Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2019/20: Bark till Motala?

Adam Bark tränar just nu med Motala AIF. Det kunde man läsa i NA:s Sillyblogg igår. De hade i sin tur läst om det i Corren.se. Nu är ju inte Corren.se tillgänglig för oss vanligt dödliga icke-prenumeranter, så jag får nöja mig med att använda NA som min källa.

Enligt MAIFs tränare Christer Persson rör det sig inte om något ”traditionellt provspel” utan mer om att parterna skall lära känna varandra.
– Det är inget provspel det handlar om, utan de kommer till oss för att bekanta sig med vår miljö och träffa laget, enligt Persson. De, därför att Adam inte är den ende provspelaren.

Motala AIF kommer nästa år (som kommer rätt snart) att spela i div 1 igen. De tog sig upp till den tredje högsta serien igen genom att kvalbesegra Ytterhogdal. Till stor lättnad för de flesta reseansvariga i div 1 Norra får jag förmoda. Motalalaget har dock placerats i den södra div 1-serien.

Om Adam bestämmer sig för att Motala kan vara en bra plats att spela fotboll är det tänkbart, att han kommer att bli lagkamrat med en annan fd. ÖSK-spelare. Erik Moberg, som tillbringat sin senaste säsong knäskadad i Jönköping, är numera klubblös och har återvänt till sin hemstad. Var han kommer att spela nästa år är inte klart ännu. Så högt som möjligt hoppas han själv, men utesluter samtidigt inte Motala under förutsättning att det går att hitta ett jobb för försörjningen.

Att Adam provspelar med Motala AIF är i och för sig inte så konstigt. ÖSKs akademiansvarige Björn Cervin har tidigare tränat östgötarna och jag har en känsla av att relationerna mellan de två klubbarna fortfarande är goda. Det är ju till exempel inte helt ovanligt med inlånade spelare från Motala i U21-matcherna (även om vi inte sett någon sådan just i år).

Erik Moberg till J-Södra

Erik Moberg: Åter i Sverige efter ett danskt år i Viborg.


Det började ryktas om flytten för några dagar sedan. Och nu är det klart. ÖSKs föredetting Erik Moberg lämnar danska Viborg för en mittbacksplats i nedflyttade Jönköpings Södra. Han har skrivit ett tvåårskontrakt med klubben och presenterades idag.

J-Södra fick en lucka i det centrala mittförsvaret när nu André Calisir lämnar klubben för IFK Göteborg. Den luckan kommer Erik Moberg att kunna täta till på ett utmärkt sätt. Frågan är om inte till och med J-Södra bytt upp sig.

J-Södra: Erik Moberg är klar för Jönköpings Södra.
Jnytt: Rutinerad mittback klar för J-Södra

Moberg på väg hem?

Erik Moberg: På väg norrut igen?


Hem är i det här sammanhanget lika med Sverige och alltså inte Örebro eller Motala. Det är Jnytt som kommer med påståendet. Inte för att nättidningen är speciellt intresserad av att följa Erik Mobergs fotbollskarriär utan för att de tror sig veta att Jönköping Södra kan vara intresserade av att locka Moberg till Vätterns södra strand.

När Jnytt konfronterar J-Södras assisterande tränare och scoutingansvarige, Christer Persson, är denne fåordig gällande mittbacken. – Inga kommentarer, säger Persson kort. Vilket vid den här tiden på året brukar kunna likställas med: Jo, vi är väldigt intresserade.

Ett eventuellt problem skulle dock kunna vara, att Erik Moberg tillhör Viborg FF (som håller till på andra nivån i det danska ligasystemet). i Danmark spelar man höst – vår, vilket innebär att de för närvarande bara är halvvägs genom sin säsong. Moberg skrev sitt kontrakt med Viborg för precis ett år sedan och det var då på ett och ett halvt år. Det löper alltså ut i sommar när den danska serien är färdigspelad.

Hans status i klubben verkar snarare vara mer av startspelarens än bänksittarens. Sedan slutet av september har han spelat varje match (10 stycken) och i allmänhet fått sina fulla 90 minuter. Så det verkar inte som om Viborg gärna skulle vilja se honom lämna hur som helst. Fast det kanske de vill ändå. Om de inte avser att förlänga kontraktet och med den här säsongen mer eller mindre körd (Viborg är ett stabilt mitt-i-tabellen-lag i år) så vill de kanske spara lite pengar genom att låta J-Södra ta över försörjningsansvaret. Eller något åt det hållet. Att tro att det går att sälja honom skulle nog vara överdrivet optimistiskt.

