Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ahmed Yasin till klubb i Qatar

Det blir varmare nu för Ahmed Yasin.

Idag (eller om det möjligen var igår) blev det klart att ÖSKs föredetting Ahmed Yasin på nytt byter klubb. Klart verkar det i alla fall vara i Qatar, där Al Khor Sports Club bekräftat signaturen. Mindre klart än så länge i Solna, där AIK ännu inte uttalat sig i frågan. Klubbarna skall väl komma överens om betalningar etc, innan AIK släpper spelarregistreringen.

Yasin, som med jämna mellanrum återvänder till Sverige för att vara närmare familjen i Örebro, känner tydligen starkt för ytterligare ett (fotbolls)miljöombyte. Att AIKs tränare Rickard Norling och Ahmed Yasin inte varit helt kompatibla rent fotbollsmässigt har framstått rätt tydligt.

I AIK går det trögt medan han förra hösten , då han var utlånad till BK Häcken, stod för sju mål och tre målgivande passningar under de femton matcher han spelade för laget från Hisingen.

Förmodligen bra för Norling att det blir en klubb långt borta från Sverige, som blir Yasins nästa adress. Då blir risken för mindre smickrande jämförelser med vad AIK-tränaren fått ut av honom inte så stor.

NA: Officiellt: Ahmed Yasin lämnar AIK – flyttar till Qatar
Wikipedia: Al Khor

Statistiken från Fotbolltransfers.com

Silly Summer 2017: Yasin till Häcken

BK Häcken bekräftar nu, att de kommit överens med AIK om ett lån av Ahmed Yasin för resten av den här säsongen. Yasin, som på sedvanligt sätt, måste förklara och försvara utlåningen kommenterar uppgörelsen på följande sätt:
– Det känns jättebra. Jag har alltid tyckt att Häcken spelat fin fotboll och nu fick jag chansen och möjligheten att vara med på den här resan och det ska bli intressant. Först och främst vill jag lyfta laget och vara en stor vikt för laget. Samtidigt höja dem ännu högre i tabellen och göra bra ifrån mig, säger han.

Återstår nu att se hur Häckens defensivt inställda tränare Michael Stahre kommer att försöka dra nytta av Ahmeds offensiva kvaliteter.

BK Häcken: BK Häcken lånar Ahmed Yasin
AIK: Ahmed Yasin lånas ut

Silly Summer 2017: Yasin till Häcken?

Rykten och spekulationer kring Ahmed Yasins närmsta fotbollsframtid har präglat förmiddagen. I NA:s fotbollspod Press och Panenka omämndes han som en spelare ÖSK skulle kunna vara intresserade av att låna in från AIK. Enligt NA är det dock fler än ÖSK som uppges vara lockade.

Expressens vanligtvis välinformerade Daniel Kristoffersson gick sedan ut med att det är BK Häcken som ligger bäst till att få låna spelaren. Andra intresserade klubbar skall vara IFK Göteborg och Kalmar FF nämns.

Ahmed själv vill inte kommenterar saken närmare utan säger, som man brukar i de här sammanhangen, att han koncentrerar sig på den klubb han för tillfället är registrerad för – alltså AIK.

Fast just i hans fall står det väl klart att Rickard Norling inte ser någon plats för Yasin i sitt lagbygge. Det var ju därför han lånades ut i vintras och därför de nu jobbar på att få honom utlånad.

Å andra sidan har jag lite svårt att se varför Häcken är intresserad av Yasin. Expressen hänvisar till Alhassan Kamaras skadefrånvaro, men det är ju inte så att Yasin kan ses som en ersättare till den förre ÖSKaren.

Hur stort ÖSKs intresse var för lånet är det väl bara klubbledning i ÖSK som vet något om. För egen del tycker jag inte att det känns som någon större förlust om det blir Häcken som blir hans nya klubbadress. I dagens ÖSK finns det trots allt gott om spelare som kan ta jobbet på kanterna medan det finns andra positioner där en förstärkning skulle kännas mera välkommen.

