Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Åter till Dalarna

110329.
Gävle Dagblad skriver idag, att Gefle IF lättat på barlasten och skickat iväg Bernhard Nyström till Brage och Borlänge. Nyström provspelade en vecka med Sportklubben under försäsongen 2009, fick ett ”sådär”-vitsord av Sportchefen och hade typ en vecka senare skrivit på för Gefle.”Vad har vi missat nu”, tänkte jag rent reflexmässigt.  Men ÖSKs ”Tack men nej tack” var således ett riktigt beslut, visar det sig så här två år i efterhand.

090226.
Allsvenska försäsongsligan.
En sådan här dag då örnen Emra redan har landat och inget annat händer blir det nästan en positiv upplevelse att upptäcka att jag missat att redovisa en träningsmatch. Förklaringen kan vara, att gårdagsmötet mellan Gefle IF och IK Brage bara noterades på radarbaser placerade norr om Dalälven.

Det gamla storlaget IK Brage har det inte så lätt nuförtiden. Laget håller till i div 1 Norra tillsammans med bland annat BK Forward och Karlslunds IF. Hemma i Borlänge är det dessutom hårdsatsande kebab-laget Dalkurd, som får de flesta rubrikerna detta år. Riktigt var Brage hör hemma i fotbollshierarkin verkar man själva inte riktigt ha klart för sig. Igår mötte man allsvenska Gefle IF – nästa vecka kommer man till Behrn Arena för att möta Talangtruppens (förhoppningsvis något förstärkta?) lag.

Matchen mot Gefle då?. Jo, den vann (givetvis) hemmalaget, men bara med 1-0. Målet gjordes av Bernhard Nyström, den före detta Falu IK- spelaren, som provtränade med ÖSK tidigare i vinter, men sedan skrev kontrakt med Gefle. Eftersom det är två serienivåers skillnad mellan Gefle och Brage, blir det ett tvåpoängsavdrag för Gefles del, vilket innebär att poängskörden för segern inskränker sig till en enda poäng.

Allsvenska försäsongsligan

Ikväll inleder de allsvenska lagen sina förberedelser inför årets allsvenska på allvar genom att börja spela träningsmatcher. Först ut på plan är Elfsborg som kl. 15:00 möter Falkenbergs FF på Borås Arena. Några timmar senare tar ÖSK emot Åtvidabergs FF på Behrn Arena. Och sedan rullar det på med ytterligare en del matcher över helgen.

Jag kommer att precis som förra året att försöka ställa samman resultaten i en försäsongstabell för att man skall kunna få en uppfattning om de olika lagens spelstyrka. Precis som förra året kommer jag även att handikappa resultaten genom en poängs avdrag per motståndarlagets divisionstillhörighet. Om Elfsborg således slår Falkenberg i eftermiddag får de bara två poäng för prestationen och skulle det blir förlust så blir det en minuspoäng.

Till skillnad mot förra året kommer jag dock inte att bry mig om resultaten mot utomnordiska motståndare. Det är alltför svårt att få en uppfattning om spelstyrkan hos sådana lag. Det blir således varken plus- eller minuspoäng för AIKs oavgjorda resultat mot Singapores militärlandslag (1-1)

Allsvenska försäsongligan (090330)

Ja, där tog den slut. Det allsvenska försäsongsträlandet har nått sin ände. Nu återstår endast uppladdningen innan de riktiga matcherna kan börja spelas.

Idag spelades två matcher. Djurgårdens A/B-lag spelade oavgjort 2-2 mot Helsinborgs B-lag. Resten av gubbarna var på diverse landslagsuppdrag.  Vi får väl hoppas att Djurgården förmår konservera sin sviktande form minst en vecka till.

I Gävle lyckades Gefle att besegra en motståndare från Superettan.Förloraren  IK Sirius borde vara nöjdare med förlustsiffrorna 2-1 än vad segrarna är. Men som vi sett på närmare håll – i den här typen av matcher så vill ingen i onödan riskera sin startplats för nästa helg.

Allsvenska försäsongligan (090329)

Jag hade trott att vi skulle ha två matcher att redovisa idag, men det blev bara en. Det visade sig att Gefles ödesmatch mot Sirius inte spelas förrän i morgon. Dagens enda ödesmatch blev således mötet mellan Hammarby och Örgryte. Speciellt gästerna från Göteborg skulle nog ha mått bra av något moralstärkande. Sist i försäsongsligan med den knappt mätbara poängskörden av tre poäng. Att det inte blev fler beror delvis på att de vid några tillfällen drabbats av minuspoäng efter ej acceptabla resultat mot lag från de lägre divisionerna.

