Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Omoh byter klubb

ÖSKs föredetting Michael Omoh har bytt klubb (igen). Det blev inte mer än drygt ett halvt år i den rumänska klubben FC Politehnica Iași innan det blev dags för ett nytt klubbyte. Den här gången från Rumänien till Israel. (Om inte annat verkar han få resa en hel del).

Omohs nya klubb är Hapoel Kfar Saba och håller till i den israeliska högstaligan. Vem som tog initiativet till klubbytet framgår inte av den rätt knapphändiga informationen i samband med klubbytet. Omoh verkar väl ha gjort rätt bra ifrån sig i Rumänien med deltagande i 18 matcher varav 14 från start. Genomsnittlig speltid strax över 70 minuter.

NA: Klart: Förre ÖSK-spelaren byter Rumänien mot Israel

Omoh till Rumänien


I mitten av november förra året ryktades ÖSKs föredetting vara på väg från Sölvesborg till Syd-Korea. NA skrev, att han fått ett kontraktsförslag från nivå 2-klubben Suwon FC. Om det verkligen fanns ett förslag eller ej lär vi aldrig få veta. Någon övergång blev det hur som helst inte. Förmodligen lika bra det, för honom.

Nu har dock den flinke och oberäknelige kantspringaren gjort klart med en ny klubb. I fortsättningen blir hans klubbadress rumänska FC Politehnica Iași (som oftast kallas FC Pol Iași). Den nya klubben hittar man i den högsta rumänska ligan, men de tillhör inte den grupp på sex lag som går vidare till ett mästerskapsslutspel. I stället får nog Omoh ställa in sig på en kamp om att försöka hålla kvar sin nya klubb i den högsta ligan.

NA: Förre ÖSK-anfallarens nya klubb – flyttar till Rumänien

Omoh till Sydkorea samt Kvist lämnar Mjällby

Michael Omoh i sin ÖSKs klubbdress (Foto: Örebro SK)


NA skrev häromdagen, att Michael Omohs tid hos Mjällby verkar vara över.

Hans besök på Listerlandet med tre gjorda mål och två assist på tretton matcher var rätt lyckosam och bidrog nog till att Mjällby kunde boka biljetten till nästa års Allsvenska. Han gjorde faktiskt lika många mål på sina matcher i Mjällby som han gjorde på sina sjuttiosex med ÖSK.

Men nu kan han vara på väg till Korea. Tidningen skriver, att hans nästa klubbadress skulle kunna bli Suwon FC som just spelat klart sina matcher i andradivisionen med placeringen trea från slutet.

Seriespelet i Korea börjar på nytt i början av mars så om han byter klubb redan nu är han onekligen ute i god tid. Men hellre en koreansk försäsong än en svensk kanske han resonerar.

Omohs övergång till Mjällby var väl inte glasklar till sin karaktär. Medan ÖSK hävdade att han sålts ansåg Mjällby att de bara lånat honom. Eftersom hans kontrakt med ÖSK går ut efter den här säsongen blir skillnaden mellan de två överlåtelsemetoderna ändå inte så stor.

NA skriver vidare, att det fanns en del prestationsberoende utbetalningar inbyggda i kontraktet, bland annat ett belopp som skulle falla ut om Mjällby lyckades ta steget till Allsvenskan. Och det gjorde de ju, vilket innebär att ytterligare några kronor lär ha hamnat på ÖSKs bankkonto. Säkert inga stora belopp, men ändå.

NA: Uppgifter: Ex-ÖSK:aren på väg till Sydkorea – allsvensk klausul gav ÖSK pengar

Michael OmohSpelarstatistik från Fotbolltransfers.comWilliam Kvist.

William Kvist på Grenadjärsvallen.


En annan före detta ÖSKare som nu lämnat Mjällby är William Kvist. Rätt överraskande lämnade han i somras div 1 klubben Oskarshamn AIK (ÖSKs blivande cupmotståndare) för Mjällby. Men han lyckades aldrig slå sig in i laget på allvar. Det blev bara tre inbyten för hans del – sammanlagd speltid 45 minuter.

Kvist som faktiskt bara är 25 år har redan hunnit med en hel del under sin karriär. Oskarshamn – den enda klubb han verkade ha fått fotfäste i lämnade han på eget initiativ.