Expressen: Lämnar AIK – klar för allsvensk rival

Yasin åter i Sverige

Ahmed Yasin meddelar via sitt twitterkonto att han nu är tillbaka i Sverige för att ta sig an nya utmaningar. (Som till exempel att återta en plats på AIKs avbytarbänk kan jag förmoda).

När Yasin lånades ut till klubben Muaither SC verkade tanken vara att han skulle spela med dem till slutet av maj. Återkomsten till Sverige kommer alltså en månad tidigare än beräknat. Inget konstigt med det såvitt jag kan se. Ligan i Qatar är färdigspelad (Muaither SC nedflyttade) och hans lag förlorade i den första omgången i cupen. Det fanns väl helt enkelt inga fler matcher som var intressanta för honom och för klubben.

Yasin är alltså tillbaka i AIK och frågan är hur han och klubben kommer att ta sig an situationen. Aktuell för seriespel kommer han inte att vara förrän sommarfönstret öppnar den 15 juli. Speltid hade han i de flesta andra klubbar kunnat få i U21-laget. Men det går inte i AIK eftersom de inte deltar i U21-Allsvenskan.

Ett annat problem för honom är dessutom att han behöver försöka bevara något som liknar en matchform med tanke på att Irak har en VM-kvalmatch den 13 juni.

Mål av Yasin räddade poäng för Irak

Ahmed Yasin tränade med ÖSK som förberedelse inför VM-kvalet mot Australien.


Ahmed Yasins mål i den 77:e minuten räddade en poäng för Irak då de mötte Australien på bortaplan i en VM-kvalificeringsmatch. Ahmed började matchen på bänken och blev inbytt i den 56:e minuten. The Guardian skriver:

Målet på YouTube:

Inte för att målet hade så värst stor betydelse för Irak. De är i praktiken redan avhängda i kampen om platserna i VM. Men för hemmalaget var det utan tvekan en missräkning. De har Japan och UAE jagande efter sig med en match mindre spelad.

Yasin siktad på ÖSKs träning

Ahmed Yasin tränade med ÖSK igen.

Ett oväntat ansikte dök upp då ÖSK genomförde en internmatch vid dagens träning. Ahmed Yasin stod vid sidan av under den första halvleken men hoppade in som vänsterback i den andra. Den qatariska ligan har för tillfället speluppehåll fram till den första april. Ahmed själv är uttagen till den irakiska spelartrupp som skall möta Australien i en VM-kvalmatch den 23 mars. Ahmed har därför kommit överens med ÖSK att han kan träna med dem för att hålla formen uppe tills dess att det blir dags för hans landslag att samlas.

För Al Muaidar, det lag han är utlånad till under våren, har han spelat 10 matcher och gjort två mål. Speciellt bra för hans lag har det inte gått. Han togs in för att försöka rädda laget kvar i den högsta ligan. Den målsättningen verkar nu ouppnåelig. Hans lag ligger näst sist och har 9 poäng upp till säker mark med tre omgångar kvar att spela.

Yasin helt klar för klubb i Qatar

Ahmed Yasin lånas av AIK ut till Muaither i Qatar.


Idag kom så den slutgiltiga bekräftelsen på vad som förra veckan framstod som ett trovärdigt rykte. ÖSKs föredetting Ahmed Yasin lånas ut av AIK till klubben Muaither från Qatar. Det rör sig om ett lån fram tills dess att den lokala säsongen avslutas den 31 maj.
Det känns som ett bra steg för mig och min utveckling. Ligan här är på väg framåt och det finns många stora stjärnor här och bra tränare som Michael Laudrup till exempel, säger Yasin till Expressen som verkar ha varit först med att bekräfta låneövergången.
Speciellt stor draghjälp av Laudrup lär dock inte Yasin få. I stället gäller nog uppdraget att om möjligt försöka rädda hans nya klubb kvar i den högsta serien. När halva säsongen är avklarad ligger Muaither sist med 9 poäng efter 13 matcher. Fast det är rätt många lag som slåss kring de nedre strecken, så situationen är inte hopplös.

