Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Veckans lag: Omgång 10

SofaScore.
SofaScore som har en dator som sköter bedömningar och beräkningar har redan tagit ut veckans lag för den 10:e omgången. Inte helt överraskande finns två stycken ÖSKare med bland de uttagna. Filip Rogic för övrigt med den högsta poängen av samtliga 11 spelare.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


FotbollDirekt.
I FotbollDirekts veckolag har Filip Rogic för andra gången den här säsongen fått en plats. Däremot fick Oscar Jansson se sig utkonkurrerad av Kalmars Lucas Hägg Johansson.

FD-ELVAN: De bästa spelarna i omgång 10

Silly Winter 2018/19: Rogic Time i vinter?

NA skrev igår en del om Filip Rogics kontraktssituation. Eller snarare runt om kontraktssituationen. Rubriken ”ÖSK:s plan för Filip Rogic” ger intrycket att det redan finns en plan för hur man tänker göra. Men inte mycket mer än vad som verkar vara ett generellt uttalande från Simon Åström backar upp det påståendet.

– Spelare som har ett år eller mindre kvar på kontraktet vill vi antingen sälja eller förlänga med, oavsett vilken spelare det är istället för att de går som bosman, säger ÖSKs VD.

Nu har det mig veterligt aldrig inträffat, att man av denna anledning sålt en spelare med ett år kvar på kontraktet. De utförsäljningar som skett av spelare som inte vill förlänga har inträffat under sommaren, då bara en halv säsong återstår.

På sätt och vis finns det väl en del som talar för att det skulle kunna vara fördelaktigare för ÖSK att sälja under vintern. Då har man betydligt mer tid på sig för att spela in en ersättare än om övergången sker under sommaren. ÖSK är i det senare fallet mitt uppe i seriespelet och tiden för nyförvärvet att lära sig lag och spelsätt inte är så lång.

Nackdelen med en vintertransfer är att aktiviteten på de kontinentala spelarmarknaderna är rätt begränsad. Spelarövergångarna under vinterfönstret handlar mest om kompletteringsköp, samt om klubbar som hamnat i en svår ligasituation och helt enkelt ”måste” förstärka. Inte den bästa destinationen för en spelare med ambitionen att bli utlandsproffs och ofta handlar det dessutom om klubbar med svag ekonomi.

När det gäller Rogic har man dessutom ännu inte kommit så långt att man bestämt sig för hur man skall göra. NA skriver, att ÖSK hade en diskussion med spelaren och hans agent för ungefär en månad sedan. Då bestämde man sig för att avvakta med frågan tills dess att säsongen är avslutad.

För Filip Rogic, som ju tidigare deklarerat, att han gärna vill bli utomlands börjar tiden på sätt och vis bli knapp. Han fyller faktiskt 26 nästa år och har klart passerat stadiet som ung och lovande talang. Klubbar som är intresserade av honom i nuläget är det inte på grund av hans utvecklingspotential, utan för att de har ett hål någonstans i sitt lagbygge som de hoppas att han skall kunna täta.

Detta begränsar nog även de länder som intresserade klubbar kan återfinnas i. Jag skulle tippa på att det i så fall kan handla om en klubb från Sverige, Norge eller Danmark. Möjligen en klubb från den nedre delen av ligorna i Belgien eller Nederländerna, som har användning för en rivig mittfältare som dessutom är bra på att göra mål på stopptid.

NA. (Betalvägg): ÖSK:s plan för Filip Rogic – sälja eller förlänga redan i vinter

Mitt tips: Varken eller. För litet intresse för köp och Rogic vore ju ”dum” om han förlängde ifall han fortfarande vill utomlands.

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)

Svårt att glömma Rogic

AFC Eskilstuna verkar ha svårt att glömma stadsförrädaren Filip Rogic som valde att spela med ÖSK framför att återvända i triumf till födelsestaden Eskilstuna som lagkapten för nyuppflyttade AFC. Eller hur skall man annars förstå att han fortfarande målmedvetet möter besökarna på föreningens biljettbokningssida.