Statistik William Kvist från elitefootboll.com

Silly Summer 2019: Oklart om Omohs status

Det råder uppenbarligen delade meningar om Michael Omohs status. Har det skett en traditionell spelarövergång eller rör det sig bara om ett kortfristing lån? Mjällby anser att de lånat spelaren medan ÖSK hävdar att de sålt honom.

Nej, de köper honom för en övergångssumma med olika klausuler i avtalet. Exakt innehåll kommenterar jag inte men det är klausuler som kan falla ut i olika delar, säger Axel Kjäll.
Klausulerna är prestationsbaserade och ÖSK vilket kan handla om en summa betalas om Mjällby tar klivet upp i allsvenskan i höst och Blekinge-klubben därmed får ta del av det nya lukrativa tv-avtalet som börjar gälla från och med 2020,
skriver NA:s Frerik Carlsson.

I det här fallet spelar det nog mindre roll exakt vad spelarens status är. Diskussionen har väl vissa drag av en tvist om påvens skägg. Avgörande torde vara om Omoh fortfarande har ett gällande kontrakt med ÖSK. I så fall är han nog bara utlånad. Har kontraktet däremot avslutats i förtid i samband med övergången till Mjällby, så skall man se det en försäljning. Tror jag.

Intressantare i sammanhanget är väl egentligen vad Kjäll säger om klausuler i avtalet mellan ÖSK och Mjällby. I sådana här sammanhang brukar prestationsberoende villkor förekomma. Typ ”spel i ett visst antal matcher”. Carlsson antar att det kan handla om en betalning om Mjällby tar steget upp i Allsvenskan. Men vad dessa klausuler innehåller lär vi aldrig få veta. Dessutom tror jag inte att aktuella belopp är stora nog att märkas i ÖSKs resultaträkning för det här året.

NA: ÖSK-managerns glasklara besked efter förvirringen och känslorna efter Omoh-affären

Silly Summer 2019: Efterskörd Omoh

Besviken Omoh vill få mer speltid.
Michael Omoh förklarar sitt klubbyte på följande sätt för NA:s Fredrik Carlsson.
– Mitt kontrakt med Örebro går ut i slutet av den här säsongen och om jag vill få ut något av Sverige så måste jag visa för klubbledningarna att jag spelar matcher. Jag kommer att få speltid i Mjällby och det är bra för mig på lång sikt. Folk kanske undrar varför jag går till ett lag i superettan men om det är guds plan för mig så är det som det är.

Samtidigt konstaterar han att han inte var enig med Axel Kjäll om att han inte försvarade en plats i ÖSKs startelvor.
– Tränarens och mitt perspektiv har varit olika. Jag tycker att jag har gjort tillräckligt för att vara värd en startplats i laget men tränaren har inte tyckt samma sak, säger Michael Omoh.

Samtidigt var det möjligen så, att han blev ett offer för ÖSKs ambitioner att ta fram yngre spelare som så småningom skall kunna säljas. Efter Jake Larssons genombrott var vänsterkanten, där Omoh oftast hållit till, i princip vikt för den yngre Larsson.


Varför släppte ÖSK honom?
Om Omohs ambitioner var klara kan man inte säga detsamma om ÖSKs inställning till klubbytet. Även om Omoh inte längre försvarade sin plats i en startelva var han fortfarande användbar som inbytesspelare som kan förändra en oönskad matchbild. Det visade han många gånger. Kanske anser klubben, att man nu med både Mehmeti och Broberg tillgängliga och i spelbart skick inte längre har ett lika stort behov av en spelare med Omohs egenskaper.

Samtidigt har ÖSK under hela året haft svårt att fylla sina träningspass med 22 friska spelare. Även om han inte spelade så mycket borde Omoh ha haft en hel del att ge under träningarna. Kommer han på något sätt att ersättas eller innebär det när han nu försvinner att ytterligare en junior måste kallas in för att få upp antalet spelare i träningsgruppen. (OK, antalet sjuka och skadade minskar för närvarande).

Det kan ju i och för sig vara så, att man låter Omoh gå för att på så sätt få plats (löne- och truppmässigt) för någon annan spelare. Inte nödvändigtvis på samma plats eller med samma typ av egenskaper.


Lån eller försäljning.

Mjällby är helt klara på att de lånat Omoh för resten av den här säsongen.
Michael Omoh, 28 år och född i Nigeria, anländer till Mjällby AIF från Örebro SK. Ett lån som gäller säsongen ut, skriver de på sin webbplats med anledningen av övergången.

