Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2018: RÅP till Sirius

Robert Åhman Persson (2014).


IK Sirius informerade idag på en presskonferens om att de kommit överens med ÖSKs föredetting Robert Åhman Persson om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2021. Tre och ett halvt år alltså, vilket nog kan ha varit en av anledningarna till att han valde Sirius framför övriga tillgängliga alternativ.

RÅP fyllde 31 i mars och med stigande ålder blir kontraktslängden ofta en allt viktigare variabel vid kontraktsförhandlingar. Spelarna vill ha långa kontrakt för att säkra framtida inkomster och klubbarna vill ha kortare för att inte riskera att bli sittande med spelare som inte längre platsar.

Om det fanns något intresse från ÖSKs sida lär vi aldrig få veta. Han var i Örebro för någon vecka sedan, men det var kanske mer för att kolla läget än för någon regelrätt förhandling. Som truppen ser ut idag finns det för tillfället inte någon uppenbar plats för honom. Möjligen som mittback med tanke på Lorentzsons ålder och Almebäcks återkommande skadekänningar.  Men ändå, det finns större hål för ÖSK att täta med tanke på att både Besara och Igboananike har utgående kontrakt och knappast lär spela för klubben nästa år.

IK Sirius: Välkommen hem, Robert Åhman Persson!
Uppsala Nya Tidning: Därför valde ”RÅP” att flytta hem (En fråga som artikeln väl egentligen inte besvarar)

Spelardata från Fotbollltransfers.com

Robert Åhman Persson (2018).

RÅP: Vi vet var vi har varandra

Fotbollskanalen har talat med ÖSKs föredetting Robert Åhman Persson, som just nu väntar på ett besked från sin nuvarande portugisiska klubb Belenenses om de är intresserade av att förlänga hans kontrakt. RÅP:s kontrakt löper ut den sista juni men redan innan dess vill han helst ha besked om det blir någon fortsättning i Portugal.

Enligt honom har några allsvenska klubbar indikerat intresse om det inte skulle bli någon fortsättning i Portugal. ÖSK är med största sannolikhet en av dem. På frågan om hur nära det är att han återkommer till ÖSK bjuder han på standardsvaret: ”Vi vet var vi har varandra”. Vilket i de här sammanhanget nog skall uttydas som: ”Jag hoppas på något annat, men om inga bra alternativ dyker upp fortsätter jag gärna hos ÖSK”.

För RÅP som i år hunnit fylla 31 år gäller det förmodligen att i första hand att balansera önskemål om nivå, speltid och lön. Att gå till någon av ”stor”klubbarna är förmodligen inte något alternativ om de ens vill ha honom. Risken att inte få spela blir för stor med ett sådant klubbval. Att gå till en klubb som absolut vill ha honom och kan ge honom speltid men som riskerar att åka ur allsvenskan (tänkt Sirius) är knappast heller något attraktivt alternativ om inte lönen är både hög och ”garanterad”. ÖSK skulle nog därför passa bra. Frågan är bara om klubben är villiga/kapabla att betala en lön som ligger på en nivå han kan önskar.

I dagsläget finns det väl heller ingen direkt position han kan spela i för ÖSK i och med att Gerzic/Mårtensson/Rogic nog går före honom på mittfältet. Men i backlinjen skulle det kunna uppstå ett behov om/när ÖSK säljer Brendan Hines-Ike. Dessutom har Martin Lorentzson börjat uppvisa skadetendenser lite väl ofta för att det skall kännas helt tryggt.

Fotbollskanalen: Oklar framtid för Åhman-Persson

Föredettingar på hemgång

Två rykten idag om före detta ÖSK-spelare som kan vara på väg tillbaka till Sverige – dock inte till ÖSK.

Robert Åhman Persson.
RÅP tycks räkna med att hans tid i Portugal är över redan efter en säsong. Något hans agent Per Jonsson pratat om i snart två månader. Så då blir det väl så. Tidigare har det väl främst varit Sirius som haft förhoppningar att få in trettioåringen i sitt lag. Men idag uppger FotbollDirekt, att även AIK är en tänkbar klubbadress. Detta efter att AIK drabbats av flera bakslag i sin mittbackuppsättning. Nils-Erik Johansson har tvingats sluta på grund av hälsoproblem. Jersper Nyholm räkade ut för ett benbrott i cupmatchen mot ÖSK. Dessutom verkar det vara problem med den fysiska statusen även för återvändaren Joel Ekstrand.

