Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

P04: ÖSK till SEF Trophy

ÖSK Ungdom P15U är ett av de lag som kommer att delta i sommarens inbjudningsturnering SEF Trophy. Tävlingen är ett samarrangemang mellan Svensk Elitfotboll och Gothia Cup. De 32 svenska klubbarna som deltar i sommar kommer alla från Tipselitnätverket. Turneringen spelas vecka 29 (15-20 juli) parallellt med Gothia Cupveckan i Göteborg.

Deltagande föreningar: Halmstads BK, IF Brommapojkarna, Landskrona BoIS, Västerås SK Fotboll, Östersunds FK, LB07, GIF Sundsvall, Djurgården IF, Kalmar FF, Helsingborgs IF, Ängelholms FF, Sollentuna FK, AFC Eskilstuna, GAIS, Östers IF, Qviding FIF, IK Sirius, IF Elfsborg, Örebro SK, Varbergs BoIS, FK Karlskrona, Falkenbergs FF, Trelleborgs FF, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Örgryte IS, Jönköpings Södra, BK Häcken, IFK Värnamo, BK Forward, Vasalunds IF och Karlslunds IF

Att SEF Trophy spelas innebär med största sannolikhet att omstarten av Elite Hotel Cup inte blir av. Den var planerad till veckan efter SEF Trophy och vände sig till i princip samma klubbar som deltar i SEF Trophy.

Tipselit: 32 svenska klubbar gör upp i SEF Trophy

Elite Hotel Cup: Omstart

För två år sedan tvingades ÖSK Ungdom att lägga ner sin inbjudningsturnering Elite Hotel Cup. Anledningen var att Gothia Cup arrangörerna BK Häcken lanserat en 15-årsvariant av sin Tipselit Trophy Cup. Dit anmälde sig de svenska fotbollsakademierna och det fanns inte längre något underlag för att arrangera Elite Hotel Cup en vecka senare. I år försökte man därför att i stället att anordna en liknande cupturnering för klass P14. Ett försök som dock misslyckades. Jag antar att det berodde på att FBK Karlstads Sverigecupen är alldeles för inarbetad.

Men nästa år verkar det som om Elite Hotel Cup kommer att återuppstå som en 15-årsturnering. På Cupens webbplats skriver man:
Vi kan nu med glädje presentera att Elite Hotel Cup återigen kommer att arrangeras, denna gång sommaren 2019. Vi återgår till att ta emot P15 lag (f 2004) med samma uppskattade koncept som tidigare år. Lagen kommer att erbjudas samma höga kvalitet och service som alltid.

Jag tittade runt lite på Gothia Cups webbplats och kunde inte se något som indikerade att man avser att arrangera en elitturnering för P15 i sommar. Kanske att det blev för tungarbetet. I år kunde tävlingen inte genomföras i Göteborg utan hade flyttats till Alingsås. Knappast idealiskt vare sig för arrangörer eller deltagare.

Elit Hotel Cup: Elite Hotel Cup 2019

Elite Hotel Cup: Dag 4 – BP vann B-finalen

ÖSK U15 förlorade sin sista match i årets upplaga av Elite Hotel Cup. Brommapojkarna vann B-finalen med 2-0. Jag hade själv inte möjlighet att se matchen, men träffade Thomas Andersson i samband med ÖSK Söders div 1-match på eftermiddagen. Thomas tyckte att ÖSK hade gjort en bra match och hållit jämna steg med sina motståndare. Målchanser hade båda lagen haft, men precis som tidigare under turneringen hade ÖSK haft svårt att få till det framför mål.

A-finalen vanns av Helsingborg över Djurgården med förkrossande 5-0. Matchen om 3:e pris vanns av AIK över IFK berga med 3-2.

Elite Hotel Cup: Dag 2 – vinst över Jönköping Södra

Marcus Kanto och Ibrahim Kamil gjorde ÖSKs mål mot JSödra.

Marcus Kanto och Ibrahim Kamil gjorde ÖSKs mål mot JSödra.