ÖSK å sin sida är betydligt vagare i sin formulering av transaktionen.
Omohs kontrakt med klubben går ut i slutet av året och efter förhandlingar med Mjällby AIF väljer nu ÖSK Fotboll att släppa Omoh till Superettanklubben.

Fredrik Carlsson på NA har uppmärksammats på saken, men inte fått något entydigt svar av Axel Kjäll.

Nu spelar det kanske inte så stor roll just det här fallet eftersom Omohs kontrakt går ut samtidigt som lånekontraktet så det är inte aktuellt att han kommer att återvända till ÖSK. Dessutom verkar det inte vara så stor skillnad på dokumentationen beträffande traditionella övergångar och låneövergångar. Så det är kanske möjligt att betrakta den här övergången på båda sätten beroende på vilken utgångspunkt man har.


I hetluften direkt.
Omoh kommer sannolikt att spela redan på lördag då Mjällby på bortaplan möter Brage. En riktig sexpoängsmatch eftersom det bara skiljer en poäng mellan de två lagen. Lägg därtill att JSödra som ligger fyra nästan tar över kvalplatsen om Mjällby förlorar och JSödra samtidigt vinner sin hemmamatch mot Degerfors. Då skiljer det bara en poäng mellan lagen och JSödra har den bättre målskillnaden.

Det är tajt i toppen av Superettan.

Varbergs BoIS FC 16 11 3 2 29-14 15 29 36
Mjällby AIF 16 10 1 5 21-15 6 31 31
IK Brage 16 9 3 4 24-12 12 31 30
Jönköpings Södra IF 16 8 3 5 27-14 13 26 27
Örgryte IS FF 16 7 5 4 21-15 6 24 26
Dalkurd 16 8 2 6 23-25 -2 36 26

För Omohs del får den här matchen dessutom lite extra tyngd eftersom han inledde sin svenska karriär i Dalkurd som var Brages lokalkonkurrent. Av allt att döma kan han dessutom få möta en före detta lagkamrat som försvarare i Brage.
Dalademokraten (Mittmedia): Nya hotet mot Brage – Ekblad om att stoppa vännen Omoh i supermatchen

Silly Summer 2019: Mjällby lånar Omoh

Michael Omoh lånas ut till Mjällby AIF.

Mjällby AIF bekräftar nu, att Michael Omoh kommer att representera dem under resten av den här säsongen. Det handlar dock inte om en traditionell övergång utan om ett lån från ÖSK till Mjällby.

Min blygsamhet förhindrar givetvis inte att jag påpekar, att jag nämnde den möjligheten i ett tidigare inlägg i dag.

Varför man nu gör på detta sätt kan man fundera över. Helt ovanligt är det ju inte med lån fram tills dess att ett kontrakt och en säsong tar slut. Förmodligen är det enklare att arrangera. I alla fall för den lånande klubben. Det kan ju även vara så att det finns anställningsvillkor som den utlånande klubben måste stå för. Del av lönen till exempel.

Hur som helst. Gjort är gjort och Omoh spelar i Mjällby från och med idag.

Mjällby AIF: Vi hälsar Michael Omoh välkommen till MAIF!
NA: Bekräftat: Omoh lämnar ÖSK – presenterad av Mjällby
ÖSK: Michael Omoh lämnar ÖSK Fotboll

Statistik Michael Omoh från Elitefootball.com.

Silly Summer 2019: Omoh till Mjällby?

Michael Omoh i sin nuvarande klubbdress (Foto: Örebro SK)

Idag ryktas det via en vanligtvis välunderrättad twittrare att Michel Omoh redan i sommar kommer att byta klubb. Ny adress skulle i så fall bli Mjällby AIF.

Blekingeklubben åkte ur Allsvenskan år 2014 och året därpå fick de även lämna Superettan. De lyckades förra året ta steget tillbaka till Superettan efter en överlägsen vinst i div 1 Södra. I år har hissen uppåt fortsatt och laget ligger för närvarande på en närmast osannolik direktuppflyttningsplats. Inte så underligt då att de söker möjligheter att förstärka anfallet inför slutspurten.

Tabelltoppen i Superettan.


Ett tillägg till.
Det är många om budet. Omohs agent Daniel Rönnberg säger ikväll till NA, att affären är klar och att Omoh reser redan i morgon till Mjällby för att träna med laget.