Vad som händer efter låneperioden är skrivet i stjärnorna. AIK lär väl inte vilja ha honom tillbaka. Fotbollsklubbarna i Qatar har restriktioner angående antalet tillåtna utländska spelare i sina lag och det är inte säkert han får stanna ens om han lyckas bra.

Expressen: Yasin lämnar AIK: ”Riktigt irriterad”
AIK: Ahmed Yasin lånas ut

League table
Pos. Team GP Pts W D L GF GA +/-
1 Lekhwiya SC 13 33 10 3 0 45 19 26
2 Al Sadd SC 13 31 9 4 0 42 14 28
3 Al Jaish (QAT) 13 29 9 2 2 28 18 10
4 Gharrafa SC 13 23 7 2 4 28 24 4
5 Rayyan SC 13 22 6 4 3 20 16 4
6 Arabi Doha 13 16 5 1 7 22 28 -6
7 Umm Salal SC 13 16 4 4 5 17 25 -8
8 Ahli Doha 13 14 3 5 5 19 20 -1
9 Khor SC 13 12 3 3 7 14 17 -3
10 Kharaitiyat 13 12 3 3 7 11 19 -8
11 Sailiya SC 13 12 3 3 7 15 26 -11
12 Shahaniya SC 13 12 2 6 5 14 32 -18
13 Al Wakra 13 10 2 4 7 17 21 -4
14 Muaither SC 13 9 3 0 10 8 21 -13

Nya klubbar för Ring och Yasin

Två före detta ÖSKare är på väg till nya klubbar.

Jonathan Ring lämnade ÖSK tidigt innan ens tanken på spel i A-laget var aktuell. Via IFK Värnamo tog han sig vidare till Kalmar FF, som han representerat under de senaste fyra åren. När det efter årets säsong blev dags att förnya kontraktet ville han dock pröva på något annat. I stället för Kalmar blir det nu Turkiets huvudstad Ankara som han kan kalla för hemma. Ring har skrivit på ett kontrakt på två och ett halvt år med Genclerbirligi – huvudstadens bästa klubb.

Barometern: Ring: ”Den bästa julklappen”

Kontrakt med turkiska klubbar verkar alltid vara väldigt riskfyllda. Om speltiden uteblir gör ofta även lönen det. Risken att bli utfryst är stor för de som inte anses göra skäl för innehållet i lönekuvertet. Rings nya klubb hör dock till de mer väletablerade, även om Genclerbirligi tillhör den absoluta toppen i den turkiska Superligan. I sin nya klubb blir Ring lagkamrat med svenskarna Johannes Hopf och Abbe Khalili, vilket säkert gör att anpassningen till (fotbolls)livet i Turkiet går lättare.


Ahmed Yasins tid i AIK tycks inte bli längre än ett halvår. Enligt uppgift är han klar för en utlåning på ett halvår till klubben Muaither i Qatar. Yasin har ett år kvar av sitt kontrakt med AIK och tanken verkar vara att han skall köpas loss från AIK om det gått bra för honom under låneperioden.

Yasins fotbollskarriär har gått i stå efter det att han lämnade ÖSK för danska Århus. Med dem spelade han bara ett halvår innan han dök upp i AIK med motiveringen att han ville ha närmare hem.

Hos AIK fick han förtroende och speltid av Andreas Alm medan Rickard Norling inte alls verkar se honom som ett alternativ på planen. Nu blir det en udda klubb i Qatar och risken är nog stor att han får lämna dem efter ytterligare en halvårsperiod. Utländska spelare brukar inte bli så långvariga i klubbar i den delen av världen.

NA: Ahmed Yasin presenterad för ny klubb – är förtegen: ”Skriv det du vill skriva”

Yasins halvår i Århus verkar för övrigt ha vart något av en fotbollsmässig katastrof. På Bloggen Maxtiotår recenseras den danska boken Fotboldbossen, som handlar om Sportchefens roll i danska ligaklubbar. En av de sportchefer som citeras i boken är svensken Jens Andersson som var mannen bakom Yasins värvning till Århus. Utan att gå in på några närmare detaljer beskrivs tydligen Yasins danska äventyr som ett totalt misslyckande.

