Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Belle till Steaua București?

Henri Belle med kompisen Eric Bassombeng och talangtruppens tränare Håkan Juhlin.

Henri Belle med kompisen Eric Bassombeng och talangtruppens tränare Håkan Juhlin.

Det verkar som om Henri Belle är på väg att ta nästa steg i sin fotbollskarriär. Efter det misslyckade halvåret hos ÖSK år 2010 så har han hunnit med att representera först Istra 1961 (Alimis tidigare klubb) under åren 2011 och 2012 RNK Split. Nästa steg skulle kunna föra honom till den rumänska storklubben Steaua București. Det är i alla fall vad rumänska media hävdar. Belle kommer enligt rapporterna att ansluta till Steauas träningsläger i Österrike.

Belle är fortfarande kontraktsbunden till RNK Split och det spekuleras i en lösensumma i storleksordningen 500.000 Euro. Bakgrunden till intresset från rumänernas sida sägs vara några DVD-inspelningar som visar Belle i aktion. Hans tid hos de två kroatiska klubbarna har av allt att döma varit bra. För Istra spelade han 33 matcher och gjorde 7 mål. Hos RNK Split blev det 30 matcher och 8 mål, vilket alltså räckte till för att väcka intresset hos Steaua.

När han var hos ÖSK fick han inte riktigt till det. Han representerade aldrig A-laget i någon tävlingsmatch, men väl ÖSK Ungdom som den säsongen spelade i div 2. Jag kommer ihåg att jag tyckte att han var tekniskt skicklig men inte så lätt att integrera i laget.

101021. Slutväntat för Belle
Hans debut för Istra blev inte heller den lättaste. Inbytt i den andra halvleken blev han sedan utvisad efter 30 minuter. Orsaken skall ha varit en osportslig gest mot publiken som utsatte honom för rasistiska trakasserier. Nåväl, han kom uppenbarligen över dessa problem och gjorde så pass bra ifrån sig att han kunde ta ett steg uppåt i den kroatiska fotbollsvärlden.

110317. Besvärlig debut för Belle

Henri Belle skriver på för RNK Split.

Henri Belle skriver på för RNK Split.

Bråk om pengar bakom rivet kontrakt

Papperstidningen skriver idag en del om den Armend Alimi, som nu anslutit till ÖSK för provträning. Enligt spelaren och även enligt dennes agent så var anledningen till att Alimis kontrakt bröts inte att han skött sig illa utan att han inte fick betalt enligt sitt avtal. Han skall då ha försökt lösa tvisten på juridisk väg, vilket föranledde klubben att sparka honom och via pressen hävda att han inte skött sig. Så kan det ju också vara. Istra 1961 kan ju inte gärna säga, att man sparkat honom för att han krävde att få den lön som man kommit överens om.

Av artiklarna framgår för övrigt att Alimi kommer från det område där Rama och Lushtaku har sina familjemässiga rötter. Även om Alimi kommer från vad som nu är Makedonien och ÖSKs två spelare är från Kosovo.

Enligt Alimis agent Raca Eljver så finns det intresse för spelaren från ”alla” klubbar i den kroatiska ligan samt från klubbar i Israel, Ryssland och Serbien. Enligt agenten vill spelare från Balkan dock gärna till Sverige därför att det är ärligare förhållande mellan klubb och spelare. Dessutom ser man det som ett bra skyltfönster för en fortsättning mot den holländska ligan.


Eljver, Alimis agent, har för övrigt även Gjergj Bushaj i sitt lilla spelarstall om nu någon kommer ihåg honom. Om ni inte gör det så var han med och provspelade förra året under matchlägret i Seinäjoki utan att övertyga tillräckligt mycket.


Och på tal om Istra 1961 så spelar ÖSKs föredetting Henri Belle med dem. Han verkar ha etablerat sig som en startspelare, eftersom han varit med på plan i 15 av 17 matcher och då spelat i snitt 81 minuter (utbytt i 8). Tre mål och en assist har det blivit för kameruanen.

Besvärlig debut för Belle

Henri Belle. (Bilden från Istra 1961s hemsida)

Henri Belle tillhörde ÖSKs A-trupp under andra halvan av säsongen 2010. Han togs väl in i truppen i första hand som en uppbackning för Roni Porokara i det fall Roni skulle lämna ÖSK redan under sommarfönstret. Det gjorde nu inte Roni och därför blev det heller ingen speltid med A-laget för Belles del. Däremot spelade han några gånger med talanglaget. Jag tyckte att han vid dessa tillfällen visade prov på en väldigt god teknik, men att han samtidigt hade svårt att få ut någonting av sitt kunnande. I allmänhet körde han på tills dess att han blev av med bollen av den ena eller andra anledningen.  Han hade även svårt att förstå sina medspelares intentioner och vice versa.

Efter ett kortare mellanspel hos sin gamla klubb Union Douala skaffade han sig  sedan en ny klubbadress hos kroatiska Istra 1961. Den 3:e mars gjorde han sin debut hos sin nya klubb då han blev inbytt inför den andra halvleken. En halvtimme senare var det färdigspelat efter att han blivit utvisad för osportsligt uppträdande på grund av att han gjort sig skyldig till en obscen gest. I ett öppet brev till ”allmänheten” på sin nya klubbs hemsida ber han om förlåtelse och förklarar händelsen med, att den var en följd av den irritation han kände över de rasistiska trakasserier han utsattes för under matchen.

Istra 1961: Google-översatt ursäkt.

En trist start på den nya karriären för Belle, som jag upplevde som en glad och positiv spelare.

Hans nya klubb är för övrigt densamma som Gjerg Bushay representerar – den spelare som tränade med ÖSK under det första turkietlägret och även deltog i matchen mot RB Leipzig.

