Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Westerlund till Syrianska

Anton Westerlund (Foto: Örebro Syrianska)


ÖSKs tidigare talang Anton Westerlund byter klubb inför den kommande säsongen. Han lämnar Nora BK, som ju drar ner på sina ambitioner efter att frivilligt ha flyttat ner från div 2 till div 3. I stället kommer han nu att representera Örebro Syrianska.

Lite förvånande, tycker jag. Anton är säkert fortfarande tillräckligt bra för att spela högre upp hos någon av Örebros tre div 1-klubbar borde det väl ha funnits en plats. Men det kan ju ha varit andra anledningar till klubbvalet.

I örebrosyrianernas trupp finns det en hel del spelare med en bakgrund hos något ÖSK-lag: Albin Ödberg, Mirza Turan, Stefan Hannason, Anel Coralic, Tobias Nilsson och Amel Rastoder ingår alla i truppen så här i skarven mellan 2018 och 2019. Med tanke på nedtrappningen i Nora är det väl dessutom möjligt att den skaran kan utökas ytterligare.

Örebro Syrianska: Anton Westerlund vinterns första nyförvärv

Anton Westerlund (augusti 2013)

Westerlund till BK Forward

Anton Westerlund och Boris Lumbana i en U21-match mot Assyriska i juli 2013..

Anton Westerlund och Boris Lumbana i en U21-match mot Assyriska i juli 2013.

För några veckor sedan skrev jag, att Anton Westerlund nog hade bytt klubbadress till BK Forward. Jag låg lite fel i tiden, då jag trodde att hans kontrakt med ÖSK gick ut den sista juni. Han hade nämligen då en månad kvar på sitt ÖSK-kontrakt. Men nu är alla frågetecken uträtade. ÖSK skriver om övergången på sin hemsida och NA har en del information om Anton och om övergången.

Under tiden hos ÖSK har han företrädesvis spelat som mittback eller på mittfältet. Forward har mestadels placerat honom som ytterback. En position som jag tycker passar honom bra. Man kan då dra nytta av hans defensiva kvaliteter på ett bättre sätt samtidigt som han får en möjlighet att stöta framåt i planen, vilket han gillar.

Eyravallsbloggen önskar Anton lyckat till hos BK Forward.

ÖSK: Westerlund till BK Forward
NA: Han går från ÖSK till Forward
BK Forward: Klart idag: Anton in och nytt lån från Syrianska

Westerlund på väg till Forward?

Anton Westerlund gjorde ÖSKs mål mot AIK.

Anton Westerlund på väg till BK Forward?.

I en kommentar till sammanfattningsartikeln för IFK Norrköping – Örebro SK nämner signaturen Tommy, att Anton Westerlund är med BK Forward på deras tränings- och uppladdningsläger i Turkiet. Bloggen har all anledning att tro, att signaturen Tommy vet vad han talar om i det här fallet, så det stämmer säkert.

Varken ÖSK eller Forward har nämnt något om detta. Kanske på grund av att allt inte är klart än beträffande utlåningen eller att man har ”haft tid”. Forward brukar ju i och för sig inte nämna något förrän allting är klart och ÖSK är väl inte alltid så jättebra på att informera om vad som händer i och kring de olika spelartrupperna.

Eftersom övergångsfönstret redan är stängt är det väl en ”listutlåning” som skulle kunna vara aktuell för Antons del. En utlåning som i så fall bör gynna samtliga tre parter. Anton bör kunna få betydligt mer speltid än hos ÖSK, där han i princip varit hänvisad till de oregelbundet förekommande U21-matcherna. Forward får en väldigt användbar spelare som kan användas både som central mittfältare samt som inner- och ytterback. För ÖSKs del innebär utlåningen att det blir mer ”rejäl” speltid för Anton, samtidigt som man fortfarande kan ta tillbaka honom när som helst om det skulle behövas.

Westerlund till A-truppen?

Har Anton Westerlund fått en plats i A-truppen?  (Foto: Peter Fardelin)

Har Anton Westerlund fått en plats i A-truppen? (Foto: Peter Fardelin)


Jag ser på ÖSKs hemsida, att Anton Westerlund finns med på listan över spelare i A-truppen. Det har han väl inte gjort förut?

Såvitt jag vet går Antons kontrakt med ÖSK ut i sommar – han kom till ÖSK från Elfsborg sommaren 2012. Att man nu sätter upp honom i A-truppen på hemsidan skulle möjligen kunna vara ett tecken på att man förlängt/givit honom ett nytt kontrakt.

Lite förvirrande är det nog eftersom man hos ÖSK inte verkar ha bestämt sig för på vilken plats han skall spela. Som spelartyp påminner han en hel del om Boris Lumbana. När han kom till ÖSK var det helt klart som mittback. Förra året i U19-matcherna förekom han oftast som central mittfältare – löpstark och dessutom rätt målfarlig. I år har han dessutom spelat högerback och gjort det rätt bra.

Anton är duktig på att ta sig fram i banan och kommer till och ifrån till avslutslägen, som han inte är rädd för att utnyttja. Samtidigt ser det väl ibland lite slarvigt/okoncentrerat ut i defensiven.

