Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Podd-tips

På måndag är det premiär för ÖSK i årets Superettan med match hemma mot Skövde AIK, men innan dess är det en lång påskhelg som väntar och vad passar då inte bättre än att lyssna på ÖSK-relaterade poddar?

Och det finns sannerligen en rejäl hög att gå igenom.


Vallens Gatukök.
David Flatbacke-Karlsson och Elias Tinfors är tillbaka efter ett års uppehåll och pratar igenom försäsongen och läget inför premiären. David och Elias är båda pålästa och har stora ÖSK-hjärtan.


GFÖ-podden.
Supporterfalangen Gamla Fina Örebro sim håller till på Sektion K driver också den kanske mest högkvalitativa podden av alla för den ÖSK-intresserade. Erik Wärlegård programleder och har alltid bra samtal med de som intervjuas. ÖSKs huvudtränare Christian Järlder är en flitigt förekommande gäst och i det senaste avsnittet var det en supporterpanel som pratade upp inför premiären.

GFÖ-podden går att hitta via Patreon och om du är betalande prenumerant får du alltid tillgång till innehållet lite före alla andra.

GFÖ-podden: #68: Supporterpanelen


Hemmaborgen.
Nerikes Allehandas ÖSK-podd har släppt två avsnitt på relativt kort tid.

Dels är det den ”vanliga” podden som oftast kommer ut en gång i veckan och som tar upp det mest aktuella i ÖSK-sammanhang men denna vecka har de också släppt ett ”premiärspecial”-avsnitt som finns att se via video på NAs hemsida.

Fredrik Carlsson och Elena Lövholm gör, som vanligt, ett bra jobb med att täcka allt som händer kring ÖSK vecka ut och vecka in. Som ÖSK-intresserad är det nästan ett måste att stötta den journalistik som NA ger sina prenumeranter.

NA: Betygsätter matchtröjan: ”Kunde ha skippat…”


Geflepodden.
Geflepodden, som drivs av supportrar till Gefle IF har gått igenom och tippar alla Superettans lag. Till sin hjälp att beskriva ÖSK har podden ringt upp GFÖs Erik Wärlegård som beskriver läget inför seriestarten.


Superettanpodden.
Superettanpodden är den enda podd som täcker Superettan som helhet och även om ljudkvaliteten i vissa avsnitt har lite mer att önska så går det inte att prata bort innehållet som allt som oftast håller en bra och informativ nivå för den som är intresserad av Superettan som helhet.

Det senaste avsnittet berör just det sista inför seriepremiären och panelen diskuterar hur tabellens toppskikt kan komma att se ut när serien tar slut. Man pratar också om den match som på förhand kanske kan ses som den ”hetaste” i premiäromgången då den på förhand utsedda toppkandidaterna Östers IF och Degerfors IF möts i Växjö i den första omgångens sista match på tisdag i nästa vecka.

Förra veckans avsnitt handlade till största delen om Superettans Upptaktsträff och avsnittet innan dess tog mer fokus på Örgryte IS.


Alltid Rött, Alltid Rätt.
Är en podd om Sandvikens IF som ÖSK möter på bortaplan i omgång två. I detta avsnitt tar podden avstamp mot Sandvikens premiärmatch borta mot Landskrona BoIS.

Veckans podd-svep

För den ÖSK-intresserade finns det den här veckan en rad podd och youtube-avsnitt som på olika sätt berör Örebro SK.


Hemmaborgen.
Veckans avsnitt från NAs ÖSK-podd innehåller ett samtal med ordförande Lars Larsen. En intervju som undertecknad ännu inte hunnit lyssna på själv, men som av andra beskrivits som innehållsrikt, tydligt och bra. Perfekt för en promenad i solen på väg hem från jobbet.


GIF-podden.
Sundsvalls Tidnings Lukas Sahlin, som är någon slags Sundsvallsversion av NAs Fredrik Carlsson, har pratat med William Eskelinen. Samtalet ägde rum bara några dagar efter avslutet med ÖSK, så det innehåller kanske inte så så mycket nyheter, men avsnittet är ändå intressant och berör bland annat Eskelinens tid i ÖSK.


Superettanpodden.
Årets lag ska utses och därtill pratas det rätt mycket om kvalmatcherna och vad som kan förväntas från dem. Superettanpodden går kanske lite på tomgång nu när seriespelet är så gott som avslutat, men det finns ändå intressanta delar i avsnittet som gör det lyssningsvärt.


Fotbollsmorgon.
Onsdagens avsnitt av det dagligt livesända Fotbollsmorgon var att betrakta mer som ”Örebromorgon” då två av tre gäster hade tydlig ÖSK-koppling. Först ut var artisten och ÖSK-supportern Johannes Räihä som sedan följdes av Liberalernas partiledare och Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.
Räihä ses och hörs från cirka 17 minuter in i programmet och Pehrson från cirka 1 timma in i programmet.

Poddtips för en molnig söndag

Det är söndag och på väderleksrapporten sägs det att det ska bli tunga moln med inslag av regn och vad passar då inte bättre än att lyssna på ÖSK-relaterade poddar?

Hemmaborgen.
Nerikes Allehandas ÖSK-podd tuffar vidare med nya avsnitt varje vecka. Oftast kommer dessa ut på tisdagar. För den som missat intervjun med Alexander Axén från förra veckan så är det väldigt lyssningsvärd även om man alltid måste ta det Axén säger med en viss nypa salt. Men det finns mängder med poänger som han framför på sitt underhållande sätt. NAs Elena Lövholm gör ett mycket bra jobb med att försöka hålla ihop trådarna.

