Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Allsvenskan 2020: Sommarfönstret

I morgon öppnar det svenska sommarfönstret ”på riktigt”. Från och med morgondagen och fram till och med den 25 augusti får spelare byta klubb och dessutom representera den nya klubben. Kontrakt kan man ju skriva när som helst. Men spelklar blir man bara under den tid som fönstret är öppet.

För ÖSKs del är det väl några saker som känns extra aktuella.

Jack Lahne.
Blir det någon fortsättning för Lahne i den svartvita matchdressen? Låneavtalet med hans klubb Amiens går ut den sista juli. ÖSK kan iofs. redan ha kommit överens med den franska klubben om en fortsättning, men har inte knystat ett ord om att man kommit överens om en förlängning av låneperioden. Så förmodligen har man inte gjort det. Lahne har väl inte varit någon större succé. Han är väldigt snabb, men hans kvaliteter som elitfotbollsspelare är i övrigt begränsade.

Det har iofs. inte varit så lätt att spela anfallare i årets upplaga av ÖSK, men ändå. Jag tvivlar på att ÖSK bett om en förlängning. Man kan kanske se Axel Kjälls matchning av Lahne i matchen mot Hammarby (dvs endast ett sent inbyte) som att ÖSKs manager inte ser någon större roll för Lahne i fortsättningen.

Filip Rogic.
Mittfältaren har tränat relativt regelbundet med ÖSK sedan han kom hem från Ryssland. För honom skulle det säkert vara bra att komma ned med båda fötterna på jorden igen innan han bestämmer sig för vad han vill göra i fortsättningen. För ÖSK är det väl ingen tvekan om att man vill ”ha tillbaka honom”. Det finns ett ekonomiskt övervägande att göra, men ett kort kontrakt på fem månader och med Lahne tillbakaskickade till Frankrike borde göra i alla fall ett korttidskontrakt överkomligt.

Övriga.
Dessutom finns det nog några spelare som ÖSK gärna skulle vilja se lämna klubben. Alfred Ajdarevic verkar inte få något förtroende av ÖSKs tränare. Han har väl inte ens varit med på bänken mer än maximalt vid något tillfälle. Med tanke på att det finns plats för 7 spelare där och med tanke på ÖSKs skadesituation så verkar man inte se någon framtid för honom i Sportklubben.

En annan spelare som ÖSK knappast kommer att ha någon användning för är Daniel Björkman. Fast han är ju skadad nästan jämt och kan kanske bli svårare att placera. Jag tyckte att han gjorde ett bra och frejdigt intryck under försäsongen då han kom in och oftast spelade mittfältare. Men konkurrensen till vänster i ÖSKs backlinje är väl sådan, att det inte kommer att finnas någon plats för honom.

Mittbackar.
Fabio, Arvid Brorsson och Niclas Bergmark har långt fram till en plats i ÖSKs backlinje med tanke på det överflöd av mittbackar som står till förfogande. Speciellt som ÖSK lämnat spelidén med tre mittbackar och gått tillbaka till två igen.

Alla tre spelarna behöver speltid och ÖSK borde i alla fall låna ut två av dem för resten av säsongen. Niclas för att detta inte skall bli ett förlorat år ur utvecklingssynpunkt och de övriga två för att de verkligen behöver speltid varje vecka och inte bara sitta på en bänk och hoppas att Michael Almebäck skall dra någon muskel.

Rogic lämnar FC Orenburg

Filip Rogics tid i den ryska klubben FC Orenburg blev inte så lång. Igår meddelade klubben att man tagit ett gemensamt beslut att bryta kontraktet.

Vem som bröt mest framgår inte – det brukar det aldrig göra. Rogic har i och för sig varit ordinarie i laget, så han borde ha varit tillräckligt nyttig för att få stanna. Å andra sidan är klubben redan inne på sin tredje tränare sedan Rogic kom till klubben och nya tränare brukar ju vilja sätta sin egen prägel på trupper de tar över. I dessa Coronapräglade tider kan man inte heller utesluta att det var klubbekonomiska överväganden som låg bakom uppbrottet. Eller helt enkelt att Rogic inte kunna anpassa sig till livet i de ryska tassemarkerna.

Rogic kommer alltså tillbaka till Sverige i ett läge då osäkerheten inför framtiden gör, att det nog inte är så lätt att få en ny klubb att spela för. Fotbollskanalen har intervjuat Axel Kjäll, som inte verkar tro att ÖSK för tillfället är ett alternativ för Rogic, samtidig som han inte helt vill utesluta möjligheten.

En möjlighet som jag ser – om Rogic återvänder hem till Eskilstuna – är att han skriver ett korttidskontrakt med AFC Eskilstuna. Det finns väl inte så värst mycket kvar sedan han senast tillhörde den klubben, men de har i år fått tillbaka Özcan Melkemichel som tränare. En person som jag tror att Filip hade en bra kontakt med.

