Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2019: Rogic till FC Orenburg

FC Orenburg häslar Filip Rogic välkommen med den här snygga bilden. Frågan är bara hur man skall tyda den. ”Ur eldan och in i kylan”? Ser det väl nästan ut som.

ÖSK bekräftar nu på eftermiddagen att Filip Rogics övergång till FC Orenburg är klar. Han lämnar ÖSK för att hjälpa den ryska klubben med att försöka hålla sig kvar i förstaligan. Hans nya klubb vann i den 8:e omgången sin första match för säsongen. Laget ligger dock fortfarande sist i serietabellen.

ÖSK: Filip Rogic lämnar ÖSK Fotboll för FC Orenburg

Det känns ju alltid tråkigt när bra spelare lämnar ÖSK, men i det här fallet har jag en känsla av att ÖSK gjorde rätt som lät honom lämna klubben. Det återstår bara åtta matcher att spela av årets allsvenska. ÖSK har i princip redan säkrat ett nytt kontrakt och i så fall gör 2 mkr in på banken mer nytta för klubben än en Filip Rogic på planen.

NA: Axel Kjäll om Rogic-affären – ÖSK undvek nytt bosmanfall
NA: Rogic-Time” ett återkommande tema – här är ÖSK-målen som blev ett begrepp

Silly Summer 2019: Kjäll räknar med Strandberg, men inte med Rogic

NA har intervjuat Axel Kjäll om ”läget”. ÖSKs manager bekräftar att Filip Rogic, som inte var med på dagens träning, befann sig på resande fot. Vart etc ville han dock inte gå in på. Även om Kjäll lägger till det nödvändiga ”ingenting är klart förrän allting är klart” får jag definitivt intrycket att han inte längre räknar med Rogic under hösten. Detta kan ju i och för sig bero på hur Fredrik Carlsson styrde intervjun, men det tror jag inte var fallet.

Beträffande Carlos Strandberg är tongångarna mer positiva.
– Carlos Strandberg tränade idag och det är egentligen inget nytt på bordet, säger han till tidningens utsände. MFF har väl insett, att med den målform Strandberg befinner sig i så kan det vara bättre att hoppas på att formen håller i sig. I så fall kommer han efter säsongen att kunna säljas till ett bättre pris än vad som erbjudits från Saudiarabien. Dessutom är nog risken rätt stor att han inte finner sig tillrätta i ökenlandet och i så fall kommer han tillbaka till Malmö.

NA: Axel Kjäll hyllar ÖSK-stjärnan inför Ryssland-flytten
NA: Filip Rogic på väg till Ryssland – Axel Kjäll om det senaste i affären (video)

Silly Summer 2019: Rogic nära flytt

Expressen skriver, att en övergång för Filip Rogic från ÖSK till ryska FC Orenburg nu är nära. Klubbarna har, skriver tidningen, kommit överens om en övergångssumma i storleksordningen 2 mkr. Tidigare har det sagts att ÖSK ville ha minst 2,5 mkr. Nu verkar klubben dock ha prutat på sina krav och vilket öppnat för en överenskommelse med den ryska motparten.

Innan affären är slutgiltigt i hamn återstår en resa till Ryssland för den obligatoriska läkarundersökningen.

Jag har lite svårt att förstå varför spelarens agent läcker det här till Expressen. Om det inte är så att han hoppas att någon annan lite attraktivare klubb skall inse, att de kan få in en hyfsat bra mittfältare för reapriset 2 mkr. Det borde ju finnas en mängd halvstora klubbar som skulle kunna ha stor nytta av en spelare med Rogics kvaliteter.

Jag skrev tidigare en del om den ryska klubben och tycker inte att det verkar vara något bra val. Orenburg är en halvmiljonstad som ligger nära gränsen till Kazakstan långt från ära och redlighet. Om Rogic inte talar ryska är det väl en stor risk att det socialt blir en rätt isolerad tillvaro. Både på planen och på fritiden.

Den ryska ligan har spelat sju omgångar så här långt och hans nya klubb (om det nu blir så) ligger sist av de 16 lagen i ligan med 2 poäng och minus 6 i målskillnad.

Expressen: Rogic bara detaljer från att lämna ÖSK
NA: Uppgifter: Nyckelspelaren nära att lämna ÖSK

Skaderapport

NA:s Fredrik Carlsson har gått igenom skadeläget i ÖSK-truppen. Här en kortsammanfattning av Fredriks artikel.

Albin Granlund (knä).
Han har haft knäproblem/-känningar under hela säsongen. Ibland mer och ibland mindre. Var uttagen till truppen mot Sirius, men efter en inför-matchen-test bestämde man sig för att ställa honom utanför. Efter tisdagsträningen kändes det rätt bra. Avgörande för deltagandet i matchen mot AFC Eskilstuna blir hur det går med träningen på torsdag-fredag.

