Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Oskar Johansson försöker igen

Bänkade på Cypern (2011). Oskar i mitten tillsammans med Michael Jidsjö, Peter Rosendal, Joakim Gren och Eric Bassombeng.


Rynninge IK släppte igår vad som med lite god vilja skulle kunna kallas för en värvningsbomb. De skriver på sin webbplats, att de kommit överens med Oskar Johansson om att denne skall representera klubben.

Oskar, en gång en stor försvarstalang med ljusa framtidsutsikter, tog steget från Karlslunds IF till ÖSK. Speciellt framgångsrik blev dock inte hans tid hos de svartvita. Det blev bara två matcher i allsvenskan på grund av allvarliga och återkommande knäproblem. Efter tiden i ÖSK försökte han sig på en omstart i moderklubben. Men inte heller där ville det sig. Han försvann från Örebro (till Stockholm tror jag) och ansågs väl av de flesta som ett avslutat (fotbolls)kapitel.

Men nu har han dykt upp i stan igen. Rynninge skriver att det var flera klubbar som ville se honom hos sig, men att det var RIK som vann de dragkamperna. Återstår nu att se om knän och motivation räcker till för att det skall bli en allvarligt menad comeback. Kunnandet finns helt klart.

Rynninge IK: BOMB! Oskar Johansson skriver på!
NA: Rynninges värvningsbomb – ÖSK-talangen gör comeback
Svartvitt (2011): Oskar Johansson bryter kontraktet
NA (2011): Oskar klar för Karlslund
Eyravallen (2011): Oskar Johansson lämnar ÖSK

Statistik för Oskar Johansson från Fotbolltransfers.com

Klubbyten

Bloggen har en del klubbyten för talanger med rötterna i ÖSKs akademiverksamheter att redovisa.

Adam Eriksson.

Adam Eriksson (Foto: Norrby IF)


Adam Eriksson spelade några år i Talangtruppen/ÖSK Ungdom innan ÖSK lade om sitt talangupplägg till en renodlad akademiverksamhet. Han har fört en ambulerande tillvaro som fotbollsspelare med tyngdpunkten i Västsverige. Redan i somras lämnade han Borås-klubben Norrby IF och gick till Utsikten BK (div 1 Södra)

Fotbolltransfers.com anger att han nu är kontraktslös. Kan nog stämma i och med att han bara skrev på för hösten.

Norrby IF: Adam Eriksson klar för Utsikten.
Utsikten BK: Adam Eriksson till Utsikten

Statistik från Fotbolltransfers.com för Adam Eriksson.


Martin Springfeldt.

Martin Springfeldt (Foto: Karlslunds IF)

.

Martin Springfeldt, en snabb kantspelare som jag för några år sedan trodde skulle kunna utmana om en plats i ÖSKs A-trupp, har lämnat Rynninge IK och anslutit till Karlslunds IF. Perfekt för KIF som just sett Simon Gefvert lämna för IK Sirius.

Karlslunds IF: Karlslund värvar Martin Springfeldt!

Statistik för Martin Springfeldt från Fotbolltransfers.com.


Michel Yanez Hernandez.

Michel Yanez Hernandez (Foto: Örebro Syrianska)


Efter två år hos Carlstad United återvänder Michel Yanez Hernandez till Örebro för att återförenas med en del av sina lagkamrater från den tid de spelade som 97:or i ÖSKs akademilag.

Örebro Syrianska: Michel Yanez Hernandez klar för Örebro Syrianska IF

Det börjar bli så många före detta ÖSKare nu hos syrianerna att man nästan kan börja kalla dem för ett mini-ÖSK. I deras trupp hittar jag för tillfället följande spelare med ett förflutet i något svartvitt lag: Kevin Johansson, Viktor Franssila, Mirza Turan, Stefan Hannason, Albin Ödberg, Tobias Nilsson, Ebrima Jaiteh, Marcus Karlsson, Anel Coralic och Michel Yanez Hernandez. Däremot saknas numera Mikael Loöns namn i deras A-trupp.

Statistik Michel Yanez Hernandez från Fotbolltransfers.com

Lokal Fotboll: Lundberg till Karlslund

Jonathan Lundberg i Karlslundsdressen.


