Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2018: ÖSK bjöd på Björkman

Ett av sommarens mysterier var frågan varför ÖSK inte intresserade sig för BK Forwards mittback Daniel Björkman, när det plötsligt och delvis oplanerat uppstod en mittbacksbrist i ÖSK-försvaret. Björkman borde definitivt ha varit av intresse för ÖSK efter att han provspelat både med AIK (före säsongen) och IFK Göteborg (under sommaren).

NA tror sig nu veta (Enligt uppgifter till Sporten), att ÖSK faktiskt var väldigt intresserade av spelaren. Så intresserade att de till och med förhandlade med BK Forward om en övergång. Någon sådan blev det dock aldrig trots att parterna (enligt NA:s källa) inte låg så långt ifrån varandra beloppsmässigt.

Varför det inte blev någon affär verkar inte någon vill yttra sig om. Varken Magnus Sköldmark eller Forwards Peter Olsson tycks vilja uttala sig om saken. (Det skall de ju inte göra heller). Enligt tidningen skall det dock finnas ett fortsatt intresse från ÖSKs sida för Björkman.

En gissning varför det inte blev någon affär skulle kunna vara, att ÖSK medan förhandlingarna drog ut på tiden, fick upp spåret på Viktor Tranberg. Han är en mer rutinerad mittback på allsvensk nivå. Lösningen med lån och option att köpa loss honom ger dessutom ÖSK mer flexibilitet än vad ett flerårskontrakt med Björkman skulle ha inneburit.

Däremot tror jag inte att ÖSKs intresse för Fabio hade något med saken att göra. Hans korttidskontrakt med ÖSK skall nog snarast ses som en möjlighet till en förlängd provspelsperiod som plötsligt dök upp.

Det kan givetvis även ha varit så, att klubbarna inte alls låg speciellt nära varandra villkorsmässigt och att det var därför som ÖSK inte gick vidare.

Trist framför allt för Björkman som alltså det här året haft intresse på sig från tre allsvenska klubbar utan att någon av dem kom till skott. Han är 25 år och har inte så många år på sig om han vill och får en möjlighet att ta steget upp till fotboll på allsvensk nivå. I det sammanhanget kan man dock komma ihåg en annan mittback som gick från BK Forward i den åldern och som sedan klarade sig riktigt bra. Magnus Wikström var redan 26, då han lämnade klubben för Gefle IF.

NA (Betalvägg): ÖSK la bud på Daniel Björkman under sommarfönstret – men drog sig ur affären

Lokal fotboll: Unibet 2:an

Spelbolaget Unibet utser varje år de bästa spelarna i div 2. Totalt gör tre spelare upp om titeln på varje position och bakom nomineringarna står tränare, sportchefer, föreningar och lokala fotbollsjournalister.

I den första fasen av Unibet 2:an är tre spelare på varje position i vardera division 2-serie nominerade. I början på november utses säsongens bästa målvakt, back, mittfältare och anfallare i alla serier.

Slutvinnarna på varje position tillika Sveriges bästa spelare i division 2 utses i mitten av november. Förutom äran vinner bästa målvakt, back, mittfältare och anfallare 15 000 kr var, varav 10 000 kr går till föreningen och 5 000 kr till spelaren.

I årets div 2-spel har BK Forward, Karlslunds IF och Rynninge IK haft stora framgånger. Helt logiskt alltså, att många av deras spelare finns bland de nominerade i sina resp. serier.

Division 2 norra Svealand:

 • Bästa målvakt: Jeff Gal, BK Forward, Steffen Alexander Kraus, Karlslunds IF HFK, Martin Sundström, Strömsbergs IF
 • Bästa back: Sebastian Starkenberg, FC Gute, Zakariah Epplette, Karlsunds IF HFK, Carl Klinton, Skiljebo SK
 • Bästa mittfältare: Laurance Bell, Karlslunds IF HFK, Mikael Rynell, FC Gute, Emil Berger, BK Forward
 • Bästa anfallare: Emil Fritzell, Eskilstuna City, Erik Björndahl, BK Forward, Adam Molin, Karlslunds IF HFK

  Division 2 södra Svealand:

 • Bästa målvakt: Ismael Diawara, Motala AIF, Michael Hartmann, FC Linköping City, Dildar Caliskan, Örebro Syrianska IF
 • Bästa back: Johannes Gustafsson, Rynninge IK, Hampus Näsström, IK Sleipner, Tarik Hamza, IF Sylvia
 • Bästa mittfältare: Carl Björck, IF Sylvia, Kyle Knotek, FC Linköping City, Levon Pachajyan, FC Linköping City
 • Bästa anfallare: Daniel Källsholm, IK Sleipner, Esat Jashari, FC Linköping City, Martin Springfeldt, Rynninge IK

  Unibet: Här är alla nominerade i Unibet 2:an

 • Bra säsong för distriktets herrlag

  Örebrodistriktets herrlag kan se tillbaka på en bra säsong.

