Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Per-Ola Ljung får lämna Trelleborg

ÖSKs tidigare tränare Per-Ola Ljung, som i år tagit över som tränare för Trelleborgs FF, fick idag beskedet att hans tid som tränare på Vångavallen har avslutats. Trelleborg med ambitioner att vara med och slåss i toppen av Superettan har bara vunnit en av de sex matcher som hittills spelats. Placeringen näst sist i serien var uppenbarligen tillräckligt oroande för att styrelse och sportchef skulle avsluta Ljungs tränaruppdrag.

Att få lämna sitt lag i förtid efter alltför klena resultat är definitivt inte ovanligt för Ljungs del. Det är väl i princip bara i ÖSK som han lyckades bra, varpå han själv och mycket överraskande avslutade uppdraget. Därefter följde tränarjobb i GAIS, Helsingborg och nu senaste i Trelleborg. Alla tränarjobb han fick avsluta i förtid. I fallet Helsingborg kan det kanske nämnas att han tog upp laget från Superettan till Allsvenskan som seriesegrare år 2018. Men reultaten år 2019 ansågs inte tillräckligt bra utan han fick gå då laget låg på plats 12 i Allsvenskan.

Trelleborgs FF: Tränarbyte A-lag Herr
Fotbollskanalen: Ljung om TFF-avskedet
Gustav Lundblad (Skånesport): Peo Ljung får sparken, men TFF:s problem är kanske inte tränaren
Wikipedia: Per-Ola Ljung
140613. ÖSK: Per-Ola Ljung lämnar – Alexander Axén ny huvudtränare
151012. Fotbollskanalen: Gais sparkade tränare: ”Det här pusslet blev för svårt”
190615. Fotbolltransfers: Officiellt: Helsingborgs IF sparkar Per-Ola Ljung

Per-Ola Ljung och Alexander Axén (131212)

Ljung tar över Trelleborg

Ljung TFF
En till synes sammanbiten Per-Ola Ljung ser fram emot sitt nya tränaruppdrag. (Fotot från TFF:s hemsida)

Per-Ola Ljung, ÖSKs tränare under åren 2013 och 2014, har fått ett nytt jobb. Efter några år i relativ fotbollsskugga varav två som någon slags scout för Trelleborg har den klubben nu utsett honom till huvudansvarig tränare efter Kristian Haynes. Den senare har efter samråd med styrelsen valt att avsluta sitt tränaruppdrag.

Det är en något slingrande väg som fört  Ljung, med fotbollsrötterna planterade vid Öresund (Helsingborg och Landskrona), till sin senaste klubb. Hans tränaruppdrag i Helsingborg slutade två gånger med att han blev av med jobbet. Den första gången för att mer eller mindre på studs flytta till Örebro, där han tog över strax efter det att Sixten Boström lämnat Sportklubben.

Tiden i Örebro blev relativt framgångsrik med en uppflyttning från Superettan till Allsvenskan redan i det första försöket. Detta resulterade i ett treårigt kontrakt och dessutom positionen som fotbollschef (vad det nu innebar på den tiden). Därför blev förvåningen stor när Ljung bara några månader senare – av allt att döma på eget initiativ – sade upp sig för att han, enligt egen utsago, ville komma närmare sin familj.

Hur viktigt det var med närheten till familjen är oklart. Hans nästa arbetsgivare blev nämligen GAIS i Göteborg, där han överlevde ett och ett halvt år, innan han skiljdes från sitt uppdrag.

Därefter blev det dags för andra försöket att få rätsida på Helsingborg. Precis som fallet var med ÖSK lyckades han föra klubben tillbaka till Allsvenskan. Året därpå fick dock vistelsen i Helsingborg ett abrupt slut på det vanliga sättet.

I sitt nya jobb kommer Ljung att få samtliga de tre klubbar han tidigare haft huvudansvaret för som motståndare.

