Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Träningsnotiser 10 september

Förmiddagsträningen hade av någon anledning omvandlats till en eftermiddagsträning. Så det blev två cykelturer ner till Vallen.  Men vädret var ju på så fantastiskt fint så det var väl snarast en fördel. (Totalt blev det 76 km., vilket är ok för årstiden).

Så här dagarna före match så är det framför allt truppens skade- och hälsostatus som är av intresse. Noterades att:

* John Alvbåge och Roni Porokara saknades av kända anledningar. Alvbåge kan ju inte göra som Zlatan och hyra ett privatplan för att inte missa torsdagsträningen. Han får ju spela ändå, vilket kanske inte Zlatan får.

* Patrik Anttonen och Per Johansson syntes inte till. Det gjorde däremot Nordin Gerzic och Magnus Kihlberg som saknades tidigare i veckan.

* Michael Almebäck var tillbaka och rehabiliteringstränade skott med Eija genom hela passet.

* Oskar Johansson joggade en del och styrketränade (?) sedan en del under överinseende av Urban Juneholm.

* Talanglaget har ju för höstspurten på olika sätt lånat in tre spelare och för deras medverkan mot Sköllersta i övermorgon ser det väl bara sådär ut. Gustaf Lundholm tränade inte av okänd anledning. Micke Jidsjö syntes överhuvudtaget inte till och James Frempong gick av och in till omklädningsrummet ungefär halvvägs genom träningsprogrammet.

Efter den obligatoriska uppvärmningen som jag lyckades missa (plus i kanten) så sprang man ett antal snabbhetsövningar. Dessa verkar man köra rätt ofta. Spelarna ställer upp sig i två led och varje par ruschar på en given signal (handklapp eller liknande) en viss strecka som kan vara längre eller kortare. Ja, riktigt lång är den ju aldrig vad jag sett. Startpositionen varierar – till exempel stillastående framåtblickande, baklänges gående etc). Det verkar vara en uppskattad övning eftersom de allra flesta (nu när Emra inte är med längre) verkligen tar i för att komma först. Det är väl tävlingsinstinkten som tar överhanden.

Därefter körde man en uppspelsövning av relativt traditionellt snitt. Bollen gick från backlinje till mittfält – spel mot en targetspelare som slog tillbaka den till mittfältaren, som därpå sökte en öppnande passning ut mot någon av kanterna. I straffområdet hade målvakten understöd från Håkan Juhlin, som gjorde sitt bästa för att agera som Igor Armas skulle ha gjort. Håkan var påfallande effektiv (utifrån förutsättningarna) och lyckades flera gånger medelst spark eller nick freda straffområdet.

Som vanligt blev det inte så många mål gjorda. Det är många fötter som skall behandla bollen  innan det är dags för avslut och innan dess hade det oftast missats på ett eller annat sätt. Men det är väl inte meningen att man under match räknar med att kunna spela sig igenom hela sekvensen. Det handlar nog mera om att träna in ett handlingsmönster för olika matchsituationer. Ofta under match (för att ta ett exempel) så hamnar bollen hos en mittfältare utan att den kommer från backlinjen. Det var under detta pass som James gick av.

Träningspasset avslutades sedan med matchliknande spel på en något förkrympt plan. Målen stod vid straffområdesgränsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.