Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Omtag 2022: Hur gick det till när man anställde Cedergren?

Det verkar väl vara så, att Joel Cedergren inte var ÖSKs förstaval när de sökte efter en ny tränare. Hur skall man annars förklara att historieskrivningen skiljer sig så pass mycket mellan ÖSK och Cedergren. Därmed inte på något sätt sagt att inte Cedergren kan visa sig vara just den tränare ÖSK behöver.

När ÖSK beskriver processen låter det som om Cedergren var det namn som utkristalliseras efter en omfattande och metodisk genomgång av tänkbara kandidater. Lyssnar man på Cedergren låter det som om det mer eller mindre kom som en blixt från en klar himmel då Axel Kjäll kontaktade honom kring Lucia.

ÖSKs version (från presskonferensen då Cedergren presenterades).
1. I november gjorde klubben en genomgång av den nordiska tränarmarknaden för att hitta tränare som verkade passa de kriterier ÖSK ställt upp.
2. En lång ”shortlist” på ca. 20 tränare sammanställdes.
3. Antalet namn på denna lista reducerades sedan till 8 stycken. ÖSK träffade alla tränarna på denna lista. Diskuterade och ”synade”.
4. Därpå fastställdes vilka de tre huvudkandidaterna till jobbet skulle vara. Dessa personer träffade ÖSK flera gånger för fortsatta diskussioner. Deras sportsliga meriter kollades. Olika typer av referenser togs.
5. Detta ledde till slut till att ÖSK valde Cedergren.

Cedergrens version (från video-intervju med ÖSK på klubbens webbplats).
1. Han fick oväntat ett telefonsamtal från Axel för 10-11 dagar sedan. Det Axel berättade lät intressant
2. Han träffade Axel och Simon en eller två dagar senare och man hade en diskussion.
3. Det blev väldigt konkret för några dagar sedan, då det uppenbarligen gick väldigt snabbt att komma till skott beträffande uppdrag och villkor.

Det verkar som om Cedergren inte var en del i ÖSKs initiala process. Han tog i alla fall inte en plats på den åttamannalista som ÖSK sammanställde. De personerna träffade ju ÖSK för intervjuer och diskussioner.

Han togs av allt att döma in som ett alternativ utan att han gått igenom samma sållningsprocess som övriga tänkbara tränarkandidater. Möjligen för att man ville ha någon till hands om ÖSKs skulle misslyckas med eller välja att inte gå vidare med någon av de tre så kallade huvudkandidaterna. Cedergren träffade Axel och Simon för första gången kring den 15:e december (min uppskattning). Han tycks inte ha fått något konkret erbjudande förrän kring den 20:e (återigen min uppskattning). Det gick alltså väldigt fort. Första kontakten togs kring Lucia och presskonferens och presentation gjordes den 23:e december.

Jag kan inte låta bli att undra varför Cedergren inte kom med i den ursprungliga urvalsprocessen om han nu passar rollen som huvudtränare så bra att han nu fått jobbet. Glömde ÖSK bort honom? Tyckte man inte att han passade? Eller valdes han bort av någon annan anledning?

Vad betydde Kent Persson engagemang i hur rekryteringsprocessen förlöpte? Var det hans otålighet som gjorde att man valde en tränare som inte ens setts som ett alternativ tills för någon vecka sedan?

Nu skall väl tilläggas att ÖSK nog ändå har en hyfsad kontroll på vilka Cedergrens styrkor och svagheter är. Han har ju varit aktiv i allsvenskan under rätt många år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.