Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Plessis mot mitten

Som jag noterade redan efter träningsmatchen mot IK Sirius fick vi se Damien Plessis i en ny roll – som defensiv mittfältare framför en traditionell backlinje.

Positioneringen upprepades igår då han kom in inför andra halvlek med en likartad arbetsuppgift. Bakom NA:s betalvägg idag bekräftar Axel Kjäll, att man kan vara på väg att ompröva hur man vill/kommer att använda Plessis.
– Vi måste vara öppna i våra sinnen och tänka oss olika spelare i olika positioner, säger Axel Kjäll till tidningen.

En lösning som eventuellt även kan vara beroende av att flera av truppens centrala mittfältare för närvarande dras med känningar i baksidor etc. Detta gäller både Nordin Gerzic, Johan Mårtensson och Filip Rogic. Då passar det väl bra att ha en rutinerad mittfältare att kasta in. Dessutom en spelare som Alexander Axén beskrivit som en av de bästa han någonsin tränat. (Fast det senare är nog mest tomt prat för att höja statusen på spelaren en del).

Plessis svaghet är hans relativa sävlighet. Något som helt klart missgynnade honom som sista utpost i backlinjen. Som defensiv mittfältare kan han på ett bättre sätt kompensera detta genom sin speluppfattning. Han kommer aldrig att bli en direkt ersättare till Robert Åhman Persson som tog så kraftfulla löpningar från det ena straffområdet till det andra. Å andra sidan har han betydligt bättre fötter och ser ut att vara en bra passningsspelare, även om han kanske lite för ofta väljer det enklaste sidledsalternativet.

Då/om ÖSK väljer en 4-1-4-1 uppställning, vilket man verkar gilla för tillfället, så känns han som ett vettig alternativ för balansrollen.

NA (Betalvägg): Så ska Damien Plessis ta plats i ÖSK: ”Måste vara öppna i våra sinnen”

Ny roll för Plessis?

Damien Plessis – på väg mot mittfältet?


NA har i den senaste utgåvan av sin fotbollspodd Press och Panenka fått med Alexander Axén som deltagare. Det blev en väl tilltagen podd på ungefär 80 minuter. Men Elena Lövholm håller ett bra tempo och Axén skiner som han brukar göra i de här sammanhangen, så man kan gärna lyssna på alla de 80 minutrarna om man har tid för det.

Efter ca. 61 minuter kommer podden in på hur Damien Plessis lyckats. Axén är faktiskt väldigt positiv till fransmannen rent allmänt. ”Det är en av de allra bästa fotbollsspelarna jag någonsin tränat, men han är lite trög” sammanfattar Axén sina intryck av den långe mittbacken. Samtidigt håller han med om att han (Axén alltså) inte lyckats så bra med att göra om spelaren till mittback. I sina tidigare klubbar har Plessis mest spelat som balansspelare framför en backlinje.

Det var kanske inte därför en slump att han i gårdagens träninsmatch mot Sirius fått just den positionen. ÖSK spelade då med en 4-1-4-1 uppställning. Jag tyckte att det såg ut att fungera rätt så bra för fransmannen i den position och man märkte inte så mycket av hans tröghet – bra blick för spelet brukar det väl kallas.

Jag tror inte att det är omöjligt att vi kommer att få se mer av Plessis i balansrollen under hösten. Det är bättre att ha honom där än sysslolös på bänken medan han väntar på att få spela i en position som inte passar honom så bra. Eftersom ÖSK i princip bara har en anfallare att räkna med så kan man nöja sig med en spets längst fram. Dessutom tycker jag att även Besara sett bättre ut när han fått ta steget ner från nr 10-rollen till en mittfältsplacering. Fast visst – det finns många mittfältare som vill få speltid just nu.

Silly Winter 2016/17: ÖSK tar in fransk mittback

Sent omsider tar ÖSK in den mittback man sökt ända sedan det blev klart att man inte tänkte förlänga med Erik Moberg. Förhoppningar fanns kanske att Robert Åhman Persson skulle bli kvar och omskolas till mittback, men det blev han ju inte. Därefter har nog Sköldmark & Co gått på en och annan  mina i sina värvningsförsök. Hur skall man annars förklara att valet till slut föll på en klubblös fransk defensiv mittfältare? Det finns ett visst drag av desperation över den här nyrekryteringen, men det kan ju bli bra ändå.

Damien Plessis har varit runt en del. En journey-man som man brukar kalla den här typen av spelare i England. Statistik hos transfermarket.com ger följande bild av hans karriär.

Liverpool  FC. 2007/08 – 2010/08
Inledningen på hans karriär som fotbollsspelare såg väldigt bra ut. Han värvades som lovande junior från Olympique Lyon till Liverpool FC  i augusti 2007. I den engelska klubben blev han kvar tre säsongen utan att sätta något större avtryck. Eller kanske snarare utan att lämna något avtryck alls. Han var väl för ung och orutinerad för att kunna etablera sig hos en av Englands storklubbar. Under tre säsongen blev det bara tre framträdanden i Premiere League samt i två kvalmatcher till Champions League.

