Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Fisic till Degerfors och Granlund till FC Inter

Såhär i silly-tider dyker det upp en del namn som tidigare representerat Örebro SK i sina karriärer men som av olika skäl är aktuella för andra klubbar. Bloggen vill redovisa två av de dessa.

Adi Fisic.
Den tidigare ÖSK-anfallaren Adi Fisic är klar för seriekonkurrenterna Degerfors IF. Den 19-årige Fisic tillhörde ÖSKs akademi 2018-2021 då han rätt oväntat värvades till italienska Atalantas Primavera-lag. I Italien fick Fisic mer och mer begränsat med speltid och lånades därför ut till ÖSK under vårsäsongen 2023. I ÖSK fick Fisic mest agera inhoppare bakom Noel Milleskog och under sommaren kom inte ÖSK överens med Atalanta om någon förlängning. Istället hamnade Fisic i Ettan-klubben Örebro Syrianska där han där han på de elva avslutande omgångarna gjorde 5 mål. Nu byter Fisic upp sig (?) till Degerfors IF där han skrivit på ett tre-årsavtal. Bloggen kan visserligen tycka att det är tråkigt att Fisic väljer att gå till Degerfors, men samtidigt ska det bli intressant att se hur han utvecklats sedan han tillhörde ÖSK. Med lite mer senior erfarenhet kan Fisic mycket väl ta flera spännande kliv i sin utveckling.

Degerfors IF: Adi Fisic klar för Degerfors IF
NA: Adi Fisic klar för Degerfors: ”Väldigt bra fans”


Albin Granlund.
Det har hunnit gå tre år sedan den finländske försvararen Albin Granlund spelade för Örebro SK men med tanke på att han under sin tid i Örebro blev något av en supporterfavorit med sin uppoffrande spelstil så är han väl värd att nämna i den här bloggen.

Albin Granlund värvades till ÖSK från åländska IFK Mariehamn inför säsongen 2018. Granlund hade då precis vunnit utmärkelsen som finska ligans bästa ytterback och den då 28-årige Granlund var bofast i det finska landslaget. I ÖSK fick han till att börja med spela ytterback men mot slutet av sin karriär i ÖSK flyttades han in som mittback.

Granlund lämnade ÖSK efter säsongen 2020 och flyttade till den polska klubben Stal Mielec där han stannade i 1,5 år innan han valde att flytta hem till sin gamla klubb IFK Mariehamn igen.

Där kan man tänka sig att han skulle runda av sin karriär, men icke. Den nu 34-årige Granlund har istället bestämt sig för att byta till Åboklubben FC Inter vilket egentligen är ett rätt rimligt val då han ursprungligen kommer från Pargas som är en angränsande kommun.

Till FC Inters hemsida säger Granlund ”– Att spela i sin hemkommun betyder mycket. Som liten pojke har jag varit och tittat på matcher här på stadion och jag har säkert kört förbi den tusentals gånger. När jag var liten ville jag alltid spela så högt som möjligt och det här var alltid det bästa laget i området, så min dröm var att spela på Veritas Stadion. Dessutom är det här nära hem och jag kommer definitivt att få en hel del bekanta i publiken, så det är också kul, jublar försvararen.” (översatt med google translate)

FC Inter: Albin Granlund flyttar till Inter-tröja

Adi Fisic ger ÖSK underbetyg

NA har intervjuat Adi Fisic efter det att han häromdagen blev klar för Örebro Syrianska och det är inte en helt smickrande bild som den 19-årige anfallaren ger av ÖSKs försök att få loss honom från Atalanta.

”– Det kom in en person från Örebro Syrianska som hjälpte till i processen. Örebro Syrianska kunde på en vecka lösa det som ett annat lag inte lyckades med på två månader med Atalanta. Väldigt professionellt gjort.”

Indirekt säger Fisic att Örebro Syrianska agerade professionellt, medans ÖSK inte gjorde detsamma.

När NA frågar Fisic om varför det inte blev ÖSK svarar han

”– Det är tyvärr inte en fråga jag kan svara på, du får fråga ÖSK. Jag kom dit i slutet av februari och har trivts bra. Jag ville fortsätta men det blev inte så. Först ville de ha mig kvar men sedan blev det ändrade planer.”

Här någonstans tror den här bloggen att det går att hitta svaret på frågan om Fisic, nämligen att intresset svalnade för ÖSK och Järdler gällande Adi Fisics tjänster. Tonläget i allt som Järder sagt om Fisic gick från att under försommaren beskrivas i ordalag som tydde på att man jobbade på det och att man gärna såg honom stanna kvar i ÖSK till att det mot slutet av sommaren beskrevs som ett avslutat kapitel och inte längre aktuellt.

