Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Paul Olausson till BK Olympic

ÖSKs förre assisterande tränare Paul Olausson har hittat en ny uppdragsgivare sedan han lämnade ÖSK vid årsskiftet.

Olausson blir ny huvudtränare på BK Olympic som hör hemma i Ettan Södra.

Det som gör utnämningen lite extra spetsig är att BK Olympic är sammarbetsklubb med Allsvenska Malmö FF och det verkar ligga till så att det är just MFF som ansvarar för anställningen av Olausson, men att han sedan då utses till, eller lånas ut om man så vill, som huvudtränare för BK Olympic.

Ett lite annorlunda förfarande kan man tycka, men det är ett upplägg som användes även förra säsongen då BK Olympic leddes av William Strömberg och Mesut Meral som också var anställda av både av Malmö FF och BK Olympic.

Paul Olausson har varit assisterande tränare för ÖSK de senaste 2,5 åren och var innan dess huvudtränare för bland annat Dalkurd FF.

BK Olympic: Paul Olausson klar för BK Olympic
NA: Förre ÖSK-tränaren oväntade jobb – klar för Malmö FF
NWT: Värmländske tränaren anställd av Sveriges mäktigaste klubb: ”Utveckla talanger i ettan”
Fotboll Skåne: Silly season-bloggen: Olausson anställs och tar över BK Olympic
SkåneSport: BK Olympic hämtar ny tränare från Örebro SK – ”Erfaren tränare som passar perfekt”

Paul Olausson ser ut att lämnar ÖSK efter säsongen

Örebro SKs assisterande tränare Paul Olausson har intervjuats av Nya Wermlandstidningen (en intervju som senare repriserades av NA) där han själv uppger att det ”är hög tid för nya utmaningar och jag ser verkligen fram emot ett nytt uppdrag med betydligt större ansvar för hur ett lag ska implementeras och att kunna utföra en spelidé”.

Olausson kom till ÖSK under sommaren 2021 och blev då assisterande tränare under i tur och ordning Vítor Gazimba, Marcus Lantz, Joel Cedergren, Axel Kjäll och nu senast Christian Järdler. Fem olika huvudtränare inom loppet av 2,5 år kan inte varit en lätt arbetsuppgift som Olausson beskriver med orden ”fotbollsmässigt har det varit två otroligt röriga år i ÖSK. Jag har dock lärt mig massor, även om erfarenheterna inte kanske har varit av den karaktären man vill”.

Olausson, som tidigare varit huvudtränare i Dalkurd samt assisterande tränare i både Varberg och norska Kongsvinger, går nu vidare i sin karriär och beskriver själv att han är öppen för det mesta, att division inte spelar så stor roll men att det ska vara något som känns intressant och där han själv får implementera det han själv vill.

NWT: Värmländske topptränaren lämnar klassiska klubben: ”Två röriga år”
NA: ÖSK:s assisterande ser ut att lämna: ”Hög tid”

Paul Olausson ”-det har stundtals varit tufft”

Nerikes Allehandas Fredrik Carlsson har intervjuat ÖSKs assisterande tränare som trots att han bara varit i Örebro i 1,5 år redan hunnit med fem olika chefstränare. I den läsvärda artikeln beskriver Olausson bland annat att det stundtals varit tufft men att han och Christian Järlder nu träffat rätt och har en bra kemi.

– Ibland slås jag av tanken att det är bara ett drygt år sedan jag och Vitor satt och planerade inför en lång tid tillsammans här där vi skulle bygga något, säger Paul Olausson till NA-sporten.

NA: Han hamnade mitt i ÖSK:s tränarcirkus: ”Utmaning”

Silly Winter 2021/22: Oklart om tränarna

När ÖSKs nyanställde huvudtränare Joel Cedergren påbörjade sitt uppdrag i förrgår hade han bara en assisterande tränare till hjälp. Det var Rickard Torstensson, huvudansvarig tränare för akademins P19-trupp samt dessutom med uppgifter i gränssnittet mellan akademi och A-trupp. Övriga tränare var någon annanstans – Paul Olausson hemma i Karlstad medan fystränaren Jimmy Högberg och målvaktstränaren Jonas Bohlin i alla fall inte var på Behrn Arena.

Axel Kjäll förklarade idag frånvaron med att man först vill sätta en ny tränarorganisation innan man tar in tränarna i verksamheten igen. Olausson har två år kvar på det kontrakt han skrev med ÖSK i somras och Jimmy Högberg borde ha ett på det kontrakt han skrev för cirka ett år sedan. Beträffande Jonas Bohlin har han i allmänhet förlängt kontraktet ett år i taget. Han har nog vissa problem att få tiden att räcka till för både ÖSK och för sitt jobb som polis.

– Innan alla de bitarna är på plats så valde vi den här konstellationen som är på träningen just nu. Det handlar om att utvärdera så vi har rätt personer på rätt ställe, säger Kjäll till tidningen.

Jag kan väl inte låta bli att tycka, att det är lite väl sent att komma igång med utformningen av tränarstaben när försäsongen redan körts igång. Fast man ville kanske invänta den nye huvudtränarens ankomst så att denne får en möjlighet att lägga sina synpunkter på hur han vill se den sportliga organisationens utformning.

