Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Hasani till Nora BK

Shpetim Hasani i sin nya klubbdress. (Foto: Nora BK).

ÖSKs föredetting har Shpetim Hasani har varit runt en hel del. De senaste två åren har han representerat Degerfors IF, men i och med att hans kontrakt går ut vid årsskiftet har det blivit det dags för ett klubbyte igen.

Åren går – även för fotbollsspelare. Hasani, som i år fyllt 35, lämnar nu elitfotbollen, men slutar inte med fotbollen för den sakens skull. Ny klubbadress blir Nora BK, som har en viss förmåga att suga upp fotbollsspelare från närområdet.

Hasani motiverar klubbvalet med att det blir närmare från hemmet i Örebro till Nora än vad det blivit till Degerfors. Ännu närmare hade det givetvis blivit till någon av Örebros klubbar på div 1- eller div 2-nivå. Men jag antar, att Nora kan betala bättre. Någon annan anledning att välja dem kan jag inte se. Även om det är en trevlig förening med bra förutsättningar för träning och match.

Hasanis sista år med Degerfors blev faktiskt rätt lyckat (för en 35-åring). Han var med på planen i 24 matcher i Superettan varav 18 gånger från start. Utöver sju mål noterades han även för två målgivande passningar. Kan han bevara något av den formen i Nora trots ett förmodligen mindre intensivt träningsprogram kommer han att ha mycket att bidra med för det nyuppflyttade div 2-laget.

Shpetim Hasani under sin tid i ÖSK.

I Nora finns det redan sedan tidigare flera spelare med ÖSK-anknytning. Även om Tobias Nilsson lämnat dem för Örebro Syrianska så hittar vi namn som Anton Westerlund, David Johansson, Jacob Nilsson och Ebrima Jaithe – den senare i ÖSKs akademitrupper under de senaste åren. I tränarstaben återfinns bland annat Jacobs pappa Peter. som har 78 A-lagsmatcher för ÖSK på meritlistan.

Ny tränare för året – efter Mårten Eriksson – är Mikael Lönn som hittills tränat lag i Värmland. Bland nyförvärven inför den kommande säsongen hittar vi även Oscar Klasson (tidigare i bland annat BK Forward), som även han lämnat Degerfors.

Nora BK: 87 mål i allsvenskan och Superettan – nu klar för NBK!
Degerfors IF: Shpetim Hasani lämnar Degerfors IF för Nora BK
NA: Värvningsbomben i Nora BK – landar anfallsveteran från Degerfors
24iBergslagen: Shpetim Hasani klar för Nora BK

Spelarstatistik från Svenska Fotbollförbundet.

 

Hasani till Degerfors

Shpetim Hasani i träning på Örnsro för exakt fyra år sedan.

Shpetim Hasani i träning på Örnsro för exakt fyra år sedan.

ÖSKs föredetting Shpëtim Hasani har fått en nygammal klubbadress. Han återvänder nämligen till Degerfors som han spelade för under åren 2006 – 2008. Uppdraget nu är väl i första hand att tillsammans Peter Samuelsson rädda fortsatt spel i Superettan för den anrika bruksklubben.

ÖSK representerade han under åren 2012 – 2014. Hans främsta avtryck satte han nog under året 2013, då ÖSK spelade i Superettan. Hans 12 mål och 2 målgivande passningar det året bidrog i hög grad till att ÖSK kunde ta sig tillbaka till allsvenskan på uppstuds. Alla vi som var med till Ljungskile den där höstdagen då uppflyttningsstriden avgjordes kommer säkert ihåg den avgörande straffen han satte och som innebar att ÖSK säkrade allsvenskt spel.

Året därpå i allsvenskan gick det inte lika bra och han lämnade halvvägs in på säsongen för ett polskt lag, där hans sejour dock blev kortvarig.

I årets upplaga av GIF Sundsvall har han ännu inte fått spela någon match från start utan har fått nöja sig med 14 (!) inhopp. Dessa har dock mestadels varit av avrundningskaraktär – genomsnittlig speltid per match har i år bara varit 11 minuter.

Om hans målnäsa finns kvar har Degerfors gjort en riktigt bra värvning.

Degerfors IF: VÄLKOMMEN HEM, SHPËTIM HASANI!
Värmlands Folkblad: Publikfavorit tillbaka i Degerfors
NA: Degerfors värvar förre ÖSK-profilen: ”Sökt spets”

hasani

Hasani till Sundsvall

Shpetim Hasani skall göra mål för GIF Sundsvall (hoppas man i Medelpad).

Shpetim Hasani skall göra mål för GIF Sundsvall (hoppas man i Medelpad).


GIF Sundsvall meddelar idag, att de skrivit ett kontrakt på ett och ett halvt år med ÖSKs föredetting Shpetim Hasani.  Förhoppningen är att han skall hjälpa Giffarna med målgörandet i kampen om att undvika nedflyttning till Superettan.