NA: Förre ÖSK-stjärnan lämnar sin klubb
Fotbollskanalen: Rogic lämnar Ryssland – Kjäll: ”Ska inte utesluta något”

Spelarstatistik från fotbolltransfers.com.

Silly Summer 2019: Rogic till FC Orenburg

FC Orenburg häslar Filip Rogic välkommen med den här snygga bilden. Frågan är bara hur man skall tyda den. ”Ur eldan och in i kylan”? Ser det väl nästan ut som.

ÖSK bekräftar nu på eftermiddagen att Filip Rogics övergång till FC Orenburg är klar. Han lämnar ÖSK för att hjälpa den ryska klubben med att försöka hålla sig kvar i förstaligan. Hans nya klubb vann i den 8:e omgången sin första match för säsongen. Laget ligger dock fortfarande sist i serietabellen.

ÖSK: Filip Rogic lämnar ÖSK Fotboll för FC Orenburg

Det känns ju alltid tråkigt när bra spelare lämnar ÖSK, men i det här fallet har jag en känsla av att ÖSK gjorde rätt som lät honom lämna klubben. Det återstår bara åtta matcher att spela av årets allsvenska. ÖSK har i princip redan säkrat ett nytt kontrakt och i så fall gör 2 mkr in på banken mer nytta för klubben än en Filip Rogic på planen.

NA: Axel Kjäll om Rogic-affären – ÖSK undvek nytt bosmanfall
NA: Rogic-Time” ett återkommande tema – här är ÖSK-målen som blev ett begrepp

Silly Summer 2019: Kjäll räknar med Strandberg, men inte med Rogic

NA har intervjuat Axel Kjäll om ”läget”. ÖSKs manager bekräftar att Filip Rogic, som inte var med på dagens träning, befann sig på resande fot. Vart etc ville han dock inte gå in på. Även om Kjäll lägger till det nödvändiga ”ingenting är klart förrän allting är klart” får jag definitivt intrycket att han inte längre räknar med Rogic under hösten. Detta kan ju i och för sig bero på hur Fredrik Carlsson styrde intervjun, men det tror jag inte var fallet.

Beträffande Carlos Strandberg är tongångarna mer positiva.
– Carlos Strandberg tränade idag och det är egentligen inget nytt på bordet, säger han till tidningens utsände. MFF har väl insett, att med den målform Strandberg befinner sig i så kan det vara bättre att hoppas på att formen håller i sig. I så fall kommer han efter säsongen att kunna säljas till ett bättre pris än vad som erbjudits från Saudiarabien. Dessutom är nog risken rätt stor att han inte finner sig tillrätta i ökenlandet och i så fall kommer han tillbaka till Malmö.

NA: Axel Kjäll hyllar ÖSK-stjärnan inför Ryssland-flytten
NA: Filip Rogic på väg till Ryssland – Axel Kjäll om det senaste i affären (video)

Silly Summer 2019: Rogic nära flytt

Expressen skriver, att en övergång för Filip Rogic från ÖSK till ryska FC Orenburg nu är nära. Klubbarna har, skriver tidningen, kommit överens om en övergångssumma i storleksordningen 2 mkr. Tidigare har det sagts att ÖSK ville ha minst 2,5 mkr. Nu verkar klubben dock ha prutat på sina krav och vilket öppnat för en överenskommelse med den ryska motparten.

Innan affären är slutgiltigt i hamn återstår en resa till Ryssland för den obligatoriska läkarundersökningen.

Jag har lite svårt att förstå varför spelarens agent läcker det här till Expressen. Om det inte är så att han hoppas att någon annan lite attraktivare klubb skall inse, att de kan få in en hyfsat bra mittfältare för reapriset 2 mkr. Det borde ju finnas en mängd halvstora klubbar som skulle kunna ha stor nytta av en spelare med Rogics kvaliteter.

Jag skrev tidigare en del om den ryska klubben och tycker inte att det verkar vara något bra val. Orenburg är en halvmiljonstad som ligger nära gränsen till Kazakstan långt från ära och redlighet. Om Rogic inte talar ryska är det väl en stor risk att det socialt blir en rätt isolerad tillvaro. Både på planen och på fritiden.

Den ryska ligan har spelat sju omgångar så här långt och hans nya klubb (om det nu blir så) ligger sist av de 16 lagen i ligan med 2 poäng och minus 6 i målskillnad.

Expressen: Rogic bara detaljer från att lämna ÖSK
NA: Uppgifter: Nyckelspelaren nära att lämna ÖSK

Skaderapport

NA:s Fredrik Carlsson har gått igenom skadeläget i ÖSK-truppen. Här en kortsammanfattning av Fredriks artikel.