Att inte kalla in Olausson med två år kvar på kontraktet kan väl inte förstås på något annat sätt att han är på väg bort. Även om kontraktet sträcker sig fram till och med 2023 så kan det finnas klausuler/optioner som möjliggör att avtalet avslutas tidigare. Min känsla (utan att veta något om saken) är att Olausson inte kommer tillbaka. Annars hade man väl inte varit så drastisk att man lät honom stanna hemma i Karlstad i stället för att komma till Örebro för att bekanta sig med Cedergren, dennes fotbollsfilosofi och träningsmetoder.

NA: Därför är Paul Olausson inte med på ÖSK-träningarna – trots gällande kontrakt
ÖSK (210112): ÖSK Fotboll förlänger med Högberg och Bohlin

Silly Summer 2021: Klart med assisterande tränare

ÖSK meddelade idag, att de gjort klart med Paul Olausson om att denne tar över den vakanta rollen som assisterande tränare. Olausson anställs på ett kontrakt som sträcker sig fram till och med år 2023.

– Vi är glada att kunna förstärka vårt tränarteam med Paul Olausson, vi har sedan några veckor tillbaka haft en rekryteringsprocess och det känns jättebra att ha honom på plats. I Paul får vi en tränare som har en stor erfarenhet men samtidigt är hungrig efter att lära sig mer. Hans personlighet, syn på fotboll och ledarskap kommer vara egenskaper som kompletterar vårt redan starka tränarteam, säger Axel Kjäll, Fotbollschef i ÖSK Fotboll på klubbens webbsida.

Olausson debuterade som tränare i ÖSK redan idag och deltog vid eftermiddagens A-lagsträning. Det kan ju tyckas ha varit i ambitiösaste laget att komma in redan på midsommarsöndagen. Om jag skall tillåta mig att gissa var han nog i Örebro för att göra klart kontraktet och när det var klart så passade han på att kolla in truppen en första gång. Av NA:s rapportering att döma deltog han inte speciellt mycket i att leda träningen utan stod mest och tittade på.

Olausson har precis som de flesta andra tränare en brokig och omväxlande bakgrund. Han har varit huvudansvarig tränare i Karlstads BK (div 1) och i Dalkurd (Superettan) samt assisterande i Kongsvinger (2 gånger, andranivån) och Varbergs BoIS (Superettan).

En intressant detalj i sammanhanget är att han lämnade sitt andra uppdrag som assisterande i Kongsvinger i samband med att Vitor Gazimba anställdes som huvudtränare. Olausson hade uppenbarligen själv hoppats på / räknat med att få det jobbet med tanke på hans mångåriga engagemang som spelare och tränare i den klubben.

Ett hastigt och oväntat uppbrott blev det för övrigt även från Varberg. Dem lämnade han med laget indraget i en nedflyttningsstrid och med några omgångar kvar att spela. Då för att i stället bli assisterande i Kongsvinger.

I stället för Kongsvinger blev det år 2019 en anställning som huvudansvarig tränare i Dalkurd, vilka flyttats ner från allsvenskan. Där gick det så pass bra, att hans kontrakt förlängdes redan sommaren året därpå. Vilket inte förhindrade att han, sportchefen och den assisterande alla tre fick sparken då de återstod en match av säsongen 2020. Dalkurd är iofs. nog inte den lättaste klubben att jobba i (kan jag parentetiskt tillägga).

ÖSK anställer en tränare som förmodligen är överkvalificerad för uppgiften som assisterande. Något han förmodligen även anser själv med tanke på att han lämnade Kongsvinger för Dalkurd. Hur väl han kommer att fungera i ÖSK lär väl i stor omfattning bero på hur fria tyglar och stort ansvar Gazimba är villig att ge honom. Gazimbas erfarenheter som huvudansvarig tränare inskränker sig enbart till året i Kongsvinger, som då spelade i den norska andraligan. Kan och vill han delegera så pass mycket av tränaruppgifterna att Olausson blir nöjd? Och kommer Olausson att nöja sig med att spela andrafiolen i ÖSKs tränarstab under de kommande två och ett halv åren?

ÖSK: ÖSK Fotboll rekryterar ny assisterande tränare
NA: ÖSK:s besked – ny assisterande tränare på plats
Kongsvinger IL: Olausson til Dalkurd
Transfermarkt: Tränarkarriär


Tillägg 1.
Dagen efter publicerar NA en längre intervju med Olausson. Att döma av denna var det inte någon personlig konflikt mellan Gazimba och Olausson som ledde till att den senare lämnade Kongsvinger 1 månad efter att Gazimba tillträtt.

Däremot känner jag mig fortfarande tveksam till om ett jobb på nivån assisterande tränare är något som Olausson är nöjd med. Risken är väl rätt stor att lämnar ÖSK om rätt möjlighet som huvudansvarig skulle dyka upp någon annanstans. Alternativet för hans del skulle möjligen kunna vara att försöka ”vänta ut” Gazimba för att ta över efter denne.

NA: Okända kopplingen mellan Gazimba och nye assistenten – därför hamnade han i ÖSK

Svaret på rubrikens – därför hamnade han i ÖSK är väl att det var för att han behövde ett jobb och de inkomster som följer med ett sådant. Men det kan kan ju inte säga.


Tillägg 2.
ÖSK: Intervju med Paul Olausson (video)