Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Christian Järdler om läget i A-laget

I två mycket intressanta publikationer går det att få ut en hel del matnyttigt om läget i ÖSKs herrtrupp.

Dels är det en artikel som NAs Fredrik Carlsson skrivit och dels är det GFÖ-podden som fått förnyad energi och släppt ett drygt timmeslångt avsnitt.

I båda fallen är det ÖSKs huvudtränare Christian Järdler som svarar på frågor och ger fylliga och intressanta svar.


NA: Kravet i mittfältsjakten – lyfta Kalle Holmberg: ”Har en dialog”

I Fredrik Carlssons artikel för NA framstår tre delar förhållandevis tydligt:

  1. När David Seger valde att säga upp sitt kontrakt med ÖSK förändrades Järdlers truppbygge och fokus tvingades från en defensiv till en offensiv mittfältare.
  2. Den offensiva mittfältaren ska ha en profil som kompletterar och gör Kalle Holmberg ännu bättre. Järdler verkar vara villig att avvakta eller vänta tills rätt spelare dyker upp till den positionen.
  3. För att ändå hantera det defensiva mittfältet ämnar Järdler skola om Niclas Bergmark från mittback till defensiv mittfältare. Järdler ser också Sebastian Crona som ett givet alternativ på den positionen. Lucas Shlimon å sin sida verkar Järdler se som lite mer åt det offensivare hållet utan att han för den skull konkurrerar om den mest framskjutna offensiva mittfältsrollen. Snarare som åtta än sexa, men alltså inte som 10a.

Kommentar: om bloggen förstår Järdlers resonemang så verkar det alltså som att ÖSK mittfält kommer att bli någon form av variant där det finns en tydlig defensiv mittfältare (en sexa), en mer central mittfältare (en åtta) samt en mer offensiv mittfältare (kanske en 10a eller åtminstone en mer offensiv åtta).

Sedan tidigare har vi kunna förstå att ÖSK ska gå över till en fyrbackslinje och i anfallet verkar det rätt tydligt att det blir Kalle Holmberg centralt med Samuel Kroon och Victor Backman på varsin sida om honom.

Sammanfattningsvis lutar det alltså åt att ÖSK kan komma att ställa upp med en form av 4-3-3, 4-1-2-3 eller 4-2-1-3 där diamanten på mittfältet kan peka åt olika håll beroende av vilka spelare som finns tillgängliga eller vilket motstånd man möter.

Om den här bloggen minns rätt så var senaste gången ÖSK spelade med den typen av formation under Sixten Boströms era där Magnus Kihlberg tog den defensiva rollen, Alejandro Bedoya den centrala och Nordin Gerzic den offensivare rollen.


GFÖ-podden: #63 Christian Järdler

I GFÖ-podden med Erik Wärlegård och Robert Larsson fördjupas och breddas samtalet kring läget i truppen på ett sätt som är lättare att göra i podd jämfört med skrivet material och om du inte är betalande medlem (sk ”patron”) så är det hög tid att du blir det. Som patron får du tillgång till alla GFÖ-poddar före alla andra samtidigt som du är med och bidrar till att podden finns och fungerar.

I avsnittet går man igenom i stort sett hela truppen och Järdler får ge sin sin på allt från nye målvakten Malte Påhlsson till anfallets mest givne spelare i Kalle Holmberg. Också i den här delen av podden berörs att Niclas Bergmark och Sebastian Crona anses, i första hand, gå som defensiva mittfältare (åtminstone under försäsongen) i ett spelsystem som Järdler själv benämner som en 4-3-3 eller 4-2-1-3 med lite variation beroende av motstånd.

Järdler beskriver också att han siktar på att försöka få in ytterligare tre spelare till truppen. En vänsterback, en offensiv mittfältare och sedan ytterligare en spelare om det finns ekonomi kvar.

Samtalet i podden är avslappnat men ändå konkret och som alltid är det väldigt bra programlett av maestro Erik Wärlegård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.