Veckans avsnitt följer upp en del av de ämnen som Axén berört och NA-journalisterna Fredrik Carlsson och Elena Lövholm beskriver bland annat att känslan efter intervjun med Axén är att han uppenbart fiskar efter att få bli sportchef i ÖSK.


Superettanpodden.
Veckans avsnitt av Superettanpodden berör indirekt ÖSK framförallt genom en intervju med Österspelaren Jesper Jonasson Westermark vars lags spelade skjortan av ÖSK i förra omgången men där finns också en intervju med Helsingborgs IFs målvakt Kalle Joelsson som är väl värd sin lyssning.

Veckans podd-tips

Under den gångna veckan har det släppts ett antal podd-avsnitt med ÖSK-anknytning som alla är värda att lyssna igenom.

Hemmaborgen.
I det senaste avsnittet av NAs Hemmaborgen diskuteras det kring det senaste som hänt i ÖSK-väg och bland annat berörs Samuel Kroons intåg i ÖSK. En spelare som kanske satt griller i huvudet på ÖSKs ledning då Kroon kanske primärt togs in som ersättare för Samuel Dahl på vänsterkanten, men som gjorde en ypperlig insatts som anfallskollega med Kalle Holmberg i debuten hemma mot J Södra. Har det gjort att ÖSK behöver tänka om i hur man ska värva vidare?


Superettanpodden.
I veckans avsnitt av Superettanpodden går panelen igenom veckans matcher, men det som står ut mest är två längre intervjuer med först Östersunds huvudtränare Magnus Powell. Den nu 48-årige tränaren debuterade som spelare för Örebro SK i Allsvenskan som 17-åring 1991 och var med och förde ÖSK till silverplatsen 1994 innan han gick vidare till Helsingborgs IF där han fick en lång och gedigen karriär innan han bytte land och flyttade till Lilleström i Norge där han senare också inledde sin tränarkarriär. I podden beskriver Powell, på en ganska spännande dialekt med tydlig norsk brytning, hur han sedan blev kvar i Norge och att han idag kallar det sitt ”hem”. Intervjun med Powell är lyssningsvärd trots att den inte har ett ÖSK-fokus utan helt och hållet fokuserar på ÖFK.

Som en parantes vill bloggen dra sig till minnes att det gick rykten om att Powell var ett av alternativen till assisterande tränare till Axel Kjäll under den process som senare gjorde att Vítor Gazimba fick den rollen i ÖSK inför säsongen 2020.

Den andra intervjun i avsnittet har dock ett helt annat ÖSK-fokus då det är Kalle Holmberg som intervjuas. För den som hört GFÖ-poddens intervju med Holmberg i samband med hans återkomst till ÖSK så känns mycket igen, men den ger ändå lite andra perspektiv och även den intervjun är klart lyssningsvärd. Bland annat ger Holmberg lite mer insyn i hur det var att spela och leva på Malta.


Geflepodden.
I helgen möter ÖSK Gefle IF på bortaplan och i veckans avsnitt av Geflepodden kan du lyssna på en längre intervju med tre av Gefles spelare där dem bland annat berättar om hur dem ser på Gefles form och spelsätt och lite senare i podden dras deras förutsättningar inför helgens match. Mellan raderna låter det nästan som att dem ser Gefle som klara favoriter.

Lyssningsvärda poddar med ÖSK-tema

Här kommer tips på veckans poddar som antingen direkt handlar om, eller som indirekt berör, ÖSK.

Hemmaborgen.
NAs podd om ÖSK där det för dagen är Hugo Levinsson (Elena och Fredrik som brukar hålla i podden verkar ha semester) som tillsammans med sommarvikarien Erik Karlsson går igenom det senaste kring ÖSK. I detta avsnitt redogör man också för en hel del statistik och siffror som visar på positiva kurvor för Järdlers sätt att spela.

GFÖ-podden.
Gamla Fina Örebro har släppt ett nytt supporteravsnitt som än så länge bara är tillgängligt för prenumeranter. Men om du inte redan är det, så är det högt tid att du blir det. GFÖ-podden är alltid – alltid – hög kvalitet.

GFÖ-podden #60: Supporterpanelen | Gamla Fina Örebro on Patreon

Superettanpodden.
Podden har hela Superettan som som fokus och det senaste avsnittet handlar till stor del om vad som kan hända i seriens klubbar under det kommande transferfönstret.

NA Sportens podd – Hemmaborgen i ny tappning

NA Sportens video/podd hemifrån Elenas kök från tidigare år är nu tillbaka i en ny tappning.

Denna gång i enbart podd-format där Elena Lövholm och Fredrik Carlsson pratar om det senaste kring ÖSK. Om bloggen förstår saken rätt så är tanken att det ska komma ut ett avsnitt per vecka.

Just det här premiäravsnittet är lite trevande, kanske beroende av det nya formatet i kombination med att det är försäsong för ÖSK, men det är ändå väl värt sina 41 lyssningsminuter och bloggen har självklart tryckt på ”följ”-knappen för att kunna få notiser om när nästa avsnitt finns tillgängligt.

NA: PREMIÄR: Här är första avsnittet av ÖSK-podden Hemmaborgen