En svår situation för Granlund som ju även har en landslagsuttagning att tänka på. Skall han chansa att allt går bra mot AFC eller skall ha ge sin kropp ännu längre tid att läka.


Simon Amin (fot).
Fick en smäll på foten under tisdagsträningen och gick av i förtid. Men det är förmodligen inte så allvarligt.


Johan Mårtensson (opererad höft).
Hans rehab går av allt att döma enligt plan. Har börjat delta i fotbollsövningarna (kvadraten). Nu får man se hur hans kropp svarar på detta.


Daniel Björkman.
Är ”hel”, men inte i matchform än. Kan nog göra inhopp som i cupmatchen.


Yaser Kasim (känning baksida).
Fick en känning i baksida lår under cupmatchen mot Nyköping. Kunde bara göra ett kortare inhopp mot Sirius. Avgörande för hans eventuella deltagande mot AFC är hur han svarar på träningen torsdag-fredag.


Filip Rogic.
Han har varit småskadad och/eller haft känningar under hela säsongen. Därför tränar han inte lika hårt som sina lagkamrater utan står ibland över den kollektiva träningen.


Fabio de Sousa (knä).
Hans rehab går bra, men han är inte aktuell för spel i år.


Dennis Collander.
Collander med sina symfysproblem omnämndes inte i artikeln. Han lär väl ändå inte vara aktuell för A-laget – speciellt som han inte tränat på i princip hela säsongen.

NA: NA om skadeläget i ÖSK-truppen

Silly Summer 2019: Rogic hoppas på flytt

NA har talat med Filip Rogic om läget nu när diverse europeiska sommarfönster är på väg att stänga. Den senaste veckan har den ryska klubben FC Orenburg förts fram som en tänkbar adress. Men för att en flytt skall bli av krävs att klubbarna är överens. Och det verkar de inte bli förrän ryssarna accepterat ÖSKs prislapp som sägs ligga på 2,5 mkr.

Rogic själv är tydlig beträffande sina preferenser.
– Jag har kämpat i hela livet för att chansen ska komma. Om den kommer vill jag ta den och om det inte blir något blir jag självklart besviken. Men det är inte i mina händer utan i klubbarnas, säger Filip Rogic till NA-sporten.

Återstår att se om klubbarna kommer överens eller ej.

Inte riktigt så att jag förstår vad som Filip Rogic tycker är så intressant med den här klubben. Möjligen att eftersom de inte är så bra så ökar hans möjlighet att få speltid. Annars verkar väl Orenburg vara en avkrok som man inte flyttar till frivilligt. Det borde väl vara bättre för Rogic att spela klart säsongen med ÖSK för att sedan kunna välja klubb utan att ha någon ÖSK-prislapp på sig som tynger.

Det ryska transferfönstret stänger den 2 september. Så om lite drygt en vecka måste en eventuell övergång vara klar.

Transfermarkt har en sammanställning över FC Orenburgs truppsammansättning. Under det här transferfönstret har de bokat in rätt många nya spelare, men absolut inte till några fantasisiffror.

 • Adi Gottlieb, mittback från Hapoel Tel Aviv kom för 420.000 Euro.
 • Georgi Zotov, högerback har lånats från Samara.
 • Timur Ayupov, en defensiv mittfältare har kommit på en fri transfer från FK Nizhny Novgorod.
 • Vladimir Moskvichev, en defensiv mittfältare har lånats från Dinamo Moskva.
 • Fedor Chernykh, en högerkantsspelare har även han lånats från Dinamo Moskva.
 • Ziga Skoflek, en högerkantsspelare från slovenska NK Rudar Velenje för ett okänt belopp
 • Artem Galadzhan, en central anfallare har lånats från Lokomotiv-Kazanka, Moskva
 • Joel Fameyeh, en central anfallare från Dynamo Brest för 150.000 Euro.

  Enligt Transfermarkt består klubbens trupp av 22 spelare av vilka således 8 är nya för den kommande säsongen. Av sammanställningen framgår också att klubben inte verkar ha så värst mycket pengar att använda på nya spelare. Så 2,5 mkr för Rogic är kanske mer än vad de mäktar med.

  NA: Filip Rogic i första uttalandet om ryska intresset
  Transfermarkt: FC Orenburg, spelartrupp

 • Silly Summer 2019. Rogic till Ryssland?