Karlslund gick idag ut med att de skrivit ett flerårigt kontrakt med ÖSKs föredetting Jonathan Lundberg, som lämnar krisande Rynninge för den betydligt stabilare klubben vid Rosta Gärde. Det här kan nog betecknas som något av ett kap för Karlslund. Jonis är en riktigt duktig fotbollsspelare även om han inte lyckades att etablera sig som allsvensk spelare hos ÖSK.

Spelarstatistik Från Fotbolltransfers.com.

Karlslunds IF: Jonathan Lundberg till Karlslund!

Jonathan Lundberg i ÖSKs matchdress
Rynninge IK har det väldigt tungt för närvarande. Laget klarade sig inte klar i div 1, vilket på sätt och vis inte borde ha varit så förvånande. Det var starkt av dem att gå upp och ännu starkare att klara sig kvar ytterligare en säsong. Men verkligheten kom ikapp ett lag och en klubb som väl aldrig hade de resurser som krävs för att de skulle kunna etablera sig på div 1-nivå.

Viktor Franssila lämnar Rynninge för Örebro Syrianska

Örebro Syrianska meddelar i kväll, att de kommit överens med Viktor Franssila om ett tvåårigt kontrakt. Viktor har i år representerat Rynninge, men väljer nu efter degraderingen som flera andra att lämna klubben.

Örebro Syrianska: Örebro Syrianska värvar försvararen Viktor Franssila

I Syrianskas spelartrupp finns det numera gott om spelare med ett förflutit i något av ÖSKs lag. I truppen ingår för närvarande: Mirza Turan, Mikael Loön, Stefan Hannason, Albin Ödberg, Tobias Nilsson, Ebrima Jaiteh, Jonathan Forsberg, Anton Westerlund, Marcus Karlsson och Anel Coralic. Hade det funnits en målvakt med där också skulle de ha kunnat matcha en ren ”ÖSK-elva”.

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2019/20: Viktor Hallin valde ÖSK

I årets sista U21-match deltog två spelare från Rynninge IK. Det var Pontus Hatula och Viktor Hallin. Igår kom beskedet att Hatula valt att fortsätta sin karriär hos Karlslund, trots att det funnits intresse från en allsvensk klubb som med största sannolikhet var ÖSK.

Idag meddelar ÖSK att Viktor Hallin gjort ett annat val. Hallin ansluter till ÖSK P19 (som tidigare kallades U19 – SvFF har bytt namn på åldersklassen och ÖSK har anpassat sig).
Jag vill bli så bra jag bara kan och miljön i ÖSK känns helt rätt med bra tränings och matchmiljö. Visar jag fram fötterna finns möjlighet till träning med den allsvenska truppen vilket är inspirerande, säger Hallin bland annat i ett uttalande på ÖSKs webbplats.

Hallin gick som 13-åring till Rynninge från Sturehov. Han fick förra året som sjuttonåring göra ett inhopp i div 1 Norra. I år har han varit med i sammanlagt 11 matcher. Två gånger från start och 9 från bänken.

ÖSK: ÖSK Akademin presenterar sitt senaste nyförvärv
NA: Rynningetalangen provtränade med West Ham – valde ÖSK
Rynninge IK (januari): Viktor Hallin upp i A-truppen

Viktor Hallin. Statistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2019/20: Hatula valde Karlslund

Rynninges unge mittfältare Pontus Hatula är nog en spelare som ÖSK haft intresse för. Han tränade med ÖSK vid något tillfälle förra året och i år deltog han i årets sista U21-match. Men längre än så kom inte ÖSK i sina försök att knyta honom till sig den här gången – om de nu försökte.

Istället blir det Karlslunds IF som kommer att få in honom i sin trupp. Klubben skriver på sin webbsida att han skrivit ett flerårigt professionellt kontrakt med klubben.

På frågan om det han hade andra alternativ svarar Hatula:
– Ja, det fanns andra alternativ, bland annat en allsvensk klubb där jag skulle få spela i deras U19-lag och få pendla med A-truppen, men det var ingenting som lockade mig särskilt mycket. Karlslund kändes tidigt som ett självklart val.

Det är väl inte någon djärv gissning att anta, att det var ÖSK som var den allsvenska klubben. Intressant att han tackade nej och i stället valde Karlslund.

Förmodligen också helt rätt av två anledningar.

