Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ljung fick sparken av Helsingborg

Helsingborgs IF, ÖSKs nästa motståndare, har sparkat sin tränare Per-Ola Ljung. Ljung får ta ansvaret för Helsigborgs misslyckanden under inledningen av årets allsvenska. Efter 12 omgångar ligger den allsvenska nykomlingen på kvalplats – en placering de nästan delar med GIF Sundsvall. Medelpadingarna har en två mål mindre dålig målskillnad. I Helsingborg är förväntningarna högre ställda än så.

Ljungs ersättare kommer att presenteras på en presskonferens i morgon. Lite märklig timing där kan man tycka. Varför inte vänta och slå två flugor i en smäll. Kanske var det så att nyheten om att Ljung fått sparken var på väg att sippra ut någon annan väg.

Helsingborgs IF: HIF ersätter Per-Ola Ljung som huvudtränare för A-laget
Mattias Larsson (Kvällsposten/Expressen): Tajmingen lämnar stora frågetecken
Maxtiotår: Två veckor alltför sent

Det här var för övrigt inte första gången som Ljung fått sparken av Helsingborg. Det fick han även år 2012, då som assisterande tränare i klubben under Conny Karlsson. Den gången fick Ljung snabbt ett nytt jobb och det var som huvudansvarig för ÖSK efter det att Sixten Boström lämnat klubben.

ÖSK åkte ur Allsvenskan år 2012, men det var väl mer Boströms ”fel” än Ljungs. Ljung tog tillbaka ÖSK till Allsvenskan redan året därpå. Han fick därefter en stark position som väl närmast påminnde om en sportchefs innan han några månader senare plötsligt och oväntat sade upp sig för att komma närmare sin familj, som var kvar i Helsingborg. Varpå han mer eller mindre direkt tog tränarjobbet i GAIS, som han så småningom också fick sparken från.

Riktigt vad som låg bakom att Ljung lämnade ÖSK har jag aldrig sett något definitivt om. Antingen fick han sparken av ÖSK, även om klubben skylde över det eller så lämnade han Sportklubben i vredesmod, när han inte fick sin vilja igenom i något för honom viktigt avseende. Överraskande var det hur som helst.

Henrik Larsson tar över?
Fotbollskanalen skriver, att det spekuleras i att det blir Henrik Larsson som tar över som tränare för Helsingborg, även om det möjligen bara blir tillfälligt. I så fall sket det sig väl fullständigt mellan klubben och Ljung, vilket gjorde det nödvändigt att snabbt göra sig av med Ljung trots att någon ”riktig” ersättare inte fanns klar.

Henrik Larsson som tränare känns väl knappt ens så där. Han har ju redan en gång lyckats med att ta klubben ur allsvenskan. Det är inte alltid duktiga fotbollsspelare blir duktiga tränare. Snarare tvärtom.

Per-Ola Ljung: Tränarstatistik från Transfermarkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.