  Expressen går ikväll ut med nyheten/påståendet att den ryska klubben FC Orenburg är intresserade av att ta över Filip Rogic redan nu i sommar. Enligt tidningen förs förhandlingar, men den ryska klubben har ännu inte accepterat ÖSKs pris på 2,5 mkr. Ingen av de inblandade, ÖSKs Axel Kjäll, Rogics agent Blash Hosseini eller spelaren själv avfärdar ryktet rakt av, så det finns kanske en gnutta sanning i påståendet. Agenten Blash Hosseini har ett rykte om sig att vara driven och framgångsrik.

  Två och en halv miljon kronor är inte speciellt mycket pengar för en spelare som Filip Rogic, men eftersom hans kontrakt går ut efter den här säsongen finns det väl inte så mycket mer att hämta. För den ryska klubbens del handlar det väl mest av allt att säkra spelaren innan han på ett helt annat sätt blir tillgänglig efter säsongen då han blivit kontraktslös.

  Jag hoppas att ÖSK inte prutar på sin värdering. Även om 2,5 mkr kan verka mycket för en nästan överårig spelare (internationellt sett) som bara har ett halvt år kvar på sitt kontrakt, så tycker jag inte att det finns någon anledning att pruta.

  ÖSKs prioritet nr 1 i dagsläget bör vara att se till att klubben lyckas hålla sig kvar i allsvenskan till nästa år då de ekonomiska förutsättningarna förbättras drastiskt. Även om klubben nu befinner sig i en position som rimligen borde innebära att kontraktet kan säkras även utan Rogic i laget, så får man väl se det belopp man eventuellt avstår från som lite av en försäkringspremie för fortsatt allsvenskt spel.

  Det ryska sommarfönstret stänger den 2:a september.

  Expressen: Filip Rogic jagas av ryska klubben

  Som vanligt kan jag inte låta bli att tycka att rubriksättningen spetsar till det hela. För någon jakt kan man väl knappast tala om ifall ryssarna tvekar till att lägga upp 2,5 mkr för en spelare de anser att de har användning för-

  Omgång 16: Veckans lag – Rogic med flera

  Filip Rogic tar en plats i Veckans lag på diverse nätsajter. Jag har i och för sig bra hittat två, men det kan ju bero på att en hel del av dessa veckolag är dolda bakom betalväggar. FotbollDirekts veckolagsjury verkar dessutom ha tagit sommarledigt. Eller så har sajten slutat med uttagningarna.

  Sommarlov har man dock inte hos SofaScore. De har med hjälp av sin analysalgoritm tagit ut ett veckolag som innehåller hela fyra spelare från ÖSK. Utöver Filip Rogic tar även Oscar Jansson, Martin Lorentzson och Nordin Gerzic plats i deras stjärnelva.

  Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


  Fotbollskanalen använder sig av fotbollanalysbolaget Football Analytics Sweden programvara Playmaker.ai för att ta ut sin version av Veckans Lag. Samma analysverktyg som ÖSK för övrigt lär använda (enligt företaget).

  Deras veckolag formeras på följande sätt:

  Målvakt: Peter Abrahamsson (1)
  Försvarare: Nzuzi Toko (1), Filip Dagerstål (1), Marcus Danielson (4) och Anton Salétros (1)
  Mittfältare: Filip Rogic (4), Muamer Tankovic (5) och Erik Friberg (1)
  Anfallare: Chinedu Obasi (1), Christoffer Nyman (2) och Imad Khalili (2)

  Anmärkningsvärt är det väl, att Rogic tagit en plats som en av allsvenskans bästa spelare i var fjärde match han spelat i.

  Fotbollskanalen: Rogic gjorde hattrick mot Falkenberg – nu med i ”Omgångens lag”

  Kjäll om Rogic och Broberg

  Svartvitts alltid läsvärde Marcus Folkö Müntzing har talat med Axel Kjäll om Filip Rogic (och dennes kontraktssituation) samt om vad Martin Brobergs återkomst kan komma att betyda för laget.

  Hetast är väl vad som kommer att hända med Filip Rogic och de försäljningsrykten som dykt upp. Sanningen är nog att ingen ännu vet något om den saken, trots alla rykten.

  Svartvitt: Axel Kjäll om Filip Rogic och Martin Broberg

  Inte så uppmärksammat i det sammanhanget är vad Rogic sade till TT:s Tobias Wulf efter matchen. Av det uttalandet att döma är faktiskt ingenting klart än.
  TT: Det har florerat en del rykten kring dig – bland annat ska en Stockholmsklubb visat intresse – det här stärker dit varumärke ytterligare. Hur ser du på din framtid?
  – Jag försöker göra så bra som möjligt för Örebro. Sen får vi se vad som händer. Jag och min agent har en bra dialog med ÖSK, svarar han och tillägger: Örebro har kommit med ett nytt kontraktsförslag och vi får se vad som händer.