Maxtiotår: Drömkrossaren

Silly Winter 2016/17: Yasin på väg tillbaka?

Fotbollskanalen ”avslöjade” nu i kväll, att Ahmed Yasin tränar med ÖSK. Bara för att hålla igång, förklarar han själv.

AIK tillhör den grupp av lag som tränar i november efter det att allsvenskan avslutas och sedan tar långledigt under december och början av januari. Yasin har varit på semester i Dubai och är nu i Örebro för att besöka familjen.

Jag som har trott att meningen med en fotbollssemester är att inte träna utan att låta kroppen återhämta sig. Men så tycker tydligen inte Yasin.

Jag tycker nog att det verkar lite skumt. Visserligen händer det ibland att man låter spelare ansluta till truppen för att hålla igång med träningen, men då handlar det sällan om spelare som representerar direkta konkurrenter.

NA skriver, att Yasin haft det tufft efter det att Rickard Norling tog över ansvaret som tränare. Under de sista 10 serieomgångarna lär han bara ha spelat sammanlagt en halvtimme.

Yasin har ett kontrakt med AIK som sträcker sig fram till slutet av år 2018. Om de inte ser att han kan konkurrera på allvar om en plats i deras laguppställning så ser de förmodligen gärna att han flyttar på sig så att han kan frigöra plats i spelartruppen och i ekonomin. Sedan är det väl frågan om AIK i dagsläget är beslutsföra med tanke på den turbulens om präglar klubbens högsta instanser.

På sätt och vis finns det väl en ytterplats till höger som är ledig i ÖSKs trupp. Omoh, Ayaz och Ajdarevic jr. håller ju alla helst till på vänsterkanten. Jag tycker dock att det verkar som om Martin Broberg kan vara på väg att ångra sig efter att ha funnit, att det inte är så lätt för honom att hitta ett nytt lag, som kan erbjuda honom bra villkor.

Om det nu skulle vara så, att både Yasin och Broberg trots allt vill spela i Örebro nästa säsong ökar pressen på dem båda att göra klart med ÖSK. Klubben lär väl knappast ta in mer än en högerkantsspelare och då gäller det att vara först. När det gäller AIK lär de väl glatt släppa Yasin till ÖSK om de själva inte tycker att de har så stor nytta av honom.

För egen del – om ovanstående spekulationer är korrekta – ser jag hellre Broberg än Yasin hos ÖSK nästa säsong. Den förstnämnde är mer direkt och kan dessutom hoppa in som högerback om det skulle behövas.

Fotbollskanalen: Yasin tränar med ÖSK: ”Pratade med Norling”
NA: Ahmed Yasin tränar med ÖSK: ”Var inget mer eller mindre än ett okej”

Yasin till AIK

Hur blir det nu då för Ahmed Yasin.

Hur blir det nu då för Ahmed Yasin.


ÖSKs föredetting Ahmed Yasin som för ett halvt år lämnade ÖSK för danska AGF Århus, därför att han ansåg att han var klar med allsvenskan, har nu återvänt till allsvenskan. Ny klubbadress blir AIK och officiellt motiveras den snabba returen med personliga skäl.

Tiden i Århus blev nog inte vad vare sig Yasin eller klubben hoppats på. Han lyckades inte slå sig in i klubbens startelva. Av de 17 ligamatcher han representerat klubben i spelade han från start bara vid 4 tillfällen. Den sammanlagda speltiden blev bara 505 minuter, vilket ger ett genomsnitt på en knapp halvtimme. På sitt poängkonto hade han endast ett mål och en målgivande passning.

AGF Århus: AGF sælger Ahmed Yasin til AIK
AIK: AIK Fotboll värvar Ahmed Yasin

Att AGF Århus släpper honom kan jag förstå. Han har inte levt upp till de förhoppningar de gav uttryck för då han värvades. Att AIK tar in honom i sin trupp är mer svårbegripligt. Rimligen borde väl en klubb som AIK ha högre krav än spelare som inte ens platsar i en bottenklubb i danska Superligan.

NA: Yasin till AIK: ”Jag har inte mått bra”