En smula oväntat sträcker sig kontraktet, enligt Rönnberg, bara säsongen ut. Lite svårt att se varför Omoh tycker att det skulle vara bättre att spela en halv säsong med Mjällby än att tillhöra ÖSK (och få en ÖSK-lön) under samma period.

NA: Agenten bekräftar: Michael Omoh klar för Mjällby

Superettan
Lag S D P
Gå till detaljerad tabell
Varbergs BoIS FC 16 15 36
Mjällby AIF 16 6 31
IK Brage 16 12 30
Örgryte IS FF 16 6 26
Dalkurd 16 -2 26

Michael Omoh har i år fått allt mindre speltid i ÖSK och är numera inte ens ett självskrivet val från bänken. En enda gång har han spelat en hel match och det var i premiäromgången på bortaplan mot Falkenberg. Ytterligare en gång har han fått spela från start och det var mot Kalmar FF den 29 april. Utöver detta har det bara blivit åtta inhopp och de flesta av dem har dessutom varit kortare än 10 minuter. Under de senaste fem matcherna har han bara spelat en gång och det var i ett inhopp borta mot Malmö FF (12 min).

Omohs kontrakt går ut efter den här säsongen. Det lär inte vara aktuellt med någon förlängning utan ÖSK ser nog snarare positivt på möjligheten att redan nu ”bli av” med honom.

Någon ersättning att tala om lär det inte bli från Mjällby. Enligt SvFF:s sammanställning av div 1-klubbarnas ekonomi var Mjällby en av de klubbar som låg allra sämst till förra året. Deras egna kapital var negativt (ca – 3 mkr) och de lär därför inte har råd att betala speciellt mycket om ens något för eventuella nyförvärv i år. För div 1-klubbarna tillämpas inte elitlicenssystemet, men i Superettan måste klubbarna visa ett positivt eget kapital. Vilket nog blir en utmaning för Mjällby eftersom de startade året med ett underskott på 3 mkr.

NA: Uppgifter: Michael Omoh klar för superettan – ”Min agent har sagt att något är på gång”

Statistik Michael Omoh från Elitefootball.com.


Tillägg: Inget klart enligt Kjäll.
När NA senare på dagen fått tag på Axel Kjäll förnekar denna att någonting är klart med en övergång till Mjällby. Det finns intresse från flera håll, men ännu inget konkret från någon klubb. Men ett avslut kan komma snabbt eftersom sommarfönstret inte är öppet så länge.

Enligt Kjäll är det framför allt tre saker som gör Omoh intressant för andra klubbar.

 • Han har mycket allsvensk rutin.
 • Han har inte fått så mycket speltid hos ÖSK.
 • Han har ett utgående kontrakt.

  NA: Kjäll om Omoh-affären


  Ett tillägg till.
  Enligt spelarens agent Daniel Rönnberg är dock allt klart. Omoh kommer redan i morgon (som är en onsdag) att resa till Listerlandet för att träna med Mjällby.

  Enligt Rönnberg rör det sig inte om något längre kontrakt – bara säsongen ut. Jag har lite svårt att se varför Omoh tycker att det är bättre att avsluta säsongen i Mjällby än i Örebro. ÖSK lär väl betala en betydligt bättre lön än vad Mjällby kan göra. Skall han sedan söka ett nytt fotbollsjobb borde han väl ha ett bättre läge om han gör det som en ex-ÖSK spelare än om han inte fått fortsätta med Mjällby. Men han kanske räknar med att få fortsätta hos Mjällby även efter den här säsongens slut.

  NA: Agenten bekräftar: Michael Omoh klar för Mjällby

 • Frågetecken för Strandberg och Omoh

  NA skrev igår om Michael Omohs skadestatus och idag om Carlos Strandbergs. Det är väl inte så mycket som tyder på att någon av dem kommer att spela matchen mot Malmö FF på lördag. Båda befinner sig i ett stadium av försiktig upptrappning, men det skall nog mycket till om de får spela eftersom de fortfarande har känningar av sina respektive skador.

  Nichael Omoh.
  För Omohs del handlar det förmodligen om en knävridning av något enklare slag. Ursprunget till skadan kan härledas till träningsmatchen mot Elfsborg.
  – I träningsmatchen mot Elfsborg så vred det till. Jag trodde inte att det var någonting, så jag spelade vidare i 25 minuter till. Det gjorde lite ont, men det var okej. Träningsveckan var bra efter det, men sen mot Stene var planen fruktansvärd. Jag blev väldigt svullen, och därifrån började smärtan komma, säger Omoh till tidningen.