Men det gick som det brukat göra i år (utom mot ÖSK i regnmatchen på Cypern) för ÖIS. Skottstyrka och försvarsinstinkter räckte inte till, utan Hammarby vann efter att ha gjort matchens enda mål. Positivt för ÖISarna var kanske att Allbäck var med igen. Han verkar vara på väg att bli spelbar efter försäsongens bortavaro. Borta var dock Alvaro Santos. Så ingen vet ännu om det är en brasiliansk fågel eller fisk som ÖISarna har köpt inför den här säsongen.

Hammarby då? De vann visst – övriga kommentarer är överflödiga.

Allsvenska försäsongsligan (090328)

Ja, då är det så gott som klart. Ytterligare en allsvensk försäsong kan vilken dag som helst läggas till handlingarna och publik, spelare och funktionärer kan börja koncentrera sig på kampen om de allsvenska poängen. Igår var hela åtta av de allvenska lagen i aktion. AIK fortsatte att ta lätta poäng mot lättviktiga motståndare. Igår var det GIF Sundsvall som bjöd på dem. Årets två favoriter till allsvensk slutseger fick båda lämna planen utan den moralhöjande seger.

IFK Göteborg fick stryk av Lilleström – en gränsöverskridande förlust som det är svårt att placera in i något av facken bra, dåligt eller som det borde vara. Att Elfsborg skulle tappa en 2-0 ledning mot Häcken till förlust 3-2 kan definitivt klassificeras. Facket Bra för Häcken och Dåligt för Elfsborg. Att ta stryk av Häcken på det här viset är definitivt inte bra. Boråsarna har dock samlat ihop tillräckligt många försäsongspoäng tidigare för att utan konkurrens kunna bli krönta till titeln Försäsongen Bästa Lag.

För favoritlaget slutade försäsongen i dur med ett stort frågetecken efter. Det allmänna omdömet efter segern i generalrepetitionen mot Åtvidaberg verkar vara med tveksamhet godkänt. I försäsongstabellen har dock ÖSK haft stora framgångar och lägger beslag på andraplatsen tack vare en bättre målskillnad än Kalmar. Visserligen återstår det några matcher än men placeringarna i toppen är redan klara så länge inte något lag får för sig att ytterligare en träningsmatch nog skulle sitta bra.

Brommapojkarna avslutade med seger mot TPS från Åbo, ett mittlag i den finska ligan förra året. Målet gjordes av doktor Guterstam. Trelleborg besegrade knappt Ängelholm, som verkar ha spelat försäsongsmatcher mot alla allsvenska lag med en hemmaplan söder om Vättern. Matchen var väl ungefär som ÖSKs mot Åtvidaberg, vilket gör att alla kommentarer egentligen är överflödiga. Malmö FF slutligen utklassade Team Kosovo, vilket är helt ointressant och inte ger någon inblick i om vårformen eventuellt kan ha anlänt till Sveriges tredje största stad.

Allsvenska försäsongsligan (090327)

Halmstad spelade sin sista match inför seriestarten redan idag. För motståndet stod danska ligatvåan Bröndby och motståndet blev (som väntat) övermäktigt. HBK tycks dock ha spjärnat emot rätt bra och de släppte inte in mer än ett mål. Poängmässigt blev det dock en nolla, eftersom man själva inte gjorde något mål alls. I försäsongsligan åker HBK trots det knappa nederlaget ner ett pinnhål. MFF går om på bättre målskillnad.

Allsvenska försäsongligan (090325)

Vi hade en match igår. Det var Gefle som på hemmaplan skulle visa upp vad de ”lärt sig” på det just avslutade träningslägret i Spanien. Inte så mycket av resultatet att döma. Vasalund, som med nöd och näppe kravlade sig upp i Superettan i höstas, besegrade hemmalaget med 4-2. Att få stryk av ett lag från Superettan så här tio dagar före den allsvenska premiären kan inte vara så upplyftande. Att dessutom släppa in 4 mål närmar sig katastrofen. Men ok, en match är kanske ingen match i de här sammanhangen. Gefle har dessutom ytterligare en möjlighet att visa upp sin vårform. Laget skall även möta Sirius innan allsvenskan drar igång. För förlusten utdelas en varning samt en minuspoäng i försäsongsligan.

Pelle Olsson skall för övrigt ha cred för sin nyskapande bortförklaring:  ”Det blev en match där det mesta var emot oss, vi kom i otakt i vårt anfallsspel och kom på mellanhand i försvarsspelet, sade Pelle till hemsidans utsända efter matchen. Artikeln ifråga har för övrigt städats bort därifrån nu på torsdagsförmiddagen.