Slutväntat för Belle

Henri Belle vill lämna ÖSK - Eric Bassombeng (till höger) är fortfarande kvar.

NA skriver ikväll, att Henri Belle vill bryta sitt kontrakt och dra vidare på jakt efter en plats i någon startelva. Uppenbarligen har ÖSK ingenting emot detta av artikeln att döma. Belles kontrakt sträcker sig fram till den 31 december (enligt tidningen), men eftersom det bara återstår tre matcher innan säsongen är över och ÖSK meddelat honom att man inte avser att förlänga, så tycker han att det är lika bra att försöka komma iväg på en gång.

Normalt skulle han inte kunna komma ifråga för någon annan klubb innan resp. transferfönster öppnas igen, men för kontraktslösa spelare gäller inte den begränsningen. Så det är väl det han siktar på – annars tycker man kanske att det varit bättre att stanna kvar med två månaders ”betald ledighet”.

Som jag uppfattade saken så togs Belle in i truppen för att man skulle vara säkra på att ha en kantspelare om Roni Porokara blev såld under sommarfönstret. Det blev han inte och därför har Belle fått gå sysslolös under hösten.

Belle om Belle

NA har intervjuat ÖSKs sommarlån Henri Belle för att undersöka om det möjligen finns någon konfliktunge de skulle kunna blåsa upp, eftersom Belle inte fått någon allsvensk speltid. ÖSKs senaste afrikan är dock hur lugn som helst och verkar helt införstådd med läget. Vilket förmodligen är att han togs in som en extra säkerhet om Roni Porokara mot alla odds skulle välja att avstå från sin bosmanbonus.

NA: Belle på läktaren

Belle har dock faktiskt fått spela mer än vad de övriga nyförvärven fått göra om än ”bara” med ÖSK Ungdom i div 2. Av vad jag sett av honom tror jag inte att han kommer att ha några större problem med att göra sig gällande som allsvensk kantspelare. Det är ingen tvekan om att han klarar av att göra sin gubbe – problemet har väl snarast varit vad han skall göra sedan. Han verkar ha en tendens att överdriva sitt dribblande, vilket gör att han trots allt förr eller senare blir av med bollen. Men när han spelat in sig så att han vet hur och när han skall leverera bollen vidare kommer han säkert att kunna motivera en plats i laget.

Henri Belle trots allt

ÖSKs senaste "nyförvärv" har under senare tid tränat tillsammans med Eric Bassombeng och talangtruppen.

100720.
ÖSK ändrade sig något överraskande
beträffande den kamerunske anfallaren Henri Belle. För två veckor sedan sade Lennart Sjögren till papperstidningen, att ingen i trion Belle, Abdulahi och Mäntylä var aktuella för ÖSK under hösten. Vilket i de flesta fall betyder samma sak som inte alls. Men nu har man trots allt tagit Belle till nåder och gjort upp med honom och hans klubb om ett lån säsongen ut med en option om förlängning – av vad framgår dock inte.

Jag undrar vad som hänt sedan dess – har det möjligen någonting att göra med att förhandlingarna med Roni Porokara gått i stå? Hur som helst ökar pressen avsevärt på Roni nu. Om han inte fixar ett nytt kontrakt under sommarfönstret löper han faktiskt risken att Belle tar hans plats och att han får förbereda sig på sin kommande Bosmantillvaro på ÖSKs spelarbänk.

Under den senaste tiden har ÖSKs nyförvärv faktiskt tränat med ÖSKs talangtrupp. Men det verkar ha varit mer på eget initiativ än på ÖSKs.

Rimligtvis var detta inte den anfallsförstärkning som Lennart Sjögren indikerat skulle kunna vara på ingång. En central anfallare behövs hur som helst – speciellt som man tidigare sagt att man inte räknar med Paulinho nästa år.

100721.
NA: ÖSK:s nyförvärv siktar högt i fotbollskarriären

Tack, men nej tack

Astrit Ajdarevic fick ett kontrakt med ÖSK, men för övriga provspelare som figurerat under de senaste veckorna så blir beskedet negativt. Trion Denis Abdulahi, Tero Mäntylä och Henri Belle får således söka lyckan på annat håll om de nu inte stannar kvar i sina nuvarande klubbar.
– Som det ser ut nu är det inget som kommer att vara aktuellt under hösten, säger Lennart Sjögren till papperstidningen.

Kommentar: Det som förvånar mest är väl att det inte blev någon fortsättning för Tero Mäntylä. Han verkade ligga rätt bra till med provträning i två omgångar och dessutom var han på plan mot både Gefle IF och IFK Mariehamn och han klarade sig av allt att döma rätt bra. Dessutom känner Lars Mosander till honom bra.

Men det kan ju vara så, att det skett andra saker som att gör han inte längre känns lika intressant. Om Berra förlänger faller behovet av en uppbackning på mittbackspositionen bort och om ÖSK har fått upp spåret på någon annan spelare (Haginge?), så svalnar säkert också intresset för Mäntylä. Eller så bestämde man sig för att han helt enkelt inte har den utvecklingspotential som man vill se i de yngre spelarna man rekryterar.

Anfallstest

ÖSK skriver på sin hemsida, att man kommer att testa en kamerunsk anfallare vid namn Henri Belle. Denne kommer att finnas på plats redan i morgon, då ÖSK möter Gefle IF i en vänskapsmatch i Västerås.

Av de måttuppgifter som ÖSK lämnat lär det knappast vara som presumtiv ersättare till Kim Olsen, som man tagit hit honom. Han är nämligen ”bara” 180 cm lång och väger 76 kilo.