Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2016/17: ÖSK tar in fransk mittback

Sent omsider tar ÖSK in den mittback man sökt ända sedan det blev klart att man inte tänkte förlänga med Erik Moberg. Förhoppningar fanns kanske att Robert Åhman Persson skulle bli kvar och omskolas till mittback, men det blev han ju inte. Därefter har nog Sköldmark & Co gått på en och annan  mina i sina värvningsförsök. Hur skall man annars förklara att valet till slut föll på en klubblös fransk defensiv mittfältare? Det finns ett visst drag av desperation över den här nyrekryteringen, men det kan ju bli bra ändå.

Damien Plessis har varit runt en del. En journey-man som man brukar kalla den här typen av spelare i England. Statistik hos transfermarket.com ger följande bild av hans karriär.

Liverpool  FC. 2007/08 – 2010/08
Inledningen på hans karriär som fotbollsspelare såg väldigt bra ut. Han värvades som lovande junior från Olympique Lyon till Liverpool FC  i augusti 2007. I den engelska klubben blev han kvar tre säsongen utan att sätta något större avtryck. Eller kanske snarare utan att lämna något avtryck alls. Han var väl för ung och orutinerad för att kunna etablera sig hos en av Englands storklubbar. Under tre säsongen blev det bara tre framträdanden i Premiere League samt i två kvalmatcher till Champions League.

Panathinaikos. 2010/08 – 2012/01.
I augusti 2010 efter tre år i Liverpool såldes han till Panathinaikos. Inte heller hos den grekiska klubben fick han något fast fotfäste på fotbollsplanen. Under hösten fick han speltid vid nio tillfällen, men var oftast utanför spelartruppen.

Doncaster Rovers. 2012/01 – 2012/05
Efter ett och ett halvt år i Grekland lånades han i januari 2012 ut till Doncaster Rovers som då spelade i engelska Championships (andraligan). Hos dem kom han dock aldrig så långt att det blev någon speltid. Han var med på bänken vid två tillfällen precis efter inlåningen, men kom aldrig in på plan. Därefter var han aldrig ens med i spelartruppen. Han kan ju ha varit skadad.

Athlétic Club Arlésien. 2012/07 – 2014/01
I maj 2012 avslutades lånet hos Doncaster och han gick tillbaka till Panathinaikos. Två månader senare var hans kontraktstid över och han lämnade Grekland på en fri transfer till den franska nivå 2 klubben Athlétic Club Arlésien. Det här blev en av hans bättre säsonger. Han spelade 32 av 38 ligamatcher i ett lag som placerade sig i mitten av den franska andranivå-ligan.

Säsongen 2013/14 var det tyngre. Han spelade bara 8 ligamatcher och lämnade klubben genom vinterfönstret på en fri transfer.

FC Lausanne-Sport. 2014/01 – 2014/07
Plessis nya klubb blev innebar spel i Schweiz högstaliga. Under vårsäsongen fick han speltid i 13 matcher men lämnade klubben på ytterligare en fri transfer efter säsongens slut. Att Lausanne kom sist i ligan och därmed fick lämna den högsta divisionen låg väl bakom den flytten.

LB Châteauroux. 2014/07 – 2016/01
Efter den halva säsongen i Schweiz återvände han till sitt hemland Frankrike för spel i andraligalaget LB Châteauroux. Det blev inte någon bra säsong för hans nya klubb. De kom näst sist i ligan och blev därför nedflyttade. Den här säsongen var Plessis ordinarie i sitt lag och spelade 30 av 38 matcher. Men hans lag åkte som sagt ur andradivisionen.

Säsongen 2015/16 spelade Châteauroux i tredjeligan. Plessis var kvar i klubben under hösten. Han lämnade sedan klubben genom vinterfönstret 2016 på en fri transfer.

CS Marítimo. 2016/01 – 2016/08
Ny klubb för Plessis blev portugisiska CS Marítimo. De spelar i den högsta ligan så lagmässigt var det onekligen ett byte till en bättre klubb. Det var väl därför som han knappt fick spela någonting. Det blev sammanlagt nio ligamatcher under säsongen 2015/2016 och efter säsongens slut var han för första gången i sin karriär kontraktslös.

Kontraktslös. 2016/08 – 2017/03
Efter det att kontraktet med Maritimo avslutades sommaren 2016 har han varit kontraktslös. Trots att två transferfönster passerades förblev han utan klubbtillhörighet tills dess att ÖSK hörde av sig till honom.

Spelmässig status.
Plessis har inte spelat särskilt mycket de senaste åren. Han har varit klubblös sedan sommaren 2016 och under säsongen 2015/16 spelade han bara nio seriematcher för Maritimo. Man får nog räkna med att det kommer att ta en del tid innan han kan bidra för ÖSK. Speciellt som ÖSK vill spela honom på en position som han inte är så van vid. Hans naturliga position är som defensiv mittfältare även om han också spelat mittback ibland.

Fördelen med att ha en mittfältare som mittback är att man i allmänhet får en spelare med en passningsfot som gör att man kan starta speluppbyggnaden på ett konstruktivt sätt. Något som ÖSK hittills saknat i år. Av ÖSKs nuvarande mittbackar och mittbackskandidater är det väl bara Arvid Brorsson som har de egenskaperna, men han lär väl inte få spela så mycket i år om inte skador gör att en plats blir ledig i backlinjen.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Plessis varit i några bra klubbar, men inte fått så mycket speltid samt i något sämre klubbar som det inte gått så bra för. Om man vill vara lite elak.

ÖSK lär dock ha fått in en motiverad spelare som har en del att bevisa. Med tanke på hans klubbmässiga bakgrund så finns det säkert en hel del egenskaper som ÖSK kan dra nytta av. De ligor som Plessis spelat i är väl alla med undantag för den franska nivå 3-ligan bättre eller i alla fall lika bra som allsvenskan.

pirkt.se: WHEN THE ACID TRIP WEARS OFF
ÖSK: Meriterade fransmannen Damien Plessis klar för Örebro SK
NA: Franske ”mittbacken” Damien Plessis stärker ÖSK:s fysik: ”Behöver tuffa till oss” (text och video från presskonferensen.)
NA: Elena Lövholm intervjuar Magnus Sköldmark, Alexander Axén med lite avrundning från Henrik Brändh (video)
Svartvitt: ÖSK värvar Liverpoolfostrad mittback
Svartvitt: Damien Plessis: ”Jag vill bara vinna, vinna, vinna med ÖSK”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.