Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK – BK Häcken

ÖSK: Se ÖSK – BK Häcken live
Eyravallen: Rapport från sjukstugan
NA: Direktrapportering
BK Häcken: Inför Örebro
ÖSK: Inför ÖSK – BK Häcken
NA-TV: Målen och några stolpträffar (video)
Sportsday: Ranégie mannen bakom Häckens seger i Örebro
Alvbågebloggen: Vi bockar av ännu en träningsmatch
Svartvitt: Ett oerfaret ÖSK besegrades (110219)
GP: Häckens härliga halvlek (110219)

ÖSK on-line

ÖSK reser i morgon till Finland för ett kort men intensivt matchläger. I Seinäjoki kommer truppen att spela tre matcher på fyra dagar. Glädjande nog kommer dessa matcher att kunna ses via web-TV. Matcherna spelas och sänds enligt följande:

10.2 kl. 16:00 ÖSK – HJK
11.2 kl. 18:30 ÖSK – FC Flora (Estland)
13.2 kl. 11:15 ÖSK – TPS Åbo

Utsändningarna kommer att finnas tillgängliga på följande URL: http://www.seinajoki.tv/?do=open&page=2

Förlust mot RB Leipzig

Kamp om bollen: Från vänster Johannes Skoglund, Thomas Kläsener och Simon Leonidsson. Foto: Roger Petzsche. © picture point

 

Det blev som jag befarade ingen lätt match mot tyskarna. Kortare matchrapporter finns hos båda klubbarna:

ÖSK: Wirtanen rapporterar, del 11: Pinsamt
RB Leipzig: RB Leipzig schlägt schwedisches Topteam
NA: ÖSK föll mot Leipzig
Svartvitt: ÖSK – RB Leipzig 0-2: ”De hade ett högre tempo”
Från ”ingenstans” dök det upp en länk till några bilder från matchen: Bilder från ÖSK – RB Leipzig
NA: Rasist-attack på ÖSK:s träningsläger.
NA: Leonidsson berättar om de rasistiska påhoppen.

Förlust i Turkiet (0-1)

Det blev en 1-0 förlust mot Volga Nizhny Novgorod i årets första träningsmatch. Bättre än väntat faktiskt med tanke på att ÖSK spelade med en del nya och i det här sammanhanget orutinerade spelare. De ryska motståndarna demonstrerade bredden i sin trupp genom att inför andra halvlek byta ut hela sin startelva mot en ny. Så jag förmodar att de inte dessutom hade toppat laget. Roligt att se att både Emil Berger och Boris Lumbana verkar ha överlevt fulla 90 minuter.

NA: ÖSK föll i Turkiet
Alvbågebloggen: Turkiet Dag 11 – Matchrapport med videoklipp
ÖSK: Wirtanen rapporterar, del 7: Matchen

Har Sixten några kort att visa?

ÖSK spelar sin första träningsmatch idag, då den till Turkiet omlokaliserade A-truppen möter ryska Volga Nizhny Novgorod. Med tre spelare borta på landslagsuppdrag och med två som enligt NA inte är tillgängliga på grund av skadekänningar (Nordback och Atashkadeh), så kommer det att finnas en hel del hål att täcka upp om man jämför med det lag som spelade allsvenskt förra året.

Det största problemet är nog på mittbackssidan, där det egentligen inte finns någon tredjeman efter det att Bertin Zé ”avvek” efter fjolårssäsongen. Närmast till hands att ta positionen bredvid Magnus Wikström är nog Boris Lumbana. Han har ju spelats på den positionen i B-lagssammanhang av olika slag. Fredrik Nordback skulle ha varit ett alternativ, men han skall ju enligt NA vilas på grund av känningar i sin fot.

Även på mittfältet kommer det att krävas nytt folk, då både Alejandro och Nordin saknas. Frågan är om Magnus Kihlberg är tillgänglig? Han brukar ju ”ta det lugnt” under säsongsinledningarna, men eftersom han inte finns med på NA:s skadelista, antar jag att han spelar. Om man antar att Sixten håller fast vid sin rollfördelning på mittfältet (en städare, en löpare och en tekniker) så borde det utöver Kihlberg nog bli Per Johansson och Erik Nilsson, som får starta matchen.

På högerbacksplatsen efter den saknade Anttonen finns det väl i dagsläget bara ett alternativ och det är Tommy Wirtanen. Boris skulle också kunna spela där, men han har jag gjort till mittback. Johannes Skoglund har en tvillingbror som spelar högerback i Köping, men jag är inte säker på om det kvalificerar Johannes för ett försök på positionen.

På vänsterkanten, som efterträdare till Porokara, finns det några olika alternativ. Jag skulle tro att Sixten i möjligaste mån spelar sina mer rutinerade spelare i den här matchen och sparar ungdomarna till mötet med RB Leipzig, som inte är lika bra som ryssarna. Därför lutar jag nog åt att det blir Robin Staaf som får börja. Han är vänsterfotad och under fjolårets utlåning till Ängelholm spelade han på vänsterkanten och inte centralt.  Josef Ibrahim får nog några minuter också medan det andra Forwardförvärvet Ahmed Yasin tydligen spelats till höger på träningarna och alltså i första hand skall ses som en ersättare för Mackan. Som center finns bara Andreas Haddad att tillgå för tillfället. Så han spelar säkert där.

Tillägg: ÖSKs webbkorrespondent har Tommy Wirtanen har lagt ut startelvan på ÖSKs hemsida. Vissa saker fick jag in, men på några punkter missade jag. Kihlberg spelar inte utan Emil Berger tar ”hans” plats – intressant. Haddad spelar av någon anledning inte heller utan det blir Robin Staaf centralt, vilket i sin tur öppnar för Ahmed till vänster. Men jag prickade i alla fall in Boris, Erik och Per – alltid något.

Ny träningsmatch i Turkiet

John Alvbåge nämner i sin NA-blogg, att ytterligare en träningsmatch inplanerats under lagets vistelse i Turkiet. Den 23 januari möter laget RB Leipzig. Laget, som håller till på tysk fjärdenivå (Regionalliga Nord), kallas oftast Red Bull Leipzig, men heter egentligen Rasen Ballsport Leipzig. Ett intressant lag, som minoritetsägarna Red Bull tänker sig att avancera ända till Bundesliga med.

Nytillkomna träningsmatcher

I dagens papperstidning finns motståndaren i träningsmatchen under det nu pågående Turkietlägret namngiven. Det blir den ryska klubben Volga Nizhny Novgorod som står för motståndet. Klubben är nykomlingar i den ryska ligan.

På ÖSKs hemsida har det dykt upp ytterligare en träningsmatch som inte omnämnts tidigare (såvitt jag vet). Den 29 januari kommer ÖSK att matchas mot norska Tippeliglaget Stabaek.