Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ljung tar över i Helsingborg

Ny klubb - nya kläder. (Foto: Helsingborgs IF).

Ny klubb – nya kläder. (Foto: Helsingborgs IF).

ÖSKs före detta tränare Per-Ola Ljung tar över tränaransvaret i krisklubben Helsingborg tillsammans med Christoffer Andersson som är nyutnämnd assisterande. Anställningen sker bara någa dagar efter det att Henrik Larsson sagt tack och hej efter att ha spelat ner HIF till Superettan.

Att valet föll på Ljung är kanske inte så konstigt. Han kan klubben, det var inte så länge sedan han tog upp ÖSK till Allsvenskan efter nedflyttningen 2012. Dessutom fanns han redan på lönelistan i en diffus roll som talangutvecklare. Säkert den billigaste lösningen för Helsingborg som nu måste krympa sin kostym ännu mera efter degraderingen. Om det var den bästa eller i alla fall tillräckligt bra återstår att se.

Ljung kommer alltså att ta över tränaransvaret hos den klubb som så sent som år 2012 sparkade honom från uppgiften som assisterande tränare. ÖSK var sedan snabba på att plocka upp honom som ersättare efter Sixten Boström som lämnade klubben efter en katastrofal vårhalva av säsongen.

Ljungs tid i Örebro var till att börja med mycket framgångsrik. Han förde upp klubben till Allsvenskan i första försöket och konsoliderade sin ställning i klubben i samband med en kontraktsförlängning i mars 2014. Ytterligare tre år lades på anställningstiden och han blev dessutom ansvarig för den sportsliga delen av verksamheten med titeln Fotbollschef. Inte riktigt sportchef alltså, men nästan.

Därför blev förvåningen mycket stor när han tre månader senare meddelade att han skulle lämna ÖSK för att ta över i GAIS. Familjeskäl anfördes – det var för långt till Helsingborg där hans familj stannat kvar.  Det hade ju inte direkt blivit längre till Helsingborg under hans tid i Örebro. Göteborg ligger ju dessutom inte heller i Skåne – fast det ligger närmare. När ha i GAIS skulle förklara sitt oväntade klubbyte hamnade (av naturliga skäl) önskemålet om närhet till familjen i bakgrunden. I stället hävdade han, som just skrivet på en treårig förlängning med ÖSK, att han tyckte att det var: En situation där jag kände i grunden att de målsättningar som hade med mitt uppdrag i Örebro SK, att jag var nära att uppfylla nästan alla dom och då behövs det nya målsättningar och jag hade svårt att riktigt hitta dem i ÖSK. Även om det aldrig sades rätt ut måste det väl ha varit en konflikt/maktkamp som fick honom att lämna ÖSK.

Tiden i GAIS blev kortvarig. Redan året därpå fick han sparken efter det att klubben riskerade att trilla ur Superettan. Han flyttade hem till Helsingborg igen och plockades så småningom upp av Helsingborg för att utveckla spelarna i deras akademi.

Hans nya kontrakt i Helsingborg sträcker sig tre år framåt i tiden. Om han blir kvar så länge är nog en öppen fråga.

NA: Förre ÖSK-tränaren ersätter Henrik Larsson i Helsingborg: ”Finns likheter med Örebro”
Helsingborgs IF: HIF:s nya tränare – Per-Ola Ljung och Christoffer Andersson
Helsingborgs Dagblad: Per-Ola Ljung ny HIF-tränare – assisteras av Christoffer Andersson
Helsingborgs Dagblad: HIF kan bli utan sportchef 2017

På väg mot en separation - Ljung och Axén.

På väg mot en separation – Ljung och Axén (2013).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.