Bloggens tolkning landar i att ÖSKs anfallsjakt förändrades när man såg Samuel Kroons kvaliteter och att man då svängde fokus från att leta anfallare till att helt fokusera på en vänsterkantsspelare.

Adi Fisic fick helt enkelt inte plats i ÖSKs ekonomiskt tajta sportliga ekvation.

Samtidigt känns det som ett vågspel med tanke på att Fisic var inne i truppen och spelsättet på ett helt annat sätt jämfört med någon som kanske kommer in i slutet av augusti. Startsträckan hade kanske varit kortare för Fisic på det sättet. Å andra sidan har Fisic gått utan gemensam fotbollsträning under ett antal veckor och den återuppbyggnaden hade också krävt sin gång och när Kroon kom in och gjorde så pass stora avtryck direkt. Bloggen kan verkligen förstå att det sannolikt inte var ett ”lätt” beslut att ta.

Nu återstår det bara att se om det var rätt.

NA: Soppan över för Fisic: ”Otroligt skönt”

Silly Summer 2023: Adi Fisic till Örebro Syrianska

En rätt oväntad vändning gällande Adi Fisic slog ner under fredagskvällen då Örebro Syrianska släppte nyheten att man tar in Fisic på ett kontrakt som sträcker sig över innevarande säsong.

Örebro Syrianska skriver på sin hemsida att:

Vi är otroligt glada och stolta över att vi kan presentera Adi Fisic som nästa anfallsvärvning. En ung mycket talangfull spelare som var på lån från Atalanta och spelade att antal Superettan-minuter för ÖSK under våren. Adi är en forward som är skicklig i sitt presspel och kommer bidra på ett jättefint vis i vårt försvarsspel. I anfallsspelet så får vi en spelare med god fysik i det felvända spelet samtidigt som han gillar att gå i djupled. Det är även tydligt på träning att han har god förmåga när han hamnar i straffområdet och i avslutssituationer. Det ska bli otroligt intressant att se Adis utveckling hos oss under hösten.

Av texten att döma framgår det inte om avtalet är ett lån, ett köp eller om det helt enkelt är så att Fisic redan ordnat sig fri från sin Italienska klubb Atalanta så som det lät som att det var på väg att bli för bara några dagar sedan och i Atalantas kanaler nämns inte Adi Fisic alls. Men det kanske inte är att vänta gällande en spelare som varit utlånad från deras Primaveralag.

Den 19-årige anfallaren Adi Fisic kom till ÖSK inför den nuvarande säsongen på lån från Atalanta. Under tiden i ÖSK han han med att hoppa in i 11 matcher och göra 1 gjort mål (i bortamatchen mot Landskrona i maj) även om den faktiska speltiden i Superettan landade på modesta 221 minuter.

Som bloggen förstått det ville verkligen ÖSK få till en lösning med Atalanta om Fisic men där den italienska klubben krävde uppåt 2 miljoner i ersättning för att släppa honom vilket ÖSK inte kunde eller ville lägga ut. Ett lån var heller inte aktuellt då italienska klubbar har ett tak på hur många spelare man får låna ut och dem ansåg inte att Fisic ingick i den kvoten.

Vad som hänt nu är fortfarande lite oklart. Hur gick övergången till Örebro Syrianska till? Är det ett lån? Ett köp? Eller har Fisic löst sig från Atalanta och helt enkelt valt Örebro Syrianska och valt bort ÖSK? I Örebro Syrianska lär han få större möjligheter till ordentligt med speltid. Det kan ju också vara så att ÖSK själva valt bort Fisic då man kanske har någon annan spelare i sikte.

Eller finns det en helt annan lösning i vardande?

För bara några dagar sedan meddelade ÖSK och Örebro Syrianska att man inleder ett ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” där spelare under 22 års ålder kan gå mellan klubbarna med 24 timmars varsel. Det avtalet avsåg i första hand att ge målvakten Amar Dževlan och försvararen Ludvig Nicklasson mer speltid och om bloggen förstår bestämmelserna kring denna typ av samarbetsavtal så måste varje sådan spelare registreras hos SvFF separat innan 31 augusti.

Är det månne så att 19-årige Fisic skulle kunna vara aktuell för att skrivas in i det fotbollsutvecklande föreningssamarbetet? Men det kanske är för långsökt. Varför valde i så fall Fisic inte bara att gå tillbaka till ÖSK om hans avtal med Atalanta bröts?

I detta sammanhang vill också bloggen lyfta fram att regelverket kring ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” inte är helt solklar för bloggen. Se under §13 i 3 kap. Särskilda bestämmelser för professionella spelare (Sid 17-21).