ÖSK Ungdoms U15-lag tog sin andra vinst i årets Elite Hotel Cup och har nu skaffat sig ett bra utgångsläge inför morgondagens gruppspelsfinal mot Djurgårdens IF. Matchen mot Jönköpings Södra slutade med vinstsiffrorna 2-0. Efter en ytterst medelmåttig och mållös första halvlek tog ÖSKarna för sig lite bättre i den andra och kunde till slut avgöra matchen till sin fördel. Det matchavgörande målet gjordes av Ibrahim Kamil i den 67:e minuten, då han framspelad av Nadir Ayeva kunde glädja sig över att se sitt skott från nära håll via målvakten passera över mållinjen.

Efter ledningsmålet försökte Jönköping att forcera fram en kvittering utan att lyckas speciellt väl. Men en ettmålsledning är inte snedstudssäker. Därför kändes det extra bra när mittfältaren Marcus Kanto – ÖSKs bästa spelare i matchen – med en välplacerad volley på en andraboll efter Alen Rasaks frispark kunde ställa slutresultatet utom all tvivel. Målet kom i den 77:e minuten med 3 minuter kvar att spela.

I och med dagens seger har ÖSK skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför den avslutade gruppspelsmatchen. Djurgården besegrade visserligen JSödra igår med 2-1, men nådde idag bara oavgjort 1-1 mot Landskrona. Det innebär att vid ett oavgjort resultat i morgondagens match är ÖSK vidare till A-slutspelet. Varken JSödra eller Landskrona kan komma ikapp.

Matchen mot Djurgården avgörs på Rosta Gärde i morgon med avspark kl. 13:30.

 

Lag
Ant sp
V
O
F
Mål
Diff
Poäng
 Örebro SK 2 2 0 0 7 – 2 +5 6
 Djurgårdens IF 2 1 1 0 3 – 2 +1 4
 Landskrona BoIS 2 0 1 1 3 – 6 -3 1
 Jönköping Södra IF 2 0 0 2 1 – 4 -3 0

Elite Hotel Cup: Dag 1 – vinst över Landskrona

De tre målen av Nadir Ayeva knäckte Landskrona BoIS.

De tre målen av Nadir Ayeva knäckte Landskrona BoIS.

ÖSK U15 fick en bra start i årets upplaga av Elite Hotel Cup. Landskrona besegrades med 5-2 i en match som var jämnare än vad siffrorna anger. ÖSK fick en mycket bra start i matchen genom 2 snabba mål av Nadir Ayeva. Båda gångerna tack vare instick bakom Landskronas backlinje som stod högt och ännu inte insett vilket hot ”Nadde” utgör. I mitten av halvleken ökade ÖSK på till 3-0 på ett halvvolleyskott av Dino Salcinovic. ÖSK såg ut att gå mot en enkel seger trots att motståndarna faktiskt skapade en hel del. Möjligheter till ett fjärde mål fanns också för ÖSK, men det blev Landskrona som istället gjorde det fjärde målet efter ett bolltapp på ÖSKs mittfält. Halvtidsledningen med 3-1 var nog på sätt och vis något mål för stort med tanke på hur spelet sett ut.

Landskrona började sedan den andra halvleken som det bättre laget och kunde välförtjänt reducera till 3-2 på ett långskott som dalade ner i närheten av ena krysset. Det såg rätt hotfullt ut med en motståndare som fått mycket energi tack vare sina två kvitteringsmål. ÖSK räddades förmodligen av inbytte som Alexius Bergqvist som bara någon minut senare påpassligt pressade Landskronas målvakt till ett ödesdigert misstag. Ett hopslag/motlägg vid ena stolpen fick till följd att bollen studsade i mål. Några minuter senare grävde Alexius dessutom fram bollen och serverade Nadir. Med lite extra utrymme och relativt fritt fram mot mål fanns det inget som kunde förhindra ÖSKs femte mål. Därefter kunde ÖSK i princip spela av matchen, byta ut många av sina startspelare för att ge dem möjlighet att vila sig inför vad som ser ut att bli en varm, lång och tuff vecka.

Matchfakta (2*40):
05. 1-0 Nadir Ayeva
07. 2-0 Nadir Ayeva
21. 3-0 Dino Salcinovic
29. 3-1
56. 3-2
57. 4-2 Alexius Berqvist
59. 5-2 Nadir Ayeva

Spelartrupp: Simon Norrman (mv), Alen Rasak, Helmer Andersson (k), Marcus Kanto, Ryad Iskhadzhiev, Juliu Höglund, Nadir Ayeva, Dino Salcinovic, Samuel Halfell, David Jansson, Viktor Norrman, Bechir Elsgard, Gabriel Moshél, Ibrahim Kamil, Lucas Karlsson, Alexius Bergqvist, Karl Andershed, Algot Strömberg och Jacob Nilsson (mv).

