Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bra resultat för ÖSK Elitfotboll

I dagens papperstidning lättar Björn Åqvist, bolagets styrelseordförande, en del på förlåten kring ÖSKs fjolårsresultat. Enligt Björn gick verksamheten på det hela taget enligt budget – både ekonomiskt och publikt. Även om inte bokslutsarbetet är helt slutfört än, så kan han avslöja, att vinsten blir ca. 2,5 mkr på en omsättning som var 52 mkr. Oklart dock om den angivna vinster är före eller efter skatt. Omsättningssiffran är ca. 4 mkr högre än vad den var för 2009.

Intressant är också att Björn, som ju själv är verksam i fastighetsbranchen, identifierar arenabolagen som en stor osäkerhetsfaktor för de allsvenska fotbollsklubbarna. Det senaste exemplet på vad det kan innebära är Malmö FFs monsterförlust på 30 mkr.

Det påstås ofta, att det för en fotbollsklubb är en mycket lönsam affär att äga den egna arenan. Vad man då ofta glömmer bort är att kostnaderna är i princip oundvikbara, medan intäkterna är osäkra och variabla. Risken ökar helt enkelt avsevärt i verksamheten på ett sätt som dessutom inte har ett dyft med kärnverksamheten att göra. Sådant tar om inte annat både resurser och kraft från klubbledningen, som ju egentligen skall syssla med andra saker.

Jag anser, att den lösning man valt i Örebro, där man låtit en professionell fastighetsförvaltare (Örebroporten) ta hand om förvaltningen är en betydligt bättre lösning. Den lyfter över ägarskapets alla risker på kommunen utan att för den sakens skull begränsa ÖSKs matchdagsintäkter speciellt mycket.

3 kommentarer – kommentera

Hemvändarn

Det som oroar mig med detta är att omsättningen inte ökat sett över de senaste 3 åren utan ligger stilla sedan 2008. 2008 52M, 2009 47M och 2010 52M. Faktum är att ÖSK inte tar in på storklubbarna utan snarare förlorar mark till andra klubbar.

Ägandet kring arenan är i dagsläget helt klart en vettig modell. Frågan är dock om man pga den begränsas i hur man kan utveckla sin produkt med logér etc. Detta är ju något som utvecklats och genererat stora intäkter i andra klubbar, Elfsborg som gott exempel.

Ficedula hypoleuca

Jo, fast vi har ju gått igenom en finanskris. Den påverkade företagens vilja att investera i ÖSKs produkter.

På Spelarinvests möte ikväll framkom det att man räknar med en intäktsökning på 10 mkr för vart och ett av de kommande tre åren. Lyckas man med det så har man kommit upp på 80-mkr nivån. Vid den nivån räknar med att kunna vara med och utmana på allvar om SM-tecknen.

Hemvändarn

Goda nyheter. Man tackar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.