Allsvenska försäsongligan (090325)

Arbetet med att hålla ligan uptodate har legat nere några dagar. Ett visst rekonstruktionsbehov hade infunnit sig och behövde åtgärdas. Men nu är nog ligan någorlunda ok igen. Jag tror inte att jag tappat bort några matcher och motståndet bör vara rätt klassificerat.

Det var hög tid för en uppdatering eftersom den allsvenska försäsongen nu är på väg att försvinna. Enligt mina beräkningar återstår det bara 12 matcher innan försäsongsspelet är över och det allsvenska allvaret sätter in. Av allsvenskans 16 lag har 4 faktiskt redan spelat klart och det är bara Gefle som har mer än 1 match kvar att spela.

I tabellen ser det faktiskt rätt intressant ut för ÖSK. Med vinst mot Åtvidaberg på lördag pressar sig laget förbi Kalmar på andraplatsen tack vare bättre målskillnad. Kalmar har spelat klart och kan inget göra åt saken. Bakifrån finns det vid en lördagsseger heller inget hot. AIK möter också ett lag från Superettan och kan få max. 2 försäsongspoäng till. GAIS som också ligger en poäng efter ÖSK har spelat klart och kan inte förbättra sin tabellposition.

En stark prestation av ÖSK, som dock haft en viss hjälp av att man verkar bli det lag som spelat flest träningsmatcher. Å andra sidan är faktiskt ÖSK ett av de få lag som så gott som genomgående matchats mot allsvenskt motstånd. Det är bara premiärmatchen mot norska Kongsvinger och avslutningsmatchen mot Åtvidaberg, som inte har haft allsvenskt (eller motsvarande) på båda planhalvorna.

BK Häcken som spelat väldigt mycket mot sämre lag var med ett tag och slogs om en topplacering. Men gårdagens förlust mot div 1-laget Lindome innebar två minuspoäng för Häckens del och så var hotet mot toppen för deras del eliminerat.

I botten av tabellen ser det väl inte så roligt ut för trion Gefle, Djurgården och Örgryte. Gefle har dock två matcher kvar mot motståndare från Superettan och bör väl kunna ta några poäng till. Djurgården har kvar att möta Helsingborg påbortaplan och skall nog skatta sig lyckliga om de kan bättra på poängskörden. Örgryte har kvar ett bortamöte mot Hammarby.

Egentligen är det väl rätt förvånande att ÖSK lyckats placera sig så pass högt upp i tabellen. Det har ju inte varit en försäsong där man gått på vatten. Men uppenbarligen har det gått minst lika ”dåligt” för de andra lagen.

Allsvenska försäsongsligan (090319)

Innan dagens match börjar måste jag hinna med att uppdatera gårdagens försäsongsresultat. Fyra allsvenska lag var i elden och utdelningen i form av försäsongspoäng blev ytterst mager. Två stycken, nämligen. Det var Örgryte och Brommapojkarna som tog hem en vardera efter en mållös match på Cypen. På den iberiska halvön hade två andra lag valt att möta motstånd från lägre lokala divisioner.

Djurgården har haft förtvivlat svårt att vinna och den trenden håller i sig. Oavgjort 2-2 mot Portimonense, ett portugisiskt lag från andradivisionen. Inga poäng således för Djurgården, men väl målgöraranteckningar för Mikael Dahlberg och Toni Kuvaisto. Personligen tycker jag det är roligt att se att den av så många bespottade Dahlberg gör ett och annat mål – tre är han upp i nu, vilket gör honom till en av försäsongens bättre målskyttar.

Gefle gick i land med ”bedriften” att trots vinst undvika en påökning i poängkolumnen. Deras motståndare L’Hospitalet spelar i den fjärde divisionen så det var på gränsen till poängavdrag för gästrikarna. Men efter två mål av den yngre av börderna Jawo samt ett straffmål av Chibsah säkrades i alla fall en nollpoängare.

Allsvenska Försäsongsligan (090318)

En match idag. Om Malmö hade tänkt sig att man skulle använda mötet med Mjällby för att bygga upp självförtroendet, så bedrog man sig. Blekingarna bet ifrån sig och matchen slutade oavgjord 1-1. Malmö har verkligen inte haft någon bra försäsong. Några försäsongspoäng blev det inte den här gången. Lag som Mjällby skall de bara slå. MFFs mål gjordes av Guillermo Molins.