Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Persson till Umedalen

Bloggens ambition har alltid varit att i möjligaste mån försöka följa upp vad som händer med ÖSKs föredettingar och även för de provspelare som av en eller annan anledning misslyckats med att övertyga klubbens sportsliga ledning om sin förträfflighet.

I denna anda noterar jag därför, att provspelaren från i höstas Danny Persson nu skrivit på för div 2-laget Umedalens IF. Kanske inte riktigt den utveckling man väntade sig för div 1 norras bästa målskytt förra året (17 mål på 26 matcher). Efter det misslyckade försöket att ta en plats hos ÖSK har Persson förekommit i spekulationerna kring flera olika klubbar – bland annat Landskrona BoIS och Dalkurd.

Dessutom ville hans gamla klubb Umeå FC gärna ha honom kvar. Men relationerna med den gamla klubben var uppenbarligen inte de allra bästa, så han valde i stället  att ta ett steg ner i seriesystemet. Uppenbarligen har han en del personliga känningar i Umedalen, vilket måhända gjorde valet lättare.

Västerbottens Folkblad: Danny Persson klar för Umedalens IF

Perssons ”öde” är väl också på sätt och vis en indikation på hur tungjobbat det är på spelar”marknaden” i dagsläget. Om inte ens en skyttekung från div 1 utan några klubbindningar kan få tag på en ny klubb på samma eller superettnivå, så är det onekligen trögt.

Nu fanns det väl i det här fallet en del omständigheter som gjorde honom mer svårplacerad. Dels åldern – han blir 27 år i år. Dels så har han varit förståndig nog att skaffa sig en civilekonomutbildning under tiden i Umeå, vilket gör att han säkert har ställt möjligheterna till en civil karriär mot de erbjudanden som kommit från fotbollssidan. Så det kan mycket väl vara så, att valet av Umedalen helt enkelt är en indikation på att han nu trappar ner på fotbollandet till förmån för ett civilt arbete.

Några söndagsnotiser

Det händer verkligen inte så mycket kring ÖSK Fotboll för tillfället. (Och snart händer det ändå mindre). Här är i alla fall några saker med mer eller mindre uttalad ÖSK-anknytning.

 

ÖSK-talangen Jonathan Ring är på väg mot Superettan.

 

IFK Värnamo mot Superettan.
Klubben lyckades i helgen ta sig förbi Qviding och lägga beslag på förstaplatsen i div 1 Södra. Qviding fick bara oavgjort mot Glenn Holgerssons Rosengård medan Värnamo slog bottenlaget Ytterby. I Värnamo håller den förre talangtruppsspelaren Jonathan Ring en plats i startelvan och han var med fulla 90 minuter i dagens match.

Forward sjunker men har fortsatt hopp.
När Norrettans sista omgång spelades klart idag tappade BK Forward ytterligare en placering. Bottenkonkurrenten Boden vann och gick om. Forward kan fortfarande hänga kvar men då måste de vinna nästa match samtidigt Östersund (Vasalund hemma) högst får spela oavgjort. Boden möter Carlstad United på Tingvalla i Karlstad och hur underligt det än låter spelar det ingen roll (för Forward) hur det går i den matchen. Förutsatt att Forward slår Valsta Syrianska så kommer man antingen att ha Boden eller CU efter sig i sluttabellen.

ÖSKare i Superettan.
Peter Rosendal verkar att ha tagit över målvaktsplatsen från Kristoffer ”Poppen” Björklund i Väsby United. I alla fall har han fått stå i de senaste två matcherna. Fast målvaktssysslan i Väsby är väl inte direkt någon höjdare. Laget förlorar ju nästan jämnt och de ligger sist i Superettan. Kul i alla fall för Peter att han får förtroendet att gå före den före detta allsvenskingen Björklund. Totalt har Peter nu vaktat målet i åtta seriematcher. Hur det blir nästa år är oklart – han ”tillhör” fortfarande ÖSK som egentligen hade tänkt att släppa honom före denna säsong.