SvFF: representationsbestammelser-2023.pdf

Bloggen ser inte riktigt hur allt hänger ihop än, så det lär finnas anledning att återkomma i den här frågan.

Oavsett vad så är Fisic klar för Örebro Syrianska och för dem bör en spelare av Fisics kapacitet vara en riktigt bra förstärkning i deras jakt på nytt Ettan-kontrakt där man just nu huserar på nedflyttningsplats i den rätt jämna tabellen. Det skiljer bara 4 poäng mellan tiondeplacerade Täby på säker mark och Örebro Syrianska som ligger näst sist i tabellen.

Örebro Syrianska: Örebro Syrianska tar in Adi Fisic
NA: Bomben: Adi Fisic till Örebro Syrianska

Silly Summer 23: Adi Fisic avskriven?

NA skriver idag att förhandlingarna mellan ÖSK och Atalanta gått trögt och idag är närmast att betrakta som avslutade. Atalanta vill sälja Fisic till ÖSK, men för en summa som ÖSK inte har möjlighet att lösa. I artikeln beskrivs det att Atalanta vill ha tillbaka den summa man betalade i utbildningsbidrag (cirka 2 miljoner kronor) när man köpte Fisic från ÖSK för två år sedan. ÖSKs tf sportchef Christian Järdler säger till NA att den summan må vara småpengar för dem (Atalanta), men för ÖSK är det en helt orimlig summa.

ÖSK har försökt att lösa ett lån, men utan framgång.

– Det är synd om Adi. Han tillhör en klubb som inte bryr sig om honom egentligen. Men från våran sida är det stängt nu och jag räknar inte med honom. – Christian Järdler till NA

NA: ÖSK har gett upp anfallaren: ”Småpengar för dem”

Samtidigt säger huvudpersonen själv, Adi Fisic, till NA att en lösning kan vara på väg att komma och att han har ett planerat möte med företrädare för sin nuvarande klubb Atalanta och av artikeln i NA att döma så tyder mycket på att kontraktet med den italienska klubben då kan komma att brytas vilket gör Fisic till en fri spelare.

Som fri spelare kan då Adi Fisic själv välja vart han vill gå och då kanske ÖSK blir aktuellt trots allt.

NA: Fisic om Atalanta-situationen: ”Inte så bra när det gäller mig”

Om bloggen ska dra till med en gissning så skulle det kunna vara så att ÖSK inte kommer någonvart med Atalanta och nu (via bland annat media) säger att han är ett avslutat kapitel för att ”tvinga” fram ett avslut mellan Atalanta och Fisic för att därefter plocka in spelaren utan att behöva betala summan som Atalanta kräver. Men detta är bara lösa spekulationer från bloggens sida.

Silly Winter 2022/23: ÖSK lånar hem Adi Fisic

Örebro SK lånar hem anfallstalangen Adi Fisic från italienska Atalanta. Till att börja med lånas han in fram till sommaren.

Adi Fisic (-03) kom fram i ÖSKs akademi och gjorde stora framsteg under främst första halvan av 2021. Så pass stora att italienska Atalanta värvade över den store (195 cm) unge anfallstalangen till sitt Primavera-lag, dvs ungdomslag eller U19-lag om man så vill.

I Italien verkar Fisic har fortsatt sin utveckling under de senaste 1,5 åren och nu lånar alltså ÖSK hem 19-åringen i, vad det verkar, en affär som gått snabbt från ax till limpa.

Detta förklarar också varför Christan Järdler var nästan övertydlig när han i en NA-artikel under helgen berättade att han kommit på att anfallsbesättningen såg lite tunn ut nu när Erik Björndahl varit sjuk en vecka och det då bara fanns Noel Milleskog kvar. Då sa Järdler att han höll på att titta över marknaden, men att inget var hett.

Tydligen hettade det till snabbt för redan idag presenterade ÖSK lånet av Adi Fisic.

– När möjligheten att ta hem Adi till ÖSK plötsligt dök upp ville vi ta den. Adi är en stor forward som gärna löper i djupled och öppnar ytor för sig själv och sina lagkamrater. Han är kraftfull och tar sig in i straffområdet. Adi har rätt karaktär och har haft en bra utveckling i Atalanta. Det ska bli spännande att se honom i vår miljö, säger ÖSK:s huvudtränare Christian Järdler.

ÖSK: Adi Fisic kommer hem på lån
ÖSK: (video) ÖSK PLAY: Adi Fisic: ”Jag ser fram emot att göra debut på riktigt”
NA: KLART: ÖSK lånar hem anfallsjätten från Atalanta