  190720. Tobias Wolf/TT (UNT): Rogic hjälte för Örebro

  Skadeläget

  Spelarna är tillbaka och har nu tränat igen i ungefär en vecka. Man hade ju hoppats att alla skulle vara frisk, krya och tillgängliga, men så är inte fallet. Enligt NA:s rapportering verkar läget vara ungefär så här.


  Simon Amin.
  Har fått ett återfall med samma typ av skada som höll honom borta under stora delar av försäsongen. Han deltar inte i den gemensamma träningen utan får nöja sig med att se på när de andra tränar från en testcykel.

  NA (Betalvägg): Simon Amin smyger igång efter ledigheten – för att inte upprepa gamla skadan


  Daniel Björkman.
  Verkar ha någon typ av problem eftersom han inte deltagit fullt ut i de gemensamma träningarna.


  Daniel Björnquist.
  Har nog 6-8 veckor kvar innan han kan spela match igen.

  NA (Betalvägg): Lustiga slumpen gav Daniel Björnquist lyxig rehabhjälp – på Mallorca


  Martin Broberg.
  Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


  Dennis Collander.
  Kom tillbaka från landslaget med någon typ av känning. Det lutade först åt att det rörde sig om någon typ av ljumskskada, men därefter har man konstaterat att det rör sig om skada (inflammation?) på symfysen. En skadetyp som väl inte är helt väldefinierad och som kan ta lång tid att rehabilitera fullt ut.

  NA (Betalvägg): Ovanlig skada har hållit ÖSK-talangen borta från träning

  Det här var den typ av skada som drabbade Patrik Anttonen under hans sista år i ÖSK och som höll honom borta från spel under långa perioder.
  NA (2011): Anttonen kan bli borta året ut


  Albin Granlund.
  Albin Granlund skadade ett knä i Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien. Han är fortfarande på semester så ingen vet väl egentligen hur allvarlig skadan är.

  Ett problem med Granlund verkar vara, att han lätt drabbas av följdskador. När han kom ny till ÖSK drabbades han till exempel av en lindrigare knäskada då han var med det finska landslaget på deras vinterturné. Återkommen till Örebro råkade han sedan ut för en muskelbristning i låret som härleddes till den tidigare knäskadan.


  Agon Mehmeti.
  Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


  Johan Mårtensson.
  Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


  Filip Rogic.
  Har någon typ av problem. Deltar inte jämt (men ibland) fullt ut i träningen.


  Kevin Wright.
  Tog det lite lugnare då träningen drog igång. Något problem/känning i högerbenet. Men verkar vara ok nu eftersom NA inte rapporterat att han missar delar av träningen.

  Silly Summer 2019: Rogic öppen för det mesta

  Filip Rogic – ÖSKs bäste spelare den här våren – har ett kontrakt som löper ut efter säsongen. ÖSK har under en längre tid försökt få honom att förlänga kontraktet. Dock utan framgång. Rogic har valt att avvakta för att se – antar jag – om det dyker upp något bättre.

  Sett ur Rogics synvinkel är det väl helt rätt tänkt. Han fyller 26 i morgon (som är en torsdag) och om han nu förlänger med ÖSK så lär hans möjligheter att komma utomlands eller till en svensk klubb, som kan betala en högre lön, vara rätt små. Så det är nog lite av nu eller aldrig för Rogic om han vill vidare i karriären.

  Å andra sidan verkar han trivas bra i Örebro, har precis gift sig och kan nog tänka sig att stanna om ÖSKs erbjudande är intressant nog.

  Hans partner Felicia Karlsson befinner sig i en liknande situation med ett utgående kontrakt med Eskilstuna United. Vilket gör det både lättare och svårare att bryta upp (antar jag). Lättare eftersom ingen av dem är kontraktsbunden efter det här året. Svårare om båda har ambitioner att hitta en bra klubb att spela för. Felicia är för övrigt dotter till Magnus Munken Karlsson, som representerade ÖSK under åren 1993-1995. En smula ovanligt är det nog dessutom att Munken Karlsson idag är huvudtränare i dotterns klubb.

  Mitt tips är att Rogic går vidare om han hittar ett bättre betalt (eller lindrigare beskattat) fotbollsjobb i Danmark eller Norge. Längre än så lär inte hans utlandsplaner nå. För de svenska elitlagen är han nog redan lite för gammal och kan ÖSK erbjuda ett tillräckligt bra kontrakt så kan han nog tänka sig att stanna och bilda familj i Örebro. Inget lär hur som helst bli klart innan de utländska sommarfönstren har stängt.

  NA (Betalvägg): Stjärnan om det utgående ÖSK-kontraktet: ”Utlandsdrömmen lever också”