   Allsvenskan.

  • ÖSK fortsätter i Allsvenskan och spelar nästa år sin 50:e säsong i den högsta serien.Div 2.
  • Div 2.

  • BK Forward tar steget tillbaka till div 1 efter att ha hämtat nya krafter under en div 2-säsong.
  • Karlslunds IF och Rynninge IK kvalar båda tillsammans med Timrå om två platser i nästa års Norretta. Vill det sig väl kan Örebro alltså ha tre div 1-lag nästa säsong.
  • Örebro Syrianska IF klarade sig kvar i serien även om man nog hade hoppats på en bättre tabellplacering.
  • IFK Kumla får tyvärr lämna tvåan.Div 3.
  • Div 3.

  • Kumlas plats i tvåan tas över av ambitiösa Nora BK.
  • Yxhults IK och FK Bosna 92 försvarade sina platser i trean.
  • Ur serien åker ”klassiska” lag som KB Karlskoga och Köping FF, vilket är anmärkningsvärt. Det är ju ändå rätt stora städer de kommer ifrån.

   Div 4.

  • Scandinavian FC Örebro tar steget upp från den lokala div 4-srien.
  • Dessutom har Adolfsbergs IK chansen att kvala sig upp till trean. Avgörande kvalmatch mot SK Sifhälla den kommande helgen.Med så många som flyttar upp en serie lär de olika lagens sportchefer få räkna med en mycket arbetsintensiv vinter.

  Ibrahim sluter cirkeln

  Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn (2011).


  Redan när det blev klart att ÖSK-föredettingen Josef Ibrahim lämnar Syrianska FC i förtid så hintade han om att han nog var på väg mot en Örebroklubb. Nu har han bestämt sig (eller förhandlat klart). Det blir hans moderklubb BK Forward som kommer att bli hans nya klubbadress.

  Förmodligen en ordentlig injektion för Forward i deras toppstrid i norra Svealandstvåan. Om han lyckats bevara någon slags form trots begränsat med speltid i Södertälje.

  Av texten på Forwards webbplats räknar man med att ha honom spelklar redan till örebroderbyt och sexpoängsmatchen mot Karlslund på fredag.

  BK Forward: Framgångsrik spelare återvänder till Trängen!


  Peter Olsson tar över på Trängen

  BK Forward skriver idag på sin webbplats, att Peter Olsson kommer att successivt ta över som sport- och kanslichef hos klubben. Peter som under många år var en stabil grundpelare i Forwards försvarslinjer har dessutom en viss historia hos ÖSK.

  Till ÖSK kom han inför säsongen 2004 efter Forwards år i Superettan. Hans främsta kännetecken var väl hans enorma inkast samt en utmärkt tillslagsfot på liggande boll – vänster fot om jag kommer ihåg rätt. Peter lyckades dock aldrig etablera sig i ÖSKs A-trupp på allvar. Jag tror inte att han spelade någon enda tävlingsmatch för Sportklubben. Istället lånades han tillbaka till Forward som sedan ”tog över honom” då hans kontrakt löpte ut efter säsongen 2006. I Forward var han under något eller möjligen några år lagkamrat med Axel Kjäll, som då återkommit från Trelleborg.

  BK Forward: Peter Olsson – ny sportchef i BK Forward

  Tillägg. NA (Betalvägg): Så ska klubbräven lyfta Forward: ”Försöka hitta en röd tråd”

  Diawara åter i Rynninge

  Tidigare i veckan har det rapporterats om att BK Forwards målvaktstalang Ismael Diawara har tränat med ÖSK. Rätt, men också fel. Isma, som han kallas, har spelat för BK Forward under den gångna säsongen, men han ”tillhör” fortfarande Rynninge IK, som lånade ut honom till div 1-klubben år 2014. Nu är det lånet avslutat och Ismas klubbadress är ånyo Rynninge IK.

