Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Astvald till Brage

Marcus Astvald – nyförvärv i Borlänge (Foto: IK Brage)

ÖSKs föredetting Marcus Astvald är tillbaka i Sverige igen. Idag blev det klart att han kommer att representera de nyuppflyttade superettorna från IK Brage. Jag har inte sett någon uppgift om hur långt kontraktet är.

Statistik Marcus Astvald (Fotbolltansfers.com)

Marcus har gått den långa vägen i ÖSK. Från ÖSK Ungdom via ett år i ÖSK Söder till den dåvarande Talangtruppen. År 2009 togs han upp i A-truppen och hade några riktigt bra och lovande år i rollen som löpstark yttermittfältare.

Tyvärr gick sedan formkurvan åt fel håll och sommaren 2013 lämnade han ÖSK för Degerfors. I bruksklubben höll han sin startplats i två och ett halvt år innan han efter utgånget kontrakt skrev på för den norska nivå-2 klubben Levanger.

Nu är han alltså tillbaka i Sverige igen och ansluter till Brage för att tillföra rutin och förhoppningsvis även en del poäng.

I Brage kommer han att återförenas med två av sina lagkamrater från Talangtruppstiden. Det är Erik Nilsson och Peter Rosendal som han alltså tidigare spelat ihop med.

IK Brage: Marcus Astvald klar för IK Brage
NA: Officiellt: Marcus Astvald till Brage

Målgörarfoto från augusti 2008. Marcus Astvald och Erik Nilsson på ett regnigt Örsholmen i Karlstad efter det att ÖSK förlorat mot FBK Karlstad med 3-2. För värmlänningarna spelade bland annat Per Frick.

Astvald åter i Sverige

Marcus Astvald och Peter Samuelsson på plats på Ekäng för att kolla en match mellan ÖSKs och Degerfors pojklag (2012).


ÖSKs föredetting Marcus Astvald har av allt att döma återvänt till Sverige efter två år i den norska nivå2-klubben Levanger. Nya Wermlandstidningen skriver om detta i dagens webutgåva.

”Mackan” tränade idag med Degerfors och skulle nog vara intresserad av att återuppta spelet för dem. Så pass mycket kan man i alla fall skymta innan tidningen låser resten av artikeln bakom sin betalvägg.

NWT: Tidigare nyckelspelare i träning med DIF

Hos Levanger, som kom sjua i sin serie, tillhörde han startspelarna. För den avslutade säsongen finns han noterad för 29 starter (av 30). Eftersom han också noteras för fyra gula kort så missade han av allt att döma den 30:e på grund av avstängning.

Levanger Fotballklubb: Marcus Astvald – statistik.

Mackan är för övrigt inte den ende före detta ÖSKaren som nu lämnat Levanger. Klubben har tränats av Magnus Powell, som även han lämnar klubben. Powell, vars namn skymtade förbi, efter det att det blev klart att Alexander Axén skulle lämna ÖSK.


Tillägg. NA: Marcus Astvald tränar med Degerfors

Astvald till Levanger

Marcus Astvald med Boris Lumbana - lagkamrater både i ÖSK och Degerfors.

Marcus Astvald med Boris Lumbana – lagkamrater både i ÖSK och Degerfors.


NA skriver, att Marcus Astvald nu gjort klart med en ny klubb. Det blir den norska andranivåklubben Levanger FK han under de närmaste två åren kommer att representera. Rent fotbollsmässigt verkar det alltså inte bli någon nivåhöjning för den löpstarka kantspelaren. Men det är klart – en hel del nya erfarenheter får han säkert på köpet.

Ensam svensk blir han hur som helst inte i klubben. Andreas Holmberg har inför den hör säsongen tagit steget från huvudtränarposten till att bli sportchef. Holmbergs efterträdare är Magnus Powell. Dessutom finns det ytterligare några svenska i spelartruppen – dock inte några kändare namn.

NA: Astvald klar för norsk klubb
Levanger FK: Marcus Astvald klar for LFK

Oklart för Astvald

Degerfors ville förlänga, men Marcus Astvald vill vidare. I morgon gör han sin sista träning med Degerfors (för det här året). Vad som händer sedan verkar vara skrivet i stjärnorna.

Enligt Astvald finns det förfrågningar från klubbar i både Allsvenskan och Superettan, men han vet inte vilka det är. Det låter han sin agent Jonas Wirmola sköta. Därför kan han inte heller svara på frågan om ÖSK har visat intresse.

Nu verkar det dock som om Wirmola i sitt ”stall” även har Kalle Holmberg och Michael Almebäck så man får väl anta, att frågan har tagits upp i ett eller annat sammanhang. Om inte annat så av Wirmola som ju skall försöka placera sin spelare och det helst i allsvenskan.

