Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Astvald åter till Degen

Marcus Astvald med Boris Lumbana – lagkamrater både i ÖSK och Degerfors.


ÖSK kunde för några dagar sedan boka in en återvändare i nästa års trupp. En återvändare som tidigare i sin karriär representerat bland annat Degerfors IF. Nu kan Degerfors göra i princip samma sak.

På sin webbplats skriver klubben idag, att de kommit överens med den tidigare ÖSK-talangen Marcus Astvald om ett tvåårskontrakt. Astvald beslutade sig för några dagar sedan oväntat att lämna IK Brage. Bosatt i Örebro, som han var, blev det väl i längden för slitsamt att pendla fram och tillbaka till Borlänge.

Nu blir det i stället en betydligt kortare biltur för hans del. Över de Blå Bergen till Stora Valla. En resa han dessutom säkert kommer att ha sällskap på med andra DIF-spelare, som valt att bosätta sig i Örebro.

Degerfors IF: Nygammalt nyförvärv inför säsongen 2019 Marcus Astvald
NA (Betalvägg): Lämnade Brage – nu återvänder han till Degerfors

Silly Winter 2018/19: ÖSK intresserade av Degerfors-back?

FotbollDirekt skrev häromdagen, att Kevin Wright Degerfors tjugotvåårige vänsterback, intresserar både IFK Norrköping och ÖSK. Spelaren är kontraktsbunden till Degerfors även under nästa år, så en intresserad klubb måste köpa loss honom.

Spelaren säger, som många i hans situation gör, att han inte vet något om saken utan hänvisar till agent. För egen del har jag svårt att tro att spelarna i fall som dessa inte håller sig väldigt väl informerade om vad som händer. Men att hänvisa till agenten är ett praktiskt sätt att inte behöva säga eller kommentera. Degerfors sportchef Patrik Werner säger sig för egen del inte känna till något om intresse från andra klubbar, men indikerar även att klubben är beredda att sälja om priset är rätt.

Man kan ju fråga sig hur ett sådant här rykte uppkommer. Det kan ju vara så att någon eller några klubbar rent allmänt hört av sig till Moses Ssewankambo, som är Wrights agent, för att höra sig för om hur det ser ut med kontraktssituationen etc. För agenten gäller det väl sedan att försöka hålla intresset vid liv och förbättra förhandlingssituationen. Något han lämpligen kan göra genom att berätta för FotbollDirekt, att det finns flera intresserade och i det här fallet dessutom namngivna klubbar.

Vad beträffar ÖSK skulle ett sådant här rykte möjligen kunna sätta lite press på Sebastian Ring. Denne har ju fått ett kontraktsförslag, som har inte verkar vilja acceptera, innan han har haft möjlighet att undersöka eventuella andra alternativ. Om ÖSK nu undersöker möjligheterna att ta in en annan vänsterback påminner han sig kanske hur det gick för Daniel Björnqvist och Maic Sema, vilka båda befann sig i liknande situationer. Då de kommit så långt, att de var villiga att skriva kontrakt med ÖSK, fanns det inte längre något kontrakt kvar att skriva på, eftersom klubben under tiden valt att gå vidare med ett annat alternativ.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Peking jagar förre Chelseatalangen

Ibrahim till Degen

Josef Ibrahim. (Bilden från 2013).


Josef Ibrahim, en gång ett Forward-förvärv och lovande talang hos ÖSK, har gjort klart med en ny klubb. Efter en hel del irrfärder i den nordiska fotbollsgeografin har han nu nått målet för sin förmodligen högsta fotbollsönskan.
”Jag har alltid velat spela för Degerfors” förklarar han på Degerfors webbplats, där han motiverar övergången. Jag antar att man i BK Forward inte är så glada över just den formuleringen.
Återkomsten till BK Forward har onekligen inneburit något av ett lyft för den tekniskt drivna före detta talangen. Om tekniken sedan även räcker till i Superettan återstår att se. Hittills har hans försök på den nivån inte fallit så väl ut.

Degerfors IF: Josef Ibrahim har skrivit på för Degerfors IF
NA (Betalvägg): Forwards stjärna ersätter skyttekungen i Degerfors


Josef Ibrahim: Statistik från Fotbolltransfers.com.

Försäsong 2018: Örebro SK – Degerfors IF 1-0 (1-0)

Plats: Hemma igen på Behrn Arena
Tid: Söndagen den 11 februari kl. 13:00
Domare: Johan Krantz
På TV: C More Fotboll
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @degerforsifoff
Publik: 502


Matchfakta:
32. 1-0 Kennedy Igboananike (Nahir Besara)
HT. Spelarbyte Michael Almebäck ut, Johan Mårtensson in
61. Spelarbyte DIF ut Daniel Joel Okon, in Erik Björndahl
68. Spelarbyte Michael Omoh ut,Viktor Sköld in
82. Varning DIF Kevin Wright
85. Spelarbyte Nordin Gerzic ut, Simon Amin in

ÖSKs laguppställning: Oscar Jansson – Martin Lorentzson, Michael Almebäck, Brendan Hines-Ike – Daniel Björnquist, Nordin Gerzic, Filip Rogic, Sebastian Ring – Nahir Besara, Kennedy Igboananike, Michael Omoh.
Ersättare: Mathias Karlsson, Victor Sköld, Alfred Ajdarevic, Johan Mårtensson, Simon Amin, Arvid Brorsson och Oliver Kåhed

Saknades gjorde Albin Granlund (knä) och Isaac Boye (lårmuskel).