Westerlund uttagen till landslagsläger

ÖSK skriver på sin websida, att Anton Westerlund är en av 27 spelare som tagits ut till ett landslagsläger på Bosön mellan den 15 och 18 november. Som vanligt får han sällskap till lägret av BK Forwards målvakt Oscar Klasson.  Antalsmässigt ligger deltagandet närmare en renodlad landslagstrupp än ett breddelitläger. Lägret arrangeras mellan den 15 och 18 november.

Tillägg: P18-trupp till läger på Bosön

P18/95-landslaget: Sverige vidare till Elite Round

Det svenska P18-landslaget hade inga problem i den sista gruppspelsmatchen mot Azerbajdzjan, som slutade med svensk seger 5-1. Laget går nu tillsammans med Irland vidare till Elite Round, som är den slutliga kvalificeringen inför P19-EM. Elite Round spelas i juni nästa år och dessförinnan hoppas landslagsledningen ha hunnit med ytterligare några träningslandskamper.

Inte heller idag fick någon av Örebros två medlemmar i P18-truppen speltid. För Anton Westerlund och BK Forwards Oskar Klasson gäller dock att redan i morgon så blir läget skarpt. Fast då kommer de att spela i olika lag, när årets junior-DM avgörs.

SvFF: Storseger i EM-kvalet

Fortsatt bänkplats för Westerlund

Sverige ställde upp med ett oförändrat lag i den andra gruppspels- och kvalmatchen inför U19-EM nästa år. Det innebar givetvis att Anton Westerlund fick ta plats på avbytarbänken igen. Något annat var väl inte heller att förvänta eftersom man normalt inte ändrar på vinnande lag – speciellt inte sådana som vunnit med 4-1. Något inhopp blev det inte heller för Antons del och det lär det väl inte bli heller om inte någon av mittbackarna skadar sig – om han nu ens är tredjevalet.

Dagens match mot Irland slutade med förlust 0-1. Av allt att döma handlade det om en ordentlig målvaktstavla eftersom SvFF skriver att det var en skott från mittcikeln som avgjorde matchen. Något som möjligen skulle kunna öka Oskar Klassons möjligheter att få speltid i den sista matchen.

Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch på tisdag och då står Azerbajdzjan för motståndet. Svenskarna behöver minst ett oavgjort resultat för att gå vidare. Helt omöjlig verkar inte den uppgiften att vara.

Bänkstart för Westerlund

När Sverige kl 18:30 möter Bosnien-Hercegovina i den första EM-kvalomgången för P18-landslaget sitter Anton Westerlund tillsammans med bland annat BK Forwards Oskar Klasson på avbytarbänken. Något annat var väl inte heller att vänta för Antons del. Han blev sent inkallad som reserv och har knappast ingått i planerna som en startspelare. Det var ju dessutom inte någon back som föll ifrån utan AIKs anfallare Christian Kouakou. Så det fanns knappast några direkta luckor i backlinjen som han kallades in för att täcka.

Tillägg: Det blev svensk seger med överraskande stora 4-1 i dagens match. Bosnien var tillsammans med Irland de två lag som var seedade i gruppen och Sveriges seger kom alltså en smula överaskande.  (Speciellt för de som ansvarade för seedningen. Men man kan ju inte lycks med allt). Svenskarna bör nu har rätt goda chanser att gå vidare eftersom det är de två bästa lagen som går vidare till nästa omgång.

Det blev som väntat ingen speltid för Antons del. Backar byter man ju inte så gärna ut så länge de sköter sig. Med tanke på att det gick så bra för Sverige i den första matchen är det väl inte heller troligt att han får speltid i nästa match som är mot Irland.

SvFF: P18/95: Tankovic avgjorde mot Bosnien

Landslagsplats för Westerlund

framspelare.

Anton Westerlund: Snabbinkallad till EM-trupp.

ÖSKs mittback Anton Westerlund har i sista ögonblicket fått en plats i den svenska P18-truppen som om några dagar skall spela de första kvalificeringsmatcherna inför nästa års U19-EM. En fyralagsturnering med deltagande från Sverige, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina och Irland kommer att avgöras i Skåne mellan den 10 och 15 oktober. Anton fick sin plats efter det att AIKs Christian Kouakou lämnat återbud.

SvFF: Trupp till EM-kvalet i Skåne

Sveriges matcher.
2013-10-10 Bosnien-Hercegovina – Sverige, Vångavallen, 18:00
2013-10-12 Irland – Sverige, Ängelholms IP, 16:00
2013-10-15 Sverige – Azerbajdzjan, Landskrona IP, 14:00

En halvlek för Westerlund

Sveriges P18-landslag har varit i Danmark för en minilandslagsturnering mot Norge och Danmark. ÖSKs Anton Westerlund ingick i truppen. Anton fick vänta till turneringens sista halvlek innan han fick någon speltid. I dagens match mot Danmark som slutade med svensk seger 4-3, blev Anton inbytt i halvtid vid ställningen 1-1.

I den första matchen i turneringen spelade Sverige och Nrge oavgjort 1-1, trots att Sverige fick spela med en man mindre i en halvlek. Den matchen fick Anton sitta av på bänken. I och för sig gjordes bara ett byte i den amtchen.

SvFF: Sen vändning mot Danmark