Albin Granlund (knä).
Han har haft knäproblem/-känningar under hela säsongen. Ibland mer och ibland mindre. Var uttagen till truppen mot Sirius, men efter en inför-matchen-test bestämde man sig för att ställa honom utanför. Efter tisdagsträningen kändes det rätt bra. Avgörande för deltagandet i matchen mot AFC Eskilstuna blir hur det går med träningen på torsdag-fredag.

En svår situation för Granlund som ju även har en landslagsuttagning att tänka på. Skall han chansa att allt går bra mot AFC eller skall ha ge sin kropp ännu längre tid att läka.


Simon Amin (fot).
Fick en smäll på foten under tisdagsträningen och gick av i förtid. Men det är förmodligen inte så allvarligt.


Johan Mårtensson (opererad höft).
Hans rehab går av allt att döma enligt plan. Har börjat delta i fotbollsövningarna (kvadraten). Nu får man se hur hans kropp svarar på detta.


Daniel Björkman.
Är ”hel”, men inte i matchform än. Kan nog göra inhopp som i cupmatchen.


Yaser Kasim (känning baksida).
Fick en känning i baksida lår under cupmatchen mot Nyköping. Kunde bara göra ett kortare inhopp mot Sirius. Avgörande för hans eventuella deltagande mot AFC är hur han svarar på träningen torsdag-fredag.


Filip Rogic.
Han har varit småskadad och/eller haft känningar under hela säsongen. Därför tränar han inte lika hårt som sina lagkamrater utan står ibland över den kollektiva träningen.


Fabio de Sousa (knä).
Hans rehab går bra, men han är inte aktuell för spel i år.


Dennis Collander.
Collander med sina symfysproblem omnämndes inte i artikeln. Han lär väl ändå inte vara aktuell för A-laget – speciellt som han inte tränat på i princip hela säsongen.

NA: NA om skadeläget i ÖSK-truppen

Silly Summer 2019: Rogic hoppas på flytt

NA har talat med Filip Rogic om läget nu när diverse europeiska sommarfönster är på väg att stänga. Den senaste veckan har den ryska klubben FC Orenburg förts fram som en tänkbar adress. Men för att en flytt skall bli av krävs att klubbarna är överens. Och det verkar de inte bli förrän ryssarna accepterat ÖSKs prislapp som sägs ligga på 2,5 mkr.

Rogic själv är tydlig beträffande sina preferenser.
– Jag har kämpat i hela livet för att chansen ska komma. Om den kommer vill jag ta den och om det inte blir något blir jag självklart besviken. Men det är inte i mina händer utan i klubbarnas, säger Filip Rogic till NA-sporten.

Återstår att se om klubbarna kommer överens eller ej.

Inte riktigt så att jag förstår vad som Filip Rogic tycker är så intressant med den här klubben. Möjligen att eftersom de inte är så bra så ökar hans möjlighet att få speltid. Annars verkar väl Orenburg vara en avkrok som man inte flyttar till frivilligt. Det borde väl vara bättre för Rogic att spela klart säsongen med ÖSK för att sedan kunna välja klubb utan att ha någon ÖSK-prislapp på sig som tynger.

Det ryska transferfönstret stänger den 2 september. Så om lite drygt en vecka måste en eventuell övergång vara klar.

Transfermarkt har en sammanställning över FC Orenburgs truppsammansättning. Under det här transferfönstret har de bokat in rätt många nya spelare, men absolut inte till några fantasisiffror.

 • Adi Gottlieb, mittback från Hapoel Tel Aviv kom för 420.000 Euro.
 • Georgi Zotov, högerback har lånats från Samara.
 • Timur Ayupov, en defensiv mittfältare har kommit på en fri transfer från FK Nizhny Novgorod.
 • Vladimir Moskvichev, en defensiv mittfältare har lånats från Dinamo Moskva.
 • Fedor Chernykh, en högerkantsspelare har även han lånats från Dinamo Moskva.
 • Ziga Skoflek, en högerkantsspelare från slovenska NK Rudar Velenje för ett okänt belopp
 • Artem Galadzhan, en central anfallare har lånats från Lokomotiv-Kazanka, Moskva
 • Joel Fameyeh, en central anfallare från Dynamo Brest för 150.000 Euro.

  Enligt Transfermarkt består klubbens trupp av 22 spelare av vilka således 8 är nya för den kommande säsongen. Av sammanställningen framgår också att klubben inte verkar ha så värst mycket pengar att använda på nya spelare. Så 2,5 mkr för Rogic är kanske mer än vad de mäktar med.

  NA: Filip Rogic i första uttalandet om ryska intresset
  Transfermarkt: FC Orenburg, spelartrupp

 • Silly Summer 2019. Rogic till Ryssland?