  På sin hemsida reder RIK ut hur det förhåller sig: Ismael har under 2014 varit utlånad till BK Forward, och är alltså nu tillbaka i Rynninge. Vid förfrågan från ÖSK, har Rynninge givit ÖSK tillåtelse att ta kontakt med Ismael, som fortfarande har 2 år kvar på sitt kontrakt med Rynninge.

  Det verkar hos Rynninge som om man räknar med att Diawara kommer att lämna klubben. På klubbens websida spekulerar man om en kommande allsvensk brödrafight. Ismas yngre (-98) bror Tidjani spelar ju för IFK Norrköping.

  Rynninge IK: Isma tränar med ÖSK

  Det finns många unga och duktiga målvakter i distriktet för tillfället och det gäller för alla inblandade klubbar att se till att talangerna får den speltid de behöver. Bloggen tror, att en idealisk lösning vore om ÖSK värvar Diawara och sedan lånar ut honom till BK Forward. Oskar Klasson i Forward var under hösten utlånad till Karlslund och mycket talar väl för att det vore en fördel – både för honom och för KIF – om den utlåningen kunde fortsättas. I ÖSK har vi även talangfulle Kalle Westdahl, som fick fjolåret förstörd av en efterhängsen knäskada, på väg tillbaka. Dessutom lär ju klubben ha försökt locka över Douglas Bjäresten (-98) från AFK Linköping.

  Forward mot kvalplats

  Efter det att Sirius igår besegrade Enköping i div 1 Norra, så verkar BK Forwards möjligheter att ta hand om direktuppflyttningsplatsen ha försvunnit. Det skulle kunna bli en målskillnadsaffär, men avståndet som skall hämtas in mot Sirius (9) resp. Östersund (5) är för stort för att laget skall ha någon realistisk chans att uppnå detta. Däremot bör möjligheterna att gå till kval ha förbättrats avsevärt så länge som laget inte förlorar sin sista match mot Sandviken på bortaplan. Gästrikarna har visat sviktande form i de senaste matcherna så det skall nog Forward klara av om inte nerverna spelar dem ett spratt.

  Möjligheterna till ett drömkval mot Degerfors minskade däremot en del eftersom Trelleborg som också spelade igår nu bara ligger en poäng efter bruksgänget. Det kan mycket väl bli så att TFF passerar DIF i den sista omgången då lagen möts på Vångavallen. Om det inte är så att båda lagen redan då är klara för kvalspelet. I så fall föredrar säkert TFF att lägga sig efter DIF – i alla fall om kvalmotståndaren blir Lunds BK. Men IFK Värnamo sätter fortfarande press på de båda kvalkandidaterna. Allt kan fortfarande hända i botten av Superettan.

  Slut hos HBK för Markus Gustafson?

  110404. Gustafson synas vidare

  110401. Ytterligare ett försök i öster.
  Det blev inget kontrakt med Öster för Markus, vilket förvånar den del. Antingen så har Öster redan väldigt bra mittbackar eller så var Markus form inget vidare. En mittback från en allsvensk trupp skall normalt klara av att ta en plats hos en klubb i Superettan. Nu har han i stället rest till Åland för att provspela med IFK Mariehamn, som enligt upppgift aktivt söker försvarare. Där skall det väl lyckas för honom, tycker man.

  110311. Försök i Öster.
  Flytten till Halmstad blev ingen större succé för den forne Forward-backen. Tiden i Halmstad har han mestadels tillbringat i ett frysskåp med få möjligheter att få komma ut för upptining. Under förra året blev det vara en match för Markus och då handlade det om ett inhopp. Nu rapporterar fotbollsverige.se att han skall provträna med Öster. Med ett efter säsongen utgånget kontrakt verkar det som om den tilltänkta utlåningen innebär slutet på hans ambitioner att etablera sig på en allsvensk nivå.

  091027. (Äntligen) debut för Markus Gustafson.
  BK Forwards unge mittback Markus Gustafson var en av de spelare som ÖSK inför fjolårssäsongen försökte övertyga att de skulle ta steget över från grannen i väster. Rekryteringsförsöket lyckades dock inte. Halmstads BK höll sig framme och fick påskriften innan ÖSK i den näst sista matchen (borta mot Elfsborg) säkrade fortsatt allsvenskt spel.

