Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Problem med skattmasen för Haginge

Ett antal före detta och nuvarande spelare hos Djurgården har hamnat i skattemyndigheternas sikte. Från skatteverkets sida hävdar man, att spelarna inte deklarerat sina intäkter på ett korrekt sätt och därför påförs de restskatt och skattetillägg. Främst verkar det handla om situationer där Djurgården betalat spelarnas agenter i samband med en övergång, trots att det egentligen borde vara spelarna själva som gör en sådan betalning. Eftersom Djurgården betalt dessa kostnader för spelarnas räkning anses detta som spelarnas inkomst med allt vad detta nu innebär.

En av de spelare som verkar ha kommit i kläm är Patrik Haginge. Enligt Aftonbladet rör det sig i hans fall om ett belopp på över 1 mkr. Haginge anser dock att skattemyndigheterna i hans fall är ute i ogjort väder, eftersom han inte haft något kontrakt med agenten i fråga (som råkar vara Olivier Cabrera). Till tidningen säger han:

– Enligt mig handlar det bara om pensionsförsäkringar, jag har inte haft något kontrakt med agenten (Oliver Cabrera). Varför skulle jag betala någon som jag aldrig har jobbat med, säger han och fortsätter.
-Bevisligen har agenten fått pengar från Djurgården, det har inget med mig att göra.

Med tanke på hur många spelare det här berör verkar det som om Djurgården trott att de hittat en smart lösning på hur man skall betala agenterna – en lösning som dock i slutändan visade sig vara allt annat än smart. Tilläggas skall dock att ärendena ännu inte är avgjorda i domstol. Det är ju inte alltid som skattemyndigheterna får rätt i frågor som dessa. Om till exempel Haginge inte haft något kontrakt med Cabrera borde väl hans situation se bättre ut.

Osynliga Handen gillar ÖSK Fotboll

Fotbollsekonomibloggen Den Osynliga Handen är oftast väldigt kritisk i sina analyser av de allsvenska klubbarnas sätt att utveckla sin ekonomi. Men när det gäller ÖSK Elitfotboll är tongångarna så gott som enbart positiva. Efter att ha läst det senaste årsbokslutet fortsätter de positiva omdömena.

Den Osynliga Handen: lessons learned from Örebro

Bra resultat för ÖSK Elitfotboll

I dagens papperstidning lättar Björn Åqvist, bolagets styrelseordförande, en del på förlåten kring ÖSKs fjolårsresultat. Enligt Björn gick verksamheten på det hela taget enligt budget – både ekonomiskt och publikt. Även om inte bokslutsarbetet är helt slutfört än, så kan han avslöja, att vinsten blir ca. 2,5 mkr på en omsättning som var 52 mkr. Oklart dock om den angivna vinster är före eller efter skatt. Omsättningssiffran är ca. 4 mkr högre än vad den var för 2009.

Intressant är också att Björn, som ju själv är verksam i fastighetsbranchen, identifierar arenabolagen som en stor osäkerhetsfaktor för de allsvenska fotbollsklubbarna. Det senaste exemplet på vad det kan innebära är Malmö FFs monsterförlust på 30 mkr.

Det påstås ofta, att det för en fotbollsklubb är en mycket lönsam affär att äga den egna arenan. Vad man då ofta glömmer bort är att kostnaderna är i princip oundvikbara, medan intäkterna är osäkra och variabla. Risken ökar helt enkelt avsevärt i verksamheten på ett sätt som dessutom inte har ett dyft med kärnverksamheten att göra. Sådant tar om inte annat både resurser och kraft från klubbledningen, som ju egentligen skall syssla med andra saker.

Jag anser, att den lösning man valt i Örebro, där man låtit en professionell fastighetsförvaltare (Örebroporten) ta hand om förvaltningen är en betydligt bättre lösning. Den lyfter över ägarskapets alla risker på kommunen utan att för den sakens skull begränsa ÖSKs matchdagsintäkter speciellt mycket.

Allsvenska ekonomiligan

Helsingborgs Dagblad hade för några dagar sedan en artikel om de allsvenska lagens ekonomi. Jag fäste mig vid de redovisade omsättningssiffrorna:

1. Malmö FF 111,5
2. Djurgården 109,5
3. AIK 103,4
4. Helsingborgs IF 100,9
5. Hammarby 96,2
6. IF Elfsborg 89,9
7. BK Häcken 84,3
8. IFK Göteborg 77,3
9. Halmstads BK 74,1
10. Kalmar FF 61,2
11. Örebro 51,1
12. Gais 42,8
13. IF Brommapojkarna 34,8
14. Gefle IF 33,7
15. Örgryte 29,0
16. Trelleborgs FF 24,1

ÖSK ligger betydligt längre ner i den tabellen än vad jag trodde var fallet. På något längre sikt lär det ju vara så att lagens slagstyrka rätt väl återspeglar den ekonomi de bygger på. Fler kronor ger fler poäng är den enkla sanningen. Fast det förekommer ju tidsmässigt lokala avvikelser, typ Kalmar FF och efter att ha sett denna sammanställning får jag väl lägga Trelleborgs FFs namn till listan över överpresterare.

Några saker framgår rätt klart om man accepterar att sambandet mellan kronor och poäng existerar. En är att ÖSK har en lång bit kvar att klättra innan man når en ekonomisk situation som kan motivera en plats i Topp-5 gänget. Det andra är väl att det för nyuppflyttade lag med omsättningar som i allmänhet ligger på  20 miljonersnivån så är det riktigt tufft att etablera sig som allsvenskt lag.