  Expressen går ikväll ut med nyheten/påståendet att den ryska klubben FC Orenburg är intresserade av att ta över Filip Rogic redan nu i sommar. Enligt tidningen förs förhandlingar, men den ryska klubben har ännu inte accepterat ÖSKs pris på 2,5 mkr. Ingen av de inblandade, ÖSKs Axel Kjäll, Rogics agent Blash Hosseini eller spelaren själv avfärdar ryktet rakt av, så det finns kanske en gnutta sanning i påståendet. Agenten Blash Hosseini har ett rykte om sig att vara driven och framgångsrik.

  Två och en halv miljon kronor är inte speciellt mycket pengar för en spelare som Filip Rogic, men eftersom hans kontrakt går ut efter den här säsongen finns det väl inte så mycket mer att hämta. För den ryska klubbens del handlar det väl mest av allt att säkra spelaren innan han på ett helt annat sätt blir tillgänglig efter säsongen då han blivit kontraktslös.

  Jag hoppas att ÖSK inte prutar på sin värdering. Även om 2,5 mkr kan verka mycket för en nästan överårig spelare (internationellt sett) som bara har ett halvt år kvar på sitt kontrakt, så tycker jag inte att det finns någon anledning att pruta.

  ÖSKs prioritet nr 1 i dagsläget bör vara att se till att klubben lyckas hålla sig kvar i allsvenskan till nästa år då de ekonomiska förutsättningarna förbättras drastiskt. Även om klubben nu befinner sig i en position som rimligen borde innebära att kontraktet kan säkras även utan Rogic i laget, så får man väl se det belopp man eventuellt avstår från som lite av en försäkringspremie för fortsatt allsvenskt spel.

  Det ryska sommarfönstret stänger den 2:a september.

  Expressen: Filip Rogic jagas av ryska klubben

  Som vanligt kan jag inte låta bli att tycka att rubriksättningen spetsar till det hela. För någon jakt kan man väl knappast tala om ifall ryssarna tvekar till att lägga upp 2,5 mkr för en spelare de anser att de har användning för-

  Omgång 16: Veckans lag – Rogic med flera

  Filip Rogic tar en plats i Veckans lag på diverse nätsajter. Jag har i och för sig bra hittat två, men det kan ju bero på att en hel del av dessa veckolag är dolda bakom betalväggar. FotbollDirekts veckolagsjury verkar dessutom ha tagit sommarledigt. Eller så har sajten slutat med uttagningarna.

  Sommarlov har man dock inte hos SofaScore. De har med hjälp av sin analysalgoritm tagit ut ett veckolag som innehåller hela fyra spelare från ÖSK. Utöver Filip Rogic tar även Oscar Jansson, Martin Lorentzson och Nordin Gerzic plats i deras stjärnelva.

  Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


  Fotbollskanalen använder sig av fotbollanalysbolaget Football Analytics Sweden programvara Playmaker.ai för att ta ut sin version av Veckans Lag. Samma analysverktyg som ÖSK för övrigt lär använda (enligt företaget).

  Deras veckolag formeras på följande sätt:

  Målvakt: Peter Abrahamsson (1)
  Försvarare: Nzuzi Toko (1), Filip Dagerstål (1), Marcus Danielson (4) och Anton Salétros (1)
  Mittfältare: Filip Rogic (4), Muamer Tankovic (5) och Erik Friberg (1)
  Anfallare: Chinedu Obasi (1), Christoffer Nyman (2) och Imad Khalili (2)

  Anmärkningsvärt är det väl, att Rogic tagit en plats som en av allsvenskans bästa spelare i var fjärde match han spelat i.

  Fotbollskanalen: Rogic gjorde hattrick mot Falkenberg – nu med i ”Omgångens lag”

  Kjäll om Rogic och Broberg

  Svartvitts alltid läsvärde Marcus Folkö Müntzing har talat med Axel Kjäll om Filip Rogic (och dennes kontraktssituation) samt om vad Martin Brobergs återkomst kan komma att betyda för laget.

  Hetast är väl vad som kommer att hända med Filip Rogic och de försäljningsrykten som dykt upp. Sanningen är nog att ingen ännu vet något om den saken, trots alla rykten.

  Svartvitt: Axel Kjäll om Filip Rogic och Martin Broberg

  Inte så uppmärksammat i det sammanhanget är vad Rogic sade till TT:s Tobias Wulf efter matchen. Av det uttalandet att döma är faktiskt ingenting klart än.
  TT: Det har florerat en del rykten kring dig – bland annat ska en Stockholmsklubb visat intresse – det här stärker dit varumärke ytterligare. Hur ser du på din framtid?
  – Jag försöker göra så bra som möjligt för Örebro. Sen får vi se vad som händer. Jag och min agent har en bra dialog med ÖSK, svarar han och tillägger: Örebro har kommit med ett nytt kontraktsförslag och vi får se vad som händer.

  190720. Tobias Wolf/TT (UNT): Rogic hjälte för Örebro