Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2015/16: Mittbacksproblem

Om en och en halv vecka – den 28 januari för att vara exakt – reser ÖSK till Portugal för ett matchläger mot tre kvalificerade motståndare.  I dagens trupp finns det fortfarande några hål som skall fyllas och det största och viktigaste av dessa är den än så länge saknade mittbacken.

I Danmark vet inte Michael Almebäck hur hans närmaste halvår kommer att gestalta sig. En sak verkar i och för sig klar – han kommer inte att få speciellt mycket speltid med sin nuvarande klubb Brøndby IF. De flesta kommentarer jag sett verkar att utgå från att hans nuvarande klubb absolut vill bli av med honom – om inte annat för att frigöra utrymme i truppen för någon annan spelare som man behöver bättre. Brøndbys problem verkar bland annat vara, att man har en för stor spelartrupp. För att bereda utrymme för ett nyförvärv bör man göra sig av med några av sina existerande spelare.

Till nätsiten 3point.dk säger Almebäck
Jeg havde en god tid i Örebro og vil gerne tilbage. Men om det er nu, til sommer eller om nogle år, det ved jeg ikke. Deres økonomi er ikke så stærk, så det er noget, der skal løses.

Av hans uttalande får man väl närmast intrycket att avgörandet i första hand ligger hos Brøndby. De vill ha betalt, vilket ÖSK inte vill (eller kan) erbjuda. I varje fall inte lika mycket som danskarna vill ha. Annars vore väl övergången redan klar.

ÖSK har en viss tidspress på sig om man vill ha truppen spikad till Atlantic Cup. Men även danskarna är nog pressade tidsmässigt. Deras vinterfönster stänger redan den 1 februari och om de vill ha in någon ny spelare måste de innan dess göra sig av med dem som man inte vill ha kvar. Det finns alltså en del som tyder på att det ligger i båda klubbarnas intresse att göra klart detta under den kommande veckan.

För Almebäck själv är situationen nog enklare – bortsett från att han inte kommer att få så mycket speltid om han blir kvar fram till halvårsskiftet. Han lär ha en riktigt bra lön i Danmark och passar nog gärna på att casha in så mycket som möjligt innan han lämnar Danmark. I Sverige lär han väl kunna få tag på någon allsvensk klubb som tar in honom i truppen om nu inte ÖSK tar honom som en sommarförstärkning.

4 kommentarer – kommentera

Mackan

Jag ser fram emot att få se Carl Ekstrand-Hamrén i en skarpare miljö än U19/U21. Han förtjänar hetluft. :)

Vad är dina tankar om honom och hans möjligheter att lämnat ett avtryck i årets ÖSK-trupp?

Ficedula hypoleuca

Det vet man aldrig förr än man testat. Vissa spelare tar steget från junior- till allsvensk fotboll som något helt naturligt. Andra har plötsligt nått och kanske även passerat sin kompetensnivå.

Mittbackspositionen är väl näst efter målvaktens den mest utsatta positionen i ett lag. På den har man inte råd att göra de misstag andra – främst de offensiva – spelare får göra.

Det vore säkert väldigt bra om både Carl och Brendan fick spela några matcher på försäsongen mot kvalificerat motstånd.

Det enda säkra mittbacksalternativet bredvid Moberg som ÖSK har nu är väl Haginge. Om man vill ha kvar RÅP på mittfältet.

MF

Nu har Carl visserligen mött allsvenskt motstånd i U21 av varierande karaktär under ett par år, i vissa fall spelare på gränsen till A trupperna, i andra fall etablerade spelare som tex Crespo i Norrköping och klarat av med bravur.. Det som återstår att se hur en ung spelare håller på den nivån över en hel säsong…
Faktiskt så har Carl och Brendan redan kamperat ihop i U21 i somras men håller med om att det är bra om de får spela ”ihop” sig mer..

Ficedula hypoleuca

Jodå, man kan möta bra enskilda spelare i U21-matcherna också. Men det är ändå ofta rätt ihåliga lag, så det blir ändå inte samma sak som när man möter ett lag med allsvensk kvalitet på samtliga positioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.