Erik Nilsson spelade hela matchen för Ljungskile (mot just Väsby United). Den enda kvarvarande noteringen för Eriks del från den matchen blev en varning. Det betyder – om statistiken på Fotbollförbundets hemsida stämmer – att det nu är färdigspelat i Ljungskile för Eriks del. Speltid i ÖSK lär han dock inte få eftersom han är låst registrerings- och spelmässigt fram tills den 1 januari. Men han lär väl dyka upp på träningarna framöver med sin passningsskickliga vänsterfot.

Robin Staaf fick bara sju minuters speltid då Ängelholm fick stryk av IFK Norrköping. Frågetecken alltså för Robins form. Platsar han inte i Ängelholms startelva så lär han inte platsa alls hos ÖSK. Men det kan ju ha varit något speciellt. Totalt har Robin spelat tio matcher varav åtta från start. Han har blivit inbytt två gånger och utbytt åtta. Två mål och en målgivande passning är resultatet så här långt av hans medverkan.

Bra träning i ÖSK?
Umeå FCs Danny Persson var i Örebro och tränade i veckan. Örebrovistelsen avslutades med en internmatch mot talangtruppen och i den imponerade han inte (på mig). Något verkar han dock ha fått med sig tillbaka till Umeå. Efter en längre tids måltorka gjorde han nämligen ett hat-trick då Umeå mötte Arameisk-Syrianska från Botkyrka. Nu hjälpte detta dock inte eftersom motståndarlaget gjorde fyra. Vinsten i skytteligatoppen lär Danny dock ha säkrat efter dagens målskörd. Han leder nämligen denna nu på 17 mål före Syrianska Kerburans Mattias Mete (också det en fd. provspelare) som har gjort 14.

ÖSK kan dra ifrån i medaljstriden.
Djurgårdens IF, som var det lag som hotade mest om fjärdeplatsen och bronsmedaljerna, fick stryk i helgen. På delad femteplats återfinns nu därför IFK Göteborg och Mjällby på 39 – Djurgården har 38. ÖSK på 45 behöver nu alltså ytterligare bara fyra poäng från sina kvarvarande fyra matcher för att vara medaljsäkra. Fast om tredjeplatsen och lilla silver är det fortfarande hårt – Elfsborg jagar två poäng efter med en klart bättre målskillnad. Elfsborg har för övrigt inte någon lätt match denna omgång. De möter guldjagande Helsingborg, visserligen på hemmaplan och skåningarna verkar ju vara överkänsliga mot plast, men ändå.

Rätt avslaget på testmatchen

Kvällens testmatch blev väl ungefär som testmatcher av den här typen brukar bli – många byten och inte alltid så värst strukturerat spel.

Mårtensson intressant men inte Persson.
De två provspelarna fick en halvlek var. Marcus Mårtensson från Kalmar spelade centralt i första halvlek mellan Marcus Astvald och Paulinho. Han klarade sig faktiskt efter omständigheterna rätt bra – det är definitivt ingen Kim Olsen-typ utan en rörlig anfallare som verkar att ha bra blick för spelet och som levererade några fina direktskarvar/instick. Helt klart på vänskaplig fot med bollen. Danny Persson från Umeå som kom in i andra var på många sätt hans raka motsats. Inte så stor (som jag trodde), men orörlig och inte dynamisk nog i sitt rörelsemönster. Man kan förstå att han kan göra en hel del mål i div 1, men frågan är om inte gränsen för hans genomslagskraft går ungefär på den nivån. Med talanglaget provspelade Miralem Malic från Arboga Södra, som vann skytteligan i div 4 Västmanland i år med 19 mål. Malic var också med i uppvisningsmatchen med ett antal yngre inbjudna spelare förra hösten. Ikväll fick han dock inte så mycket gjort vare sig på höger- eller vänsterkanten.