Trelleborgs FFPer-Ola Ljung ny huvudtränare för Trelleborgs FF 
Eyravallen (140613)NA: Ljung slutar
Eyravallen: Per-Ola Ljung 

Transfermarkt: P-O Ljungs tränarkarriär

 

 

Per-Ola Ljung och Alexander Axén (131212)

Ljung fick sparken av Helsingborg

Helsingborgs IF, ÖSKs nästa motståndare, har sparkat sin tränare Per-Ola Ljung. Ljung får ta ansvaret för Helsigborgs misslyckanden under inledningen av årets allsvenska. Efter 12 omgångar ligger den allsvenska nykomlingen på kvalplats – en placering de nästan delar med GIF Sundsvall. Medelpadingarna har en två mål mindre dålig målskillnad. I Helsingborg är förväntningarna högre ställda än så.

Ljungs ersättare kommer att presenteras på en presskonferens i morgon. Lite märklig timing där kan man tycka. Varför inte vänta och slå två flugor i en smäll. Kanske var det så att nyheten om att Ljung fått sparken var på väg att sippra ut någon annan väg.

Helsingborgs IF: HIF ersätter Per-Ola Ljung som huvudtränare för A-laget
Mattias Larsson (Kvällsposten/Expressen): Tajmingen lämnar stora frågetecken
Maxtiotår: Två veckor alltför sent

Det här var för övrigt inte första gången som Ljung fått sparken av Helsingborg. Det fick han även år 2012, då som assisterande tränare i klubben under Conny Karlsson. Den gången fick Ljung snabbt ett nytt jobb och det var som huvudansvarig för ÖSK efter det att Sixten Boström lämnat klubben.

ÖSK åkte ur Allsvenskan år 2012, men det var väl mer Boströms ”fel” än Ljungs. Ljung tog tillbaka ÖSK till Allsvenskan redan året därpå. Han fick därefter en stark position som väl närmast påminnde om en sportchefs innan han några månader senare plötsligt och oväntat sade upp sig för att komma närmare sin familj, som var kvar i Helsingborg. Varpå han mer eller mindre direkt tog tränarjobbet i GAIS, som han så småningom också fick sparken från.

Riktigt vad som låg bakom att Ljung lämnade ÖSK har jag aldrig sett något definitivt om. Antingen fick han sparken av ÖSK, även om klubben skylde över det eller så lämnade han Sportklubben i vredesmod, när han inte fick sin vilja igenom i något för honom viktigt avseende. Överraskande var det hur som helst.

Henrik Larsson tar över?
Fotbollskanalen skriver, att det spekuleras i att det blir Henrik Larsson som tar över som tränare för Helsingborg, även om det möjligen bara blir tillfälligt. I så fall sket det sig väl fullständigt mellan klubben och Ljung, vilket gjorde det nödvändigt att snabbt göra sig av med Ljung trots att någon ”riktig” ersättare inte fanns klar.

Henrik Larsson som tränare känns väl knappt ens så där. Han har ju redan en gång lyckats med att ta klubben ur allsvenskan. Det är inte alltid duktiga fotbollsspelare blir duktiga tränare. Snarare tvärtom.

Per-Ola Ljung: Tränarstatistik från Transfermarkt.

Ljungska irrvägar

Lite lustigt att se Axel Kjäll och Per-Ola Ljung stående bredvid varandra på den Allsvenska upptaktsträffen.

I november 2012 tog den då 31-årige Axel Kjäll steget över från BK Forward till ÖSK. Då anställd som assisterande tränare under Per-Ola Ljung med ett speciellt ansvar för U19-truppen. ÖSK tränades sedan sommaren 2012 av Per-Ola Ljung som tagit över efter det att Sixten Boström lämnat. Alexander Axén hade då uppgiften som talangutvecklare.

Under de nästkommande åren växte sig Ljungs position allt starkare i ÖSK innan han i samband med en organisationsförändring mars 2014 fick en position, som väl påminde rätt mycket om den som Axel just har fått. Ljung blev då huvudtränare med ett nytt treårskontrakt. Han blev fotbollschef samt fick ledningsansvaret för den sportsliga verksamheten.

