Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: Trebacksproblemet (till höger)

NA:s Fredrik Carlsson tog för några dagar sedan upp högerbackspositionen med Axel Kjäll. Situationen i dagsläget är ju att 18-årige Hussein Ali, med ett kontrakt som sträcker sig fram till och med 2022, i princip lade beslag på platsen längst ute på backlinjens högra kant under hösten.

Ali spelade från start 10 av de avslutande 15 matcherna. Under de första 15 blev det bara 2 matcher från start. Givetvis måste man ha en del ”tur” för att få möjligheten att visa upp sig om man inte är förstavalet på en position. Turen för hans del bestod i att båda de spelare som normalt skulle ha gått före honom i uttagsordningen i princip inte var spelbara under stora delar av hösten på grund av skador och Coronan. När han sedan fick spela visade det sig att han klarade uppgiften riktigt bra. Med tanke på ålder och utvecklingspotential borde han ligga bra till vid laguttagningarna nästa år.

ÖSK sägs ha erbjudit Daniel Björnquist en förlängning, vilket dock ännu inte är färdigförhandlat. Albin Granlund säger sig än så länge avvakta för att ha en möjlighet att kunna ”kolla marknaden”.

Det är väl mycket tveksamt om ÖSK anser sig kunna ha behov och råd med tre potentiella högerbackar nästa år. Inför det här året var ju Ali fortfarande en okänd storhet som väl ingen visste om man kunde räkna med eller ej.

– Vi tittar nu på hur truppen ska formeras utifrån kvalitet och ekonomi, status och roll. Det är inget undantag när det gäller ytterbacksplatserna. Exakt vad det landar in i återstår att se, citeras Axel Kjäll av tidningen.

Vilket väl inte kan tydas som på något annat sätt än att man bara kommer att ha plats för två spelare för högerbackspositionen i nästa års trupp.

Även om Daniel Björnquist har haft ett extremt skadedrabbat år på grund av sitt tramdyneproblem, så var detta inte på något sätt typiskt för honom. Tvärtom har han tidigare under hela sin karriär visat sig vara extremt slitstark (och vältränad).

Albin Granlund har nog högre kvaliteter som fotbollsspelare, men drabbas i princip varje år av olika typer av skador, som dessutom ofta verkar behöva rätt lång tid för att läka.

Rimligen är ÖSKs högerbacksplan för det kommande året att låta Ali etablera sig på allvar som ordinarie högerback för att man sedan skall kunna sälja honom. I så fall skall han givetvis spela så ofta som möjligt under våren.

Men Granlund vill säkert känna sig säker på att ha förstatjing på all tillgänglig speltid under våren med tanke på ambitionerna att säkra en plats i den finska EM-truppen. Det lär han inte få om ÖSK prioriterar Alis utveckling.

Det mesta tyder därför, som jag ser det, på att ÖSK skriver kontrakt med Björnquist och låter Granlund söka sin lycka och landslagsplats någon annanstans.

NA: Björnquist erbjuds nytt avtal efter skräcksäsongen
NA: Granlunds besked till ÖSK: ”Vill kolla runt lite”
NA: ÖSK-veteranernas kontrakt går ut – Axel Kjäll hyllar tonårsbacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.