Många byten i backlinjen.
Mest uppseendeväckande i matchen var kanske att försvarsspelarna i A-truppens lag avverkades med en skrämmande hastighet. Laget började med en backlinje bestående av från höger Tommy Wirtanen, Boris Lumbana, Magnus Wikström och Per Johansson. När Tommy Wirtanen gick av efter vad som såg ut som en muskelskada i låret ryckte Boris ut på kanten och Fredrik Nordback bytte av Boris som mittback. Därefter förvann Wikström av okänd anledning – Boris fick gå in igen och Marcus Astvald blev högerback. När sedan Nordback gick av fick Denis Abdulahi bli mittback tillsammans med Boris.

Nordin bäst.
För den bästa prestationen i A-truppens lag svarade Nordin Gerzic som verkar ha bevarat sin höstform på ett bra sätt. Jag tyckte även att Astrit Ajdarevic skötte sig bra – han var delaktig i spelet, ville hela tiden ha boll, visade prov på sin goda bollbehandling och levererade sedan oftast till rätt adress. Men det fattas fortfarande en hel del rörlighet för att skall kunna dominera i allsvenskan. I talanglaget utmärkte sig framför allt de två mittfältarna Viktor Lindqvist och Adam Eriksson samt lagkapten Daniel Björnkvist.

Målen föll på följande sätt (om jag kommer ihåg rätt).

1-0 Marcus Mårtensson i första halvlek efter en lätt kalabalikartad situation framför Simon Nurme. Mårtensson slängde sig fram och fick in bollen. Det verkade som om han dessutom fick känna på Behrns inte alltför förlåtande plastunderlag.

2-0. Eric Bassombeng (som var pigg då han kom in i andra halvlek) levererade ett instick centralt till Paulinho, som vände bort Nurme i målet.

3-0 Nordin Gerzic gjorde en raid på egen hand genom ett talangförsvar som nog var rätt trött vid det laget.

4-0 Paulinho spelar fram Eric Bassombeng sekunderna före matchens slut. Försvararna tyckte det var offside och en ropad kommentar från det vita lagets planhalva ”Bra gjort linjeman” gav väl en antydan att han mycket väl kan ha varit det också.

Resultatet av matchen blir nog att Persson kan man skicka hem till Umeå med oförrättat ärende, Mårtensson kan få fortsätta ett tag till. Oroväckande många föll bort ur backlinjen. Wirtanens lårproblem verkar inte blir bra. Oklart varför Wikström och Nordback gick av – kanske var det meningen att de inte skulle spela mer. Flood och Belle var ineffektiva i talanglaget – speciellt Flood. Belle kan ställa till med en hel del men verkar inte ha förmågan att avleverera bollen på ett konstruktivt sätt. Han kör i de flesta fall tills han blir av med den och då spelar det ingen roll hur många spelare han dribblat bort dessförinnan.

Internmatch

Nytt i fotbollskalendern är en internmatch, som kommer att spelas mellan ÖSK A och ÖSK Ungdom onsdagen den 13 oktober. Det är väl inte otroligt att det kan dyka upp någon eller några testspelare också vid det tillfället. Till exempel Umeå FCs Danny Persson, som enligt planerna skall köra några träningspass med ÖSK den veckan.

ÖSK testar norrländsk skyttekung

100918. Västerbottens Folkblad: ”Söker ny nummer nio”

Danny Persson. (Fotot från Umeå FCs hemsida)

Västerbottens-Kuriren skriver idag, att ÖSK är intresserade av att få en närmare titt på Umeå FCs skyttekung Danny Persson. Kontakt med klubb och spelare har tagits och Persson kommer till Örebro för några provträningsdagar i mitten av oktober.

Persson ser väl inte riktigt ut som en typisk värvning för allsvenska lag. Han har redan hunnit bli 26 år och studerar ”i det civila” till civilekonom på Umeå Universitet.

Efter 20 spelade omgångar leder Persson norrettans skytteliga med 14 fullträffar (och ett okänt antal halvträffar). Toppen på skytteligan ser för övrigt inte helt obekant ut för örebroögon. Tvåan Mattias Mete (12) provtränade med ÖSK för två år sedan, medan Johan Pettersson (11) och Herish Kuhi (9) som kommer närmast efter båda har spelat för klubben.