Redan tre månader senare i juni 2014 hade Ljung dock gjort sitt i ÖSK. Han sade upp sig och lämnade klubben under oklara omständigheter. Vad som hände och varför vet nog bara de närmast berörda. Min gissning är att han inte fick så fria händer som han ville ha och sade upp sig i vredesmod. Han kanske ville värva nya spelare med hjälp av helsingborgsmetoden (alltså för pengar som klubben inte hade). Axén tog över huvudansvaret hos ÖSK och Axel fortsatte som assisterande.

Ljung bytte klubb till GAIS. I samband med det sade han att kände att han gjort klart med allt han kunde göra i ÖSK. (Tre månader efter att han fått huvudansvaret för ÖSKs fotbollsverksamhet – snabbt jobbat). Han ville komma närmare familjen och därför tog han ett jobb i Göteborg.

I GAIS gick det inte så bra, utan det blev sparken året därpå (oktober 2015) med klubben indragen i Superettans nedflyttningsstrid.

År 2016 var han tillbaka i Helsingborg och då som individuell talangutvecklare. När sedan Henrik Larsson sedan fick sparken efter misslyckandet och nedflyttningen till Superettan hösten 2016 blev det Per-Ola Ljung som tog över. Han fick då äntligen det jobb han tyckte att han skulle ha haft redan år 2012. Men då blev han inte huvudtränare utan han fick sparken. Oklart varför – förmodligen blev han osams med sportchefen Jesper Jansson. Eller något åt det hållet.

Efter två år i Superettan hade han förra hösten fört Helsingborg tillbaka till Allsvenskan. Och idag stod han alltså bredvid sin före detta assisterande tränare som just utsetts till ÖSKs Manager samt ”förhördes” av sin före detta talangutvecklare. Så kan det gå och jag antar alla tre är nöjda med sina nuvarande positioner.


Tillägg.
Under årens lopp har P-O Ljung blivit något av en uppstigningsexpert från Superettan till Allsvenskan. Han har gjort den resan hela fyra gånger. Två gånger som spelare med Helsingborg och Landskrona och som tränare med först ÖSK och sedan med Helsingborg.

Ljung tar över i Helsingborg

Ny klubb - nya kläder. (Foto: Helsingborgs IF).

Ny klubb – nya kläder. (Foto: Helsingborgs IF).

ÖSKs före detta tränare Per-Ola Ljung tar över tränaransvaret i krisklubben Helsingborg tillsammans med Christoffer Andersson som är nyutnämnd assisterande. Anställningen sker bara någa dagar efter det att Henrik Larsson sagt tack och hej efter att ha spelat ner HIF till Superettan.

Att valet föll på Ljung är kanske inte så konstigt. Han kan klubben, det var inte så länge sedan han tog upp ÖSK till Allsvenskan efter nedflyttningen 2012. Dessutom fanns han redan på lönelistan i en diffus roll som talangutvecklare. Säkert den billigaste lösningen för Helsingborg som nu måste krympa sin kostym ännu mera efter degraderingen. Om det var den bästa eller i alla fall tillräckligt bra återstår att se.

Ljung kommer alltså att ta över tränaransvaret hos den klubb som så sent som år 2012 sparkade honom från uppgiften som assisterande tränare. ÖSK var sedan snabba på att plocka upp honom som ersättare efter Sixten Boström som lämnade klubben efter en katastrofal vårhalva av säsongen.

Ljungs tid i Örebro var till att börja med mycket framgångsrik. Han förde upp klubben till Allsvenskan i första försöket och konsoliderade sin ställning i klubben i samband med en kontraktsförlängning i mars 2014. Ytterligare tre år lades på anställningstiden och han blev dessutom ansvarig för den sportsliga delen av verksamheten med titeln Fotbollschef. Inte riktigt sportchef alltså, men nästan.