Degerfors laguppställning (3-4-3): Dario Miskic – Oliver Ekroth, Marcus DeBruin, Christoffer Wictorsson – Erik Lindell, Christos Gravius, Nikola, Ladan, Kevin Wright – Sargon Abraham, Joel Okon, Viktor Götesson.
Ersättare: Ismael Diawara (mv), Alexander ”Nutt” Andersson, Erik Björndahl, Alan Asaad, Oliver Nilsson och Filip Stancovic.


Matchens domare.
Johan Krantz dömde ÖSKs träningsmatch mot Rynninge och han återvänder alltså nu till Behrn Arena. Då skrev jag:
Johan Krantz är vid det här laget en etablerad domare i Superettan. Inför den här säsongen har han dömt 66 matcher i Superettan samt dessutom 7 i Allsvenskan.


Degerfors försäsong så här långt.
180127. Degerfors – Carlstad United (div 1) 3-2
180203. Degerfors – Brage (S1) 2-1


180212. Svartvitt: Ett köldförlamat derby med få svar
180211. Svenska Fans (Degerfors): Förlust mot allsvenskt motstånd
180211. Fotbollskanalen: Intervju med Axel Kjäll (video)
180211. Fotbollskanalen: Höjdpunkter
180211. Lasse Wirström (NA, Betalvägg): Kontinuitet är bra men ger inte automatisk framgång – det blir Axel Kjälls utmaning
180211. NA (Betalvägg): Nordin Gerzic om matchen
180211. NA (Betalvägg): Christoffer Wiktorsson om matchen
180211. NA (Betalvägg): Kennedy Igboananike om matchen
180211. Degerfors IF: Sammanfattning matchen ÖSK-Degerfors IF
180211. ÖSK (Facebook): Intervju med Axel Kjäll (video)
180211. ÖSK: ÖSK höll nollan och vann länsderbyt mot Degerfors


NA (Betalvägg): Direktrapportering


180211. NA (Betalvägg): Johan Mårtensson inför matchen
180211. Svartvitt: Dags för ett derby som verkligen gäller
180210. NA (Betalvägg): ÖSK-truppen mot Degerfors
180210. ÖSK: Pulsen inför ÖSK-Degerfors (video)
180210. Degerfors IF: Jacobssons tankar inför söndagens match mot ÖSK
180209. ÖSK: Oscar Jansson inför länsderbyt (video)
180208. ÖSK: ÖSK och Ricoh IT Partner hälsar er välkomna till derbyt på söndag

Forward mot kvalplats

Efter det att Sirius igår besegrade Enköping i div 1 Norra, så verkar BK Forwards möjligheter att ta hand om direktuppflyttningsplatsen ha försvunnit. Det skulle kunna bli en målskillnadsaffär, men avståndet som skall hämtas in mot Sirius (9) resp. Östersund (5) är för stort för att laget skall ha någon realistisk chans att uppnå detta. Däremot bör möjligheterna att gå till kval ha förbättrats avsevärt så länge som laget inte förlorar sin sista match mot Sandviken på bortaplan. Gästrikarna har visat sviktande form i de senaste matcherna så det skall nog Forward klara av om inte nerverna spelar dem ett spratt.

Möjligheterna till ett drömkval mot Degerfors minskade däremot en del eftersom Trelleborg som också spelade igår nu bara ligger en poäng efter bruksgänget. Det kan mycket väl bli så att TFF passerar DIF i den sista omgången då lagen möts på Vångavallen. Om det inte är så att båda lagen redan då är klara för kvalspelet. I så fall föredrar säkert TFF att lägga sig efter DIF – i alla fall om kvalmotståndaren blir Lunds BK. Men IFK Värnamo sätter fortfarande press på de båda kvalkandidaterna. Allt kan fortfarande hända i botten av Superettan.

Förbjuden väg

110521. Bergers vinst över Degerfors.
NA skriver idag att Emil Berger fått rätt i en tvist med Degerfors IF kring omständigheterna med Emils övergång till ÖSK. Det är Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd som avgjort ärendet till hans fördel. Vad det handlar om verkar det dock inte finnas någon som vill yppa. Tidningen spekulerar i att Degerfors eventuellt kan förlora rätten till hela eller delar av det utbildningsbidrag på 90.000 som ÖSK betalade till Degerfors i samband med övergången. Det tror dock inte bloggen eftersom ärendet avsåg en tvist mellan spelaren och hans förra klubb. Förmodligen handlade det om Degerfors ”avstängning” av Emil efter det att övergången blev känd, något som inte har någon bärighet på den ersättning som ÖSK skall betala till föreningen.

