Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: Helmer Andersson förlänger och lånas ut

En mittback in i fredags och en annan ut på måndagen. ÖSK meddelar i kväll, att de förlängt kontraktet med Helmer Andersson samt att han kommer att lånas ut under hela säsongen till Karlslund, som han ju spelade med under stora delar av fjolårssäsongen.

En uppgörelsen som onkeligen lämnar en del lösa ouppklarade trådar hängande.

 • ÖSK skriver inte – som brukligt är – hur långt det nya kontraktet är.
 • Karlslund skriver på sin webbplats att den här utlåningen, till skillnad mot den förra, denna gång sker utan det sk. ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbetet”, vilket innebär att han enbart representerar Karlslunds IF FK under denna utlåning.
  Han kommer alltså inte att kunna lånas in till ÖSK under säsongen om det skulle uppstå ett behov. Den enda möjligheten att återvända och spela för ÖSK är under sommarfönstret.
 • Borde inte ambitionerna för Helmer Andersson vara högre än att matcha honom i ett div 2-lag. Även om det är ett bra div 2-lag. Förra året spelade han ju i div 1 och prisades som en av div 1:s unga talanger. Man kan ju tycka att minst en fortsättning i div 1 borde vara den naturliga fortsättningen.
 • Vad menar Kjäll? Han kommer att få stora möjligheter till regelbunden matchning vilket känns som ett bra steg för hans fortsatta utveckling, säger Axel Kjäll, manager ÖSK till klubbens hemsida. Han byter ju ner sig från en startplats i ett lag i Ettan till samma plats i div 2. På vilket sätt bidrar det till hans fortsatta utveckling?
 • Vem betalar lönen? Eftersom det är ÖSK som skrivit kontraktet så borde det vara ÖSK som ansvarar för lönekostnaderna. Men varför betala lönen för en div 2-spelare som man inte kan få tillbaka om han skulle behövas? Karlslund å sin sida lär inte betala en full ÖSK-lön till en inlånad spelare. Det skulle kunna vara så att ÖSK och Karlslund delar på lönekostnaden och att Karlslund krävt att detta skall göras utanför föreningssamarbetsavtalet för att de skall vara säker på att verkligen få använda honom fullt ut. Men vad vet jag om det?
 • Vad skall Karlslund ha alla mittbackar till? I deras A-trupp finns idag förutom Andersson även Carl Ekstrand Hamrén (åter efter två skadefyllda år), Konrad Gustafsson, vars fjolårsskada var huvudanledningen till fjolårets inlåning samt den unga talangen Edvin Tellgren. Tellgren har fyllt 16 i år men spelade redan förra året 13 matcher från start (plus 1 inhopp) i div 1. Dessutom finns som tänkbara nödfallsåtgärder både Dennis Koss och Oliver Kåhed i truppen. De har båda spelat mittback några gånger i ÖSKs akademilag.
 • Finns det en ännu inte offentlig del av bytestransaktion? Jag tänker närmast på att ÖSK kanske lånar in (eller värvar) Tellgren för spel i U19 och låter Andersson gå åt andra hållet för att täppa till den luckan i Karlslunds mittförsvar.
  ÖSK: Helmer Andersson lånas ut till Karlslunds IF FK
  Karlslund: Karlslund lånar återigen Helmer Andersson!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.