Därför blev förvåningen mycket stor när han tre månader senare meddelade att han skulle lämna ÖSK för att ta över i GAIS. Familjeskäl anfördes – det var för långt till Helsingborg där hans familj stannat kvar.  Det hade ju inte direkt blivit längre till Helsingborg under hans tid i Örebro. Göteborg ligger ju dessutom inte heller i Skåne – fast det ligger närmare. När ha i GAIS skulle förklara sitt oväntade klubbyte hamnade (av naturliga skäl) önskemålet om närhet till familjen i bakgrunden. I stället hävdade han, som just skrivet på en treårig förlängning med ÖSK, att han tyckte att det var: En situation där jag kände i grunden att de målsättningar som hade med mitt uppdrag i Örebro SK, att jag var nära att uppfylla nästan alla dom och då behövs det nya målsättningar och jag hade svårt att riktigt hitta dem i ÖSK. Även om det aldrig sades rätt ut måste det väl ha varit en konflikt/maktkamp som fick honom att lämna ÖSK.

Tiden i GAIS blev kortvarig. Redan året därpå fick han sparken efter det att klubben riskerade att trilla ur Superettan. Han flyttade hem till Helsingborg igen och plockades så småningom upp av Helsingborg för att utveckla spelarna i deras akademi.

Hans nya kontrakt i Helsingborg sträcker sig tre år framåt i tiden. Om han blir kvar så länge är nog en öppen fråga.

NA: Förre ÖSK-tränaren ersätter Henrik Larsson i Helsingborg: ”Finns likheter med Örebro”
Helsingborgs IF: HIF:s nya tränare – Per-Ola Ljung och Christoffer Andersson
Helsingborgs Dagblad: Per-Ola Ljung ny HIF-tränare – assisteras av Christoffer Andersson
Helsingborgs Dagblad: HIF kan bli utan sportchef 2017

På väg mot en separation - Ljung och Axén.

På väg mot en separation – Ljung och Axén (2013).

Ljung sluter cirkeln

Per_Ola_Ljung_160527
Per-Ola Ljung är tillbaka i Helsingborg. Tillbaka hos den klubb som gav honom sparken sommaren 2012. Han återupptar dock inte sin tidigare tjänst som assisterande tränare utan kommer att arbeta som talangutvecklare i Helsingborgs IFK Akademi, en fristående men till Helsingborgs IF anknuten klubb som spelar i div 2. Under HIF Akademis paraply återfinns även organisationens övriga ungdomslag från U17 och nedåt.

Jag kan väl inte låta bli att tycka, att det är en väldigt kvalificerad kraft som Helsingborg tar in som talangutvecklare i sin talangverksamhet. För Ljungs del gäller väl i första hand att han ser det som ett sätt att återuppta kontakten med HIF och att finnas till hands den dag Henrik Larsson slutligen tröttnar.

Helsingborgs IF: Per-Ola Ljung förstärker HIF
Helsingborgs Dagblad: Förre guldtränaren klar för HIF – ”Det känns som att komma hem”

Så sent som i slutet av mars i år tog Per-Ola Ljung jobbet som U17-tränare hos krisande Ängelholms FF. Men det blev alltså inte något långvarigt uppdrag. Det var säkert svårt att tacka nej när HIF knackade på.

Helsingborgs Dagblad: Alla ÄFF-spelare fria att lämna klubben

GAIS sparkar Ljung

Olika faller ödets lotter: Ljung får lämna GAIS medan Axén kan glädja sig över sex raka och fortsatt spel i Allsvenskan.

Olika faller ödets lotter:
Ljung får lämna GAIS medan Axén kan glädja sig över sex raka och fortsatt spel i Allsvenskan.


Med bara tre omgångar kvar av årets Superetta skiljer GAIS ÖSKs föredetting Per-Ola Ljung från hans tränaruppdrag. Till skillnad mot hans lyckade sejour i ÖSK, då han tog upp klubben till allsvenskan på det första försöket har det inte alls gått lika bra för honom i GAIS, som han tränat i ett och ett halvt år. Laget ligger nu precis över kvalstrecket och med några kniviga matcher kvar är det inte alls omöjligt att laget kommer att få lov att kvala sig kvar i Superettan.

Det var väl knappast så här han såg sin framtid då han överraskande och till synes på eget initiativ lämnade ÖSK förra sommaren.