 • Dels för att hans möjligheter att få speltid är betydligt bättre hos Karlslund än vad de hade varit hos ÖSK. Han har väl sett hur det gått för unga talanger som Adam Bark och Rodin Deprem under de senaste två åren. Nästan ingen speltid alls för Deprem och så gott som bara U19 och U21 för Bark. Hamnar man vid sidan av är det väldigt långt till att få spela. Det är säkert väldigt bra träningar hos ÖSK, men det är kontinuerligt seniorspel som talanger i den här åldern behöver mest av allt.

  Konkurrensen på ÖSKs centrala mittfält lär bli tuff nästa år, då Gerzic, Mårtensson, Amin, Bergmark och Collander kämpar om att få spela.

 • Dels för att han sett att ÖSK inte har något emot att ta in spelare från Örebroklubbarna om de är tillräckligt bra.

  Genom att gå till Karlslund förbättrar han sina möjligheter att utvecklas via kontinuerligt matchspel och han har ändå inte missat möjligheten att vid ett senare tillfälle ta steget över till ÖSK.

  Däremot finns ju fortfarande möjligheten – om ÖSK vill och Karlslund tillåter – att han kan få medverka i U21-matcher nästa år.

  Karlslunds IF: Karlslund värvar 17-årig talang från Rynninge

  Pontus Hatulaspelarstatistik från Fotbolltransfers.com

 • Ge Rynninge ett handtag

  Rynninge IK befinner sig – som jag tidigare skrivit om i Bloggen – i en (rätt) svår ekonomisk kris. Nu har en ny styrelse valts och de behöver en liten extra skjuts när de nu tar sig an uppgiften att sanera klubbens ekonomi.

  Att Rynninge överlever med sin breda fotbollsverksamhet på norr är av stor vikt för fotbollen i Örebro och därmed även för Örebro SK.

  Nu kan man ge klubben en liten puff i rätt riktning. På sin webbsida skriver klubben under rubriken Sponsra Rynninge:
  Sponsorkortet för 365:- = 1:- om dagen.
  I sponsorkortet ingår:
  Fri entré till alla seriematcher t.o.m. 2020
  En kopp kaffe per match utan kostnad
  Utlottning av matcheck aug 2020 – värde 3650 kr
  Alessandros – 20 % vid köp av mat för avhämtning
  Circle K vid Svampen – 50 kr rabatt på Diamanttvätt
  Swisha 365:- till 123 292 0213. Ange din adress i meddelandefältet, eller maila den till kansli@rynningeik.se så skickas Sponsorkortet till dig.

  Kampanjen Rädda Rynninge IK
  Swisha valfri summa till 123 438 23 70

  Jag har just swishat över 365 kronor till dem och hoppas att så många som möjligt av Bloggens läsare har möjlighet att göra detsamma.

  Ni som läser detta via ert Twitterflöde får gärna göra en retweet så att deras budskap får en lite bättre spridning. (Jag tycker inte Rynninge är speciellt aggressiva i sin marknadsföring av räddningsaktionen).

  Lokal fotboll: Rynninge valde ungt

  Rynninge IK, som befinner sig i en ekonomisk kris, har nu (till slut) kunnat välja en ny ordförande och en styrelse. Huvudansvarig för att få ekonomi och verksamhet på rätt köl blir den unge örebroprofilen David Fataki.

  David, som är 28 år, har redan hunnit med en hel del. Störst avtryck har han nog gjort inom musiken. För egen del är han i grunden gitarrist, och han reste efter gymnasiet under ett antal runt i Frankrike och Belgien och spelade med olika band. Tillsammans med sin brors Josef är han även låtskrivare och producent, och på Järntorgsgatan har de en egen musikstudio.

  Civilt jobbar han som vice manager på franska restaurangen Boulebar i Örebro.

  Fotbollsmässigt har han sina rötter i Rynninge, men han har även under sin gymnasietid i Västerås, representerat Skiljebo SK. Under en kortare period var han dessutom sportchef hos ÖSK Futsal.

  Lite synd faktiskt att kompisen Boris Lumbana nyligen valde GAIS för omstarten aom fotbollsspelare. Annars borde väl David ha kunnat övertala Boris att hoppa in och hjälpa till på Grenadjärvallen under höstens serieavslutning.