NA: Astvald om framtiden: ”Vet inte vad som händer”

För övrigt har jag svårt att tro när spelare hävdar att de lagt över hela ansvaret att ta hand om eventuella förfrågningar på sina agenter. Om jag var en arbetslös fotbollsarbetare skulle jag i alla fall vara väldigt intresserad av att höra vilka som hört av sig. Men att säga att agenten har hand om allt är väl ett praktiskt sätt att undvika alltför närgångna frågor från pressen.

Åtvidaberg vill ha Astvald

FotbollDirekt skriver idag, att Åtvidaberg hoppas att knyta ÖSKs föredetting Marcus Astvald liksom Simon Helg (fd GIF Sundsvall och Hammarby) till sin uttunnade trupp inför återkomsten till Superettan.

FotbollDirekt: Jagar både Helg och Astvald – men drabbade av köpstopp

Värvningsförhoppningarna har dock kommit på skam eftersom klubben befinner sig i en ekonomiskt mycket utsatt situation. Trots att man nu är på väg in i vinterfönstrets mest intensiva period har klubben infört köpstopp, vilket i fotbollssammanhang väl är att likställa med värvningsstopp.

Corren: Inga spelare kan värvas till ÅFF

Om det verkligen är så att intresset varit ömsesidigt är det bästa för Marcus att slå några år i Östergötland ur tankarna. Åtvidaberg har redan förlorat många tongivande spelare från årets trupp och det är mycket tveksamt om de kan ersättas med tillnärmelsevis likvärdiga ersättare. Troligare är det nog att ÅFF drabbas av samma öde som BP och Mjällby gjorde i år.

NA: Astvald jagas av seriekonkurrent

Astvald vill byta

Marcus Astvald på ett målgörarfoto från juni 2008 (bortaseger mot IFK Kumla med 2-0). Tillsammans med Paul Munster och Philip Öhlund.

Marcus Astvald på ett målgörarfoto från juni 2008 (bortaseger mot IFK Kumla med 2-0). Tillsammans med Paul Munster och Philip Öhlund.


Degerfors IF skriver idag, att klubben söker nya ytterspelare. En av spelarna som (nog) skall ersättas är ÖSKs föredetting Marcus Astvald.
– När det gäller Marcus Astvald har vi fått indikationer om att vi behöver jobba med alternativ, säger klubbens tränare Patrik Werner när han på klubbens websida redogör för läget i truppen så här mellan två säsonger.

Degerfors IF: Werner om truppen; ”Vi ligger bra till”

Jo, det har väl låtit så från Marcus sida när frågan om en kontraktsförlängning kommit upp. Hans kontrakt med Degerfors är utgående och han kan alltså välja fritt utan att hans snart gamla klubb kan ha några åsikter eller krav.

Det är dock en sak att vilja byta och en annan att kunna byta. Marcus har presterat bra i Degerfors under den tid han har varit där och när han varit tillgänglig har han fått starta. Men hans poängskörd har varit i magraste laget (förra året 9 på 27 matcher och i år 8 på 29) för att andra högre placerade klubbar skall stå på kö för att få skriva kontrakt med honom.

Vi får se om han hittar en ny klubb eller om han trots allt blir kvar i Degerfors.

Marcus har gått den riktigt långa ÖSK-vägen i sin fotbollskarriär. Med ÖSK Ungdom som moderklubb blev det ett år i ÖSK Söder innan det var dags för Talangtruppen under ledning av Håkan Juhlin. Där gick det så bra, att han blev intressant även för ÖSKs A-lag med vilka han spelade från år 2009 till sommaren 2013 då han lämnade för Degerfors.

Statistik Astvald

Lundholm och Brcic tränar 99-or

Glada målgörare efter en 5-0 seger mot FBK Karlstad den 14 juni 2008. Adam Botvidsson, Gustaf Lundholm, Paul Munster, Marcus Astvald och Martin Pettersson.

Glada målgörare efter en 5-0 seger mot FBK Karlstad den 14 juni 2008. Adam Botvidsson, Gustaf Lundholm, Paul Munster, Marcus Astvald och Martin Pettersson. Sittande till höger ser man Erik Nilsson.

På P99-ornas websida hos ÖSK Ungdom finn det nu information utlagd om vilka som tar tränaransvaret för åldersgruppen nästa år. Ansvarig för ÖSK Ungdoms U-trupp blir Gustaf Lundholm.