GAIS: GAIS och Per-Ola Ljung avslutar samarbetet
NA: Förre ÖSK-tränaren får sparken av Gais
Göteborgs-Posten: Efter fiaskosäsongen – Gais sparkar tränaren

Ljung: Mission completed?

Inget att jobba med för Ljung?

Inget att jobba med för Ljung?


När ÖSK den 27 mars meddelade att man kommit överens om att förlänga kontraktet med Per-Ola Ljung till utgången av år 2017 och dessutom göra honom till fotbollsansvarig kommenterade han detta till NA på följande sätt:
– Det har funnits en vilja från båda parter att fortsätta samarbeta. Jag trivs jättebra med gänget vi har runt laget. Vi har ett arbete, ett klimat, runt laget som känns spännande. Det känns som att det finns en spännande framtid i ÖSK och den vill jag väldigt gärna vara en del av.

Knappt tre månader senare tycker han tydligen att uppdraget redan är avklarat. I GAIS Klubb-TV förklarar han sitt klubbyte på följande sätt:

– Hur kom det sig att du kom hit?
P-O: Ja, det är många olika saker så klart. En ganska så komplex situation. En situation där jag kände i grunden att de målsättningar som hade med mitt uppdrag i Örebro SK, att jag var nära att uppfylla nästan alla dom och då behövs det nya målsättningar och jag hade svårt att riktigt hitta dem i ÖSK, så då öppnade sig en möjlighet att komma hit till GAIS. Då kändes det som en bra situation att ta möjligheten att korrigera vissa saker som har med livets helheter att göra och att få en lite bättre balans kanske när det gäller arbetet och det sociala
.

Tja, vad skall man säga? Varför skriva ett kontrakt på fyra år när jobbet kunde fixas på mindre än tre månader. Rätt märkligt i intervjun med GAIS-TV är att de sociala orsakerna som helt dominerade informationen om avhoppet här i Örebro hamnat i bakgrunden och att det i stället är bristen på utmaningar i ÖSK som han lyfter fram som huvudorsak till att han byter klubb.

Per-Ola Ljung: Sökte nya utmaningar

Nya färger för Ljung. (Foto: Göteborgsposten, Stefan Berg)

Nya färger för Ljung. (Foto: Göteborgsposten, Stefan Berg)

I en intervju med GAIS (vars websida är nere just nu) säger Per-Ola Ljung, som citeras i GöteborgsPosten, att anledningen till att han sökte sig till GAIS var att han behövde nya utmaningar. Det låter minst sagt märkligt även om givetvis GAIS i alla avseenden är en betydligt större utmaning än vad ÖSK är. Jag menar, GAIS är väl Göteborgs tredje- eller rent av fjärdelag i popularitet. De är dessutom på väg att åka ur Superettan och riskerar elitlicensen på grund av en ekonomi körd i botten. Så nog blir det utmaningar för honom alltid.

Den här övergången som till att börja med såg rätt rättfram ut blir bara märkligare och märkligare. Mest av allt verkar det för mig som om han gjort sig omöjlig hos ÖSK, även om han inte direkt fick sparken.

Tränarbytet

Alexander Axén tar över som huvudtränare i ÖSK efter P-O Ljungs avhopp.

Alexander Axén tar över som huvudtränare i ÖSK efter P-O Ljungs avhopp.

ÖSK: Per-Ola Ljung lämnar – Alexander Axén ny huvudtränare
GAIS: Per-Ola Ljung ny tränare i GAIS
NA: Åqvist: ”Avhoppet en kalldusch”
Göteborgsposten: Bekräftat: Ljung tar över i krislaget Gais
NA: Axén ny huvudtränare i ÖSK
NA: Peo om beslutet att lämna ÖSK (video)
NA: ÖSK:s presskonferens (video)
GT: Johansson: ”Jag vet att Ljung är rätt man”
Mattias Larsson (GT): Peo Ljung till Gais – Landskrona aldrig aktuellt
NA: Det vill Axén förändra i ÖSK (video)
140614. NA: ”Trist att det är över”
140614. NA: ”Axel är den tränare som är på tur”
140614. NA: Efter avhoppet – spelarna stöttar Ljung