  Efter det har det varit väldigt tyst kring Markus. Något allsvenskt spel sånär som på ett enminutersinhopp har det inte blivit förrän nu. I söndagsmatchen mot ÖSK på Behrns satt han på bänken, men fick ingen speltid. Mittbackar byter man ju inte ut i onödan.

  Men ikväll gäller det för 22-åringen. Mittbackarna är på väg att ta slut i Halmstad efter Johnny Lundbergs avstängning så Markus får ta plats i backlinjen där han kommer att ställas mot ett guldjagande IFK Göteborg. Kanske inte direkt mjukast tänkbara allsvenska debut från start.

  Hallandsposten: Gustafson ska stoppa Blåvitts skyttekung

  Yasin och Ibrahim hade utgående kontrakt

  Hur det gick till när BK Forward oväntat släppte sina två talanger Josef Ibrahim och Ahmed Yasin till ÖSK har varit oklart. Klubbytet förvånade många – hade inställningen från Forwards sida gentemot ÖSK verkligen tinat upp så till den milda grad, att man till och med var beredda att låta spelare gå över till stans storklubb? Nja, svaret på den frågan är fortfarande obesvarad, visar det sig.

  Papperstidningen har idag en artikel om BK Forwards bokslut för år 2010, där det konstateras att klubben för första gången på 20 år åter har ett positivt eget kapital. Under förra året gjorde klubben en vinst på 463.000 kronor och på raden för eget kapital stod det 242.000. En beaktansvärd prestation med tanke på att det egna kapitalet så sent som för tre år sedan visade en minuspost på ca. miljonen. Lyckade spelaraffärer anges som orsaken till den positiva utvecklingen.

  Av artikeln framgår, att övergångarna för Josef och Ahmed dessutom inte bidragit till denna resultatförbättring. De hade båda utgående kontrakt och ÖSK ”kom undan” med att betala utbildningsersättningen som uppgår till 130.000 kronor per spelare. Belopp som Forward för övrigt kommer att intäktsföra först i år.

  Den största förklaringen till det starka resultatet verkar att stå att finna i övergångarna för Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz till  Malmö FF. För de övergångarna förhandlade Forward fram en tredelad ersättning. Dels en övergångssumma, dels en ersättning per spelad A-lags match och slutligen även en procentandel av köpesumman vid en eventuell vidareförsäljning. Både Jiloan och Jimmy har spelat en hel del med Malmö under det gångna året – 27 matcher vardera skriver tidningen. Så deras insatser har haft positiva effekter inte bara för MFFs spel utan även för Forwards finanser. Nu hoppas man helt säkert hos Forward på att de två spelarna skall förnya sina kontrakt med MFF och inte gå som Bosman.

  I övrigt kan noteras, att fotbollsverksamhetens starke man Torsten Medin fortsätter som fotbollsordförande. Klubbordföranden heter Mats Eriksson som omvaldes. Exakt vad en fotbollsordförande gör har jag aldrig riktigt lyckats lista ut. Förmodligen är Torsten ordförande i en fotbollskommitté eller något liknande med uppgifter som motsvarar en sportchefs. Eftersom han uppenbarligen är vald av årsmötet så är nog hans position starkare än om han ”bara” varit en av föreningsstyrelsen utsedd funktionär.

  Näfver till Forward

  110204.
  Av allt att döma är övergången eller vad man nu skall kalla den nu komplett. Ingenting har hörts från Forwards sida, men på sin hemsida har man en nyligen uppdaterad trupplista och på den finns Näfver med. För övrigt kan man konstatera att Forward nog har en del luckor att fylla i sin trupp.

  110111
  .
  I en artikel i NA ger Kristoffer Näfver besked om sin närmaste fotbollsframtid. Allt tyder på att det blir Forward, som kommer att kunna dra nytta av hans fotbollstalang. Ett försök från hans sida att etablera en kont(r)akt med ÖSK Fotboll misslyckades av allt att döma. Säkert en välkommen förstärkning för Forward vars trupp inför den kommande säsongen sett rätt tunn ut.

  101221. Kjäll hoppas på Näfver
  Enligt NA vill Axel Kjäll försöka övertyga Kristoffer Näfver om att det är i Forward han skall spela nästa säsong. Huruvida frågeställningen orsakar några sömnproblem på Näfvers sida framgår inte av artikeln.

  Läs mer