Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kjäll om Plessis

Damien Plessis blev inte någon lyckad värvning för ÖSK.


NA:s Henrik Brändh har fått en pratstund med ÖSKs Axel Kjäll om den något sävlige fransmannen. Plessis togs ju in för att täta den lucka i mittförsvaret som Erik Moberg lämnade efter sig. Det gick dock inte riktigt som ÖSK hade tänkt sig. Den franske mittfältaren lyckades aldrig etablera sig som mittback utan flyttades efter ett tag upp ett snäpp på planen som ett mittfältsalternativ. Men på den positionen har han inte fått spela i A-laget.

Kjäll ser tre huvudsakliga skäl till att Plessis haft så svårt att etablera sig som annat än en (förmodligen) rätt dyr bänkvärmare.

  1. Tillvänjning.
    För en spelare som kommer från en annan fotbollskultur är det inte så lätt att ta till sig det (all)svenska sättet att spela. ÖSK underskattade den tid det skulle ta att få honom inkörd i det svenska systemet.
  2. Fysik.
    Plessis var alldeles för otränad när han anslöt till ÖSK. Han hade ju gått klubblös i närmare ett år. ÖSK underskattade även den tid det skulle visa sig ta att få honom i fysiskt spelbart skick igen.
  3. Konkurrens.
    Under året har Arvid Brorsson gjort så stora framsteg, att han idag tagit över som ÖSKs tredjealternativ centralt i backlinjen. Sannolikheten för att Plessis skulle få speltid som mittback blev således väldigt liten.

Efter det att ÖSK slutat se Plessis som ett alternativ i mittförsvaret har han i allmänhet använts i en balanserande roll på mittfältet i de U21-matcher han förekommit i. Hans möjlighet att ta en plats i en sådan position i en allsvensk uppställning är dock även den begränsad. Det finns alltför många spelare i truppen som går före honom.

ÖSK hade nog gärna sett att Plessis redan under det här transferfönstret kunnat sändas tillbaka till Frankrike. Kjäll tycker att:
– Vi har ett transferfönster som gör att vi inte kan ta in några spelare och så har vi ett transferfönster som stänger i många länder i månadsskiftet augusti-september. Det är fortfarande så att det kan hända saker, men det är inget som är aktuellt just nu.

Vilket jag tyder som så att man nog gärna sett en flytt, men att ingen velat ha honom.

Positivt i sammanhanget är dock, att det verkar som om hans kontrakt bara är ettårigt. När han kom till ÖSK talades det om ett tvåårigt kontrakt. Senare har en option börjat dyka upp då hans kontraktstid omnämnts. När säger Kjäll på frågan:
Så Plessis kör vidare?
– Ja, det är utgångspunkten nu. Han har ett avtal säsongen ut. Sen får vi se. Det är ju en spelare som inte fått så mycket speltid, men som det ser ut i dagsläget är han här, säger Axel Kjäll.

Så Plessis kan nog ställa in sig på att spela ytterligare sex matcher för ÖSK. Tre stycken i U21 och så förhoppningsvis tre till i DM (Ervalla, Vretstorp och i en eventuell final segraren i semifinalen mellan Scandinavian FC Örebro och ÖSK Söder.

NA (Betalvägg): ÖSK-tränaren om floppvärvningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.