  Nu försöker Omoh att rehabba sig tillbaka, men det är väl mycket tveksamt om man låter honom spela även om besvären verkar ha försvunnit. Det var ju trots allt i samband med matchbelastningen mot Stene som besvären dök upp på allvar. På träning kommer man normalt inte alls upp till den intensitet och tidsmässiga belastning som man gör under match. Så även om det känns bra efter träningen på torsdag och/eller fredag är det nog för tidigt att låta honom gå på redan på lördag.

  NA. (Betalvägg): Michael Omoh missade Helsingborg – oklart läge inför Malmö


  Carlos Strandberg.
  För Carlos Strandberg är situationen likartad. Även om det såg mer dramatiskt ut när han avbröt i matchen mot Helsingborg genom att på fotbollsklassiskt vis sätta sig ner på planen. Det brukar ju vara ett tecken på att spelaren råkat ut för en allvarligare muskelskada. För Strandbergs del verkar det dock inte vara så farligt. ÖSK har inte kunnat konstatera att några muskeltrådar har gått av utan tror (hoppas) att det enbart handlar om en överansträngning och någon slags känning i muskulaturen.

  Även Strandberg rehabtränar för att man vill se hur han reagerar på en successiv ökning av belastningen. Enligt Axel Kjäll kommer man inte ta något beslut om hans eventuella medverkar i matchen mot Malmö förrän på fredag eftermiddag.

  Det skulle förvåna mig mycket om man anser att han är matchklar till på lördag även om allt känns ok på fredagen. Matchbelastning är som sagt inte samma sak som träningsbelastning. Dessutom skulle väl inte Malmö FF se så positivt på om skadan förvärrades i en match just mot dem på grund av att ÖSK haft för bråttom att få med honom i spel igen.

  På sätt och vis tror jag dessutom att det för alla parter känns bättre att han inte spelar mot MFF. ÖSK därför att de säger att de gärna vill få till stånd en förlängning av lånekontraktet. Strandberg för att han förmodligen inte vill göra mål mot Malmö om han fortfarande känner att han är beroende av deras välvilja.

  ”Förr i tiden” kunde man skriva in i ett låneavtal att den inlånade spelaren inte skulle spela någon match mot den utlånande klubben. Numera är den typen av kontraktsskrivningar inte längre tillåtna även om inofficiella överenskommelser med samma innebörd lär förekomma. För ÖSKs del kom kanske Strandbergs skada på sätt och vis lägligt eftersom den verkar göra eventuella övervägande om han skall spela eller ej av den anledningen överflödiga.

  NA. (Betalvägg): Carlos Strandberg överansträngd – kan missa matchen mot Malmö


  Albin Granlund
  Om Albin Granlund – ytterligare ett frågetecken i ÖSK-truppen har NA inte skrivit skrivit speciellt mycket. Varken som en separat artikel eller i den dagliga rapporteringen från träningarna. Jag har sett en notering från igår, att han till skillnad mot Omoh och Simon Amin inte deltog i ett träningsmoment i lagspel mot mål. Men det gör ju inte alla jämt.

  Granlund återvände ju från sitt landslagsuppdrag efter att ha fått utgå redan under första halvlek i den första av två landskamper han skulle spela. Man skulle möjligen kunna tyda att hans namn saknas som att han i princip deltar fullt ut i träningarna och att det därför inte finns något speciellt att rapportera. Eller så har Elena Lövholm (som för tillfället har hand om träningsrapporteringen) tappat bort att det fortfarande hänger ett stort frågetecken över frågan om hans tillgänglighet.

  Brändh intervjuar Omoh

  Bakom NA:s betalvägg finner man idag bland annat en intervju som Henrik Brändh gjort med Michael Omoh. Läsvärt, tycker jag. Precis som för många andra fotbollsspelare från Afrika så finns det en ekonomisk och social bakgrund som vi svenska, uppfödda med en grundtrygghet, inte är så medvetna om.

  För övrigt framgår det av artikeln, bland annat att Omoh nu har ett permanent uppehålls tillstånd samt att hans ansökan om svenskt medborgarskap just nu är under behandling.

  NA (betalvägg): ÖSK-spelaren Michael Omoh i stor intervju: ”Jag skickar 60 procent av min lön till mina föräldrar”