Ett spännande uppdrag för en ung tränare med en gedigen ÖSK-bakgrund. Efter det att återkommande knäproblem satt stopp för en lovande fotbollskarriär med spel under Håkan Juhlin i ÖSK Ungdom och senare en lärlingsplats i ÖSKs A-trupp valde Gustaf i stället att satsa på tränarskapet. Förra säsongen var han assisterande tränare för Karlslunds div 2-lag och i år tar han således steget tillbaka till moderklubben igen.

Om Johan Brcic vet jag väl inte så mycket mer än att han under det här året varit verksam som ungdomstränare inom BK Forwards organisation.

ÖSK Ungdom: Presentation av Gustaf Lundholm
ÖSK Ungdom: Presentation av Johan Brcic

Astvald tillbaka på Behrn igen

Marcus Astvald lämnade ÖSK för Degerfors i somras. Men i morgon lär han åter representera ÖSK. Dock handlar det den här gången om bandy snarare än fotboll. NA rapporterar, att Marcus är uttagen till ÖSK Bandys matchtrupp när de i morgon på sin hemmaplan möter Rättvik.

Får han speltid – och det lär han få – blir det hans hundrade seriematch för ett ÖSK-lag. I fotboll hann han nämligen med nittionio stycken innan flytten gick till Degerfors.

NA: Astvald spelar mot Rättvik – och hyllas av ÖSK
0586-Bloggen: Dif – en del av ÖSK-familjen?
ÖSK: Astvald debuterar och jubilerar

Transferfönstret sommaren 2013

Marcus Astvald.
130718. Astvald till Degerfors


Emil Berger.
130720. Berger lånas till Fylkir


Daniel Björnquist
130627. Daniel Björnquist till ÖSK
130626. Björnquist snart ÖSKare igen
130604. Björnquist på väg tillbaka?


Nordin Gerzic.
130808. ÖSK lånar Gerzic
130704. Nordin vill spela


Daniel Gustavsson.
130705. ÖSK lånar mittfältare


Josef Ibrahim.
130808. Ibrahim till Mariehamn
130729. Ibrahim tränade med Brage
130718. IFK Mariehamn testar Ibrahim


Alhassan Kamara
130630. Kamara åter till AIK
130621. AIK tar hem Kamara?


Lukman Murad.
120626. Lukman under luppen


Michael Mensah
130630. Nobben för Mensah
130624. Mensah provtränar med ÖSK
130621. ÖSK testar Mensah?


Marcus Pode.
130718. ÖSK lånar Pode
130714. Pode: Inga som helst kommentarer
130713. Pode till Örebro?


Jacob Rinne
130530. Rinne till ÖSK


Mohammed Saeid.
130729. Tittar Helsingborg på Saeid?


Peter Samuelsson.
130701. Hammarby har frågat om Samuelsson

Astvald till Degerfors

2013-05-09_DSC_0057_Marcus Astvald

Tack för tiden i ÖSK och lycka till i Degerfors

NA skriver, att Marcus Astvald är nära en övergång till Degerfors. Mackan har fått dåligt med speltid i år och bara startat vid två tillfällen. I övrigt så har det blivit inhopp vid sju tillfällen. Totalt 270 minuter fördelat på 9 matcher.

Utfasningen från positionen som startspelare i ÖSK påbörjades i och för sig redan under förra året. Den senaste matchen han spelade full tid i var mot Mjällby i början av augusti 2012 – för nästan ett år sedan. Mot GIF Sundsvall i oktober startade han visserligen men blev då utbytt redan i halvtid. Hur P-O Ljung ser på möjligheterna att använda sig av honom framgår klart av hans laguttagningar.

Efter att ha förlorat en säker plats i ÖSKs startelva och med ett utgående kontrakt i höst är det inte underligt om han redan nu ser sig om efter möjligheten att byra klubb.

Tillägg: Medan jag skrev detta blev tydligen den sista påskriften klar. ÖSK skriver på sin hemsida, att Marcus lämnar ÖSK för Degerfors. Bloggen tycker att det är tråkigt att Marcus inte fick spela ytterligare en match för ÖSK. Ett inhopp hade räckt för att han skulle få 100 seriematcher för Sportklubben.

NA skriver nu, att det bara rör sig om ett lån för resten av säsongen. Därefter finns det en option till ”förlängning” för Degerfors. Enligt låneavtalet kommer Astvald inte att få spela för Degerfors i höstderbyt mot Örebro den 1:a (eller 2:a) spetember.

ÖSK spelar för övrigt en U21-match mot Degerfors på tisdag nästa vecka på Trängen. Det kan bli debut för Mackan hos de rödvita. Han behöver ju matchträning.

Degerfors IF: Marcus Astvald till Degerfors IF

Nya Wermlandstidningen: Marcus Astvald klar för DIF