I måndagens andra match i gruppen besegrade Djurgården ÖSKs tisdagsmotståndare Jönköpings Södra med 2-1.

Elite Hotel Cup 2016

I morgon (måndag) startar Elite Hotel Cup – en elitturnering för spelare födda år 2001. ÖSK Ungdom är arrangör för tävlingen som alltid drar ett mycket starkt startfält. Tävlingen avgörs på Rosta Gärde. Matchtiden är 2*40 minuter. Det blir alltså riktigt tuffa dagar för de deltagande spelarna.

De 16 deltagande lagen är uppdelade i fyra grupper i vilka lagen möts i en enkelserie måndag till och med onsdag. Torsdag är sedan en säkert välbehövlig vilodag innan slutspel och placeringsmatcher avgörs på fredag och lördag.

Årets gruppindelning ser ut på följande sätt:
Grupp 1: AIK, Halmstads BK, Skiljebo SK (Västerås) och Örgryte IS.
Grupp 2: Djurgårdens IF, Jönköping Södra IF, Landskrona BoIS och Örebro SK
Grupp 3: IF Brommapojkarna, Helsingborgs IF, IK Sirius och Syrianska FC
Grupp 4: Hammarby IF, IFK Berga (Kalmar), IFK Göteborg och Kubikenborgs IF (Sundsvall)

ÖSK spelar sina gruppspelsmatcher enligt följande:
Mån 2016-07-25 13:30 Landskrona BoIS – Örebro SK Rosta Gärde B
Tis 2016-07-26 13:30 Örebro SK – Jönköping Södra IF Rosta Gärde D
Ons 2016-07-27 13:30 Örebro SK – Djurgårdens IF Rosta Gärde A

ÖSK Ungdom har ett mycket starkt lag i åldersgruppen och kunde för några dagar glädja sig över att ha fått hela fyra spelare uttagna till åldersklassens första elitsammandragning på Bosön i början av augusti. Något som laget i och för sig inte alls är ensamma om.

Halmstad och AIK har hela fem spelare som är uttagna till lägret, Helsingborg har liksom ÖSK fyra, BP Hammarby och IFK Göteborg har två uttagna och Kubikenborg har en. Mer än hälften av de uttagna spelarna till sammandragningen finns alltså på plats i Örebro under veckan. Inte konstigt då att förbundskaptenen Magnus Wikman kommer att vara på plats för att kolla in sina talanger.

Elite Hotel Cup Dag 5: Kryss mot Assyriska

ÖSK och Assyriska spelade oavgjort i lördagens placeringsmatch. Straffar fick tillgripas för att skilja lagen och och i den tävlingsformen var Assyriska något bättre. De slog in alla sina fem straffar medan ÖSK fick se en av sina räddad.

Assyriska tog ledningen redan i den femte minuten och det tog ett tag innan ÖSK kunde få grepp om dem. Mot slutet av halvleken hade ÖSK ett bra grepp om händelserna och var nära att utjämna flera gånger om. David Sandberg nickade en hörna i mål, men målet blev bortfömt av oklar anledningen. Elliot Andersson hade ett skott i stolpen innan Gustaf Strid tog saken i egna händer och kvitterade efter en raid på egen hand från mittlinjen.

I andra halvlek var det två trötta lag som jagade ett ledningsmål. Fem matcher på sex dagar sliter hårt på spelarmaterialet och ÖSK hade dessutom förre spelare till sitt förfogande än tidigare under veckan. Mest saknades nog Odilon Sangwa, lagets främste målskytt. Men de som fanns på plats gjorde en bra insats och med lite tur (eller lite mer skicklighet) hade det blivit ett avgörande mål.

Lagets hemsida: Matchrapport

Cupens A-final vanns av Hammarby som besegrade Angered FC med 2-1.


ÖSK-profiler under veckan.

Lucas Parkedal: Kraftfull och löpstark ytterback med god utvecklingspotential.