Hasani kom till ÖSK sommaren 2012 då han (väl) köptes loss från IFK Norrköping. Under år 2013 då ÖSK spelade i Superettan var han lagets ledande målskytt och stod bland annat för det matchavgörande målet på straff i ”uppflyttningsmatchen” i Ljungskile. Hans tid i ÖSK fick sedan ett abrupt och oväntat slut sommaren 2014. Efter det att Per-Ola Ljung lämnat och Alexander Axén tagit över var det i princip färdigspelat för Hasani. Inbytt vid ett enda tillfälle under Axén stod det väl klart att han inte längre ansågs tillhöra lagets nyckelspelare. Hans övergång till polska  Gornik Leczna underlättades av att ÖSK släppte honom utan att begära någon ersättning trots att han fortfarande var kontraktsbunden.

I sin polska klubb verkar han ha hamnat någonstans mellan startelva och avbytarbänk. Han startade i 13 matcher och blev inbytt i 16. På de matchernag gjorde han 5 mål och 3 målgivande passningar.

GIF Sundsvall: Anfallaren Shpetim Hasani klar för GIF Sundsvall

Shpetim Hasani (Foto: GIF Sundsvall)

Shpetim Hasani (Foto: GIF Sundsvall)

Landslagssvep september 2014

Några av ÖSKs spelare har spelat landskamp under de senaste dagarna. Så här har det gått för dem.

Christer Lipovac kom med i den svenska P18-truppen till trelandskampen mot Danmark och Norge tack vare återbud. I den första matchen som spelades mot Danmark var Christer med från start. Utbytt blev han i den 55:e minuten. Matchen vanns av Danmark med 2-1.
SvFF: Förlust 1-2 mot Danmark


Alhassan Kamara spelade från start då Sierra Leone besegrades av Elfenbenskusten med 2-1 i en kvalificeringsmatch till Afrikanska Mästerskapen.


Ilir Berisha spelade tillsammans med ÖSKs föredetting Shpetim Hasani från start i Kosovos vänskapsmatch mot Oman. Det var Berishas första landskamp. Matchen slutade 1-0 till Kosovo och var landslagets första vinst någonsin. NA hjälteförklarar Berisha efter inhoppet – dock utan att förklara varför. Shpetim Hasani blev utbytt i den 72:a minuten då i stället Kushtrim Lushtaku byttes in.


ÖSKs föredetting Riku Riski blev matchvinnare för Finland i bortamatchen mot Färöarna. Hans två mål vände ett 0-1 underläge till ledning.


Kan ett tränarbyte verkligen betyda så mycket?

Axén och Ljug har diametralt olika uppfattningar om Hasanis betydelse för laget.

Axén och Ljung har diametralt olika uppfattningar om Hasanis betydelse för laget.

HBK ÖSK AIK ÖSK BP ÖSK KFF ÖSK IFK G ÖSK IFE ÖSK ÖSK
ÖSK MAIF ÖSK MFF ÖSK ÅFF ÖSK FFF ÖSK GIF ÖSK DIF IFK N
Shpetim Hasani 94 94 94 94 95 94 93 95 93 92 93 94 23

Fram tills dess att Per-Ola Ljung valde att lämna ÖSK hade Shpetim Hasani startat i samtliga matcher ÖSK spelat i år och han hade inte blivit utbytt en enda gång. Efter det att Alexander Axén tagit över  blev det bara spel en gång till – 23 minuter som inhoppare mot IFK Norrköping.

Inför sommarens övergångsperiod gav man sedan Hasani ett fribrev av den typ som man brukar ge till spelare man absolut vill bli av med. Innebörden verkar i princip ha varit att han kunde gå vart som helst utan att ÖSK skulle kräva någon ersättning.

Alexanders Axéns val av ett rakare spelsätt anges som orsak till att Hasani så snabbt och oväntat sorterades ut. Man har talat om att Hasani inte ville acceptera en försämring av villkoren efter det att säsong och kontrakt gått ut.

Tja, det var nog tur att Marcus Pode hittade tillbaka till målformen och gjorde mål i sina tre första matcher. Så finns det i alla fall en antydan till en logisk förklaring till den plötsliga scenförändringen.

Hasanis övergång klar

Shpetim Hasanis övergång är klar. (Foto:  Gornik Leczna)

Shpetim Hasanis övergång är klar. (Foto: Gornik Leczna)

ÖSK bekräftar på sin hemsida, att Shpetim Hasans övergång till polska Gornik Leczna är klar.

Bloggen tycker att det är tråkigt att han lämnar, men får väl acceptera det som oundvikligt. Kvar i minnet sitter speciellt straffen han slog in på Skarsjövallen i den sista omgången förra året.

Gornik Leczna: Shpëtim Hasani podpisał kontrakt z Górnikiem

NA: Hasanis övergång nära

Hasani på väg bort när Axén föredrar  Pode.

Hasani på väg bort när Axén föredrar Pode.

I dagens papperstidning kan man läsa, att Shpetim Hasanis övergång till den polska klubben Gornik Leczna är mycket nära förestående. Enbart formaliteter återstår, enligt tidningen.