Panathinaikos. 2010/08 – 2012/01.
I augusti 2010 efter tre år i Liverpool såldes han till Panathinaikos. Inte heller hos den grekiska klubben fick han något fast fotfäste på fotbollsplanen. Under hösten fick han speltid vid nio tillfällen, men var oftast utanför spelartruppen.

Doncaster Rovers. 2012/01 – 2012/05
Efter ett och ett halvt år i Grekland lånades han i januari 2012 ut till Doncaster Rovers som då spelade i engelska Championships (andraligan). Hos dem kom han dock aldrig så långt att det blev någon speltid. Han var med på bänken vid två tillfällen precis efter inlåningen, men kom aldrig in på plan. Därefter var han aldrig ens med i spelartruppen. Han kan ju ha varit skadad.

Athlétic Club Arlésien. 2012/07 – 2014/01
I maj 2012 avslutades lånet hos Doncaster och han gick tillbaka till Panathinaikos. Två månader senare var hans kontraktstid över och han lämnade Grekland på en fri transfer till den franska nivå 2 klubben Athlétic Club Arlésien. Det här blev en av hans bättre säsonger. Han spelade 32 av 38 ligamatcher i ett lag som placerade sig i mitten av den franska andranivå-ligan.

Säsongen 2013/14 var det tyngre. Han spelade bara 8 ligamatcher och lämnade klubben genom vinterfönstret på en fri transfer.

FC Lausanne-Sport. 2014/01 – 2014/07
Plessis nya klubb blev innebar spel i Schweiz högstaliga. Under vårsäsongen fick han speltid i 13 matcher men lämnade klubben på ytterligare en fri transfer efter säsongens slut. Att Lausanne kom sist i ligan och därmed fick lämna den högsta divisionen låg väl bakom den flytten.

LB Châteauroux. 2014/07 – 2016/01
Efter den halva säsongen i Schweiz återvände han till sitt hemland Frankrike för spel i andraligalaget LB Châteauroux. Det blev inte någon bra säsong för hans nya klubb. De kom näst sist i ligan och blev därför nedflyttade. Den här säsongen var Plessis ordinarie i sitt lag och spelade 30 av 38 matcher. Men hans lag åkte som sagt ur andradivisionen.

Säsongen 2015/16 spelade Châteauroux i tredjeligan. Plessis var kvar i klubben under hösten. Han lämnade sedan klubben genom vinterfönstret 2016 på en fri transfer.

CS Marítimo. 2016/01 – 2016/08
Ny klubb för Plessis blev portugisiska CS Marítimo. De spelar i den högsta ligan så lagmässigt var det onekligen ett byte till en bättre klubb. Det var väl därför som han knappt fick spela någonting. Det blev sammanlagt nio ligamatcher under säsongen 2015/2016 och efter säsongens slut var han för första gången i sin karriär kontraktslös.

Kontraktslös. 2016/08 – 2017/03
Efter det att kontraktet med Maritimo avslutades sommaren 2016 har han varit kontraktslös. Trots att två transferfönster passerades förblev han utan klubbtillhörighet tills dess att ÖSK hörde av sig till honom.

Spelmässig status.
Plessis har inte spelat särskilt mycket de senaste åren. Han har varit klubblös sedan sommaren 2016 och under säsongen 2015/16 spelade han bara nio seriematcher för Maritimo. Man får nog räkna med att det kommer att ta en del tid innan han kan bidra för ÖSK. Speciellt som ÖSK vill spela honom på en position som han inte är så van vid. Hans naturliga position är som defensiv mittfältare även om han också spelat mittback ibland.

Fördelen med att ha en mittfältare som mittback är att man i allmänhet får en spelare med en passningsfot som gör att man kan starta speluppbyggnaden på ett konstruktivt sätt. Något som ÖSK hittills saknat i år. Av ÖSKs nuvarande mittbackar och mittbackskandidater är det väl bara Arvid Brorsson som har de egenskaperna, men han lär väl inte få spela så mycket i år om inte skador gör att en plats blir ledig i backlinjen.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Plessis varit i några bra klubbar, men inte fått så mycket speltid samt i något sämre klubbar som det inte gått så bra för. Om man vill vara lite elak.

ÖSK lär dock ha fått in en motiverad spelare som har en del att bevisa. Med tanke på hans klubbmässiga bakgrund så finns det säkert en hel del egenskaper som ÖSK kan dra nytta av. De ligor som Plessis spelat i är väl alla med undantag för den franska nivå 3-ligan bättre eller i alla fall lika bra som allsvenskan.

pirkt.se: WHEN THE ACID TRIP WEARS OFF
ÖSK: Meriterade fransmannen Damien Plessis klar för Örebro SK
NA: Franske ”mittbacken” Damien Plessis stärker ÖSK:s fysik: ”Behöver tuffa till oss” (text och video från presskonferensen.)
NA: Elena Lövholm intervjuar Magnus Sköldmark, Alexander Axén med lite avrundning från Henrik Brändh (video)
Svartvitt: ÖSK värvar Liverpoolfostrad mittback
Svartvitt: Damien Plessis: ”Jag vill bara vinna, vinna, vinna med ÖSK”