101103.
Nya Wermlandstidningen
: Degerfors anmäls i Berger-affären
Degerfors IF: Degerfors IF anmälda för kontraktsbrott

101102.
Om någon trodde att affären Emil Berger var avslutad så trodde han fel. (Jag var en av dem som trodde fel). Idag rapporteras det att Emil Berger med hjälp av spelarfacket stämt Degerfors IF för kontraktsbrott på grund av att man stängde av Berger från spel med Degerfors efter det att han skrivit på för ÖSK. För spelarfacket som driver ärendet å Bergers vägnar är det helt klart intressant att få saken prövad. Vad som driver Berger vill jag låta vara osagt, men en sak är säker. Hans popularitetspoäng i Degerfors lär inte öka på grund av den senaste utveckling. ÖSK verkar inte på något sätt vara inblandade i stämningen utan det hela tycks vara en privat hämndaktion från Bergers sida.

Karlskoga-Kuriren: DIF anmält för kontraktsbrott (101102)

100822. ÖSK bötfälls i Berger-affären.
ÖSK bestraffas med böter på 25.000 kronor för att man kontaktade Emil Berger för tidigt. Degerfors har på sin hemsida lagt ut information kring nämndens beslut i detta ärende.

ÖSK: Kommentar till beslutet

Läs mer

Inget rödvitt för Daniel Björnkvist

110104.
Karlskoga-Kuriren skriver, att Degerfors har gjort klart med Carlstad Uniteds försvarsspelare Jonas Olsson. Däremot blir det inget spel hos värmlänningarna för Daniel Björnkvist, enligt tidningen.

101221.Forward är intresserade.
NA skriver, att BK Forward är intresserade av att knyta Daniel till sig.

101204. Inget besked från Degerfors.
I Degerfors kan man lägga en intensiv tränings- och testvecka till handlingarna, skriver Karlskoga-Kuriren. Man har haft hela sex testspelare på plats, kört ett antal träningspass samt spelat en testmatch. Resultatet för testspelarna blev att en fick nej direkt, två kommer att testas ytterligare en vecka och tre skickas hem med ett kanske (av olika anledningar) som slutomdöme. Daniel Björnkvist tillhör kanskekategorin. Till tidningen säger Degerfors tränare Patrik Werner beträffande Daniel:
– Med Björnkvist är inget klart åt något håll, men vi kommer att ta en ny kontakt i nästa vecka.

En av de spelare som fått förlängd testtid är Jonas Olsson från Carlstad United, som väl var Daniels konkurrent om backplatsen.

101130. Daniel Björnkvist provtränar med Degerfors.

ÖSK Ungdoms lagkapten Daniel Björnkvist är redo för nästa steg i fotbollskarriären.

I Örebros papperstidning och i en notis på Karlskoga-Kurirens nätupplaga nämns att ÖSK Ungdoms lagkapten Daniel Björnkvist provtränar med Degerfors denna vecka. Uppenbarligen har man från ÖSKs sida bedömt att Dajje inte är tillräckligt rutinerad för att på allvar vara med och konkurrera om den högerbacksplats som Patrik Anttonen lämnar öppen efter sig.

Att det blir spel i Degerfors är dock inte självklarhet. Med på provträningen är nämligen även Jonas Olsson från Carlstad United som testas för samma position. Av vad jag förstått så rör det sig om två olika spelartyper. Medan Olsson är en mittback som även kan spela till höger så är ju Daniel en högerback med bra speed som kan ta hand om alla arbetsuppgifter utefter högerkanten. Återstår att se vad Degerfors prioriterar högst.

Om det blir kontrakt och spel för Daniel i Degerfors så är det utan tvekan positivt för hans vidare utveckling. Bättre att spela regelbundet i Superettan än att kanske i bästa fall få hoppa in några minuter i månaden i allsvenskan. Bloggen håller därför tummarna för att det skall bli positiva besked efter provträningen.

Tillägg.
NA: Degerfors testar ÖSK-back

Klingberg till Degen

NA skriver, att Niklas Klingberg går från BK Forward till Degerfors. Helt logiskt enligt mitt sett att se det. Jag har ända sedan Niklas kom tillbaka till Forward undrat vad det var som höll honom kvar på div 1-nivån. Ett steg tillbaka till Superettan, där han tidigare spelat med Enköping, känns naturligt.

Detta är dock ett hårt slag för bottenkämpande Forward, som nu tappar sin (på)drivande lagkapten. Men vem vet, kanske har man i samband med övergången förhandlat fram ett lån av den immobiliserade Emil Berger till Forward hösten ut. Det vore också logiskt. Fler detaljer har aviserats till kvällen.

Tillägg: Nej, någon sammankoppling med Emil Berger blev det inte. Forward har väl inte råd att betala något för eller till ett sådant lån, så det var nog en förflugen tanke från min sida.

Värmlands Folkblad: Degerfors värvar mittfältsmotor från Forward
Nya Wermlandstidningen: Klingberg från Forward klar för DIF