Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tack, men nej tack

Astrit Ajdarevic fick ett kontrakt med ÖSK, men för övriga provspelare som figurerat under de senaste veckorna så blir beskedet negativt. Trion Denis Abdulahi, Tero Mäntylä och Henri Belle får således söka lyckan på annat håll om de nu inte stannar kvar i sina nuvarande klubbar.
– Som det ser ut nu är det inget som kommer att vara aktuellt under hösten, säger Lennart Sjögren till papperstidningen.

Kommentar: Det som förvånar mest är väl att det inte blev någon fortsättning för Tero Mäntylä. Han verkade ligga rätt bra till med provträning i två omgångar och dessutom var han på plan mot både Gefle IF och IFK Mariehamn och han klarade sig av allt att döma rätt bra. Dessutom känner Lars Mosander till honom bra.

Men det kan ju vara så, att det skett andra saker som att gör han inte längre känns lika intressant. Om Berra förlänger faller behovet av en uppbackning på mittbackspositionen bort och om ÖSK har fått upp spåret på någon annan spelare (Haginge?), så svalnar säkert också intresset för Mäntylä. Eller så bestämde man sig för att han helt enkelt inte har den utvecklingspotential som man vill se i de yngre spelarna man rekryterar.

Utökad ålandstrupp

ÖSK skriver på sin hemsida, att både Tero Mentylä och Henri Belle får följa med på träningslägret till Åland. Båda spelar ju på positioner där ÖSK snart eller på sikt kommer att behöva nyrekrytera. Att de nu får följa med till Åland betyder väl rimligen, att de inte är så bra att ÖSK tar fram kontraktsblocket på en gång, men också att ÖSK vill se dem i spel (antar jag) ytterligare en gång innan man bestämmer sig. Mest kritiskt är det väl med vänsterytterplatsen om det nu finns någon substans i de rykten som börjat surra kring Roni Porokara de sista dagarna.

En gång till för Tero

ÖSK skriver på sin hemsida, att Tero Mäntylä kommer att komma tillbaka till ÖSK för ytterligare några dagars provträning mellan den 21 och 24 juni. Intresset för att kontraktera Mentylä lär vara stort i Finland och det är möjligt, att ÖSK bjuder in honom igen för att han inte skall göra något ”förhastat” innan ÖSK bestämt sig om man skall gå vidare.  Jag tror nämligen, att ÖSK själva har rätt bra koll på hans kapacitet, styrkor och svagheter. Inte minst Lars Mosander som haft honom i sina ungdomslandslagstrupper ett flertal gånger.

Finsk mittback tränar med ÖSK

Tero Mäntylä (Bild från Finska Fotbollförbundets hemsida)

Finska mittbackar har blivit rätt så populära i allsvenskan under de senaste 2-3 åren. Nu är det kanske dags även för ÖSK att skaffa sig en sådan. På sin hemsida skriver klubben att den 19-årige Tero Mäntylä kommer att träna med ÖSK under denna vecka. Mäntylä är för närvarande ungdomsproffs i Portsmouth, men det är nog högst osäkert om han kommer att kunna fortsätta där. Portsmouth har ju gått i konkurs under våren och kommer förmodligen att tvingas avveckla det mesta av sin verksamhet.

Enligt den rätt knapphändiga informationen på ÖSK hemsida kommer han till Örebro med 16 landskamper (U17 och U19) med sig i bagaget.

NA: Back från Portsmouth tränar med Örebro SK (100517)

100518. Mer från papperstidningen.
NA ger en del ytterligare information om ÖSKs provspelare. I punktform:

– Han har varit ungdomsproffs hos Portsmouth i två och ett halvt år. Hans kontrakt går ut till sommaren.
– Han känner Lars Mosander från U17-landslaget och tycker att han är en bra tränare.
– Han är klart intresserad av att spela i ÖSK.
– Han beskriver sig själv som en bollskicklig mittback med starkt huvudspel.
– Förutom centralt så kan han även spela som ytterback, både till höger och vänster.
– Han är högerfotad.