Antydningarna om ett AIK-intresse kommer dock av allt att döma från Portugal, så de representerar antagligen enbart förhoppningar från RÅP:s del. Med tanke på att han fick sparken från AIK för fyra år sedan är det väl tveksamt om de är intresserade av att ta in honom i truppen för en tredje gång.

FotbollDirekt: AIK:s problem efter skräckskadan – favoriten öppnar för comeback


Maic Sema.
Innan Maic Sema bestämde sig för en fotbollssemester i Indien var hans tilltänkta klubbadress GIF Sundsvall. När det nu är färdigspelat i den indiska ligan så verkar den möjligheten ha blivit aktuell igen. Det tror i alla fall Sundsvalls Tidning.

Sema är knappast aktuell för ÖSK. För då hade de redan tagit in honom. Jag kan inte tänka mig att GIF Sundsvall i sitt utsatta ekonomiska läge skulle kunna bjuda över ÖSK om Sportklubben verkligen var intresserad av att få in Sema i truppen igen.

Sundsvalls Tidning (Mittmedias betalvägg): Förre ÖSK-mittfältaren högaktuell för GIF Sundsvall – kan bli sista värvningen

Silly Winter 2016/17: RÅP siktar mot Portugal?

Han vill till Kina, men kommer kanske inte längre än till Portugal. Aftonbladet skriver i alla fall, att ÖSKs tidigare lagkapten Robert Åhman Persson skall vara nära en övergång till den portugisiska klubben Belenenses.

Aftonbladet: Uppgifter till Sportbladet: Åhman Persson nära flytt till Portugal

Belenenses är ett portugisiskt mittenlag som till och ifrån förekommer i internationell cupfotboll. År 2015 besegrade de IFK Göteborg i tredje omgången av Europe League och tog sig sedan vidare till cupens gruppspel där de blev utslagna.Tillägg 1: Så är det klart – i alla fall enligt NA. Tidningen skriver att Åhman Persson skrivit ett kontrakt på ett och ett halvt år med den portugisiska klubben.

NA: ÖSK-kaptenen Robert Åhman Persson går till Belenenses
Abola: Persson assina até 2018

Jag har en känsla av att det här inte riktigt gick som planerat för RÅP. Ett kort kontrakt med en inte speciellt bra portugisisk klubb gör att hans fotbollsmässiga framtid ter sig rätt oviss. Portugiserna verkar inte tro så mycket på honom och ger honom bara ett kontrakt på ett och halvt år. Sedan skall han – två år äldre – ut på spelarmarknaden igen och försöka få tag på en ny klubb.


Tillägg 2.
NA (betalvägg): Robert Åhman Persson om flytten: Siktade mot Kina men landade i Portugal

Silly Winter 2016/17: Dags för RÅP att ta ett beslut

Jag har en känsla av, att tiden är på väg att rinna iväg för Robert Åhman Persson. NA:s Henrik Brändh skriver i sin krönika efter träningsmatchen mot IK Sirius, att klubben nu slutat vänta på att RÅP skall bestämma sig.

Det här har väl inte riktigt gått som vare sig ÖSK eller Åhman Persson tänkte sig. ÖSK tycks ha varit rätt övertygade om att sannolikheten var låg att RÅP skulle vara tillräckligt attraktiv för någon kinesisk klubb. Därför ansåg man att man kunde vänta ut situationen. Spelaren å sin sida trodde att allt skulle vara klart kring årsskiftet, men har trots att inget blev klart inte velat släppa förhoppningarna om ett välbetalt utlandsjobb i slutet av karriären.