Några förhandlingar mellan ÖSK och Gornik tycks inte vara aktuella. Hasani och hans agent har fått en ”Lycka till” önskning från ÖSK med innebörden att klubben inte kommer att kräva någon ersättning för övergången. Något som förklarar varför ÖSK så sent som igår inte ens hade varit i kontakt med polackerna.

För ÖSKs del tycks motivationen i första hand vara, att man frigör ett löneutrymme som kan användas på en spelare som bättre passar in i ÖSKs framtidsplaner.

Så där mellan raderna han man väl kunnat förstå, att Hasani varit välbetald, vilket man nog hos ÖSK tyckte var onödigt med tanke på att anfallaren inte passade in i det spelsystem Alexander Axén vill använda sig av. Eller så hade han av någon anledning kommit på kant med Axén.

Efter det att Axén tog över har Hasani bara fått 20 minuter speltid på fyra matcher. De minuterna fick han då han blev inbytt mot sin förra klubb IFK Norrköping i den första matchen Axén ansvarade för.

Hasani till Polen?

NA rapporterar, att Shpetim Hasani kan vara på väg att göra klart med en ny klubb efter det att ÖSK mer eller mindre förklarat honom persona non grata – eller i alla fall att det är mindre troligt att han kommer att belönas med ett nytt kontrakt för sina insatser i den svartvita matchdressen.

Enligt tidningen lär det handla om  den polska klubben Gornik Leczna, vilka är nyuppflyttade till den polska högsta divisionen och nu alltså rustar sitt lag för nya utmaningar. Enligt NA verkar allt vara mer eller mindre klart beträffande övergången.

Det är väl knappast troligt att det blir några smörjpengar till ÖSK för att underlätta denna affär. Efter att ha förklarat en spelare som bara har ett halvt år kvar på kontraktet som mindre önskvärd har förhandlingsposition urholkats kraftigt. Däremot öppnas en möjlighet att ta in någon ny spelare genom att Hasanis löneutrymme nu blir tillgängligt.

 

 

Hasani på väg bort?

Shpetim Hasani: På väg bort redan i sommar?

Shpetim Hasani: På väg bort redan i sommar?

I dagens NA kan man läsa, att det verkar som om Shpetims Hasanis dagar i ÖSK är räknade.

Enligt tidningen har Alexander Axén sagt, att ÖSK inte kommer att erbjuda Hasani något nytt kontrakt när hans nuvarande kontrakt gått ut i höst/vinter. Men tidningen skriver också, att det verkar vara Hasanis löneanspråk som är stötestenen. Enligt NA har Hasani krävt en oförändrad lönenivå vid en förlängning, vilket ÖSK inte tycks vilja erbjuda.

Man får väl anta, att ÖSKs ovilja att förlänga till nuvarande villkor utgör en inte alltför diskret signal till Hasani om att det är dags att se sig om efter en ny klubb.

Med Hasani, Pode, Kalle Holmberg, Kamara och Lipovac har klubben idag nog en anfallare för mycket i truppen. I alla fall om man anser, att Pode är ett fullgott alternativ. (Atashkadeh skall man nog inte räkna in bland tänkbara anfallare på grund av hans konstanta skadestatus).

Bloggens uppfattning är att Hasani inte riktigt räcker till för Allsvenskan och att ÖSK tänker rätt. Hasani är lite för omständlig och det mesta tar lite för lång tid. Han är onekligen en mycket duktig huvudspelare, men ÖSK vill säkert se mer än så hos sina anfallare. Dessutom har det varit väldigt klent med kvaliteten på inläggen under senare tid, vilket gör att ÖSK ändå inte förmår utnyttja hans kvaliteter i det avseendet. Vidare, att ÖSK gör helt rätt som gör klart med Hasani om detta i god tid. Hans möjligheter att söka och finna en annan klubb att representera blir onekligen bättre om han redan nu kan börja söka ett alternativ än om han skulle få beskedet först någon gång i november eller december då kontraktet går ut.

ÖSK stoppar Hasani

Det blir inga landskamper den här gången för Shpetim Hasani, när ÖSK samtidigt spelar allsvenskt.

Det här är egentligen en fredagsnyhet som av någon anledning hamnat vid sidan av. Albert Bunjaki som nuförtiden enbart är tränare för Kosovos landslag har tagit ut Shpetim Hasani till en landslagstrupp som skall möta Turkiet och Senegal. Problemet är att dessa två landskamper inte ligger under något av de landslagsfönster som UEFA planerat in. Resultatet blir att de kolliderar med ÖSKs allsvenska matcher varför klubben sagt att man inte släpper sin anfallare till dessa två landskamper. Något som alla parter verkar att vara införstådda med.

Att Kosovo spelar dessa två landskamper nu är i och för sig inte så konstigt. De allra flesta ligorna i Europa är nu färdiga och deras spelare därför tillgängliga (om de vill och orkar). Varför Bunjaki tagit ut Hasani trots att han mycket väl vet att allsvenskan pågår och att Hasani är en nyckelspelare hos ÖSK är mer svårbegripligt.

NA: ÖSK stoppar Hasani från landslaget