Jnytt: Jnytt avslöjar: J-Södra jagar toppspelare
Transfermarkt.de: Leistungsdaten, erweitert

Statistik Erik Moberg (SvFF)

Silly Winter 2016/17: Moberg klar för Viborg

ÖSKs tidigare mittback Erik Moberg gjorde idag klart med danska Viborg FF om ett kontrakt på ett och ett halvt år. (I Danmark spelar man höst – vår). Moberg säger i en intervju med Östgötakorrespondenten, att han hade konkreta förslag från svenska klubbar, men att han ville pröva på något nytt. En av de klubbar som säkert är besvikna är AFC Eskilstuna som han besökte för någon vecka sedan.

Östgötakorrespondenten: Erik Moberg blir utlandsproffs
Viborg FF: Svensk forsvarsspiller til VFF
Viborg Stifts Folkeblad: Ny svensker kommer med masser af erfaring

Silly Winter 2016/17: Moberg till Danmark

FotbollDirekt har spårat Erik Moberg till den danska klubben Viborg FF. Enligt hans agent är han på plats och kontraktsförhandlar. Några mindre saker lär återstå innan man är överens. Blir allt klart med Viborg under kvällen kan han se fram emot en vårsäsong fylld av streckstrid. Viborg ligger nämligen för tillfället sist i den danska ligan.

FotbollDirekt: På väg lämna allsvenskan – besöker utlandsklubb på deadline day
Bold.dk: Svensk stopper forhandler med Viborg

Viborg är en klubb med en viss ÖSK-anknytning. De hade Benny Lennartsson som tränare år 2003. John Alvbåge spelade där 2005-2008, Petter Furuseth år 2007 samt Robert Åhman Persson 2007-2008.

Silly Winter 2016/17: Moberg till Eskilstuna?

Det har varit väldigt tyst om Erik Moberg utöver beskedet från ÖSK att han inte ingår i deras framtidsplaner. Så tyst att jag faktiskt funderade på om han tänkte sluta med fotbollen (eller var på väg att skriva på för Nora).

Men nu har han siktats igen och därmed fått en plats i den allsvenska rykteskarusellen. Eskilstuna-Kuriren skriver, att han setts vid sidan av Tunavallen i samband med en av AFC:s träningar. Som sig bör hade han inga kommentarer till vad han gjorde där, men han sågs lämna planen i sällskap med klubbens sportchef.

Tränar med AFC gör dessutom Dejan Garaca som efter diverse irrfärder som tagit honom från Trängen till både Malmö och Södertälje kanske kan vara på väg att även han bli eskilstunabo.

Eskilstuna-Kuriren: ÖSK-klippan Erik Moberg högaktuell för AFC Eskilstuna

Silly Winter 2016/17: Axén om läget

Alexander Axén är tillbaka från tränarkonferensen i de Förenade Arabemiraten. NA passade på att fråga ut honom om hur det går med arbetet att bygga truppen för den kommande säsongen. ÖSKs tränare kunde berätta att (inklusive egna funderingar):

Erik Moberg.
Mittbacken finns inte kvar i ÖSKs planering eller alternativt är det så att ÖSK inte finns kvar i Mobergs planering. Det har varit väldigt tyst om honom – inte ett rykte som varit värt att snappas upp. Han kanske vill göra något annat efter sina problem med ett antal hjärnskakningar. En ren spekulation från min sida, men jag tycker att om han verkligen söker en ny klubb borde det vara klart nu – det är trots allt en hyfsat bra allsvensk försvarsspelare.

Mohammed Bangura.
Axén dödar i efterhand spekulationerna om ett ÖSK intresse beträffande Bangura. Visserligen hade ÖSK hört sig för när han blev tillgänglig, men tydligen utan något egentligt intresse eftersom man tyckte att han inte hade den anfallsprofil man söker.

Robert Åhman Persson.
ÖSK och RÅP fortsätter att veta var de har varandra. Spelaren vill helt ha ett välbetalt fotbollsjobb i Kina eller Japan. ÖSK vill helst att han inte får tag på något sådant. På Axén låter det som att man är rätt säker på att han blir kvar i Örebro om han inte flyttar utomlands. Problemet är bara att man kan få lov att vänta rätt länge i så fall. Det kinesiska transferfönstret stänger inte förrän den 28 februari och det japanska håller öppet till den 1 april.

Mittbackar.
Innan RÅP bestämt sig kan man väl inte säga annat än att det är tunt på mittbackssidan. Av de tre som är tillgängliga så kan väl bara Michael Almebäck betraktas som rutinerad. När ÖSK dessutom öppnar för att låna ut Carl Ekstrand Hamrén till Raufoss kan jag inte undgå att undra om det möjligen skulle vara en mittback på ingång inom en snar framtid.

Anfallsjakten.
Tidningen skriver, att ÖSK undersöker möjligheterna att ta hit en spelare från Nederländerna.

Rekryteringsbehovet.
Enligt Axén behöver man fortfarande komplettera truppen med 3-4 spelare. Det är fler än vad man talat om tidigare, då man bara bekräftat att man söker en mittback och en anfallare.

NA: Tränare Axén: Klart att Moberg lämnar ÖSK