  Rynninge IK: David Fataki – ny ordförande i Rynninge IK
  NA (190210): David Fataki får örebroarna att spela boule

  Lokal Fotboll: Rynninge på fallrepet

  Rynninges kassör Thomas Ylvén skriver på klubbens webbplats om den ekonomiska situation som klubben befinner sig i. En ekonomisk situation som är mycket kritisk. I bästa fall kommer man att klara sig över augusti och september månad förutsatt att man får de inkomster man räknat med. Vad som händer därefter är oklart, pengar saknas i dagsläget. Frågan är varifrån dessa skall komma.

  Men det är inte bara den ekonomiska situationen som är oroande. Klubben saknar i princip även en styrelse. Enbart positionerna som kassör och som sekreterare är i dagsläget besatta av klubbens hemsida att döma. Ett extra årsmöte är utlyst tills nu på måndag (den 19 augusti). Men det är väl tveksamt om det finns någon som är villig att ta över ansvaret för klubben. I alla fall finns det inget förslag från valberedningen som hittat fram till webbsida.

  Ekonomiska problem har klubben dragits med länge. Jag antar, att uppflyttningen till div 1 för herrlaget förra året och de ökade kostnader som detta medfört, är vad som gjort läget akut. Det faktum att det finns ytterligare två div 1-klubbar i Örebro har väl dessutom bidragit till att konkurrensen om spelare och publik blivit för hård.

  För fotbollen i Örebro är situationen i Rynninge bekymmersam. Klubben är den enda med en breddverksamhet för ungdomar i de norra stadsdelarna. Den är vidare tillsammans med KIF Örebro och ÖSK Söder en av endast tre klubbar med en damverksamhet i någon av de fyra högsta damserierna.

  Även för ÖSK är situationen bekymmersam. Det ligger helt klart i Sportklubbens intresse, att unga talanger kan rekryteras och utbildas även hos andra Örebroklubbar. Blir de sedan ”tillräckligt” bra hamnar de flesta av dem ändå så småningom hos ÖSK. Går Rynninge under lär de dröja ett antal år innan en stark organisation finns på plats igen för att ta hand om fotbollsintresset på norr. Det gynnar definitivt inte ÖSK.

  Rynninge IK: Inför hösten i Rynninge IK

  Div 1-klubbarnas ekonomi

  SvFF har publicerat en sammanställning över div 1-klubbarnas ekonomi. För de tre örebroklubbarna ser det väl ungefär ut som väntat med ett undantag.

  Intäkter Kostnader Resultat Eget kapital
  BK Forward 7 050 7 070 -20 1
  Karlslunds IF 5 431 5 717 -286 36 338
  Rynninge IK 4 376 4 697 -321 -554

  BK Forward är störst och har numera till och med ett positivt eget kapital och en duktig ekonomiansvarig. Att deras bokslut landar på ett eget kapital på 1 tusen kronor lär väl knappast vara en slump. Rynninge har det tungt vilket inte heller kommer som någon överraskning. För dem gäller det väl i fortsättningen att hålla verksamheten flytande, nu när de i alla fall klarat av resan tur och retur till Boden.

  Den stora överraskningen är Karlslunds egna kapital. Deras omsättning och resultat ser väl ut ungefär som det borde göra. Men de redovisar ett eget kapital som uppgår till 36 mkr. Det är väldigt mycket pengar för en fotbollsklubb. Det fanns faktiskt bara fem klubbar i Fotbollssverige som hade ett större eget kapital. Det är Malmö FF (497 mkr), IFK Norrköping (101 mkr), BK Häcken (71 mkr), AIK (61 mkr) och Djurgården (55 mkr.). På sjätte plats återfinns Östersund med 23 mkr och dem ”slår” ju Karlslund lätt. ÖSK som på senare tid har börjat kraxa om sin starka ekonomiska ställning har ett eget kapital på ca. 8 mkr.

  Att Karlslund har ett eget kapital på 36 mkr är dock inte liktydigt med att de har så mycket pengar att spendera på spelarköp och dylikt. Det mesta av kapitalet är (skulle jag tro) bundet i anläggningen på Rosta Gärde med konstgräsplanen och klubbhuset, samt i den skola de sedan några år driver i egen regi.

  SvFF: Division 1-Herrföreningarnas ekonomi 2018