Det är ju inte alltid som alla kommer av diverse anledningar. Glenn kommer hur som helst att vara med i bussen till Borås.

Liten träningsrapport 6 augusti

Ja, rapport är kanske att ta i, men det kan vara värt att notera vilka som var på plats.

Alla de tre skadade ytterbackarna var ute och kände på plasten. Hos dem verkade rehabiliteringen ha kommit längst i Tommys fall. Han sprang rätt obehindrat och såg glad ut. Det gör han iofs. nästan jämt, så det kanske inte betydde så mycket. Samuel sprang också, men inte lika kraftfullt även om han också testade kroppen med några ruscher. Han fick en lårkaka senast och sådana försvinner efter ett tag. Positiv prognos med andra ord. Patrik Anttonen kom också han ut efter ett tag och gick något varv runt arenan. Gångarten på gränsen till lätt haltande, tyckte jag mig se. Så för Patriks del är det nog några veckor kvar innan han är insatsklar igen.

Peter Rosendal fick sig en ordentlig törn (och ett gult kort) efter en sammanstötning i lördagsmatchen mot Kungsör. Denna (törnen) resulterade i en lårkaka. Rosen var på plats och slängde sig i målet som om han aldrig hade haft ont någonstans. Bra läkkött i den masen. Det gula kortet kommer han dock inte över lika snabbt. Det var hans tredje, vilket innebär att han får ta plats vid sidan av planen på Lugnet i morgon kväll.

Saknades av okänd anledning gjorde: Michael Almebäck, Mikael Jidsjö och Oskar Johansson.

Intressantast på träningen var väl en uppspelsövning mot försvar och målvakt. Den bollhållande mittfältarens primära uppgift var att sticka in bollen mellan ytterback och innerback till en inspringade ytter. Det såg tidvis bra ut och ovanligt många bollar hittade vägen i nätmaskorna. Uppspelet är förmodligen tänkt som ett alternativ till ”Alla bollar till Kim”-anfallet.

Träningsrapport 30 juli

ÖSKs brasilianska nyförvärv Adriano gjorde sin träningsdebut och efterlämnade ett gott intryck.  Rapp i steget, bra teknik och speluppfattning samt ett inte oävet skott blev de bestående intrycken. Men som alltid – fotbollsspelare prövas i match inte på träning. Det verkar dock som om Lennart Sjögren hittat rätt när man tog in brassen med kort varsel. Positivt är dessutom att han inte lär behöva någon inkörningstid att tala om.

På träningen ägnade man sig i tur och ordning åt passningsövning i jättestor kvadrat, framspelnings och avslutsövning samt som avrunding lite intensivt spel på en miniplan. Spelarna dom deltog i Laxå-matchen igår sysselsatte sig med individuell rehabilitering så det var en rätt kraftigt reducerad styrka som deltog.

Eric Bassombeng, Gustaf Lundholm och James Frempong som alla tre varit mer eller mindre officiellt skadade deltog i alla träningsmoment, inklusive intensivspelet. De bör alltså vara ok eller rätt nära ok.  Hassan Sesay får fortfarande individuell återhämtningsträning. På frånvarolistan noterades:

* Michael Jidsjö syntes inte till. Han påstods förra veckan vara sjuk.
* Tommy Wirtanen deltog inte i träningen. Han lär ha drabbats av någon slags muskelskada mot slutet av matchen mot Häcken. Han kom i alla fall ut en stund och såg som vanligt rätt glad ut. Förmodligen inget större fel på honom.
* John Alvbåge deltog inte. Enligt Svartvitt stukade han stortån i tisdags. Räknar dock själv med att stå på måndag.
* Magnus Wikström joggade bara en del. Tydligen en universiell rehabiliteringsmetod som även kan tillämpas vid huvudskador.
* Magnus Kihlberg fick en smäll mot slutet av passet och lade sig vid sidan i avvaktan på tillsyn. Verkade inte vara någon större fara med honom.
* Fredrik Nordback saknades helt.

Bilder från träningen finns på ÖSKs officiella.

Teemu Turunen

090727. Turunen till Falkenberg.
Teemu Turunen som provspelade i Örebro i början av denna månad har nu fått en ny klubbadress. Det är halländska Falkenberg (där även Stefan Rodevåg numera håller till) som kontrakterat finländaren för höstsäsongen. Falkenberg brukar vara duktiga på att hitta spelare som de kan utveckla och av vad jag såg av Turunens kvaliteter så kan han säkert bli till nytta för klubbens offensiva mittfältsspel.

Hallands Nyheter: Landslagsman till Falkenbergs FF i höst

090703. Inget kontrakt för Turunen.
Det var väl inte direkt någon högoddsare att Turunen inte skulle erbjudas något kontrakt av ÖSK. Han representerade helt enkelt inte den spelartyp som ÖSK söker som back-up för Kim Olsen.

NA: ÖSK nobbar Turunen

090701. NA:s Lasse Wirström var på Behrns under morgonträningen för att kolla in ÖSKs senaste prospect.

NA: ”ÖSK spelar en fotboll som jag tycker om”

Kommentar: Om det är en ersättare och back-up för Kim Olsen ÖSK söker i första hand kan man nog skicka hem Turunen med första bästa finlandsfärja. Det finns ingenting som tyder på att han har de egenskaper som krävs för att  kunna fungera som en targetspelare av Kims snitt och typ. Snarare handlar det om en bollskicklig, rörlig och  offensiv mittfältare. Men mittfältare är ingen bristvara i dagens ÖSK. Så mitt grundtips blir nog att ÖSK kommer att tacka nej. Tränarna var ju också rätt försiktiga i sina kommentarer.

090630. NA: Teemu kan ersätta Emra

090629.
Svartvitt har forskat närmare i frågan vem dagens provspelande anfallare är. Det visade sig vara en 23-årig finländare som heter Teemu Turunen. För närvarande klubblös efter att han just brutit sitt kontrakt med norska andraligsklubben Sogndal. Han beskrivs som en spelare som kan spela på alla offensiva platser i ett 4-3-3 system. Provtränar kommer han att göra till och med torsdag.

Svartvitt: Finländare provtränar med ÖSK
Sogndal: Teemu Turunen
Wikipedia: Teemu Turunen
Sognavis: Teemu klar for Sogndal