Lucas Parkedal: Kraftfull och löpstark ytterback med god utvecklingspotential.


Gustaf Strid: Atomkraftverk på mittfältet.

Gustaf Strid: Atomkraftverk på mittfältet.


Malcolm Stolt: "Ettermyra" på mitten med bra fötter och speluppfattning.

Malcolm Stolt: ”Ettermyra” på mitten med bra fötter och speluppfattning.


Odilon Sangwa: Målfarlig anfallare.

Odilon Sangwa: Målfarlig anfallare.

Klicka på bilderna för bättre upplösning.

Elite Hotel Cup Dag 4: Förlust mot Falkenberg

Ingen lycka för ÖSKs 15-åringar då de mötte Falkenbergs FF i den första matchen i C-slustpslet. Ändå var det ÖSK som började bäst och som också tog ledningen genom Odilon Sangwa efter 16 minuter. ÖSK var det klart bättre laget inledningsvis. Motslutet av halvleken fick dock Falkenberg bättre grepp om spelet och det krävdes (bland annat) en bra räddning av Jacob Nilsson i ÖSK-målet för att hålla ledningen fram till halvtidsvilan.

Falkenberg vände sedan matchen till sin fördel genom tre mål i mitten av den andra halvleken (18. 20. och 27.). Odilon Sangwa lyckades visserligen reducera med ungefär 5 minuter kvar att spela, men närmre en straffläggning än så kom inte ÖSK.

I lördagens placeringsmatch om platserna 11 resp. 12 kommer ÖSK att få möta Assyriska FF som besegrades av IK Sirius med 1-0. Den matchen spelas redan kl. 08:30 så det bör i alla fall vara regnsäkert på Rosta Gärde.

I A-finalen senare på lördagen möts Angereds FC och Hammarby IF medan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF gör upp om bronsmedaljerna (om det nu finns några sådana)

Lagets hemsida: Matchreferat.

Elite Hotel Cup Dag 3: AIK för svåra

Att matchen i den tredje omgången skull bli en tuff match för ÖSK var det ingen som tvivlade på i förväg. Så blev det också och när de 80 minuterna var spelade stod det 4-1 till solnaitena. En rättvis seger, kanske något mål för stor men här handlade det ju om ett av Sveriges allra bästa lag i åldersklassen.

Jag tycker att ÖSK, trots resultatet, stod upp rätt bra spelmässigt. AIKs två mål i första halvlek tillkom efter situationer i ÖSKs straffområde, där motståndarna fyllde på med mycket folk och fick lite för mycket tid och plats. I andra halvlek öppnade en smart bakåtnick efter en frispark för ett mål vid bortre medan det fjärde kom på en straff. ÖSKs mål gjordes i andra halvlek vid ställningen 3-0. Odilon Sangwas fina passning friställde Edvin Cimirotic som kom ensam mot målvakten och placerade bollen högt och otagbart.

ÖSK startade matchen i princip med samma spelare som började igår. Mohamud Hussen saknades av någon anledning, men Jacob Nilsson som avslutade matchen mot Halmstad vid sidan av och med ett stort bandage om knäet var tillbaka i målet fast utan bandage. Bra prestationer idag av framför allt startelvans mittfältstrio Gustaf Strid, Malcolm Stolt och Edvin Cimirotic. Backlinjen skötte sig också (relativt) bra, men hade problem när AIK fyllde på med spelare inne i den egna boxen. Anfallsmässigt handlade det mest om försök till snabba motattacker, som dock mestadels strandade på AIKs följsamma försvarare.

Med två minuter kvar att spela fick Johannes Hjulström lov att bytas ut efter att ha fått en smäll vid en sammanstötning.