För ÖSKs del är tiden att få in en ny spelare knapp. Rimligen bör man ha sin mittback klar tills på lördag då laget åker till träningslägret i Portugal. Om ÖSK ser duon Almebäck och Hines-Ike som sitt förstaval som mittbackar borde de väl ha låtit dem ställa upp tillsammans från början av matchen mot Sirius. De har ju inte spelat ihop speciellt mycket tidigare och behöver nog all den tid de kan få tillsammans. Nu spelade Axén dem i olika mittbacksgrupperingar, vilket jag tyder som att han inte ser den kombinationen som förstavalet när cupspelet börjar efter Portugal.

För RÅP gäller att det börjar bli väldigt knappt om tiden om han vill till Kina (och någon där vill ha honom). Det kinesiska transferfönstret är visserligen öppet till den sista februari. Men ligaspelet börjar sedan redan i början av mars. De kinesiska lagen vill väl i alla fall ha en månads förberedelsearbete innan serien startar, vilket gör att de snart måste göra klar med de tre utlänningar de vill använda.

Inför den kommande säsongen har reglerna beträffande antalet tillåtna utländska spelare snävats av rätt ordentligt. Tidigare gällde att kinesiska klubbar fick använda sig av fyra utländska spelare plus ytterligare en asiatisk. Den nya regeln tillåter enbart tre utländska. Den här regeln gäller i och för sig den sk. superligan, men jag antar att samma regel tillämpas även för andraligan dit väl RÅP i första hand siktar.

BBC Sport Football: Chinese Super League reduces number of foreign players allowed to play

Tiden verkar vara på väg att ta slut för båda parter. ÖSK behöver snabbt få in en mittback som inte kräver alltför mycket anpassningstid. För RÅP har nog tåget till Kina gått, även om transferfönstret är öppet en dryg månad till. Mitt tips är att RÅP nog trots allt är med på planet som på lördag lyfter med Portugal som destination.

Silly Winter 2016/17: Axén om läget

Alexander Axén är tillbaka från tränarkonferensen i de Förenade Arabemiraten. NA passade på att fråga ut honom om hur det går med arbetet att bygga truppen för den kommande säsongen. ÖSKs tränare kunde berätta att (inklusive egna funderingar):

Erik Moberg.
Mittbacken finns inte kvar i ÖSKs planering eller alternativt är det så att ÖSK inte finns kvar i Mobergs planering. Det har varit väldigt tyst om honom – inte ett rykte som varit värt att snappas upp. Han kanske vill göra något annat efter sina problem med ett antal hjärnskakningar. En ren spekulation från min sida, men jag tycker att om han verkligen söker en ny klubb borde det vara klart nu – det är trots allt en hyfsat bra allsvensk försvarsspelare.

Mohammed Bangura.
Axén dödar i efterhand spekulationerna om ett ÖSK intresse beträffande Bangura. Visserligen hade ÖSK hört sig för när han blev tillgänglig, men tydligen utan något egentligt intresse eftersom man tyckte att han inte hade den anfallsprofil man söker.

Robert Åhman Persson.
ÖSK och RÅP fortsätter att veta var de har varandra. Spelaren vill helt ha ett välbetalt fotbollsjobb i Kina eller Japan. ÖSK vill helst att han inte får tag på något sådant. På Axén låter det som att man är rätt säker på att han blir kvar i Örebro om han inte flyttar utomlands. Problemet är bara att man kan få lov att vänta rätt länge i så fall. Det kinesiska transferfönstret stänger inte förrän den 28 februari och det japanska håller öppet till den 1 april.

Mittbackar.
Innan RÅP bestämt sig kan man väl inte säga annat än att det är tunt på mittbackssidan. Av de tre som är tillgängliga så kan väl bara Michael Almebäck betraktas som rutinerad. När ÖSK dessutom öppnar för att låna ut Carl Ekstrand Hamrén till Raufoss kan jag inte undgå att undra om det möjligen skulle vara en mittback på ingång inom en snar framtid.

Anfallsjakten.
Tidningen skriver, att ÖSK undersöker möjligheterna att ta hit en spelare från Nederländerna.

Rekryteringsbehovet.
Enligt Axén behöver man fortfarande komplettera truppen med 3-4 spelare. Det är fler än vad man talat om tidigare, då man bara bekräftat att man söker en mittback och en anfallare.

NA: Tränare Axén: Klart att Moberg lämnar ÖSK