Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2021: Klart med assisterande tränare

ÖSK meddelade idag, att de gjort klart med Paul Olausson om att denne tar över den vakanta rollen som assisterande tränare. Olausson anställs på ett kontrakt som sträcker sig fram till och med år 2023.

– Vi är glada att kunna förstärka vårt tränarteam med Paul Olausson, vi har sedan några veckor tillbaka haft en rekryteringsprocess och det känns jättebra att ha honom på plats. I Paul får vi en tränare som har en stor erfarenhet men samtidigt är hungrig efter att lära sig mer. Hans personlighet, syn på fotboll och ledarskap kommer vara egenskaper som kompletterar vårt redan starka tränarteam, säger Axel Kjäll, Fotbollschef i ÖSK Fotboll på klubbens webbsida.

Olausson debuterade som tränare i ÖSK redan idag och deltog vid eftermiddagens A-lagsträning. Det kan ju tyckas ha varit i ambitiösaste laget att komma in redan på midsommarsöndagen. Om jag skall tillåta mig att gissa var han nog i Örebro för att göra klart kontraktet och när det var klart så passade han på att kolla in truppen en första gång. Av NA:s rapportering att döma deltog han inte speciellt mycket i att leda träningen utan stod mest och tittade på.

Olausson har precis som de flesta andra tränare en brokig och omväxlande bakgrund. Han har varit huvudansvarig tränare i Karlstads BK (div 1) och i Dalkurd (Superettan) samt assisterande i Kongsvinger (2 gånger, andranivån) och Varbergs BoIS (Superettan).

En intressant detalj i sammanhanget är att han lämnade sitt andra uppdrag som assisterande i Kongsvinger i samband med att Vitor Gazimba anställdes som huvudtränare. Olausson hade uppenbarligen själv hoppats på / räknat med att få det jobbet med tanke på hans mångåriga engagemang som spelare och tränare i den klubben.

Ett hastigt och oväntat uppbrott blev det för övrigt även från Varberg. Dem lämnade han med laget indraget i en nedflyttningsstrid och med några omgångar kvar att spela. Då för att i stället bli assisterande i Kongsvinger.

I stället för Kongsvinger blev det år 2019 en anställning som huvudansvarig tränare i Dalkurd, vilka flyttats ner från allsvenskan. Där gick det så pass bra, att hans kontrakt förlängdes redan sommaren året därpå. Vilket inte förhindrade att han, sportchefen och den assisterande alla tre fick sparken då de återstod en match av säsongen 2020. Dalkurd är iofs. nog inte den lättaste klubben att jobba i (kan jag parentetiskt tillägga).

ÖSK anställer en tränare som förmodligen är överkvalificerad för uppgiften som assisterande. Något han förmodligen även anser själv med tanke på att han lämnade Kongsvinger för Dalkurd. Hur väl han kommer att fungera i ÖSK lär väl i stor omfattning bero på hur fria tyglar och stort ansvar Gazimba är villig att ge honom. Gazimbas erfarenheter som huvudansvarig tränare inskränker sig enbart till året i Kongsvinger, som då spelade i den norska andraligan. Kan och vill han delegera så pass mycket av tränaruppgifterna att Olausson blir nöjd? Och kommer Olausson att nöja sig med att spela andrafiolen i ÖSKs tränarstab under de kommande två och ett halv åren?

ÖSK: ÖSK Fotboll rekryterar ny assisterande tränare
NA: ÖSK:s besked – ny assisterande tränare på plats
Kongsvinger IL: Olausson til Dalkurd
Transfermarkt: Tränarkarriär


Tillägg 1.
Dagen efter publicerar NA en längre intervju med Olausson. Att döma av denna var det inte någon personlig konflikt mellan Gazimba och Olausson som ledde till att den senare lämnade Kongsvinger 1 månad efter att Gazimba tillträtt.

Däremot känner jag mig fortfarande tveksam till om ett jobb på nivån assisterande tränare är något som Olausson är nöjd med. Risken är väl rätt stor att lämnar ÖSK om rätt möjlighet som huvudansvarig skulle dyka upp någon annanstans. Alternativet för hans del skulle möjligen kunna vara att försöka ”vänta ut” Gazimba för att ta över efter denne.

NA: Okända kopplingen mellan Gazimba och nye assistenten – därför hamnade han i ÖSK

Svaret på rubrikens – därför hamnade han i ÖSK är väl att det var för att han behövde ett jobb och de inkomster som följer med ett sådant. Men det kan kan ju inte säga.


Tillägg 2.
ÖSK: Intervju med Paul Olausson (video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.