Matchfakta:
?. 0-1
34. 0-2 (dribblingsraid i ÖSKs straffområde)
53. 0-3 (bakåtnickspassning efter frispark)
63. 1-3 Edvin Cimirotic (Odilon Sangwa)
66. 1-4 (straff)

Laguppställning (2*40): Jacob Nilsson – Lucas Parkedal (k), Helmer Andersson, David Sandberg, Joel Nilsson – Gustaf Strid (49), Malcolm Stolt (ut 59, in 78), Edvin Cimirotic – Omran (?) Nassri (51), Gabriel Nyström (60), Odilon Sangwa
Inbytta ersättare: Johannes Hjulström (49), Sixten Lindqvist (51), Ilar Sultyyarev (59), Elliot Andersson (60)

Cupen tar nu ledigt under torsdagen. På fredag och lördag spelas placeringsmatcherna där ÖSK i slutspel C skall göra upp med Falkenberg, Sirius och Assyriska om placeringarna 9-12. Fredagsmatchen spelas mot Falkenberg och resultatet i den matchen avgör vilket lag som blir den sista motståndaren i cupen. Om laget kan fortsätta att hålla samma klass som i gruppspelets två avslutande matcher kan man nog sikta på niondeplatsen.

A-slutspelet kommer att avgöras mellan Helsingborg, Djurgården, Hammarby och Angered.

Elite Hotel Cup: Vinst Dag 2

Efter måndagens stora förlust mot Helsingborg var det ett pånyttfött ÖSK som dagen efter visade helt andra takter. Med ett bättre balanserat lag tog hemmalaget hand om initiativet och kunde gå till en halvtidsledning med 3-0. Andra halvlek kom sedan att präglas av en hel del spelarbyten och ÖSKs dominans var inte lika påtaglig. Cupen är en tuff utmaning med fem fulltidsmatcher på sex dagar och det gäller att ta vara på alla möjligheter att avlasta spelarna.

Jasmin Benca, som var dagens coach, kunde glädja sig över bra prestationer från alla lagdelar. Anfallstrion med Gabriel Nyström centralt mellan Odilon Sangwa och Mohamud ”Momme” Hussen var ett ständigt hot mot Halmstad vars högt stående backlinje gav lite väl stort utrymme åt snabbe Odilon och hans anfallskolleger. Mittfältet klarade av pressen på motståndarna bra och backkvartetten tog hand om det mesta av det som slank igenom.

Andra halvlek blev sedan kanske lite väl rörig när ÖSK verkade gå in för att spela på resultatet och låta så många som möjligt få speltid. Med 10 minuter kvar tvingades dagens målvakt Jacob Nilsson av planen efter att ha fått en smäll mot ena knät i en tilltrasslad situation.

Målen:
15. 1-0 En av Halmstads försvarare har fullt upp med att hindra Gabriel Nyström från att få tag på bollen. Han ser inte Odilon som kommer i en djupledslöpning och får med sig bollen från i princip halva plan. Odilon kan avancera mot mål och placera bollen brevid målvakten.

21. En bra kanske matchavgörande räddning av Jacob Nilsson, när matchen fortfarande står och väger. Han motar ett hårt skott ur en 45-gradig vinkel ut till hörna. Ett mål där hade nog lyft Halmstad en hel del.

29. 2-0 Odilon frispelar Gabriel Nyström som ligger och lurar i backlinjen – den här gången på rätt sida offside-gränsen. Gabriel kommer fri och skjuter ett hårt skott som Halmstads för övrigt duktiga målvakt är chanslös på.

31. 3-0. Momme passar till Odilon som lurar två försvarare och skaffar sig skottläge.

56. 4-0 Vänsterbacken Joel Nilsson är nere vid motståndarnas kortlinje och ”härjar”. Han får in bollen till Odilon vars direktskott resulterar.

72. 4-1 Halmstad kan göra ett tröstmål på en målvaktsretur.

Laguppställning (2*40): Jacob Nilsson (70) – Lucas Parkedal (k), Helmer Andersson, David Sandberg, Joel Nilsson – Gustaf Strid (ut ht, in 73), Malcolm Stolt (73), Edvin Cimirotic (ut ht, in 43, ut 63) – Mohamud Hussen (43), Gabriel Nyström (47), Odilon Sangwa (57).
Inbytta ersättare: Nihad Muhammed (ht), Johannes Hjulström (ht), Omran Nassri (47), Elliot Andersson (57), Ilar Sultyyarev (63), Martin Andersson (70)

I gruppens andra match spelade Helsingborg och AIK oavgjort. Gruppen kommer därför av allt att döma att avgöras på målskillnaden. ÖSK får nog räkna med att prioritera försvarsspelet då de möter AIK i morgon kl. 16:00.

Lagets hemsida: Matchreferat